Samostojni 20 let

Nekoč smo po kavbojke hodili v Trst

Ljubljana, 20. 06. 2011 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan/Blaž Garbajs
Komentarji
330

Še pomnite, ko smo bili v Jugoslaviji zelo veseli, če smo popoldne v trgovini dobili svež kruh, ko so se s čokoladami tujih proizvajalcev sladkali izbrani srečneži, katerih starši so hodili čez mejo, ko smo bili kot otroci pohvaljeni, če se nam mleko v vrečki ni raztreščilo na poti iz trgovine domov, in ko so največji frajerji nosili kavbojke iz tujine?

Pred in med osamosvojitvijo je bila v trgovinah večina domačih izdelkov. Zunaj sezone ni bilo eksotičnega sadja, zelenjava je bila osnovna. V osemdesetih letih je celo primanjkovalo kave in pralnih praškov, sploh še ni bilo tekočega mila. Tehnični izdelki so bili cenejši v tujini, pa še izbire je bilo več. Zato so jih veliko pretihotapili čez mejo.

Po besedah predsednice Zveze potrošnikov Slovenije Brede Kutin med vojno ni bilo resnejših težav s preskrbo.
Po besedah predsednice Zveze potrošnikov Slovenije Brede Kutin med vojno ni bilo resnejših težav s preskrbo. FOTO: Blaž Garbajs
Ob oznanitvi vojne so ljudje množično drli v trgovine, kjer so izropali nekatere police. Kot za med so šli moka, trajno mleko, riž in drugi obstojnejši izdelki, s katerimi bi ob daljšem pomanjkanju lahko preživeli.

Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin se spominja, da je bila Slovenija med vojno na srečo zelo dobro organizirana, zato ni bilo večjega pomanjkanja. Imeli smo dobre blagovne rezerve, predvsem zaradi "izkušenj iz konca sedemdesetih in začetka osemdesetih let, ko so bile težave z oskrbo, ko zaradi pomanjkanja deviz ni bilo pralnih praškov, čokolade in drugega. K sreči je bila vojna tudi relativno kratka".

Po njenih ocenah je bila nekoč osnovna ponudba v slovenskih trgovinah sicer solidna. Pozimi na primer ni bilo južnega eksotičnega sadja, razen banan, pomaranč in limon, tudi pri zelenjavi smo bili odvisni od sezonske ponudbe. Danes je – nasprotno – težava v izjemno veliki ponudbi, ko potrošnik za izbiro potrebuje ogromno znanja in informacij. "Jaz pravim, da je dandanes biti potrošnik pravzaprav že služba za poln delovni čas."

Pri čokoladah je bila nekoč zelo majhna izbira. Praviloma je bilo več izbire pred prazniki, pred novim letom, ampak še zdaleč ni bilo primerjave z današnjo ponudbo.
Pri čokoladah je bila nekoč zelo majhna izbira. Praviloma je bilo več izbire pred prazniki, pred novim letom, ampak še zdaleč ni bilo primerjave z današnjo ponudbo. FOTO: Reuters
Nekoč kruh v trgovinah ni ostajal.
Nekoč kruh v trgovinah ni ostajal. FOTO: Reuters

Čeprav je bilo pred osamosvojitvijo včasih težko kupiti kakovostno meso, pralne praške in čokolado, so se ljudje dobro znašli. "Če si imel dobre zveze z mesarjem, si lahko pri njem dobil tudi pralni prašek in pomaranče." Vse za prijaznost, cena ni bila previsoka. "Ni bilo tako kot danes, ko si nekateri ne morejo privoščiti več vrst mesa. Nasprotno, razlike v cenah so bile tako majhne, da je bilo težko dobiti lep kos."

