Slovenija

Nekdanji vodilni v Hypu bogateli na račun Vegrada?

Celje, 14. 08. 2011 18.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Damjana Seme/M.R.
Komentarji
96

Na plan prihajajo novi sumi zlorabe položaja glede Vegradovih poslov, ki so bili povezani s podružnicami Hypo banke in Hipo Leasinga. Samo en posel naj bi prinesel več kot dva milijona evrov.

Preiskave v Hypo banki - 9
Preiskave v Hypo banki - 9 FOTO: Damjan Žibert

Glede Vegrada prihajajo na dan nove podrobnosti o domnevno spornih poslih, v katere naj bi bili vpleteni nekdanji vodilni slovenskih podružnic Hypo banke in Hipo Leasinga, ki sta zadnja leta izdatno kreditirala družbo. Bančniki naj bi tako leta 2007 Vegradu prek liechtensteinskega in ljubljanskega podjetja prodali zemljišča v Trzinu, in pri tem v enem samem poslu zaslužili skoraj 2.400.000.

Vegrad je po poročanju v oddaji 24UR od liechtensteinskega podjetja leta 2007 kupil ljubljansko družbo KPN Investiranje, ki je imela v lasti zemljišča v Trzinu. Vegrad nato nakaže omenjeni znesek družbi IMMO INVEST FUND AG v Liechtenstein, ki jo je zastopal Andrej Oblak. Ta družba pa je KPN Investiranje le dober mesec in pol preden ga je prodala Vegradu, kupila za samo 10.850 evrov. Tako je podjetje samo pri tem poslu zaslužilo več kot dva milijona evrov. In kot smo poročali že pred časom, je bil IMMO INVEST po neuradnih podatkih v lasti Oblaka ter takratnih vodilnih v Hypu – Antona Romiha, Božidarja Špana in Andreja Potočnika. Vsaj tako naj bi v nekem dokumentu zatrjeval Oblak, ki je po posebnem pooblastilu zastopal to liechtensteinsko podjetje.

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak zatrjuje, da o tem ne ve ničesar. Okrožni državni tožilec Stanislav Pintar pa pravi, da so nekdanji vodilni v Hypu osumljeni zlorabe položaja, ker se denar ni vračal nazaj na Hypo banko, kot bi se moral.

