Slovenija

Sadja bo manj in bo zato dražje

Gornja Radgona, 28. 08. 2012 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letošnja letina sadja bo zaradi suše in spomladanske pozebe zelo bora. Izpad bo v povprečju polovičen, ponekod pa celo 90-odstoten. Prav to pa bo razlog, da se bo sadje podražilo. Kmetje pričakujejo tudi dvig subvencije.

Po pozebi
Po pozebi FOTO: Reuters

Evropski sadjarji letos beležijo eno najslabših letin, kar posledično pomeni zvišanje cen, pojasnjuje direktor Evrosada Boštjan Kozole. Slaba letina je posledica pozeb po Evropi, ki so močno prizadele tudi Slovenijo. Slovenski sadjarji so namreč zaradi pozeb ob približno polovico pričakovanega pridelka, ponekod pa je izpad celo 90-odstoten.

"Zagotovo se zaradi tega pričakujejo višje cene," je dejal Kozole, ki je tudi predsednik upravnega odbora GIZ Sadjarstvo Slovenije. Cene po njegovih besedah kažejo, da bo letošnji letnik konzumnih jabolk celo najnižji, zaradi pozeb pa bo slaba tudi kakovost jabolk prvega razreda.

Sicer pa se slovenski sadjarji zaradi zastarelosti tehnologije soočajo tudi z nekonkurenčnostjo sektorja. Od države še naprej pričakujejo podporo pri nakupu mehanizacije, imajo pa tudi predloge glede ureditve namakalnih sistemov. Želijo si poenostavitev administrativnih postopkov po vzoru južne Tirolske in razširitev podpornih ukrepov na male namakalne sisteme.

Premalo izkoriščenih evropskih sredstev

Kozole opozarja, da je bilo od razpoložljivih 42 milijonov evrov odobrenih, ne pa porabljenih, samo nekaj več kot tri milijone evrov, kar po njegovih besedah jasno kaže, da je ključni razlog pri pridobivanju dovoljenj. "Če bodo postopki skrajšani, sem prepričan, da bomo imeli nekaj sto, če ne tisoč hektarjev v naslednjem letu rešenih z namakalnimi sistemi," je dejal. S temi sistemi bi po njegovem mnenju rešili trajno problematiko suš, zato ob tem pričakujejo podporo pri dvigu subvencije in najemanju ugodnih kreditov.

Suša na Primorskem
Suša na Primorskem FOTO: POP TV

Povedal je tudi, da v letih 2010 in 2011 ni bilo pokoriščenih več kot 11 milijonov evrov namenskih sredstev za subvencioniranje zavarovalne premije, ki so šli zato nazaj v integralni proračun. Sadjarji so državo prosili, da se ta sredstva namenijo za aktivno zaščito za protitočne mreže in za namakalne sisteme, vendar je bil odgovor po Kozoletovih besedah negativen.

Potrebne spremembe tudi pri zavarovanju pridelka?

Pogoji, pod katerimi lahko sadjarji danes zavarujejo pridelek, so po besedah Stanislava Tojnka s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru nerealni in niso v skladu z razpoložljivimi podatki. Med drugim meni, da je treba pogoje zavarovanja prilagoditi razmeram, prav tako bi bilo treba prilagoditi subvencijo, s katero država subvencionira zavarovalno premijo.

Izpostavil je tudi, da je za sadjarje nujna dostopnost do mreže meteoroloških postaj, prihodnost sadjarstva pa vidi v smeri zmanjšanja ostankov škropiv v integrirani pridelavi sadja.

Janez Hribar z ljubljanske biotehniške fakultete pa je izpostavil nujnost prestrukturiranja kmetijske svetovalne službe. "Čas vsevedih svetovalcev je že davno minil," je dejal Hribar, ki se zavzema za to, da svetovalci postanejo specializirani za posamezno področje, ne pa da so teritorialno določeni. Meni tudi, da je treba takoj prekiniti s splošnimi subvencijami in preiti k tematskemu in programskemu subvencioniranju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
28. 08. 2012 22.09
+4
nimaš mi kaj dat in mi to računaš po višji ceni??? zakaj je pol bencin tako drag če ga ima vsaka bencinska na kubike??
anon.si
28. 08. 2012 17.24
+1
Če vsi ti veleumi ne bi bili tako tupi da je kar žalostno gledat bi ugotovili da je rešitev enostavna: Državna Zavarovalnica Subvencioniranje zavarovalnine pri državni zavarovalnici pa ne bi bil noben problem, saj je delovanje zavarovalnice v osnovi samo prekladanje papirja in hazardiranje z verjetnostnimi izračuni. Država ki pri lastni državni firmi (zavarovalnici) nekomu subvencionira zavarovanje, pa samo interno prenaša virtualni denar, to je veliko ceneje in boljše tudi dolgoročno, kot podpiranje zavarovalniških tajkunov in oderuhov s kovčki in triki v drobnem tekstu.
anon.si
28. 08. 2012 17.22
+0
Sadja bomo jedli manj in bo zato ceneje.
Tetrapan89
28. 08. 2012 17.22
+4
ne skrbet, boveč iz uvoza...Lidl, Hofer, Spin...
anon.si
28. 08. 2012 17.27
+2
Ta ponudba je dobra samo za tiste ljudi, ki radi jemo hrano ki lepo izgleda, je tudi normalne oblike in ti ne zgnije v 2 dneh. Za vse ki želijo grde piškave "eko" šiške ki so na pol gnile že takrat ko jih kupiš, pa bo moral pogledati drugam na domačo kmetijo in za to seveda odšteti primerno "premium".
lotmerzanec
28. 08. 2012 17.21
+3
Sadje bodo podražili šele takrat,ko bodo od kmetov pokupili pridelek po smešno niskih cenah!! Tako je bilo z pšenico tako bo z koruzo tudi sadje nebo izjema!! Na takšen način najlažje zaslužijo razni špekulanti in posredniki!! V pomurju smo se že začeli organizirati in pač prodajamo Slovenske pridelke Avstrijcem kater vejo ceniti kvaliteto in temu primerno tudi plačajo!!!
keramicar2
29. 08. 2012 06.08
+2
ne mi govorit o kvaliteti, gnojite z človeškimi iztrebki škropite pa kmetje tudi vsepoprek
KlubPravilnoPretepenihŽena
28. 08. 2012 16.44
+9
še dobr da ne jem sadja in zelenjave, zmanjšujem apetite, kmalu bom lahko preživel le z dnevno svetlobo, kot kuščar
Warlock.
28. 08. 2012 17.03
+3
Damir Secki
28. 08. 2012 17.08
+2
Ja Svetlik je rekel, pest riža na dan in streha (marela) nad glavo je povsem dovolj za navadne ljudi...
Pokio
28. 08. 2012 17.47
+2
No potem pa je zanj tudi dovolj vsak dan malo vode 1dcl pa ena stara suha kost.
Nada Bratusa 1
29. 08. 2012 06.11
Ni problema ga bomo pa manj jedli, nekateri ga je zdaj.Najboljš da kar dražijo, samo ne vem kolk časa bojo še kaj prodajali!