Slovenija

Witakorpi: Investicije, kot je bil nakup oklepnikov, potrebujejo podporo vlade

Ljubljana, 03. 09. 2012 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jorma Witakorpi, nekdanji predsednik Patrie, pravi, da sam ni sodeloval pri sklenitvi pogodbe o nakupu oklepnikov. Pojasnjuje pa, da takšnega posla ne bi bilo mogoče skleniti, če projekta ne bi podprla vlada.

Jorma Witakorpi
Jorma Witakorpi FOTO: POP TV

V sojenju v primeru Patria je bilo danes na vrsti zaslišanje nekdanjega predsednika uprave Patrie Jorma Witakorpija. Prek videokonference je med drugim pojasnil, da je bil v času sklenitve pogodbe o nakupu oklepnikov vodja koncerna Patria. V okviru koncerna je delovalo tudi podjetje Patria Vehicles, s katerim je bila pogodba sklenjena. To pa je imelo svojega direktorja in svoje vodstvo, je pojasnil Witakorpi. Pri operativnem delu tega podjetja ni sodeloval, zato pred aprilom 2008 o njem ni vedel ničesar.

S tem stavkom je Witakorpi odgovarjal tudi na kasnejša vprašanja tožilstva, povezana z vlogami posameznih obtoženih, njihovimi medsebojnimi poznanstvi ter načinom dela Patrie Vehicles. Podobno je odgovoril tudi na vprašanje, ali je kdo v Sloveniji zahteval plačilo predujma.

Witakorpi je pojasnil, da je bil izvršni vodja projekta Heikki Hulkkonen, vodja trženja pa je bil Tuomas Korpi. Od Hulkkonena je dobival poročila o projektu, a se ne spominja, kako pogosto. Prav tako Witakorpi ni sodeloval pri pogovorih z Rotisom, so se pa v upravi pogovarjali o t. i. zmagovitem konceptu, ki je vključeval posamezne elemente posla, je dejal.

Povedal pa je, da investicije, kakršna je bila nakup oklepnikov, načeloma potrebujejo podporo vlade oz. drugih pristojnih vladnih organizacij. "Vlada je tista, ki se načeloma odloči, za kaj se bo uporabil denar," je pojasnil. Kot je poudaril, v nobeni državi ni mogoče skleniti posla, ne da bi vlada odobrila partnerja, s katerim se sklene posel.

Janša se tudi danes ni udeležil obravnave, brigadir Krkovič pa je našel čas.
Janša se tudi danes ni udeležil obravnave, brigadir Krkovič pa je našel čas. FOTO: Miro Majcen

Današnje obravnave sta se od obtoženih udeležila direktor Rotisa Ivan Črnkovič in nekdanji direktor HSE Jože Zagožen, brigadir Tone Krkovič pa se je prišel opravičit zaradi zdravstvenih težav. Tudi poslovnež Walter Wolf se sojenja ni udeležil zaradi zdravstvenih težav, premier Janez Janša pa se je opravičil zaradi službenih obveznosti.