Zelo se je spremenila tudi ponudba kruha. Takrat sicer nismo jedli slabega kruha, vendar je bila bistveno manjša izbira. "Marsikdaj se je zgodilo, da je pozno popoldne zmanjkalo kruha. Zlasti v počitniških krajih je bilo treba zgodaj zjutraj stopiti v vrsto za svež kruh." Danes raznovrstna ponudba potrošnike zelo veliko stane. Kutinova opozarja predvsem na preplačane žemljice in štručke. "Vse prevečkrat radi odštejemo cente, kar se nam ne zdi veliko. V bistvu pa gre za zelo, zelo drag kruh" v drugačni obliki in z istimi sestavinami.

Včasih je bila v trgovinah manjša izbira mleka, danes pa v mlekomatih celo prodajajo sveže kravje mleko.
Včasih je bila v trgovinah manjša izbira mleka, danes pa v mlekomatih celo prodajajo sveže kravje mleko. FOTO: Reuters
Kava je bila v trgovini draga, v lokalih pa relativno poceni.
Kava je bila v trgovini draga, v lokalih pa relativno poceni. FOTO: Reuters
Kaj bo na policah, so že takrat odločali trgovci, z oceno, kaj se bo prodalo. Nadzor je bil poostren pri izdelkih z reguliranimi cenami, kot sta kruh in mleko kot osnovni živili, ki naj bi bila dostopna vsem potrošnikom.

Cenejše mleko je bilo neko obdobje v vrečkah, ki so rade počile. Dražje je bilo v tetrapaku. Ponudba je bila manjša, izbirali so med pasteriziranim in trajnejšim kravjim mlekom enega proizvajalca. Danes so različni ponudniki. "Imamo tudi ekološko mleko, mleko z daljšim rokom uporabe. In smo veseli izbire. Kar se kakovosti tiče, pa mislim, da smo že takrat pili dobro mleko," pravi Kutinova.

Ponudba kave v trgovini je bila majhna, marsikdaj jo je zmanjkalo, bila je relativno draga. "V lokalih pa sploh ni bila draga." Danes imamo cenejšo kavo, lahko izbiramo med različnimi znamkami in vrstami. Razmeroma slabi sta bili ponudba in kakovost pralnih praškov in plenic. Uporabljali so predvsem bombažne, plenice za enkratno uporabo so bile zelo drage in slabe kakovosti.

Manj dodatkov, barvil, konzervansov

Vse je bilo bolj naravno. Dalo se je sicer kupiti živila z umetnimi sladili, vendar jih je bilo manj. Saharin in ciklamati so namreč zelo stara sladila, žvečilni gumiji in dietna živila so vsebovala aditive, tudi konzervansi so bili tako v pijačah kot tudi mesnih izdelkih, a vse so budno spremljali v Beogradu. Le v mleko in v mlečne izdelke ni bilo dovoljeno dodajati nobenih aditivov niti barvil, kar pa na izdelkih ni bilo napisano. Pisalo je "izdelano po proizvodni specifikaciji".

Bilo je manj barvil, konzervansov in dodatkov.
Bilo je manj barvil, konzervansov in dodatkov. FOTO: iStockphoto

V času osamosvojitve je torej prehrambena industrija uporabljala bistveno manj dodatkov. "Iz mladosti se spominjam odličnega borovničevega soka. Še danes imam okus po njem nekje v podzavesti, ponudbe pa ni več. V Jugoslaviji smo imeli, kar se tiče otroške hrane in naravnih sokov, zelo ostre predpise in zelo kakovostno ponudbo. Danes na policah vidimo metre najrazličnejših obarvanih gaziranih pijač, po katerih kupci na žalost posegajo, čeprav je v njih zelo veliko sladkorja in barvil. Če bi razmišljali o svojem zdravju, bi bilo verjetno precej boljše, če bi pili vodo," pravi Kutinova.

