Slovenija

Nekdanji poslanci bi živeli še kar od nadomestila

Ljubljana, 08. 09. 2009 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šest nekdanjih poslancev je zaprosilo za podaljšanje nadomestila plače do upokojitve. Zavedajo se, da pri 60 letih ni lahko najti zaposlitve in je sploh niso iskali.

Bojan Starman
Bojan Starman FOTO: Dz-rs.si

Šest nekdanjih poslancev je zaprosilo za podaljšanje nadomestila plače do upokojitve, poroča današnji Dnevnik. Do tega nadomestila so sicer upravičeni leto dni po izteku mandata oziroma največ dve leti, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev. Več kot 30 poslancem se tako pravica do nadomestila izteka, šest pa jih je zaprosilo za podaljšanje.

Ob preučitvi seznama nekdanjih poslancev, ki nadomestilo še vedno prejemajo (avgustovskega jih je prejelo 33), so pri časniku ugotovili, da naj bi pogoje za upokojitev prihodnje leto izpolnili Josip Bajc, Stanislav Brenčič in Marjan Drofenik (vsi SLS), Rudi Veršnik in Bojan Starman (oba SDS) ter Ciril Testen (NSi).

Josip Bajc je potrdil, da naj bi nadomestilo prejemal do 18. aprila 2010, ko bo izpolnil enega od pogojev za upokojitev. Povedal je, da pri 60 letih ni lahko iskati nove službe in je niti ni iskal. Tudi Veršnik, Testen in Brenčič so potrdili, da želijo nadomestilo prejemati do upokojitve prihodnje leto. 

Veršnik je zatrdil, da možnosti, da bi se po končanem mandatu vrnil na prejšnje delovno mesto, ni bilo, saj so njegovo prejšnje podjetje medtem reorganizirali, zamenjali pa so tudi lastnika. "Če si enkrat politično okužen in prepoznaven, je službo veliko težje najti," je dejal Veršnik. Ciril Testen pa je menil, da je službo po koncu mandata težko najti, še posebno, če si na koncu kariere.

Stanislav Brenčič
Stanislav Brenčič FOTO: POP TV

Stanislav Brenčič je povedal, da ga prejemanje nadomestila moralno bremeni, saj je kot poslanec zagovarjal predloge, da bi nekoliko omejili nekatere privilegije poslancev, a bi vendarle na človeka dostojen način uredili njihove pravice po izteku mandata.

'Regres jim ne pripada'

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je danes dejal, da nekdanjim poslancem, ki po zakonu o poslancih prejemajo nadomestilo plače, regres ne pripada, zato je mandatno volilni komisiji predlagal, naj s sklepom ugotovi, da morajo nekdanji poslanci, ki so regres prejeli, le-tega vrniti.

Ne glede na to, da je člen, ki v zakonu o poslancih govori o regresu, nejasno napisan, "ni nobenega dvoma v interpretaciji tega člena", je prepričan Gantar. Kot je pojasnil, je v njem zapisano, da bivšim poslancem, če imajo v tem času pravico do letnega dopusta, pripada tudi regres za letni dopust.

"Pravice do letnega dopusta ne morejo imeti, saj vendar ne delajo in seveda tudi ne prejemajo drugih takšnih dodatkov, ki bi jim sicer pripadali, kot so nadomestilo za ločeno življenje, povračilo stroškov za vožnjo in prehrano," je poudaril Gantar.