Sojenje peterici obtoženih se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Janšo, Zagožna, Krkoviča, Črnkoviča in Wolfa obtožni predlog bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria. Vseh pet očitke zanika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
04. 09. 2012 21.40
MMMM,VSE TIHO,A
Buena Vita
04. 09. 2012 20.05
-1
PRAŠKO 3 KRAT TRI JE DEVET ČE TI MISLIŠ DA JE TRI KRAT TRI TRISTOTRIINTRIDESET SE VE DA SI BIL ŠOFER KI JA NAREDIL ENO FORO NA MESEC IN TOLIKO PREVARAL NAROČNIKA DA SI POTEM KUPIL ŠE KAMION
prašek
04. 09. 2012 14.53
+2
Podkupnine pri Patriji: Na Finskem je dokumentirano dokazano, da so podkupnine bile in da je bila pogodba o teh podkupninah podpisana PRED javnim razpisom za oklepnike v Sloveniji! In ne le to: Zaradi bližajočih se volitev so v Sloveniji zahtevali 30% predujem podkupnin! Tudi to je na finskem dokumentirano! In to v 30 dneh po podpisu pogodbe! Pogodba pa je bila podpisana PRED javnim razpisom v Sloveniji! DOKUMENTIRANO! Zato pa so odvetniki Princa teme zahtevali, da se ne upošteva dokazni material, pridobljen na Finskem! str. 453 v Prikrivanjih
prašek
04. 09. 2012 15.17
+2
JezekTekaTeka44
04. 09. 2012 12.23
-2
Afera Patria je plod bujne domišlije nesposobnih udbovskih zametkov, ki od leta 91' rušijo suverenost Republike Slovenije ... in seveda njihovih opranoglavcev, ki jim brezpogojno sledijo ... poglejte primer pod mano ...
srebrnibreg
04. 09. 2012 14.23
+3
Ta primer pod tabo in sedaj mano v celoti demantira tvojo izjavo. Le opranoglavci ne vidijo resnice ostali jo pa vidimo.
Shisui
04. 09. 2012 14.38
+2
Tvoj ljubljenec se ogiba sodisca kot hudic kriza. Le zakaj.
prašek
04. 09. 2012 12.17
+3
Kdaj bo vložil tožbo proti Šurcu in Zgagi ???
srebrnibreg
04. 09. 2012 14.20
+2
Buena Vita
04. 09. 2012 19.58
+1
PROTI OBEMA SO TOŽBE PODANE,IN SO PRAVNOMOČNE,
prašek
04. 09. 2012 12.13
+3
Vsakdo , ki si je vzel čas in prečital knjige trilogije »V imenu države« dobro ve , kaj se je zgodilo ! Čudno se mi zdi , da je Janez sploh dovolil objavo !!!!-
M_teorija
04. 09. 2012 12.09
+5
A se še vedno išče obrambnega ministra v prejšni vladi, ki je sedaj PM, pod oznako S in ne pod C!?
ksenak2
04. 09. 2012 11.56
+3
utrinek iz intervjuja z raziskovalnima novinarjema Šurcom in Zgago, ki mu je bila aprila letos preprečena objava v Primorskih novicah: Trgovci z orožjem so svoje ljudi namestili v najpomembnejše družbene sfere: v policijo, na tožilstvo, v politiko in medije. Jim je tako uspelo prikriti svoje delovanje? Blaž Zgaga: "Vsakdo, ki bo prebral dokumente, objavljene v tretji knjigi, bo zgrožen nad tem, na kakšen način jim je uspelo prikriti svojo dejavnost. V znanem primeru odkrite pošiljke orožja na Brniku je sicer prišlo do kazenske ovadbe proti Janezu Janši, Igorju Bavčarju, Nikolaju Omanu, Konstantinu Dafermosu (znanemu trgovcu z orožjem z Dunaja), Ludviku Zvonarju in Francu Kosiju. Ko pa jo je v roke dobila tožilska skupina za posebne namene, so čez noč umaknili pregon zoper peterico in ga nadaljevali samo proti svetovalcu Franciju Kosiju. Na koncu so še od tega odstopili. Ob tem je tožilec zapisal, da ne obstaja niti en dokaz, da bi storil kaznivo dejanje, ampak samo seznam prilog dokazov v kazenski ovadbi obsega več kot 50 točk. Pomembne so ugotovitve notranje preiskave v Vomu z imenom Trgovina. Že leta 1994 so slovenski preiskovalci odkrili skoraj vse o trgovini z orožjem. 