Slovenija

Nemčija pomaga Križnarju

Ljubljana/Kartum, 10. 08. 2006 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Popotnik Tomo Križnar, ki je v sudanskem priporu, je v dobrem fizičnem in psihičnem stanju.

Tomo Križnar, ki je priznal nezakonit vstop v državo, v sudanskem priporu čaka na razsodbo. Grozi mu do pet let zapora.
Tomo Križnar, ki je priznal nezakonit vstop v državo, v sudanskem priporu čaka na razsodbo. Grozi mu do pet let zapora. FOTO: POP TV

Slovenskega popotnika in humanitarca Toma Križnarja je včeraj v sudanskem priporu obiskal nemški veleposlanik v Sudanu Stephan Keller. Križnar je v dobrem fizičnem in psihičnem stanju, uslužbenci zapora v Al Faširju pa z njim ravnajo korektno, je slovenskemu ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) sporočil Keller.

Nemški veleposlanik se je pogovarjal tudi s tožilcem, ki je poudaril, da je Tomo Križnar že drugič ilegalno vstopil v Sudan in da je bil prvič tudi izgnan. Tožilec je obljubil pripravljenost na sodelovanje in pomoč. Sodnik je po mnenju misije Združenih narodov v Sudanu kompetenten in nepristranski, zato lahko pričakujemo pošteno sojenje, meni Keller. 9. avgusta je bila na sodišču druga obravnava in zaenkrat ni mogoče predvideti, kako bo z nadaljevanjem sojenja, je še dodal.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je sicer dnevno maksimalno angažirano pri aktivnostih za čimprejšnje končanje sojenja oziroma izpustitev Toma Križnarja, so sporočili iz zunanjega ministrstva. ''Ker v Sudanu Slovenija nima svojega diplomatskega predstavništva, nam še naprej pomaga nemško veleposlaništvo v Sudanu, ki aktivno sodeluje pri reševanju Toma Križnarja. Veleposlaništvo je tudi v stalnem stiku z zunanjim ministrstvom Sudana in s Križnarjevim odvetnikom,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Ministrstvo za zunanje zadeve, veleposlaništvo Nemčije ali zunanje ministrstvo Sudana se sicer ne morejo vmešavati v sodni proces, vseeno pa smo zaprosili za korekten in čim hitrejši postopek, so zagotovili na MZZ. ''Zunanji minister Dimitrij Rupel je zato tudi že interveniral pri sudanskem zunanjem ministru, ki mu je obljubil pomoč. Takoj po tem je tudi ministrstvo za zunanje zadeve poslalo neposredno na zunanje ministrstvo Sudana noto s prošnjo za pomoč pri zagotovitvi čimprejšnjega Križnarjevega odhoda iz države. Ministrstvo za zunanje zadeve je poleg veleposlaništva Nemčije v Sudanu v stiku tudi z veleposlaništvom Sudana na Dunaju in z našimi veleposlaništvi, ki so vključena v reševanje Križnarja,'' so še zagotovili na MZZ.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

