Slovenija

'Nekdanji zapriseženci Hitlerju se poslužujejo laži'

Ljubljana, 26. 03. 2011 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

'Nekdanji zapriseženci Hitlerju se v želji, da bi izbrisali sledi narodnega izdajstva, poslužujejo laži in klevete," je ob 100. obletnici rojstva Franca Rozmana Staneta dejal Stanovnik. Upodobitev poveljnika na kovancu, je namreč sprožila burne odzive.

Janez Stanovnik je dejal, da bo slava slovenskega odpora proti okupatorju z novim kovancem obšla Evropo in svet.
Janez Stanovnik je dejal, da bo slava slovenskega odpora proti okupatorju z novim kovancem obšla Evropo in svet. FOTO: Aljoša Kravanja

Z upodobitvijo Franca Rozmana Staneta na kovancu za dva evra bo slava slovenskega odpora proti okupatorju obšla Evropo in svet, je na prireditvi ob 100. obletnici rojstva tega poveljnika v Spodnjih Pirničah poudaril predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik.

A dogaja se, da se tak dogodek, torej upodobitev na kovancu, "pospremi z blatom in klevetami," je dejal. Kot je nadaljeval, "se nekdanji zapriseženci Hitlerju v želji, da bi izbrisali sledi narodnega izdajstva, poslužujejo laži in klevete". Banka Slovenije je namreč ob 100-letnici rojstva Franca Rozmana Staneta izdala 12.000 spominskih kovancev za dva evra, kar je že sprožilo nekatera negodovanja.

Stanovnik je v govoru na prireditvi, ki so se je med drugim udeležili tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner, izpostavil, da "komandant Stane" ni bil le poveljnik, temveč tudi tvorec Slovenske vojske. Izpostavil je njegove strateške in bojevniške sposobnosti ter čut tovarištva do soborcev, pri katerih je zbujal veliko zaupanja. Za Stanovnika je bil Rozman tudi državnik, ki je vedel, da je vojska hrbtenica države.

Župan Medvod Stanislav Žagar pa je dejal, da je Franc Rozman Stane za zgodovino Slovenije pomembna osebnost, "a žal ne za vse enako". Prepričan je, da moramo za samostojnost Slovenije biti hvaležni tudi Rozmanu, ki je dokazal, da se je za ideale vredno boriti.

Franc Rozman se je rodil 27. marca 1911 v Pirničah. Že v mladosti se je navduševal nad vojsko, vendar so ga pri prošnji za vpis v vojaško šolo zavrnili. Kmalu po izbruhu španske državljanske vojne je Rozman med prvimi jugoslovanskimi borci odšel v Španijo. Pridružil se je španski republikanski vojski, kjer je postal poveljnik bataljona Dimitrov v 15. mednarodni brigadi.

Franc Rozman Stane
Franc Rozman Stane FOTO:

Po vrnitvi v domovino se je decembra leta 1941 pridružil slovenskim partizanom. Kmalu je postal vojaški inštruktor pri Glavnem poveljstvu slovenskih partizanskih čet. Njegova naloga je bila postaviti na noge štajerski partizanski bataljon.

Spomladi 1942 je Franc Rozman postal poveljnik slovenske partizanske brigade, ustanovljene 5. aprila 1942 na Kremeniku na Dolenjskem, ki je štela več kot 300 borcev in je bila tedaj najmočnejša slovenska partizanska enota. 13. julija 1943 je postal poveljnik Glavnega štaba narodno osvobodilne vojske in ga vodil vse do svoje smrti.