42 uslužbencev Voma so zaslišali v skladu z zakonom o kazenskem postopku in nastalo je obsežno poročilo o trgovini z orožjem, ki so ga predali takratnemu obrambnemu ministru Jelku Kacinu, on ga je posredoval predsedniku vlade Janezu Drnovšku, nakar je vse potihnilo. Takrat so vse prikrili. Republika Slovenija je že leta 1994 imela vse možnosti, da bi preiskala trgovino z orožjem in zaprla to sramotno poglavje slovenske zgodovine, a tega ni storila. Zaradi političnega interesa nekaterih na vrhu slovenske države." Matej Šurc: "Po tej logiki bi morali zapreti visoke funkcionarje in osamosvojitelje. Nekdo iz pravosodja mi je nedavno priznal: Mi si sredi devetdesetih nismo mogli privoščiti, da bi obsodili dva ministra." V kolikšni meri so zahodnoevropske države, zlasti Nemčija, dopuščale trgovanje z orožjem? So zanj vedele? Matej Šurc: "Prepričan sem, da so tuje obveščevalne službe vedele za trgovino z orožjem. To pomeni, da so slovenski politiki, ki so se s trgovino ukvarjali, ujetniki tujih tajnih služb. Morajo jim biti poslušni. Slovenske trgovce z orožjem imajo, denimo, nemške obveščevalne službe v šahu, prav tako nemška vlada. Lahko jih izsiljujejo."
ksenak2
04. 09. 2012 11.58
+0
Ljudje s toliko masla na glavi, kot ga ima sedanji PM Janez Janša, so ujetniki tujih tajnih služb in raznih mafij. Morajo jim biti poslušni in jih držijo v šahu, lahko jih izsiljujejo, delati morajo, kar jim je ukazano, kar pa ni verjetno, da je ravno v korist države. Zato taki ljudje NIKOLI ne bi smeli imeti odprtih poti v politiko in upravljanje javnih zadev.
Buena Vita
04. 09. 2012 20.01
+1
KSENAK2 KOLIKO TVOJIH ŽLAHTNIOKOV JE V ROKAH MAFIJE,ZELO POUČEN SI O DEJAVNOSTI, PAZI NA SVOJO GLAVO,KER MAFIJCI OBRAČUNAVATE SAMI S SABO,SAMA TA ZAKON CENIM,KER MENIM DA JE ŠKODA DENARJA ZA VAS IN VAŠO HRANO V ZAPORIH
santamaura
04. 09. 2012 10.36
+3
Kje pa so sedaj te patrie in zakaj jih je Ivan sploh kupil. Cena morebitne provizije je nič proti ceni tega zgrešenega nakupa. Kaj ima razen stroškov slovenska vojska od teh patrij? No, ena bo za v muzej, kaj pa ostale?
skembo
04. 09. 2012 10.03
+4
A JJ pa spet ni imel časa? Rešuje....kaj že ? ?
srebrnibreg
04. 09. 2012 14.21
-1
dule100
04. 09. 2012 09.39
+2
Dajte si že enkrat zapomniti ! Prihod na sodišče je pravica in ne dolžnost ! Po prvem zaslišanju ni več dolžnost prihajati na razprave ! Obvezna prisotnost je samo pri končnem branju razsodbe !
M_teorija
04. 09. 2012 10.19
+4
Nespoštovanje sodišč in preganjanje tožilcev je tudi pravica!?
M_teorija
04. 09. 2012 09.10
+9
Očitno je iz dveh vzporednih vesolij prišlo do nekega čudne anomalije in preskoka, če naj bi v naši dimenziji in našem vesolju veljalo da: -je bila Patria najbolj transparenten posel -je Majerizem višek demokracije -imajo to vlado vsi radi, ker je najuspešnejša vlada vseh časov, ker je z zategovanjem in odrekanjem državljanov poskrbela za blagostanje v državi -je Boštjan Turk neodvisni politični analitik -je Kordežova ekipa nedolžna in oprana vseh političnih mahinacij -izbrisanim je bilo dokazano, da so si sami krivi za izbris in da se E. sodišče za