Slovenija

FOTO: Prešernova nagrada pesniku in dirigentu

Ljubljana, 07. 02. 2011 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š./V.L./J.U./STA
Komentarji
49

Letošnja prejemnika Prešernove nagrade sta pesnik Miroslav Košuta in dirigent Anton Nanut. Slednji velja za enega najboljših dirigentov, Košuta pa ni znan le po običajni poeziji, ampak je tudi pomemben avtor pesmi za mladino.

Na predvečer kulturnega praznika so v Cankarjevem domu podelili Prešernove nagrade, najvišja priznanja za področje umetnosti in kulture. Letošnja prejemnika sta pesnik Miroslav Košuta in dirigent Anton Nanut.

Nanut že dolgo pripada ne le slovenski, ampak vsej umetnosti na svetu. Velja za enega najboljših dirigentov, posebej kadar dirigira dela znanih avtorjev. Sodeluje z okoli 200 orkestri po vsem svetu. V slovensko glasbeno zgodovino pa se je vpisal tudi kot umetniški vodja slovenskega okteta.

Pridih po morju pa nagradi letos daje pesnik Miroslav Košuta, ki mu pravijo tudi zadnji mornar naše poezije. Njegovo delo je v večini vezano na Trst, kjer je med drugim dolga leta vodil tudi slovensko gledališče, znan pa ni le po običajni poeziji, ampak je tudi pomemben avtor pesmi za mladino. Njegova besedila pa poznamo tudi iz zimzelenih popevk. Kot pravi sam, to nagrado jemlje tudi kot priznanje za njegov rodni Trst.

Košuta je v zahvalnem govoru dejal: "Življenje je za mano. Trdo, strmo in neprizanesljivo. Zahvaljujem se za priznanje, ki mi potrjuje, da ga je bilo vredno živeti!"

Košuta je nekaj besed namenil meji, ki naj je ne bi bilo, a je še vedno zakoreninjena v "slovensko telo". Po njegovih besedah "narod, ki ne varuje in vzdržuje svojih manjšin zunaj državnega okrilja, ker zaupa Evropinemu smehljaju, izpostavlja nevarnosti sebe, svojo integriteto in svojo suverenost".

Ponovil je, da v zamejstvu marsikdaj pogrešajo varno zavetje domovine. "S tem izražam potrebo po občutenju Slovenije kot celote, kot države, kot matice. Posamične opredelitve ministrov, ustanov ali medijev ne smejo vplivati na temeljni odnos do naših problemov in temeljnih narodnih interesov. Košuta je obudil Prešernovo rotitev - "edinost, sreča, sprava, de oblast in z njo čast, ko pred spet naša boste last."

Nanut se je za priznanje zahvalil v svojem slogu, z manjšim koncertnim vložkom. Pod Nanutovo taktirko so simfoniki odigrali skladbo ruskega skladatelja Mihaila Glinke z naslovom Ruslan in Ljudmila.

Letošnji nagrajenci.
Letošnji nagrajenci. FOTO: Aljoša Kravanja

Nagrajenci Prešernovega sklada

Nagrajence Prešernovega sklada so na proslavi predstavili z video portreti. Med letošnjimi nagrajenci je tudi igralka Janja Majzelj, ki zase pravi, da ji je težje živeti kot stati na odru. V umetniških portretih so na kratko predstavili tudi delo ostalih Prešernovih nagrajencev - pisatelja Emila Filipčiča, glasbenika Zlatka Kaučiča, oblikovalca Jureta Miklavca, tenorista Branka Robinšaka in ilustratorke Lilijana Praprotnik Zupančič.

Proslavo z naslovom "L'art pour l'artiste - Umetnost umetniku" je zasnovala scenaristka in režiserka Neda Rusjan Bric. V preobleki grškega boga gora in gozdov Safirja jo je povezoval Blaž Šef. V vmesnih igranih vložkih se je spraševal o smislu umetnosti. Eden od odgovorov na njegova provokativna vprašanja je bil: "Safir! Umetnost ni tu, da bi svet očistila njegove umazanije, ampak zato, da jo pokaže!"