Draga uvožena tehnika

Po mnenju Kutinove se je slovenski trg po osamosvojitvi začel relativno hitro odpirati. "Danes je mogoče težava, ker imamo previsoke standarde v trgovini glede na našo kupno moč in preveč trgovskih centrov. Čas bo pokazal, ali bodo vsi preživeli."
Po mnenju Kutinove se je slovenski trg po osamosvojitvi začel relativno hitro odpirati. "Danes je mogoče težava, ker imamo previsoke standarde v trgovini glede na našo kupno moč in preveč trgovskih centrov. Čas bo pokazal, ali bodo vsi preživeli." FOTO: Blaž Garbajs
Nekoč na slovenskem tržišču ni bilo kavbojk.
Nekoč na slovenskem tržišču ni bilo kavbojk. FOTO: iStockphoto

Tudi tehničnih izdelkov je bilo manj. Uvoženi so bili bistveno dražji zaradi dodatne carine, zato je bilo "priljubljeno" tihotapljenje čez mejo. "Danes je trg v določenih segmentih popolnoma primerljiv s starimi članicami Evropske unije." Se pa pozna razlika v velikosti trga. "Namreč, manjše države plačujemo manj kot večje države. Na večjem trgu so stvari cenejše, izbira je še vedno boljša." Danes pa lahko tudi kupujemo po spletu, ko nam izdelek dostavijo na dom. Tudi tehnologija je zelo napredovala, naprave so varčnejše.

Glede oblačil je danes ogromno ponudbe, tudi cenenih izdelkov. Osnovna ponudba je bila tudi ob osamosvojitvi, obenem je bilo relativno pogosto nakupovanje čez mejo. "Predvsem Trst je bil priljubljena destinacija," se spominja Kutinova. V Jugoslaviji je bil sicer zanimiv fenomen, ko ni bilo domačih kavbojk. "Mogoče spet zaradi pomanjkanja deviz," predvideva, a natančnega vzroka ne pozna. "Kavbojke smo pač hodili kupovat v Trst," obenem pa smo imeli tekstilno industrijo visoke kakovosti.

Dolgo čakanje na že plačan avto

Včasih so se potrošniki "tepli" za avtomobile. Danes je obrnjena situacija.
Včasih so se potrošniki "tepli" za avtomobile. Danes je obrnjena situacija. FOTO: Reuters
V Slovenijo so po osamosvojitvi hitro prišli tuji trgovci, saj je bila želja potrošnika zelo velika. Namreč, nekoč smo morali po nekatere izdelke čez mejo.
V devetdesetih letih je bila bistvena razlika pri nakupu avtomobila. Danes lahko avtomobil pripeljejo na dom, nihče ga več ne kupi po ponujeni ceni, temveč se pogaja za popuste. Nekoč so bili potrošniki v slabšem položaju, ponudba je bila slaba, uvoženi avtomobili so bili bistveno dražji. Zaradi različnih razlogov je bilo treba tudi na domače ali delno domače avtomobile čakati po več mesecev, pol leta in več.

Kakšni so vaši spomini na osamosvojitev in osamosvojitveno vojno? Svojo zgodbo, fotografijo ali videoposnetek iz tistih časov nam lahko pošljete prek spodnjega obrazca. Lahko nam pišete tudi na osamosvojitev@24ur.com.