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muri1
10. 09. 2009 00.35
Pa zakaj bi iskali službo,saj vendar delajo honorarno,Starman je npr.župan Žirov,pa je bolje da dobi namesto županove plače še poslansko.Ponudijo naj jim povprečno slov.plačo,pa bodo takoj vsi imeli službe.
hakihak
09. 09. 2009 22.07
. "Če si enkrat politično okužen in prepoznaven, je službo veliko težje najti," je dejal Veršnik. POLITIČNO OKUŽEN?????? PA SAJ SO SE SAMI ODLOČILI ZA POLITIČNO PRIPADNOST, BANDA
hakihak
09. 09. 2009 22.03
res žalostno, da bi radi še naprej živeli na plečih delavcev. ceste naj gredo pometat
kawasakimen
09. 09. 2009 20.06
Bivsi poslanci in ministri naj gredo delat namesto,da lezijo doma na mesec pa prejemajo vsote za katere delavec dela celo leto.Seveda je denar,ki ga prejemajo denar od ljudi,ki ga tezko zasluzijo Pravijo,da primankuje zdravnikov?No gospod Podobnik je zdravnik pa naj gre delat.Tako pa...Ja saj niso neumni ti poliki,ko je treba za svojo tazadnjo poskrbeti.Sinetu je naprimer kupil nov avto itd. Skratka za sebe so lepo poskrbeli medtem,ko bomo mi revscino tolkli ne glede kolko bomo garali Neumni so samo za tisto kar je njihovo delo in dolznost.
haj
09. 09. 2009 11.30
PIJAVKE !!!! Sami so si napisali zakone pa jim je še premalo. Jaz bi jim dal prvi mesec plačo poslanca, nato pa vsak mesec 10 % manj, dokler na koncu ne bi pristali na BORZI DELA (kot smo rekli včasih). Gotovo bi si hitro našli delo. Sicer pa, kdo jih je silil v politiko? Najverjetneje denar in okus moči.
maneno48
09. 09. 2009 11.14
victoriosus verjetno je rdeč novinar pisu in je sam klerikalce omenu, nč bat, tud levaki so taki reveži, da ne dobijo služb pa cuzajo . . . . .
Marija Krebs
09. 09. 2009 09.43
Vsi ti bivši poslanci so samo dokaz, kako prav je bilo, da niso bili ponovno izvoljeni. Da s tako velikimi denarci ne znajo kaj tudi prihraniti za suha leta? Še regres za vsa leta nazaj naj vrnejo!
SherlockH
09. 09. 2009 08.52
Toro Čudno mar ne, nobeden ni hotel spremeniti zakonodaje, pa čeprav so bili velikosocialniki LDS večino časa pri koritu-prav imaš, res so domoljubi, heh.
KLIPAN71
09. 09. 2009 08.45
Vsi iz desnih "domoljubnih" strank. Še en dokaz kako "ljubijo" Slovenijo in njene davkoplačevalce.
hakihak
09. 09. 2009 08.21
zakaj bi pa starman nadomestilo??? SAJ JE ŽUPAN!!!!!
sarh1
09. 09. 2009 08.12
Jaz bom moral delati do svojega 65 leta starosti, poslanci pa gredo lahko v penzijo že pri 60 letih. Jaz bom čez 10 let že v grobu, oni pa bodo še pri 90 letih uživali penzijo. Kar delat naj gredo! Kot strokovnjake jih bo marsikatero podjetje rado sprejelo za "svetovalce".
resslovenka
09. 09. 2009 07.55
In koliko brezposelnih navadnih smrtnikov dobi nadomestilo po poteku pravic na zavodu za zaposlovanje? Lahko zaprosijo za socilano pomoč. Torej? Naj tudi bivši poslanci zaprosijo zanjo. Ampak za te se ni bati, ker imajo dobro finančno zaledje. Na bruhanje mi gre ko berem o dvojnih merilih države. Bivšim poslancem neupravičeno izplačujejo regrese, nadomestila in kaj vemo kaj še vse. In to pri vsej pravni in strokovni falangi zaposelnih strokovnjakov v državni upravi. Pa so domnevno zakoni za vse enaki. Malo morgen.
Tonček Balonček
08. 09. 2009 20.24
Ta nadomestila bivšim poslancem in ministrom nekajkrat presegajo sredstva za obnovo vile Podrožnik in tistega bedastega šotora za preobjedanje povablencev!
periot
08. 09. 2009 18.33
Ja žiro račun naj odprejo bomo nakazovali prispevke????'??
maneno48
08. 09. 2009 16.21
reveži, neizvoljeni poslanci, naj zaprosijo za socialno pomoč in sami naj si plačujejo prispevke za pokojnino, da bodo vsaj mal občutil, kako živi plebs !!!!!!!!!!!!!
victoriosus
08. 09. 2009 16.15
Kako čudno, da vsi "izbrani" poslanci za ta članek pripadajo desni opciji... jao, kakšni članki so danes tukaj, sami tabloidni, fuj!
Roxy79
08. 09. 2009 15.59
# Zavedajo se, da pri 60 letih ni lahko najti zaposlitve in je sploh niso iskali. # ?? Kdo ima zdej koga za norca??? PRed leti ko so sedeli v parlamentu so pa ZAHTEVALI da se dela do 65 leta. So mislili da to za njih NE velja??? Torej je potrebno sprejeti ZAKON, kjer bo dovoljena najvišja starost poslanca največ 35 let. Tako bo lahko vsak poslanec čez 4 leta bil še dovolj mlad,da bo lahko dobil zaposlitev.
Roxy79
08. 09. 2009 15.52
# Zavedajo se, da pri 60 letih ni lahko najti zaposlitve in je sploh niso iskali. # Prosim????? Kako se zavedajo??? Ko so bili v Parlamentu so ZAHTEVALI da se delovna doba zviša do 65 let. Kdo ima koga za norca??????????
blue05
08. 09. 2009 15.35
zajamčeno plačo, naj vsaj enkrat vidijo kaj to pomeni! Hudo, kaj so mislili, da bosta med in mleko kar tekla. Pa saj bodo hude penzije imeli, kaj so si pa tud pršparali.
Tonček Balonček
08. 09. 2009 14.44
Ne vem, kaj ti ljudje počnejo z denarjem, po podatkih s spleten strani SDS-ja so njihovi poslanci revni kot cerkvene mišši, nekateri iamjo po pol hiše, kakšen moped, ulnjak in podobno. Kako težko morajo živeti šele tisti s 1000 ali 1500 EUR plače!