človekove pravice moti -JJ se bori samo za dobrobit države in je edini pravi, ki je za sodovanje in konstruktiven dialog -da je dokument, ki dokazuje vpletenost Turka v dogajanju v Velikovcu pristen -da so tabeli zmagali, ker so bili na pravi strani -da je Rode dosegel višje cilje -JJ ni bil nikoli član partije, če pa so ga nasilo mobilizirali... Lahko samo upamo, da se ta anomalija odpravi, da ti iz vzporednega vesolja preidejo v pripadajoče vesolje in da v vsakem vzporednem vesolju zavlada spet ustaljen red!?
Shisui
04. 09. 2012 09.13
+5
dule100
04. 09. 2012 09.37
-4
M_teorija
04. 09. 2012 13.32
+1
Iz tistega, kjer je Zelja geoid v heliocentričnem sitemu! Torej ne v tvojem, kjer je Zemlja ravna, okoli katerega kroži sonce!
godhead
04. 09. 2012 08.53
+5
tudi gargamel bo enkrat odletel, kot slni v modro nebo
I G N O R A N T
04. 09. 2012 08.08
+5
Glavno da se drazi hrana pogonska goriva folk je do vrata zapufan ,zivljenje je lepo
kosir_maks
04. 09. 2012 08.06
-4
Tekoči primanjkljaj (mio EUR1) Tekoči primanjkljaj (% BDP) Dolg (mio EUR1) Dolg (% BDP) 2011 -2.289 -6,4 16.954 47,6 2010 -2.127 -6,0 13.737 38,8 2009 -2.146 -6,1 12.449 35,3 2008 -695 -1,9 8.180 21,9 2007 -16 0,0 7.981 23,1 2006 -423 -1,4 8.204 26,4 2005 -430 -1,5 7.683 26,7 2004 -612 -2,3 7.429 27,3 2003 -672 -2,7 6.856 27,2 2002 -568 -2,4 6.442 27,8 2001 -821 -4,0 5.512 26,5 2000 -688 -3,7 4.886 26,3 1999 -512 -3,0 4.084 24,1 1998 -357 -2,4 3.489 23,1
kosir_maks
04. 09. 2012 08.10
-5
To so podatki za katere je odgovorna vlada . V letih 2004 je bil dolg Slovenije 27,3 procenta BDP, 2008 21,9 procenta BDP. JJ je dolg države zmanjšal !!! Potem pa prihod Pahorja in leta 2011 je bil dolg države že 47,6procentov BDP. vsako leto se je zapufal za 2 milijardi !!!
kosir_maks
04. 09. 2012 08.11
-8
ne eh volov nauč se na pamet te podatke , da ne boš ovca
Shisui
04. 09. 2012 08.40
+8
Povej se to, da je JJ prodal 3 tone zlata, da je bil minus videti manjsi. Pa se to, da je ravno v teh letih spremenil zakonodajo, ki je dala tajkunom krila. No ja, pa se to, da je SDS nastavil svojega nadzornika v NLB. Takoj za tem, so zaceli padati sto-milijonski krediti "preko telefona". Nenazadnje pa ne gre ignorirati niti dejstva DA SE JE 2008 ZACELA GLOBALNA RECESIJA. Kar se kako radi pozabljate.
Bojan-F
04. 09. 2012 08.53
+9
Zato, da je javni dolg padel iz 27,3% BDP na 21,9% BDP so se morali rezidenti R Slovenije zapufati za 25.000.000.000 EUR - kar pomeni priliv v proračun okrogliih 1.000.000.000 EUR/a samo iz DDV več kot leta 2004. Kar pa še ni bilo dovolj: odhajajoča ekipa Janša-Bajuk je prvi teden oktobra 2008 ovestila prihajajočo ekipo Pahor-Križanič, da jih v bančnem sektorju čaka presenečenje v višini 6.600.000.000 EUR. Ko se vse to sešteje in doda stroške neizvedenih strukturnih sprememb, ki se jih vlada g. Janša Janeza ni hotela lotiti v času debelih krav (bila je namreč v permanentni volilni kampaniji), se ti izračun izide MImogrede 1: iz onih časov kreativnega računovodstva g. Bajuk Andreja imamo vsaj še eno mino, ki jo bo treba slej-ko-prej "nagaziti" - DARS! Mimogrede 2: g. Janša Janez je problem!
kosir_maks
04. 09. 2012 09.29
-2
bi morali začeti strukturne spremembe ........... he he , kdo bo pristal na reforme ki zategujejo pas v času debelih krav , to ve lahko samo te...c