"Treba jih je pa bilo plačati v celoti vnaprej. Tako smo imeli zagotovljeno ceno," je pojasnila Kutinova. Zaradi inflacije so se namreč avtomobili redno dražili. Takrat se tudi ni dalo zbirati barve, dobil si pač, kar je bilo v ponudbi. Dogajalo se je tudi, da so pred trgovino za tuje avtomobile prespali v spalnih vrečah. "Ko se je trgovina odprla, so se vpisali, da kupujejo avto. Takšni časi so bili. To je bil popolnoma obrnjen svet, kot ga imamo danes," je poudarila Kutinova. Zdaj lahko kupimo kateri koli avtomobil, samo dovolj globoko denarnico je treba imeti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (330)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazkljun
10. 07. 2011 00.14
mahoslo se ti opravičujem in istočasno vsem v sloveniji želim da ustvarijo vse kar niso mogli pred 90 in sedaj, želim pa da nam to uspev prihodnosti
mahoslo
10. 07. 2011 00.08
tomažkljun pa ni razumel sarkazma v mojem prejšnem sporočilu
mahoslo
10. 07. 2011 00.06
+1
Ja samo kutinova je pozabila povedati , da smo takrat na tuj avto plačali 100% carine in še 100% davka , potem pa še registracijo ... itd.Torej bi nas audi a4 ki sedaj stane cca 22.000€ , takrat stal cca 90.000€ pa so jih ljudje vseeno kupovali . od kje jim denar , če so imeli borih 47€ plače????? kutinova ne seri ... bili so zelo dobroi časi .
tomazkljun
09. 07. 2011 23.50
mahoslo a ti je to ata povedal kako je bilo pri partizanih ne seri tv ni blo pa blabla opisal si kot da smo bili prj indijanci ne pa slovenci
mahoslo
06. 07. 2011 23.52
pred devedesetim nismo meli televizije , radijo so imeli samo največji srečneži in pravo veselje je bilo v soseski ko smo se zbrali in poslušali val 202 . Ni bilo sladkarij in po svetu smo hodili v strganih irharcah in namesto nogavic smo si zvili cunje in jih ubuli v škorne , poleti pa smo itak hodili bosi . ja tako je bilo pred osamosvojitvijo ... plača pa je bila borih 27 eurov .
mlad3n
06. 07. 2011 17.23
-1
jakat 25.06.2011, 17:24 Ali pa povej po resnici in reči da je tvoja babica bila zapeta do vratu in še sebi od škrtosti ni privoščila kak posladek. Namreč moj fotr je v Jugi. kupu stanovanje in avto. Stric si je kupu traktor o čem dons lahko samo sanjata. Pa moj fotr ni bil noben direktor ampak navaden pek ki je mel za takratne cajte precej normalno plačo. Aja kredit kar odpiši, nobenega kredita nismo takrat imeli. Jst se še rodil nism kdaj je to bilo ampak tko je bilo. Sej skor vsak dan poslušam o tem.
mlad3n
06. 07. 2011 17.16
-1
Ja in te kavbojke so ble bolj poceni in bolj kvalitetne kot pa to kaj zdaj uvažate iz Kitajske ki en Li Mun naredi v roku 5 min za 5€ materiala in še plača mesečna 5€, prodaja pa se za 30€.
KosezVeliki
27. 06. 2011 22.39
+1
Sem sicer mlajša generacija. Kolikor se pa spominjam bivše države iz svoje rane mladosti nismo bili nikoli lačni. Nismo ležali na tleh shirani s zateklimi trebuhi od lakote, kot otroci v Somaliji. Spominjam se moje najslajše Viki kreme in Cokte iz Kolinske, Čokolina in Podravke, pa Kraš bombonov in riževe čokolade, pa onih 505 s črto tudi...pa Čungalunge. Ko pa smo šli preko meje v Avstrijo po Kinder čokolado in Jolly barvice, pa sem bil še toliko bolj srečen. Danes imajo otroci polno vsega. Zato jim vsa ta navlaka ne pomeni absolutno ničesar. Še jezni so ker jo imajo prepolno rit in so od nje zaprti. Oče je vozil VW Golfa iz TAS-a, mati pa Renault 5 iz Revoza.
