Slovenija

Nekateri upravitelji za stečaje v celoti posodijo le ime

Ljubljana, 27. 09. 2012 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Upraviteljica Alenka Gril trdi, da dokumentacijo pripravlja sama, je pa potrebovala pomoč pri prvih vzorcih. Upravitelja Branko Đorđevič in Borut Soklič sodelovanje v stečajnih skupinah ostro zanikata. Nekateri upravitelji sodelovanje v skladu z zakoni priznavajo, nekateri pa za stečaje posodijo le ime.

Opis neformalnih povezav med stečajnimi upravitelji in načinov, kako uspešno goljufati pri pridobivanju stečajev, je povezal informacije, o katerih smo mediji že poročali. Opis pa je sprožil tudi ostre odzive.

rokovanje
rokovanje FOTO: Thinkstock

Upraviteljica Alenka Gril trdi, da dokumentacijo pripravlja sama, je pa potrebovala pomoč pri prvih vzorcih. Upravitelja Branko Đorđevič in Borut Soklič ostro zanikata sodelovanje v neformalnih stečajnih skupinah, spet drugi sodelovanje priznavajo, vendar v skladu z zakoni in dobro prakso. Dodatno raziskovanje pa potrjuje navedbe, da nekateri upravitelji za stečaje v celoti posodijo le ime.

O tem, da gre za konkretne informacije sicer anonimnega pisma, je že v ponedeljek za 24UR potrdil predsednik okrožnega sodišča Anton Panjan. "V tej zvezi mi že izvajamo nekatere dokaj drastične ukrepe, o katerih vas ne morem obvestiti," je dejal Panjan.

Oster odziv je doživel le del navedb o treh neformalnih skupinah, BDO, GEMINI in skupina okoli Marine Marinc Pilej.

Rudolf Hramec je danes sicer poudaril, da ni vodja skupine GEMINI. "GEMINI je naziv mojega podjetja (s. p.), preko katerega opravljam funkcijo upravitelja. Upravitelje, navedene v anonimki v domnevni skupini, katere vodja naj bi bil, poznam (vsaj večino) in z njimi sodelujem le strokovno, kot samostojni podjetnik pa ne. Vezano na domnevne nepravilnosti pri dodeljevanju stečajev je več kot zadosten podatek, da stečaji, ki jih vodim, spadajo v kategorijo malih (večinoma brez stečajne mase) ali kvečjemu srednjih stečajev (razen Primorja, d. d.) in sem se tudi sam spraševal, kako je to mogoče," pravi Hramec.

Med seboj si pomagajo, a ne gre za nič nezakonitega

Grega Erman je za časnik Finance sicer potrdil, da jih je 10 do 12, ki si med seboj pomagajo in sodelujejo, da pa ne gre za nič nezakonitega. Podoben odziv je za časnik podala Marinc Pilejeva, ki je dejala, da sicer za nekatere vodi računovodstvo in pomaga z nasveti, nikakor pa ne sodeluje z včeraj omenjenim Igorjem Bončino, Melito Butaro in Katarino Benedik.

Butara je dejala, da za obstoj formalno in neformalno delujočih skupin ne ve nič. "Sigurna pa sem, da jaz ne spadam v nobeno od teh skupin," je poudarila.

Grilova pojasnjuje, da do prve dražbe premoženja v Pomurki ni imela spisanega teksta dražbe, zato ji je Darja Seme posredovala njen vzorec in enako pozneje za zbiranje ponudb. Pravi, da je ta vzorec nato uporabljala in da se na vseh pri njej ustvarjenih dokumentih kot avtor pojavi ona. "Pri Vegradu pa je bilo javno objavljeno, da je nekaj mesecev sodelovala in je tudi pripravila nekaj poročil (za projekte, kjer je bila zadolžena), pozneje pa sem zopet uporabljala te vzorce," še dodaja Grilova.

Hramec pravi, da je kot upravitelj z dolgoletnimi izkušnjami pripravil več predlogov dokumentov za predloge sklepov, razpise dražb, pomembne druge vloge ipd., ki so jih kot dobre prepoznali tudi kolegi in jih uporabljajo. "Jaz za druge upravitelje nikoli ne pripravljam vlog, niti v začetni fazi," poudarja Hramec.

Borut Soklič pa poudarja, da ni član nikakršne združbe upraviteljev, stečajne postopke pa vodi avtonomno in neodvisno. "Za vsakega sposobnega upravitelja pa je drugačno ravnanje izpod sprejemljivega, etičnega, strokovnega nivoja. Se pa bojim, da zaradi medijskega linča in metanja v isti koš vse več upraviteljev izgublja voljo do opravljanja te funkcije," meni. 

Etično vprašljivo pa je denimo delovanje bivšega sodnika Antona Jagodica. Jagodic v tem trenutku vodi 26 postopkov. Osebnih stečajev in prisilne poravnave nismo preverjali. Med šestimi stečaji nad pravnimi osebami pa mu glede na Ajpes v vseh primerih dokumentacijo pri pripravi dražb in vabil k oddajanju ponudb pripravljajo drugi.

Sicer pa sodišče popravlja našo navedbo, da je v stečaju Hana Investicij pri preskoku vrstnega reda upraviteljev sodelovala sodnica Irena Pahor. Pahorjeva je res stečaj prevzela pozneje, odstopanje od prakse pa je krivda sodnice Andreja Simčič.