Bojan-F
04. 09. 2012 10.43
+1
Poenostavljeno: oblastniki morajo delovati proticiklično! Ko ni, nimaš kje vzeti.
Bojan-F
04. 09. 2012 07.44
+4
A ni ta novica v napačni rubriki?
Levji
04. 09. 2012 07.35
+10
Brez odboritve vlade, posel ne bi šel skozi, je dejal Wittakorpi
Levji
04. 09. 2012 07.24
+13
V knjigi raziskovalnih novinarjev Zgaga-Šurc, ki jo imam na mizi, so tudi strhljivi podatki iz finske dokumentacije o rabotah slovenske (Janševe) vlade pri nakupu Patrij, ki bremenijo najvišji vrh države z Janšo na čelu. S Finci se je pogajal Bavčarjev brat kot uradni zastopnik naročnika in 18.8.2006 IZPOGAJAL IZPLAČILO PREDUJMA NA PROVIZIJE - finci so s tem datumom (18.8. 2006) izplačilo odobrili, Slovenija pa je pogajalsko skupinu uradno imenovala šele 6. 10. 2006! Torej: brez vednosti javnosti izpogajano in podpisano 18.8. Farsa za javnost: vlada ustanovi pogajalsko skupino 2 meseca kasneje! Že to je dovolj, da Janša leti! Janševa hunta Slovenijo spreminja v gnusno skorumpiano nepotistično tretjerazredno banana avotkratsko diktaturo! Do popolne zmage pa mu manjka samo zlato pravilo v ustavi, v imenu katerega bo uvedel popolno diktaturo brez možnosti ugovora in vpletanja javnosti v nejgove kriminalne afare!
JanezNovakJohn
04. 09. 2012 06.47
+11
Janša kot predsednik vlade, seveda ni imel nič pri tem in ni imel pojma, da se patrije nabavljajo. Vsaka podobnost z rušenjem Pahorjevih reform je slučajna. Janša ni imel pojma o tem. To so delali sindikati in Korl.
MERDE-AVE-MERDE
04. 09. 2012 05.58
+10
Brutto zunanji dolg RS po letih: Pa ve se, kdo je bil na oblasti od 2004-2008... Bruto zunanji dolg Republike Slovenije, vir Banka Slovenije, UMAR, RTVSLO 1995 4 mlrd * 2001 10 mlrd * 2002 11 mlrd * 2003 13 mlrd * 2004 15 mlrd * 2005 20 mlrd 2006 24 mlrd * 2007 34 mlrd * 2008 39 mlrd * 2009 40 mlrd * 2010 40 mlrd * 2011 41 mlrd * 2012 42 mlrd *
61810
04. 09. 2012 07.52
+6
Torej če na fitro pogledam, se je največ zadolžila Janševa vlada od 2004 do 2008. To pa nisem vedel. Ko se delajo taki angelčki. In to za kar 24 mlrd. groza koga imamo na oblasti.
kosir_maks
04. 09. 2012 08.01
-4
to ni javni dolg države te..c , najprej loči razliko med javnim dolgom in bruto zunanjim dolgom ,, tu so všteti vsi krediti , gospodarstva in fizičnih oseb, torej je JJ kriv da si se pufal za delnice sedaj pa pušnu , tr.t
61810
04. 09. 2012 08.30
+5
Torej če JJ ni kriv so pa tajkuni, kdo jih pa podpira.Kdo je jemal kredite in kdo mu jih je dal. Točno se ve. Jaz sigurno ne. Jaz nimam ene delnice in samo osnovni limit. In dokaj mirno živim, me pa bodejo take stvari. Da nekateri še zmeraj podpirate JJ. Pa če bi vam še zadnje hlače slekel do.
kosir_maks
04. 09. 2012 08.35
-1
Kredite so dajali LDS -ovi ljudje v NLB K ramar , ki ga je nastavil Rop
61810
04. 09. 2012 09.36
+2
Nekdo more biti kriv, vsi pa vemo da takjune ne lovi nobena stranka. Torej ni vse kriv LDS. Ampak vsi politiki kateri nam vladajo že 20 let. Kje so predvolilne obljube, bencin se draži kot za stavo, standar pada. Za vse pa je kriv po vašem Pahor. Malo morgen delno že, ne pa vse. Dokler bodo tajkuni nedotakljivi bo tako, ko dodo enemu tajkunu vse pobrali, da bo klošar, bo drugače. Toda žal se to ne bo zgodilo.