Tonček Balonček
26. 06. 2011 10.58
-1
Pod Titom so slikce in anlepke ("Životinjsko carstvo" recimo) zbirali le otroci, danes pa so s epootročiliu tudi odrasli in ni ga, ki ne bi imel po deset kartic zvestobe, vsi zbirajo neke točke, pike, nalepke itd., skratka popolnoma so poneumili populacijo, kise sploh ne zaveda več, da jih ima kapital za norca, včasih smo vsaj vedeli, d anas nategujejo stistim samoupravljanjem in neuvrćenimi, smo zidali in gradili po vsem svetu, kot nosilci projektov, danes smo ap sluge Zahoda. Še eno Splošno plovbo so šli prodarti, nsimo niti pomorska država več, ta firma je financirala naše pomorske šole in še kaj, mi s epa ukvarjamo z nekaj hektarji grmovja okoli Dragonje in fantaziramo o mejah na Mirni, sami pa nočemo imeti niti lastnega ladjarja, raje topnjačo! O teh problemih s esploh ne govori in piše, najlažje je ludi zaslepiti z nekimi Veneti, antihrvatizmi, antikomunizmi, nalepkami in Ramboti, v bistvu so ans pa v teh 20 letih oskubili bolj, kot nas je Srbija vse od razpada Avstroogrske! Tu ne pomaga niti Akademija dr. J. Pučnika niti Zbor za republiko! Nam je najbolj pomembno, da se ne smejo poročati homoseksualci in da se ne smemo iti biomedicinskih oploditev. Popolnoma so nas poneumili!
pupa_od_anbot
25. 06. 2011 21.48
+0
jakat 25.06.2011, 17:24 zakaj si se pa ob čikgumije spotaknu? pa še aspartana ni bilo not, samo sladkor
tsdafsdfsfgjhtz
25. 06. 2011 17.36
V trst so hodili tudi na orožne "vaje"
mihakra
25. 06. 2011 17.24
-1
Največje razkošje zame in za bratranca je bilo ko nama je babica v trgovini pred blagajno kupila žvečilne čunga-lunga. To so bili edini žvečilni,, katere je Tito privoščil svoji ljubljeni mladini :)
majci2205
25. 06. 2011 16.45
+1
Jaz sem rojen 1975 in se ne spomnem da ne bi imeli banan,čokolad(Gorenjka,Kandit,Kraš,Pionir,Crvenka,... Zgodba o kruhu mi gre na smeh....kdo vas plača za tako propagando????????????? Tako,da nevem kje ste vi živeli verjetno ne v Jugoslaviji mogoče na Madžarskem,Romuniji,Bolgariji... Bravo bnam 2707...resnico si napisal! Italijani so hodili po meso k nam in druge dobrine,ki so bile tam dražje.Tudi bencin.V postonjsko jamo so se valile trume turistov iz celega sveta in čakalna doba za ogled je bila nekaj ur vmes pa so zapravljali v naših hotelih v okolici še zlasti v Lpici,ki je bila prepolna turistov.Kavbojek so bile tudi izdelane pri nas a so bile cenejše v Trstu in nakupovanje tam je bila modna muha. Res,da v SFRJ nismo proizvajali vsega a tisto kar ni bilo smo kupovali zunaj tako kot drugi evropejci.Na svetu ni države,ki bi imela vse.Tako tudi SFRJ ni imela vsega.Tisto kar pa se je proizvajalo je pa bilo res kvalitetno.,da o hrani ne govorim.Naš vozni park ni bil nič slabši od avstrijskega ali italijanskega,za zastavine avtomobile je bilo pa treba čakati,ker je bilo toliko naročil. Ne "malat" črnobelo".Ljudje so hodili z glavo pokonci in niso gledali v tla kot danes!Dopust si je lahko privoščil praktično vsak delavec.Na moreje se je hodilo za dan ali dva kar tako na izlet. Sociala in zdravstvo sta bila urejena,da o šolstvu ne govorim.Nihče od zunaj ni diktiral kako bomo živeli,kaj smemo in kaj ne smemo. Sadje in zelenjave je bilo dovolj.Sadje smo dobivali iz prijateljskih držav in ga ni manjkalo.Največje neumnosti so zgodbe o bananah.Poleg banan je bil tudi ananas in ostale tropski sadeži.Vse to tudi danes ni poceni,nasprotno dražje