haydegger@gmail.com
11. 08. 2006 14.52
toliko od samopromocije: se ti res zdi, da Tomo dela te stvari zaradi denarja? Zakaj potem ni šel v ameriko, ko so ga tja povabil na snemanje? Od tega bi dobil veliko več denarja, kot ga dobi za tistih par predavanj (ki so btw zastonj) in knjig (od katerih se v sloveniji ne da nevamkako živeti), ko se vrne po večletnih romanjih po necivilizaciji. Vse se vrti okoli preusmerjanja pozornosti na resnične probleme, ki se dogajajo po svetu. Ne pa na neko fiktivno protiteroristično vojno. Konkretno se v Sudanu med sabo borijo multikorporacije, pri čemer najbolj trpijo civilisti. Je kdo pomislil na to? V Sloveniji bo pa bolje takrat, ko si bomo sami znal pomagat. Mogoče bolj psihično kot materialno. (BTW, sovražim LDS, sovražim Janšo in sovražim slovenski hlapčevski hrbet pod retardirano politiko)
jaka37
11. 08. 2006 12.59
tomazbodner. Ni kriv LDS, kriv je Drnovšek. LDS je kriv zgolj za svoj razpad in neumne komentarje svojih članov na teh forumih.
jimi.hendrix@email.si
11. 08. 2006 12.58
Točno to jakec, a ko je JJ odredil nevem kakšne helikpoterje, ki so humarju iz gore pomagali je bilo vse lepo in prav, sedaj ko pa Drnovšek poskuša je pa spet narobe, saj to je denar davkoplačevalcev. Če bi z mizami in oklepniki porihtali kot se spodobio, bi lahko vso Slovenijo dol zaprli vsakemu Čeferina najeli, pa bi še ostal denar. Zaradi takih kot si ti Slovenija še vedno gleda v zgodovino ne pa naprej. Ima pa rijo27 prav - boljše reklame Kacin ne bi dobil, tudi če bi zanjo plačal.
Rijad Proši?
11. 08. 2006 12.45
jaka je najboljša reklama za LDS.
tomazbodner
11. 08. 2006 12.24
Jaka: Se vedno ti, razen ce lahko priskrbis Drnovskov dopis Kriznarju, naj nelegalno prestopi mejo... kar je naredil ze vsaj enkrat prej in bil aretiran, zaprt in deportiran. Aja, spet bo LDS kriv..
mjemjaw@yahoo.co.uk
11. 08. 2006 11.20
Kar se tiče komentarjev dežurnega bebčka na tem forumu je najbolje, da se jih ignorira. Itak se vsi bolj ali manj zreducirajo na travme glede LDS, udbe in komunistov. Pa četudi je govora o pitni vodi. Kar se pa Križnarja tiče je pa tako, da on stalno sili nekam, samo zato da vzbuja pozornost. Drnovšek ga je resda prosil, da bi sprtim stranem prenesel njegovo sporočilo, ampak le zato, ker je Križnar tako ali tako šel dol. Drnovšek ga dol ni poslal. Še manj pa ga je pooblastil za nezakonito prehajanje meje. Žal je v Sloveniji cel kup takihle ekstremnih iskalcev pozornosti in samopromotorjev, poleg Križnarja sta tu vsaj še Humar in dolenjskki kit Strel. Zaradi mene naj hodjo kožo prodajat kamorkol in kakorkol, vendar na SVOJE stroške, ne pa da jih, potem ko padejo v godljo in začno jokati, rešuje vsa država. Najmanj kar je pa bi jim mogli zaračunat stroške za reševanje, tako kot vsem ostalim državljanom.
nekdo...
11. 08. 2006 11.01
Jaka37 žal v sloveniji živi premalo ljudi ki bi meli tvoj IQ in vse preveč takih ki ga imajo na nivoju zmrzovalnika. in potem seveda pride do takih izjav. in potem lahko imamo takšnega predsednika. vsi tisti ki ste tako zelo solidarni in humani pomagajte najprej svojim bližnjim pa svojim sosedom da bo življenje v sloveniji še lepše, denar pa lahko nakazujete na razne humanitarne organizacije (ki jih ni malo) drnovšek pa naj pusti dnar ki ni njegov že enkrat primiru. pa če ma preveč dnarja naj sam plačuje (iz svojega žepa in od svoje plače) takšne in drugačne odprave. kar pa se tiče opreme za slovesnko vojsko. ljudje a mislite da nas bo NATO samo gledal pa se nam smehljal???? vsi vi ste podpirali vstop v nato zdaj pa požrite tud kaj.