Zanimivo pa je, da naj bi podjetje IMMO INVEST v nakup družbe KPN Investiranje vložilo le dobrih deset tisočakov, saj naj bi družba, samo teden dni preden so jo prodali Vegradu, zemljišča kupila s finančnim lizingom, ki so ga dobili pri Hypo Leasingu. V tistem času je bil direktor leasinga Romih, Hypo banke pa Špan. V Hypo Leasingu je bil tudi Potočnik. Tako je Vegrad dobil zemljišča, ki so bila zaradi kredita v lasti Hypo Leasinga. In po neuradnih podatkih je tako še danes, saj Vegrad pozneje ni imel več denarja za odplačevanje milijonskega kredita.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zoran Rink
20. 08. 2011 23.17
+1
No in, kaj pa župan Trzina za to seveda nič ne ve?
volek
16. 08. 2011 07.21
drug bosko.bozic, če ne umeš napisati kaj drugega, potem pač ne pošiljaj bedastih postov.
kerryslo
16. 08. 2011 07.02
chiliconcarne kdo da jih strpa u čuzo? njihovi botri ? ALFe podpišem se pod tvoj komentar !
Alojz Železnik 1
16. 08. 2011 06.11
+1
Tako je v vsaki državi, kjer lopovi pišejo zakone in za vsak slučaj še vodijo sodišča ... ... Slovenci, kdaj se bomo zbudili?
moster
15. 08. 2011 23.50
SAMI POLITIKI, NA INTERNETU, PA ŠE POCENII VOLILNI POENI!
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
15. 08. 2011 23.22
24 UR POZDRAVLJENI IZ TE ZGODBE ZAL NEBO NIC KER SEDANJI SISTEM SLOVENIJE SCITI LOPOVE IN TAJKUNE NA KONCU BODO VSI LEPO SRECNO ZIVELI Z POKRADENIM DENARJEM NLOZENIM V TUJINI SEVEDA.DA SE DODAM OBSOJEN NEBO NOBEDEN KER JIH ZAKON SCITI .Sem moral z velikimi crkami resnico zapisati.Lep pozdrav 24 ur
Socialisti?ni kulak
15. 08. 2011 21.16
...žalostno, a obstaja v SLO sploh še kaka zgodba, ki bi bila poštena in usklajena s ekonomsko in poslovno mroalo in logiko, menda res vsi kradejo ko srake.....itak, ko pa Pahor na veliko futra pogoltne in zapravljive banke, ki kreditirajo same svoje uslužbence, ki imajo firme, jki ne vračajo posojil...ma bi se kar odselil kam u Severno Osetijo
marija pomagaj
15. 08. 2011 18.52
če so lopovi ne vem zakaj jih ne ovadijo in zapremo saj imamo Nacionalni preiskovalni urad! Kaj kdo tukaj ne razume.....!!!!!
Justice1
15. 08. 2011 17.40
Poštene oblasti v tej državi ne bo brez revolucije....podobne tisti v Libiji, Egiptu ali Tuniziji. Na oblasti in blizu nje so namreč sami skorumpiranci.
Justice1
15. 08. 2011 17.37
Volek.....Janša je prvi , ki bi moral na osnovi zakonodaje o dokazovanju izvora premoženja pred sodnike. Malce si preberi blog "Mikestone"....
moster
15. 08. 2011 17.08
PA SE TO NI RES, TOLK GOVORA O LOPOVIH ,PA ŠE NOBEN NE SEDI!
volek
15. 08. 2011 14.53
-1
Cirenij, s tabo se popolnoma strinjam. Ni druge rešitve za Slovenijo. Če se bomo samo še dodatno zadolževali, bomo pristali tam kot Grčija. Naslednjemu mandatarju dam svoj glas samo pod pogojem, da je zanj primarno povrnitev nakradenega. Menim pa, da je tega sposoben narediti le Janša, kajti večino nakradenega so pohopali rdeče-oranžni kaviar komunisti. Če pa se oblikuje novo stranka, ki ni bila rekrutirana in financirana s strani levih tajkunov, bom volil njih.
cirenij
15. 08. 2011 14.20
volek vsi vemo, da je to edini izhod iz krize. Samo tisti ne, ki imajo v rokah škarje in platno. Dokažejo naj izvor svojega premoženja, kar je zelo enostavna zadeva, le sprejet je potrebno ustrezno zakonodajo. Nato pa čuze po hitrem postopku. In državna blagajna bi bila hitro prepolna.
cirenij
15. 08. 2011 14.15
Kaj nam pomagajo predčasne volitve, če se na stolčkih vrtijo eni in isti že 20 let, ki prav nočejo sprejet zakonodaje, ki bi take po hitrem postopku strpala v zapor in jim odvzela premoženje. Ostanejo le pobožne želje, da ima kdo v rokavu skritega aduta, da pride na oblast s poštenimi ljudmi iz prakse, ki bi korenito spremenili nevzdržno situacijo. Ne glede na zahteve EU in ostalih temveč po meri slovenskega delovnega človeka.
volek
15. 08. 2011 14.11
Ljudje, zavedajte se, da je državna blagajna prazna, banke ne dajejo posijil, ker so milijarde € "posodile" tajkunom za "nakupe" našega skupnega premoženja. Sedaj, ko je gospodarska kriza banda ne more odplačevati kreditov, seveda z računov firm, ki so jih "kupili". Firme so zaradi tega finančno izčrpane, delavci imajo mizerne plače ali pa so že na cesti. IMAMO SAMO ENO REŠITEV: NASLEDNJI PRESEDNIK VLADE MORA ZAGOTOVITI DA SE VES NAKRADENI DENAR VRNE IZ DAVČNIH OAZ, LOPOVOM ZAPLENITI NAKRADENO PREMOŽENJE TER JIH STRPATI V ZAPOR. SLIŠI SE POPULISTIČNO; VENDAR JE TO EDINI IZHOD IZ KRIZE.
izbriši mi profil admin
15. 08. 2011 13.38
Ti so bili neprevidni in so jih dobili - bankirji pač -- kaj je šele v NLB :))) tam je šele bogatija na račun cele države - FUJ PA BANKIRJI ! če država propade, ne vzamem več posojila - niti enega !
Tucci
15. 08. 2011 13.31
Ti ljudje ne bodo nikoli zaprti , ker , če bi bili , bi morali zapreti sami sebe , to pa seveda ne pride v poštev.
prils
15. 08. 2011 12.45
dokler časa se ne bo enemu zmešalo in vzel zakon v svoje roke bo žal takole. Mi malo gledamo in se gostilniško pregovarjamo kaj je prav in kaj ne, oni veselo kradejo. Od vseh tajkunov dnar pobrat VSE in mu pustit vsrane gate, pa bo slovenija "OBLJUBLJENA" dežela.
JanezNovakJohn
15. 08. 2011 12.31
Račune so plačali revni. Vegrad in HyPO sta le razdelilni postaji za barabe. DRŽAVA PA NIČ !
JanezNovakJohn
15. 08. 2011 12.20
Ne na račun Vegrada. Na račun delavcev, ki so delali v Vegradu, na račun kupcev predragih stanovanj in na račun vseh Slovencev ker država ni pobrala njej pripadajočih davkov.