Melita Butara
Melita Butara FOTO: POP TV

Nepravilnosti priznavajo tudi na zbornici

Nepravilnosti pri preskakovanju upraviteljev pa priznavajo tudi na zbornici. "Zgodili so se preskoki za več upraviteljev naenkrat, tudi 20 in več, na nekaj sodiščih, kar pa na zbornici nismo razumeli kot vpliv posameznika na sistem. Na te napake smo sproti opozarjali tudi ministrstvo," pravi Melita Butara.

Predsednica zbornice upraviteljev Butara v odprtem pismu ministru Pličaniču očita, da stečajne upravitelje sankcionira le na podlagi objav v medijih, njegove izjave pa označuje za laične in populistične. Ob tem dodaja, da za sestanek minister ni našel časa.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

290ktober
28. 09. 2012 13.31
PETER JE SIN OS RODETA! DOKAZANO, VENDAR VSI TO NOVICO BRIŠEJO!
Skdesni
28. 09. 2012 11.35
+3
In predvsem žepe v katere se steče velika količina neobdavčenega denarja.
santamaura
28. 09. 2012 10.53
+2
Stečajni upravitelji - halo - stečajni mrhovinarji ne pa upravitelji
resslovenka
28. 09. 2012 09.28
+1
A tudi imena se lahko posojajo? Mar ni to prisvajanje identitete? Če ni, naj mi posodi nekdo ime za moje neporavnane pufe!
Tabu48
28. 09. 2012 09.13
+5
Še star slovenski pregovor pravi :'' riba smrdi vedno pri glavi'' . Čas bi že bil , da se tele ''ribe'' nadomestijo z bolj svežimi , ki ne smrdijo tako . Kar se pa tiče preskokovanja vstnega reda v stečajnih postopkih pa moja grenka izkušnja : Stečaj je ''dobil'' stečajni upravitelj , ki ni imel niti 1 mesec izkušenj v stečajnih postopkih , seveda je bil ta stečaj ''poln'' ( nekaj denarja v stečajni masi ) . Zaradi njegove nesposobnosti , pa sem bil še oškodovan . In kdo mislite , da je stečajna sodnica v tem postopku ? Ja , Irena Pahor , tista , ki poceni prodaja parcele na obali , tista, ki te po 4 mesecih vloge in opozoril o nepravilnostih STEČAJNEGA UPRAVITELJA opozori , da dopolniš vlogo in spet tista , kateri ležijo v predalu zahteve za razrešitev stečajnega že 2 meseca , čeprav je rok za odločanje 8 dni . Nekdo pa se naj tudi vpraša , čemu je sledil izbris profial na FB s strani Antona Panjana po razkritju afer v stečajnih postopkih . JURETU BRAČKU, NOVINARJU, PA ... KAPO DOL ! ČESTITKE NEKOMU , KI IMA JAJ..
andro2009
28. 09. 2012 08.45
+3
Naslednja objava na to temo pa naj bo nekako v smeri: "Aretirali osumljene stečajne upravitelje...". Ker poslušat, kako si podajajo žogico, državljanom ni več smešno. Prosim. Hvala.
resslovenka
28. 09. 2012 09.30
Da se le ne bodo zmotili in "aretirali" tiste, ki so posodili ime.
binmister
28. 09. 2012 08.35
+4
Torej moje povpraševanje okrog stečajnih v Prekmurju se uresničuje .Verjetno tile tudi imajo prste v marmeladi 100 % celo okrog Pomurke in Mure .
lila2140
28. 09. 2012 06.47
+11
Stara zgodba. Nihče nič kriv, vsi pošteni in vsi ogromno, ogromno delajo. Čez kak teden bodo pa kravatirani tatovi tulili, da se jih politično preganja, kakor, oni, taki, pošteni, tisti, ki so jih s prsti v tujem žepu zalotili in ko so dobesedno iz ust jemali delavcem in njihovim družinam, pa politično motivirani... Ej, sram naj vas bo, v dno črne duše!
resslovenka
28. 09. 2012 09.34
Pravzaprva so stečajniki zasuti z delom. Me pa zanima, kako kvalitetno je opravljeno njihovo delo. Glede na rezultate površno, brez repa in glave z mnogimi oškodovanji upnikov. Pa bog ne daj kja vprašat. Lakomnost tistih, ki naj bi pravično skrbeli za ljudi res nima meja. Me prav zanima ali imajo vest.
ebiga
28. 09. 2012 06.00
+12
Vinko pravi: "Bliža se čas resnice, vsaj za tiste, ki bodo prvi na vrsti. Vrsta pa bo dolga," "Državo so ugrabili, državo so pokradli, jaz sem pa tisti politik, ki je odgovoren za to, da stečejo procesi, kakršni morajo," ŽIVI BILI PA VIDELI! Mi je prav všeč, ko politik javno in osebno prevzame odgovornost. Tako imam opravičilo, če ga kdaj v prihodnosti pljunem v obraz, vkolikor ne bo držal besede.
resslovenka
28. 09. 2012 09.35
TRUMPP
27. 09. 2012 21.34
+17
Tu bi tudi bili potrebni policijski obiski.
tantadruj1
27. 09. 2012 21.46
+24
ah, pri nas to ni stvar policije... policija pri nas kaznuje če nimaš avgusta ob 15h v sončnem vremenu prižgane luči .:D