Slovenija

Nekateri Slovenci bolj inovativni kot velike mednarodne korporacije

Ljubljana, 11. 02. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
6

Nekaj slovenskih proizvajalcev je spremenilo živila, da so manj kalorična, bolj hranljiva in zdrava, predvsem s prehranskimi vlakninami, beljakovinami in drugimi snovmi rastlinskega izvora. Naredili so tudi pijače brez dodanih sladkorjev in sladil. Njihova inovativnost bo zdaj nagrajena.

Po končanem razpisu Inštituta za nutricionistiko bodo razglasili najbolj inovativna živila slovenskih proizvajalcev. Prejeli so 52 predlogov, polovico od proizvajalcev, polovico od potrošnikov.

Največ izbire je bilo med "inovativnim" kruhom in pekovskim pecivom.
Največ izbire je bilo med "inovativnim" kruhom in pekovskim pecivom. FOTO: Thinkstock

Izstopali so predvsem žitni izdelki, kot so kruh in fino pekovsko pecivo, in mlečni izdelki, kot so jogurti in skute. Prejeli so tudi predloge za sokove, brezalkoholne pijače in prehranska dopolnila.

Izbrali so najboljše v skupinah pijač, predpakiranih in nepredpakiranih pekovskih izdelkov, mlečnih izdelkov in predpripravljenih živil. Kar nekaj inovativnih predlogov so prejeli tudi v posebnih skupinah živil, zato so izbrali tudi najbolj inovativno prehransko dopolnilo.

Inovativnost se kaže tudi v posebni embalaži, prijazni do potrošnika in okolja ter posebni tehnologiji proizvodnje živil, ki omogoča doseganje višjih standardov varnosti in kakovosti živil, kot na primer živila brez konzervansov, ki jih konkurenčni izdelki sicer vključujejo.

Poleg okusa, izgleda in vonja so v prvi vrsti upoštevali prehransko sestavo, saj so želeli spodbuditi ponudbo živil še posebej koristnih za zdravje. Nagradili so še prijaznost potrošniku ter posebnosti pri proizvodnji in pakiranju. Ocenjevali so tudi okus, izgled in vonj.

Inovativni proizvajalci so spremenili živila, da so manj kalorična, bolj hranljiva in zdrava, predvsem s prehranskimi vlakninami, beljakovinami in drugimi snovmi rastlinskega izvora. Naredili so tudi pijače brez dodanih sladkorjev in sladil.

Izbrana živila po njihovih ocenah izstopajo od ostalih in dokazujejo, da se slovenski proizvajalci živil trudijo potrošniku ponuditi izboljšana, kakovostna in zdravju koristna živila ter presegajo inovativnost velikih mednarodnih korporacij. Poleg nagrajenih izdelkov je bilo na razpis prijavljenih tudi več drugih živil, ki kažejo na inovativnost v domači živilski industriji, so še poudarili na Inštitutu za nutricionistiko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
11. 02. 2015 16.41
-1
To je treba še prodat, brez profita ne gre. Pa poglej koliko novih izdelkov je na policah, pa pripravljene hrane, še supermarketi imajo polno take-out hrane.
Transformerji
11. 02. 2015 12.46
+4
Mednarodne korporacije skrbijo samo za svojo rit, tako kot vsi svetovni politiki (tudi naši) skrbijo za svojo rit. Problem večine pa bo - kaj si bomo lahko privoščili ali kaj bomo lahko sploh jedli!
gostgozd
11. 02. 2015 09.22
+4
slovenska inovacija- kruh?? ...jao pa kje jest/mi žvim/o... in s kakšnim končnim produktom hranjenja nas vi futrate ... (no sej, mi pa veselo žremo, vse kar nam tlačite po goltancih. sam da se klikklikklika in se pujs redi)
batom@pinkponk.com
11. 02. 2015 08.56
+7
A tem ni jasno, da ljudje nimajo denarja, za bio in eko ter da kimaj prezivijo z makaeoni in mlekom?
BobbyP
11. 02. 2015 08.33
+21
Pa saj človek ne ve več, ali bi se jokal ali smejal, ko bere o takih "slovenskih" inovacijah. Narod je res zaostal, ampak to je že malo preveč.
Mil?007
11. 02. 2015 08.14
+15
Članek o uber zdravi slovenski hrani, nad njim pa reklama o za kadilce prijaznem lokalu v Ljubljani. Smetišče.