'Kultura za Slovence prvi uveljavitveni prostor'

Na predvečer kulturnega praznika je Odbor Državnega zbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino v preddverju velike dvorane DZ organiziral prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika.

Uvodoma je navzoče nagovorila predsednica odbora Majda Potrata, ki je poudarila, da odbor ob slovenskem kulturnem prazniku že tradicionalno pripravi kulturni dogodek in s tem pove, kako globoko je v slovenski narod zapisana kultura. Kultura je po besedah Potrate njen prvi konstitutivni element. Tudi drugi narodi častijo kulturo, vendar pa je bila kultura za Slovence prvi uveljavitveni prostor.

Dodala je, da bo imela naša država prihodnje leto evropsko prestolnico kulture in slovenski parlament bo znova obravnaval nacionalni program za kulturo, na novo pa bo napisan nacionalni program za jezikovno politiko.

Navzoče je nagovoril tudi predsednik Državnega zbora Pavel Gantar, ki je med drugim dejal: "Kultura predstavlja bistvo človekovega razvoja in civilizacije. Kultura ne pomeni le umetnosti in kulturnega ustvarjanja, ampak je bistveno več. Obsega vrednote, prepričanja, običaje, tradicijo in dosežke neke družbene skupnosti. Je tudi način, kako se v vsakodnevnem življenju vedemo, kakšne odnose gojimo drug do drugega, je način komuniciranja ... "

Miroslav Košuta in predsednik Danilo Türk.
Miroslav Košuta in predsednik Danilo Türk. FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik Türk s predstavniki manjšin

Predsednik republike Danilo Türk je pred kulturnim praznikom danes tradicionalno sprejel predstavnike slovenske manjšine v sosednjih državah, s katerimi se je pogovarjal o njihovih težavah in o skupnem slovenskem kulturnem prostoru. Strinjali so se, da je slednji pomemben, so pa nekateri menili, da ta sintagma ne ustreza več sedanjim razmeram.

Türk je uvodoma izpostavil splošno izboljšanje politične klime v odnosih s sosednjimi državami. Dejal je še, da so nekateri problemi zgodovinski, tako kot na primer asimilacijski pritiski. Po drugi strani pa so po njegovem za odnose obremenilne tudi "težave, ki izhajajo iz Ljubljane"; kot je pojasnil, gre za "razprave in zdrahe, ki povzročajo glavobole v Sloveniji in zamejstvu". Tudi nanje moramo paziti in verjetno bi se morali vsi skupaj potruditi, da prevladajo zrelost in zdrav razum in racionalnost ter da se zavrnejo razne "konstrukcije", meni predsednik.

Projekt skupnega prostora po besedah predsednika republike ostaja velika ideja, glede katere je bilo že veliko narejenega, je pa mogoče storiti še marsikaj. Türk je tudi predlagal razpravo o skupnem slovenskem kulturnem prostoru kot domoljubni temi, ki bi jo lahko organizirali še letos.

V času okoli kulturnega praznika se po vsej Sloveniji zvrsti vrsta kulturnih prireditev, razstav in koncertov. Prav 8. februarja pa svoja vrata brezplačno odpre večina muzejev, prav tako so večinoma brezplačni ogledi kulturnih dogodkov.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