jaka37
11. 08. 2006 10.38
tomazbodner. Križnar je posebni Drnovškov odposlanec v Darfurju, kar pomeni, da je tam zato ker ga je Drni poslal. Verjetno potem ni tam kot turist in še bolj verjetno ni iskal McDonalds. Kdo ima sedaj IQ na nivoju zmrzovalnika?
tomazbodner
11. 08. 2006 07.26
Drnovsek nima nic s Kriznarjevimi nelegalnimi prehodi meje. Jaka, zate je pa brez veze izgubljati besede, ker imas socutnost enako bakteriji, IQ pa temperaturi zmrzovalnika...
haydegger@gmail.com
11. 08. 2006 01.37
Kar se tiče davkoplačevalskega denarja: boljše tako opozarjati na sprijeno politiko v sudanu kot pa KUPOVATI ULTRADRAGO OPREMO ZA SLOVENSKO VOJSKO! Ima večji in boljši vpliv na življenje vseh zemljanov. Nekdo mora opozoriti na vojne, ki so od medijev odmaknjene in jih netijo ljudožerske korporacije. Drnovšek je pač politik, BMK za njega, sem pa takšnega mnenja: TOMO: Smo s teboj, če ne fizično pa vsaj po mnenju! Veliko nas je, ki te podpira pri tvojih akcijah in upamo na to, da se boš spet rešil iz klešč tistih, ki bi te najraje utišali! Zato je dobro, da se o tem čim več govori po celem svetu.
jaka37
10. 08. 2006 23.11
rijo27. Drnovšek se vozi v džunglo igrat na piščalko in plesat obredne plese na račun davkoplačevalcev. Konkretne stroške je objavil Pop Tv. yolly. Spoštujem g. Drnovška, sicer ne tako partijsko kot ti in podobni, ampak kot človeka. Kljub temu, da je že čas, da prepusti položaj komu bolj sposobnemu in normalnemu. Zupancicevajama. Nihče ni rekel, da ne želita dobro. Drni res s figo v žepu,saj se po zajetju Križnarja sploh ne spomni več na Darfur. Drni je pač iiskal nekaj s čimer bi opozoril nase. Darfur je pač bila prva taka točka, ko je videl, da ne bo nič iz tega je odšel na romarsko pot na Turjak, kjer je doživle razsvetlenje. Počasi bo lahko kandidiral za Dalej Lamo, sedaj, ko so uvedli konklave. Sicer pa je v Sloveniji prav prijetno, ko smo si oddahnili od koruptivne LDSove politike.
Rijad Proši?
10. 08. 2006 22.13
A JJ se pa z yugotom voz al kaj ?? Jaka37- pejt mal na dopust no ! ! !
Dijana Staki?
10. 08. 2006 21.37
Jakec Marsikater se vozi žre f**** in uživa na račun davkoplačevalcev bodi malo solidarnosten in spoštuj g Drnovška
zupancicevajama@email.si
10. 08. 2006 21.24
jaka37 Ne strinjam se.Krznar je po mojem obcutku res zelel dobro.Drnovsek zeli dobro.Kaj je to slabo? Ali ti je tako tezko v Sloveniji? Jaka?
jaka37
10. 08. 2006 20.59
mjemjaw. Leze, ker je Drnovškov odposlanec, ki ga je Drni poslal dol, da bi uredil razmere v Darfurju. Medtem pa Drni doma sedi in se vozi z luksuznim avtomobilom in prodaja kvazi duhovnost. Zanima me, koliko bo ta stvar stala davkoplačevalce, ker pravna pomoč v Darfurju ni poceni. Mislim, da bi Drni moral prevzeti odgovornost za situacijo, prav tako pa bi bilo bolje, če bi sam odpotoval dol in tam prodajal duhovno rast domorodcem.
mjemjaw@yahoo.co.uk
10. 08. 2006 18.15
Pa kaj leze dol, da se more potem pol sveta z njim ukvarjat.
sodelujem@email.si
10. 08. 2006 18.04
ni čisto povezano s tem a poglejte http://www.tdfun.com/video/view.php?id=8... _