Slovenija

Nekdanji guverner za predsednika

Ljubljana, 17. 07. 2007 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./T.S.
Komentarji
17

Ko pride do težav, mora predsednik iskati rešitve, je ob napovedi kandidature povedal Gaspari.

Gaspari se je podal v predsedniško tekmo.
Gaspari se je podal v predsedniško tekmo. FOTO: POP TV
Soočenje treh predsedniških kandidatov Mitje Gasparija, Danila Türka in Lojzeta Peterleta o aktualnih domačih in tujih temah si lahko ogledate v oddaji SVET na Kanalu A ob 21.35 uri.

Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari bo kandidiral za predsednika republike. Za kandidaturo se je odločil zaradi velike podpore v javnomnenjski raziskavah. Podrobnosti o volilni kampanji Gaspari še ni želel razkriti, poudaril pa je, da si jo predstavlja kot široko javno razpravo o vrednotah, ciljih in strategiji razvoja Slovenije. Gaspari se tako želi v volilno tekmo podati kot neodvisni kandidat, zato bo zbiral podpise volivk in volivcev, podpira pa ga tudi LDS.

Gaspari se tako želi v volilno tekmo podati kot neodvisni kandidat s podporo državljanov in s pomočjo LDS, ki si bo prizadeval "za stabilno, odprto in razvito Slovenijo, za strpno iskanje skupnih odgovorov na izzive časa in sodelovanje z vsemi tistimi, ki tako sodelovanje želijo". Ob vsem tem pa si bo prizadeval tudi za prijazno državo za vse državljane, "da bi jim bilo življenje v tej državi prijetno in prijazno", je poudaril.

Evropski poslanec in kandidat za predsednika Lojze Peterle ni bil presenečen nad odločitvijo Gasparija. „Glede na to, kako sedaj stoji moja kandidatura, mislim, da sem zelo blizu tega, bi lahko zmagal v prvem krogu,“ je še komentiral Peterle, čeprav dodaja, da sta tako Gaspari kot Danilo Türk resna protikandidata.

Prav tako kandidat levice Türk je dejal, da je vsakdo upravičen do svojih pričakovanj na volitvah. Ob tem pa ni želel izdati svojih.

Zmago Jelinčič, ki se je za predsedniško funkcijo potegoval že na minulih volitvah, pa bo, kot sam zagotavlja, poskrbel, da bo predvolilno obdobje 'začinjeno'.

Gaspari ima sicer namen voditi umirjeno in skromno kampanjo, ki bo usmerjena k ciljem in vsebini, ne pa toliko k sami obliki kampanje. Kot je pojasnil, je široka podpora cilj vsakega kandidata, ki se poda v predsedniško tekmo, vendar pa je najpomembnejša podpora ljudi, ki se je pokazala v sedanjih javnomnenjskih raziskavah. Več podrobnosti o sami kampanji Gaspari sicer še ni želel razkriti, saj bi to pomenilo, da je dokončno odločitev sprejel že prej, bo pa to storil v naslednjih dneh.

Odločitev združenja Zares, da v predsedniški tekmi podpre profesorja na ljubljanski pravni fakulteti Danila Türka, Gaspari šteje kot legitimno odločitev. Kljub temu pa je še vedno odprt za podporo drugih in ni politično omejen s podporo, ki mu jo izkazuje LDS, je poudaril. Nekdanji guverner hkrati meni, da več kandidatov v tej kampanji pomeni "bogatejšo razpravo, več možnosti izbire in boljšo vizijo naše prihodnosti". Razprava pa bo razkrila tudi prednosti in slabosti predsedniških kandidatov.

Gaspari ima zagotovo podporo LDS, je po njegovi predstavitvi povedala predsednica LDS Katarina Kresal. Tako mu bodo v LDS na voljo za podporo, v obliki, kot bo želel sam. Kresalova sicer meni, da je pri kandidaturi bistveno, da ima Gaspari široko javno podporo. "Nenazadnje predsednika republike volijo državljanke in državljani. Ti so jasno pokazali, da si ga želijo kot enega izmed kandidatov, med katerimi bodo lahko izbirali."