a91
08. 02. 2011 22.38
Čestitke nagrajencem !
modrinjak
08. 02. 2011 22.15
Komentatorji, malo več kulture, prosim. Ali Prešernov nagrajenec za življenjsko delo, maestro Anton Nanut, ni zaslužil, da bi ga prosotni v dvorani počastili s stoječim aplavzom? To gesto bi moral storiti predsednik republike. Pa še nekaj. Ali je Boris Pohor sedel pri izhodu iz dvorane? Mar zanj ni bilo mesta v prvi ali drugi vrsti? Tak je pač odnos oblasti do Primorcev in zamejcev.
nada88
08. 02. 2011 21.12
to so kulturniki ki bi nekaj pisali si zmišljevali da bi drugi za njih delali..
saintjozef
08. 02. 2011 11.38
bdso1 -BIL JE NA KRATKO EN VELIK NACIONALIST IN TUDI DOMOBRANEC!!! Naj bo kakorkoli, tudi tebi lep dan, prežet s kulturo.
bdso1
08. 02. 2011 10.43
Bil je en velik,kar je danes v Sloveniji prepovedano; rodoljub,domoljub,resnicoljub,ponosen na svojo kulturo,poreklo in materin jezik!!! Tudi sebe najdem med zgornjimi vrsticami! BIL JE NA KRATKO EN VELIK NACIONALIST IN TUDI DOMOBRANEC!!! Tako to danes etiketirajo levičarske stranke!?? KLJUB TEMU SEM PONOSEN NA NJEGOVA IZROČILA!!! Vsem skupaj neglede na politično,kulturno,narodno in versko pripadnost VAM ŽELIM LEP MIREN,SONČEN SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK!
saintjozef
08. 02. 2011 08.44
loden si edina od opozicije, ki si se potrudila povedat vzpodbudne besede ob Slovenskem kulturnem prazniku. Ostali nič. Ker niso na oblasti.
franz1988
08. 02. 2011 08.40
julij13
08. 02. 2011 08.18
Slavimo dan ko je človek umrl, brezupno. Ampak on je napisal Zdravico in živel v Lublani, kdo bo to razjasnil??
k121
08. 02. 2011 08.01
KAJ MAM JAZ OD KULTURE ČE ZA HRANO NIMAM
gizadlinka
08. 02. 2011 07.57
prav je, da dobijo prešernovo nagrado tisti, ki so kaj naredili za slovenijo, je pa pri nas preveč kulturna država do t.i. kulturnikov, ki ne vem kaj počnejo, le plače vlečejo.
lustracija
08. 02. 2011 07.42
čudaki, ta prešernova nagrada pa nikoli ni imela nekega ugleda in vrednosti, kao 7 sekretara SKOJ-a. Dolgolasi komunisti pa so tam v prvih bojnih vrstah.
JezekTekaTeka07
08. 02. 2011 01.22
Ob osmih zjutraj, seveda ....
JezekTekaTeka07
08. 02. 2011 01.19
Čim se rokuješ s predsednikom je že TEMA !!!
.eu.
08. 02. 2011 01.07
Če je kdo kaj naredu za slovenski jezik pa slovence je to Primož Trubar vse ostalo se pa skrije
.eu.
08. 02. 2011 01.06
Se tok rokujejo narod pa strada. Ma to je zame neke vrste pijanska nagrada.
loden
08. 02. 2011 00.23
warianta 08.02.2011, 00:16 Res, hotel nam je povedat, da je Slovenija ena sama, da je naša domovina, da jo spoštujmo, spoštujmo svoj jezik, svojo kulturo, spoštujmo se tudi med seboj.... saj ni bil prav nič kompliciran človek, konec koncev je bil Prešeren...
Domen Selan 1
08. 02. 2011 00.21
Zeitgeist - Duh časa ... poglejte si filme...in ugotovite resnico
warianta
08. 02. 2011 00.16
Prešernova veličina ni toliko sam sonetni venec, kot pa pesniške oblike, ki jih je "uvajal" v slovenščino. In seveda vsebine, ki jih je obravnaval ...Prešernova kritika Kopitarju pa leti na to, da je bil Kopitar jezikoslovec, filolog in publicist, zatorej za Prešerna nepoklican, da ocenjuje primernost njegovih pesmi.
loden
08. 02. 2011 00.08
vibratorcek 07.02.2011, 23:30 1 madrigale???? si mislil magistrale? Oh, hvala bogu.... pa le nekdo ZNA BRATI.... A ste kdaj pomislili, da famozna Primicova Julija mogoče sploh ni bila ženska ... ampak domovina?
_i_love_you_
07. 02. 2011 23.30
madrigale???? si mislil magistrale?