je kot kdajkoli prej. Milijardnih finančnih mahinacij in kraj takih razsežnosti ni bilo.Delavec je bil spoštovan in plačo je dobival redno.Z svojo plačo je lahko vzdrževal svoje življenske stroške in družino.Ne trdim,da je bilo vse oh in ah,a v večini je bilo dosti boljše kot je danes. Meje niso bile zaprete kot na vzhodu in jugoslovan je lahko šel kamor je hotel.Meja med italijo in SFRJ je bila ena najbolj odprtih mej v Evropi.Poleg vsega je treba vedeti,da je bila Jugoslavija po koncu druge svetovne vojne 87 % agrarna država .Industrijalizacija se je začela po letu 45 in v 70 letih je bila SFRJ industrijsko srednje razvita drž ava.Vsekakor je bil to velik korak naprej in povojna jugoslavija je izgledala povsem drugače kot predvojna. Za časa Tita se SFRJ razvijala dokler je niso sesuli nesposobni in pohlepni politiki,ki jim nikoli in tudi danes jim ni mar za svoje ljudstvo.gledajo samo za svojo rit in polnijo žepe na račun zaposlenih,ki delajo za mizerne plače.Nekoč si je vsakdo lahko zgradil hišo,če je hotel,danes je to privilegij nekaterih. Lahko bi našteval še in še pa nima smisla.Edino kar je ostalo od takrat sta noč in dan.Sonce vzhaja in zahaja kot nekoč razlika je le v temu,da je ljudi strah kaj nam bo prinesel vzhod in kaj zahod.Vse ostalo je pa maska.
pupa_od_anbot
25. 06. 2011 07.16
+1
še vedno grem po nutelo čez, ker mi poljska ni všeč (ne vem pa če velja, ker imam do prvega marketa čez bivšo mejo 3 km)
Tonček Balonček
25. 06. 2011 00.44
-1
Mi smo takrat, ko so gradili JEK Krško, hodili na morje v Grčijo, res pa je, da ne z letali, ampak z Liburnijo ali Slavijo, ki je z Reke vozila do Igoumenitse. Je pa vožnja trajala dva dni. Jaz sem šel tako ene trikrat. PO osvoboditvi so to linijo ukinili, začela je voziti iz Trsta (Anek), potem so pa še to preselili v Benetke. Iz Brindisija in Otranta je pa na Krf in Igoumenitso veliko trajektov še zdaj.
Tonček Balonček
24. 06. 2011 23.01
+0
is.gd.24sekund, v Titovih časih so vsi hodili na dopust, pa en za en teden v Tunis kot danes, pa praktično vsi otroci so smučali, danes jih niti polovica. In smo hodili v Trst (pa v Beljak, Muenchen in še kam), ampak smo imeli italjanske kavbojke in ečvlje, dane simamo pa samo kitajsko robo, v Trstu pa prodajajo samo še kitajci, po ulicah pa črnci. In Italjani so tudi kupovali pri nas, to ej vedno tako, če je meja in je odprta. Tu so kupovali buteljke, meso, suhomesnate izdelke, bencin, motorno olje, Gavrilović pašteo in se mastili po naših gostilnah. In Furlanija je bila takrat percej revnejša od Slovenije. Spomnim s enekaterih dolomitskih in furlanskih vasi, take revščine pri nas ni bilo nikjer več. Da ne omenjam juga Italije. Italija ni bila samo Trst in Milano! Nazadnej bomo še brali, da nas Janša ni el osvobodil, ampak nam je omogočil še internet in digitalno televizijo, iPad ter klimatske naprave in avtomastka garažna vrata....
titovka
24. 06. 2011 19.17
+1
res je, da smo v trst hodili po kavbojke...ampak takrat smo imeli denar...danes imamo polne police vsega pa denarja ni.koliko ljudi poznam, da komaj zberejo nekaj denarja za kos kruha...in to je tudi samostojna slovenija!!!!
AJAJAJAJAJ
24. 06. 2011 14.39
-1
SSistem takšen ali drugačen je pokvarjen!
pupa_od_anbot
24. 06. 2011 13.33
STELA_ 24.06.2011, 10:46 0 malo pretirava ma ne prou dosti
STELA_
24. 06. 2011 10.46
waco.......svašta, a veš da ti skor ne morm verjet:)