Franc Rozman je 7. novembra 1944 v bolnišnici OF Kanižarica pri Črnomlju tragično umrl za posledicami poškodbe, ki jo je dobil med preskušanjem novega orožja. Nekaj dni po smrti so ga proglasili za narodnega heroja Jugoslavije. Pokopan je v grobnici narodnih herojev v Ljubljani. Komandant Stane, kakor so ga imenovali partizanski borci, velja za eno najpomembnejših oseb iz časov NOB.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (813)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Br.1
22. 12. 2011 11.47
+1
Jest imam doma že nekaj časa pripravljenih kar pet kaset raket. In ko bo prišla Morana po njega, takrat bodo okoli naše hiše švigale rakete pilo se bo jedlo se bo in ta dan bo dan veselja. Takrat ko nebo več tega nestrpnost razpihajočega brkatega starca. In ko bomo ukinili lutkovno gledališče Murglje. Takrat bomo lahko slovenci mogoče začeli verjeti, da smo skupaj močnejši in da zmoremo vse.
Frane Šajn
12. 04. 2011 22.19
STANE JE GOR IN TO JE VAŽNO EDINO DOBRO DELO TE VLADE, AL JE JANŠEVA NE, NE MISLIM DA NE!
tomazzek
29. 03. 2011 15.18
+1
Kdo je mišljen pod zapriseženca Hitlerju? Dokler so bili nacisti zavezniki s Stalinovimi komunisti je bilo vse OK. Lepo so pozdravljali nacistične zaveznike, problem je nastal le, ko so videli, da je Hitler Stalina nategnil. Takrat (torej, ko je nacistična Nemčija napadla komunistično Rusijo) je začel organizirati odrede, ki naj bi se borili proti Nacistom. O narodni zavesti pričajo tudi v partizanih prepovedane "triglavke" - kape v obliki triglava, saj so preveč izkazovale nacionalno pripadnost, po revolucionarni doktrini naj bi bila pomembna le internacionalna komunistična ideja. Slika Rozmana prikazuje "pravoverno" pokrivalo. Ne slovensko, le internacionalno.
Drizzt
29. 03. 2011 10.13
-1
STANE HEROJ ! Sam v Sloveniji še obstajajo fašisti, beli nikjer drugje jih ni več in sam pr nam majo občutek da bi moral oni zmagat in da nikjer drugje niso ubijal izdajalcev. No beli fantje, da vas razsvetlim vsepovsod so jih v večina državah še po hitrejšem postopku z manj slabe vesti in nikogar danes ne briga za te ljudi, ker so izdajalci naroda, ki so pomagali okupatorju... Povprećnemu slovencu je to očitno težko razumet
asslover
29. 03. 2011 09.13
Gon poslušaj ti podpornik velike nemčije na slovenskih tleh...z nobenim prepisovanjem iz propagandnih knjig vam ne bo uspelo pregnati sence izdajstva, ki se zbira nad vami...verjamem da spoznanje, da je tvoja ideologija napačna, zločinska in da jo obsoja ves svet, močno boli...in prav je tako
playback
28. 03. 2011 21.43
+1
Če pijem belo - sem belček, če pijem rdeče - sem rdečkar. Zato bom pil pivo, pa bom Šrotov !! Nehajte že enkrat s temi bedarijami, kdo je bil kje in koliko je kdo poklal ali ni poklal. Pa nehajte provocirati eden drugega. Pa kaj je bilo sedaj treba tega blesavega kovanca delati. Pa kaj naše vnuke zanima kdo je bil Franc Rozman Stane !!! Nenazadnje se je sam razstrelil, ker ni bil pazljiv. Tako kot Tom in Jery!
sherum
28. 03. 2011 17.36
pajtlerblanka28.03.2011, 16:550 Ne morem verjet , da imamo v Sloveniji mladino , ki ne pozna OF in potek druge svetone vojne . Kako se moraš tako ničvedno obnašat, ali nisi prebral nobene zgodovinske knjige ? saj človeka je sram da se to dogaja. Vprašaj francosko mladino , pa druge pa ti bodo povedali kaj se je napravilo z izdajalci slovenskega naroda SRAMOTA ZA TEBE