Predsednik republike je po Gasparijevem mnenju "človek, ki mora s svojo osebno držo poskušati najti tiste stične točke v družbi in državi, ki omogočajo takšni družbi in državi napredek, z zavedanjem tega, da je predsednik samo ena od tistih funkcij, ki v državi odloča". "Uspeh predsednika je, če uspe čim širši krog ljudi, hkrati tudi tiste, ki politično odločajo, nagovoriti, da gredo za osnovnimi cilji, ki jih država ima," je poudaril Gaspari. Dodal je, da mora predsednik odpirati vrata tudi navzven, hkrati pa imeti jasno idejo, da je njegova politika usklajena z drugimi vejami oblasti. Gaspari bi sicer kot predsednik republike dal poudarek predvsem umirjeni drži, kvalitetnim predlogom in iskanju rešitev, kadar pride do problemov.

Bogata bera kandidatov

Do zdaj je kandidaturo na predsedniških volitvah napovedalo še sedem kandidatov. 45-letni podjetnik iz Radovljice, Jože Andrejaš, bo svoj program gradil na človekovih pravicah, socialni državi, tehnološkem razvoju in skrbi za okolje. Politične podpore strank na volitvah ne bo iskal, saj bo nastopil kot neodvisni kandidat. Andrejaš namreč trdi, da se lahko poistoveti tako z desno in levo politično opcijo.

Podjetnik Marjan Beranič iz Skok pri Mariboru se zavzema predvsem za dvig življenjskega standarda Slovencev. Po njegovem bi morala minimalna plača znašati vsaj 1.000 evrov bruto.

V petek bo predsednik državnega zbora France Cukjati razpisal volitve za predsednika države. Biti morajo med 14. oktobrom in 4. novembrom. Volilna kampanja se bo uradno sicer začela šele mesec dni pred volitvami, neuradna pa živahno teče že nekaj časa.

Kandidaturo so napovedali še prvak SNS Zmago Jelinčič, ki pravi, da ga ne zanimajo problemi "Konga, Brazlije, Pacifika in Karibov", temveč "problemi, potrebe, želje in težave Slovenk in Slovencev" in uveljavitev Slovenije kot urejene države.

Darko Kranjc iz SMS je ob predstavitvi svoje kandidature povedal: "Danes verjamem, da je Slovenija dovolj zrela, da je pripravljena na moderno politiko, ki dela za ljudi in je sposobna, da prepozna razliko in drugačnost." Pojasnil je še, da se je za kandidaturo odločil, potem ko so ljudje po pogovoru z njim prepoznali njegovo vnemo za spreminjanje sveta na bolje.

Edina ženska, ki je do sedaj napovedala kandidaturo za predsednico, je Monika Piberl, predsednica zunajparlamentarne stranke Glas žensk Slovenije (GŽS). Volivcem se bom predstavila kot "strankarska kandidatka, ki ni politično obremenjena", je zatrdila. Kot predsednica republike bom delovala v dobro vseh državljanov. Prizadevala si bom za "homogeno Slovenijo, ki bo navzven delovala kot topla in prijazna država", je dodala.

Kandidaturo sta napovedala tudi Danilo Türk in Alojz Peterle. Evropskega poslanca Peterleta podpirajo pomladne stranke SDS, NSi in SLS. Peterle ne mara delitve, temveč meni, da bi se morali pogovarjati opodobi, dostojanstvu predsednika in kaj naj naredi za državo navznoter in navzven.

Profesorja na ljubljanski pravni fakulteti Türka podpirajo Pahorjevi Socialni demokrati (SD), združenje Zares in DeSUS. Türk, ki je po mnenju podpornikov osebnost, ki lahko združi Slovenijo, bo kandidiral s podpisi volivk in volivcev.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

