Slovenija

Nekateri so morali že odpuščati

Vipava, 26. 05. 2009 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obrtniki, ki so opravljali dela na cesti preko Rebernic, od družbe Vidoni še vedno niso dobili plačila. Nanje zato vse bolj pritiskajo upniki, nekateri pa so morali odpuščati delavce.

Vipavski obrtniki še čakajo na 700.000 evrov, kolikor jim dolguje Vidoni.
Vipavski obrtniki še čakajo na 700.000 evrov, kolikor jim dolguje Vidoni. FOTO: DARS
Vidoni obrtnikom za opravljena dela na hitri cesti preko Rebernic dolguje 700.000 evrov. Aprila so z omenjeno družbo in Darsom dosegli dogovor, ki pa še vedno ni podpisan, saj vlada še ni imenovala četrtega člana nadzornega sveta Darsa.

Vipavski obrtniki, ki so kot podizvajalci Vidonija sodelovali pri gradnji predorov na hitri cesti med Razdrtim in Vipavo, še vedno niso prejeli plačila za opravljeno delo. Po besedah sekretarja ajdovske obrtno-podjetniške zbornice Marka Rondiča tako na podjetnike vse bolj pritiskajo upniki, predvsem banke in lizing hiše, nekateri pa so zato že morali odpuščati zaposlene.

Kot je pojasnil, so obrtniki in podjetniki že aprila dosegli dogovor z družbama Vidoni in Oberosler ter upravo Darsa, a se zdaj zatika pri Darsovih nadzornikih, ki morajo dogovor potrditi. Po dogovoru bi Dars italijanskima družbama poravnal obveznosti za dodatna dela, Vidoni pa obveznosti do vipavskih podizvajalcev.

"Aneks še vedno ni podpisan, ker vlada še vedno ni imenovala vseh štirih članov nadzornega sveta Darsa. Uprava Darsa pa brez soglasja nadzornega sveta nima pooblastil za podpis aneksa. Vprašanje je, koliko časa bo nadzorni svet po tem, ko bo imenovan in se bo sestal, potreboval za soglasje k podpisu aneksa, ki bo za vipavske obrtnike pomenil rešitev nastalega problema," se sprašuje Rondič.

"Apeliramo na vlado, naj nemudoma imenuje še četrtega člana nadzornega sveta Darsa, na člane nadzornega sveta Darsa pa, naj se takoj sestanejo in dajo soglasje k podpisu aneksa med Darsom in podjetjem Vidoni ter tako zagotovijo plačilo obrtnikom za opravljeno delo," je zapisal v današnjem sporočilu za javnost.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dunc46
27. 05. 2009 13.37
dajte no vrli darsovi nadzorniki ki gradite slovenski sramotni zanic cestni kriz !pomurska avtocesta ze po pol leta razpada halo !!!!!?za prevoznike boi pa reko tako da ko bojo meli zaposlene samo slovence naj jamrajo dokler pa bo bojo delo spodzirali nam slovencem tujci v slovenskih firmah pa naj zivotarijo!!!!jebes to naso drzavo!
juhujuhu
26. 05. 2009 20.54
Luknje našega lepega sistema...
manco-capac
26. 05. 2009 20.50
Maltarja zihr niso tko nate.govali kot Vidoni...
odbogaposlan
26. 05. 2009 18.58
Povabit češke, slovaške firme na naslednjem razpisu in še pred razpisom, pa bi se ti Maltarji na hitro usrali!
odbogaposlan
26. 05. 2009 18.57
Eni in isti nategujejo delavce...
pegas43
26. 05. 2009 17.14
saj verjetno ne bo pozitivne rakcije - vendar SRAMOTA ZA TO DRŽAVO , KAJ NOBEDEN nima jajc v tej državi ( vladi ) da se nekaj uredi , toliko kot imamo sedaj raznih afer kjer očitno potegnejo kratko samo raja .S R A M O T A . A bo kdo sploh ( finančno ) odgovarjal - SRAMOTA
kolebnik
26. 05. 2009 16.08
na naslednjem razpisu dajte delo hrvatom, oni vsaj plačajo ....