Buena Vita
28. 03. 2011 16.55
sivobrkač,zapomni si rojeni smo po vojni,naši starši so bili mledoletni med vojno, nimamo krvavih rok,nimamno krivde ZATO PA TOLIKO VEČJO SRAMOTO DELATE SLOVENIJI KOMUNISTI,TISTI KI STE MED VOJNO BILI POŽIGALCI,HUJSKAČI,HITLERJU STE PRODALI TISOČE IN TISOČE LJUDI KI NISO ZNALI NE PISATI,NE BRATI
pupa_od_anbot
28. 03. 2011 14.53
@gaspi007: se strinjam, je marsikdo stare zamere na nizkoten način poravnal... @gon in ostali minusarji: o Stanovniku ni nič skritega: ve se, da je bil krščanski socialist, zaprt od italijanov, partizan, da je večino penzije (ki vam gre tako v nos) zaslužil pri Združenih narodih, ni se odpovedal svoji domobranski žlahti ... Sedaj pa mi povejte kje je bil vaš euro poslanec in "prvi demokratično izvoljen predsednik" slovenske vlade Peterle do leta 1998? pred tem časom ni obstajal in/ali ni bil varno spravljen na nekem inštitutu (so bili to privat inštituti ali DRŽAVNI?)
flamengo
28. 03. 2011 14.27
za gaspi00728.03.2011, 13:11, slovenski komunisti niso nikoli bili samostojni, ampak so bili vedno podložni srbskim in ruskim komunistom, torej so ravno tako paktirali s hitlerjem kot moskovska kamanda. Tudi danes je povsem isto, kar se je izkazalo med obiskom putina. To je velika sramota.
Pancho57
28. 03. 2011 14.23
Gon, a je možen link do tega načrta
CKKPJ_Milko
28. 03. 2011 14.21
Nekdanji zapriseženci Stalina pa vidijo v dejanjih Thalarja junaške podvige Potrč.press
gaspi007
28. 03. 2011 13.40
pupa_od_anbot v času mira lahko mi bluzimo kaj je prav in kaj ne...doživetje med vojno in po njej pa so pač prišli časi maščevanja...žal...ampak to se je dogajalo po celem svetu..samo pomisli kaj so naredili amerikanci z atomsko bombo in pobili ter naredili hude posledice ogromno nedolžnim ljudem...pač časi so bili hudi...dejstvo pa je da so partizani bili borci proti okupatorjem in domobranci izdajalci...in to se ne da spremenit....
pupa_od_anbot
28. 03. 2011 13.35
@gaspi007: v mislih sem imela zgodovino...
gaspi007
28. 03. 2011 13.35
Gon preberi si knjigo Črna Roka in mogoče poznaš resnično zgodbo o pohorskem bataljonu....ter sliko bojevnikov na stadionu, ki so prisegli Hitlerju...sploh pomemba je vsebina prisege....Žal pa se strinjam v enem vojne in revolucije terjajo žrtve med njimi žal tudi nedolžne..ampak to se je dogajalo čez vso zgodovino po celem svetu.
Gon
28. 03. 2011 13.34
haha, prašek, nekaj pa le premorete - ste namreč duhoviti =). Upam, da bralci vidijo nekompetentnost in samo nabijanje z vaše strani. Pa lep pozdrav =). PS - pa nikar več ne širite laži. Bo šlo?
prašek
28. 03. 2011 13.32
Že prav admin, bom prilepil takrat, ko ne boš ti v službi !!
prašek
28. 03. 2011 13.31
Kaj je že tema??? Aja da so se svinjarije dogajale samo po letu 1945! Prej so se šli pa kavboje in indjance! Vsake toliko se je kakšen ki je dišal po Partizanih spotaknill in padel na pipec med tem ko je mladi domobranček rezal salamo ..... In vžgala se kakšna hiša zaradi nepravilnosti pri cvrenju ocvirkov ali pa je gospodar zaspal z cigareto v partizanski postelji.....
Gon
28. 03. 2011 13.30
no prašek, bo kaj? Ali ste se zavlekli v luknjo, sami s svojimi lažmi in nebulozami? Pokažite, da ste človek beseda? Bo šlo?
Gosposvetski
28. 03. 2011 13.29
Ko bo odšel zadnji Partizan, kam bo pa potem šla Domovina ???