duleas1
18. 07. 2007 17.52
Pri nas je res vse mogoče! Ne vem ali so že vsi pozabili ,ko je bil Gaspari finančni minister pa pred davnimi leti ni vedel kam je poniknil denar!(začetek lastninjenja"Ciper") .Bil je eden od kreatorjev Drnovšekove zgodbe o uspehu,(samo da še ne vemo kdo je bil uspešen ,najbrž tisti ,ki so pospravili mastne denarce).Sicer pa po Drnovšeku lahko postane predsednik vsak pa če je zato primeren ali ne!!!
veljo@email.si
18. 07. 2007 14.39
js sem se vedno za jelincica!!!in tudi bom za jelincica ostal....!!! lp veljo
exim@t-2.net
18. 07. 2007 08.18
Gaspari ni človek za predsednika. Nekdo, ki je zavajal Evropo in lagal o Sloveniji ne more, predvsem pa NE sme biti predsednik. Ima pa tudi kratko pamet: je mar pozabil, kaj je delal, ko je bil še guverner?
Prvo Bore
17. 07. 2007 20.06
Sploh ne vem za koga se odločiti, preveč je levih, morali bi se zment med seboj. Saj Zmago je fejst človek, ampak prvi dan bi izgubili topovnjčo v Kopru. HaHa. Vem, pa da za harmoniko ne bom volil. Naj zopet napravijo anketo, pa bomo videl kje smo.
kromos
17. 07. 2007 20.04
Prvo naj vrne denar od Optimizma, ki ga je še vedno dolžan. Takrat je rekel, da bo odstopil kot finančni minister, če denarja ne bo nazaj. No in je odstopil... ne postal je guverner, še več, celo za predsednika si upa kandidirati. Sram ga bodi.
Matej Rojc
17. 07. 2007 19.09
kosir_maks, če bi jo že kontroliral Gaspari, kaj bi to bilo spornega. Opravil je čudovito delo. Za razliko od idiotov, ki jih podpira kosir_maks :))
malasutra@gmail.com
17. 07. 2007 19.05
kosir je že spet nekaj živčen. gaspari je spoštovanja vreden kandidat. očitno bodo volitve za predsednika zelo zanimive in do konca napete. super.
Milan Hišan
17. 07. 2007 17.25
še malo pa bo za šalterjem v kakšni banki delal...
gadni@email.si
17. 07. 2007 16.42
kosir_maks - Možganski trust, biser med biseri. Seveda je Gaspari neodvisen. Ali naj bi za podporo prosil SDS in NSi, ki ga niso podprli za guvernerja. Joj kako si brihten.
kosir_maks
17. 07. 2007 13.14
Tipičen ubogljivi sinček in kimavček matere LDS ! In njega so promoviral kot neodvisnega kandidata za mesto še enega mandata za guvernerja ! da bi LDS še naprej kontroliral BS . Pa ni JJ po žup prplaval !! Ko mu tam ni uspelo mama LDS pošilja svojega prvorojenca v še eno že vnaprej izgubljeno bitko !
highlander
17. 07. 2007 12.45
Končno en dostojen nasprotnik Lojzetu Peterletu. Za razliko od nekaterih drugih kandidatov je bil ves čas izjemno korekten, se je držal tistega kar je napovedal in sedaj ko se je odločil je to sporočil javnosti. To je predsedniški material. Ne moremo si ponovno privoščiti, da bi za predsednika dobili človeka, ki se zadev loteva na horuk in nepremišljeno.
Joško82
17. 07. 2007 12.40
Zakaj pa naj bi bil za normalne Jelinčič na prvem mestu???
aligatorcek
17. 07. 2007 12.20
Za vse normalne je Jelinčič na prvem mestu.
majmun@hotmail.com
17. 07. 2007 12.13
Js bom tkole reku, slovenija za JELINČIČA !!!!!!
surfordie
17. 07. 2007 11.40
Jaz končno upam, da bo folk spregledal in volil dr. Turka. Je nov obraz, ni zamerljiv, je izredno sposoben in strokoven, preveč za politika. Sit sem enih in istih zamerljivcev na naši politični sceni in močno upam, da bo tudi boga levica spregledala in navrgla enega kandidata, upam da g. Turka. Zares, zame trenutno ni bolj poštenega in strokovnega človeka daleč na sceni kot sta on in dr. J. Potočnik. LP
Legist
17. 07. 2007 11.30
Gaspari je pri tej svoji kandidaturi naredil nekaj strateških napak: - Najprej je hotel biti predsednik Banke Slovenije in se je razglašal za politično nevtralnega, ko ga vladajoča koalicija ni podprla, pa sedaj kandidira za nasprotni politično opcijo. To potrjuje očitke vlade in daje kandidaturi videz, da gre za Gasparijevo maščevanje, ne pa željo po predsedniški funkciji. - Preden je dal soglasje h kandidaturi je iskal podporo političnih strank. To daje spet videz neodločenosti, nesamozavesti ter zanašanja na politične stranke, ki pa jim ljudje vedno manj zaupajo. To je še posebno vidno v primerjavi s Peterletom, ki je najprej odpisal vse stranke in naredil svojo listo, ko je dal kandidaturo. Potem pa je stranke svoje politične opcije postavil pred dejstvo ali ga bodo podprle ali pa so sposobne najti boljšega kandidata.
vtech
17. 07. 2007 10.50
Nekih velikh možnosti proti Peterletu verjetno nima, zato bi bilo zanj in za celotno levico bolje, da podporo LDS in glasove volilcev prepusti dr. Turku, ki je trenutno (po mojem mnenju) edini dovolj svetovno ugleden in izkušen politik - kandidat primeren za predsenika države.