Slovenija

'Nekateri nimajo niti toliko integritete, da sprejmejo pošto državnih organov'

Ljubljana, 01. 10. 2014 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nova vlada ima priložnost, da po 20 letih zatiskanja oči iz svoje sredine izloči neprimerne politike, meni predsednik KPK Štefanec. Živimo v času, ko posamezniki nimajo niti toliko integritete, da bi sprejeli pošto državnih organov; aroganca do državljanov se je razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah, pravi.

Bratuškova
Bratuškova FOTO: Reuters

V poslanici ob današnji 10. obletnici ustanovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je njen predsednik Boris Štefanec poudaril, da je bil boj proti korupciji v minulem desetletju vse prej kot enostaven, komisija in zaposleni pa da so kljub vsemu vzdržali pritiske politike in prebrodili viharne čase.

Kot je pristavil, bo treba poiskati pravo politično voljo za boj proti korupciji, ki bo vključevala boj tudi v lastnih vrstah, potrebna bo tudi znatno višja stopnja integritete delovanja javnega sektorja, zlasti najvišjih uradnikov in funkcionarjev. "Dejstvo je, da živimo v času, ko pri nasprotju interesov, klientelizmu in nepotizmu ne gre za obrobne primere posameznikov, ampak v času, ko najvišji funkcionarji na državni in lokalni ravni redno in – lahko bi rekli že praviloma – postavljajo zasebni interes pred javnega. Ko ne premorejo niti toliko integritete in spoštovanja do pravne države in državljanov, da bi sprejeli pošiljke državnih organov, ampak s spretnimi manevri ovirajo in zavlačujejo delo temeljnih institucij pravne države," je bil oster Štefanec.

Štefanec
Štefanec FOTO: Damjan Žibert

Kot je še dejal, smo se v minulih letih ob zaključku mandatov vsakokrat soočali s kadrovanjem neprimernih kadrov na visoke položaje v javni upravi in državnih podjetjih, v zadnjem obdobju pa se je aroganca do državljanov razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah.

Politika, ki dopušča takšna imenovanja ali je pri tem celo aktivna, po besedah Štefaneca ravna v nasprotju z javnim interesom. Z imenovanjem "nekredibilnih, neprimernih in neizkušenih posameznikov na pomembne položaje v mednarodnih institucijah" namreč postavlja zasebni interes teh posameznikov in njihovih strank pred ugled Slovenije v tujini in pred kakovostno sodelovanje.

S temi izjavami se je Štefanec očitno navezal na trenutno najbolj aktualen primer nekdanje premierke in kandidatke za evropsko komisarko Alenke Bratušek. KPK namreč preiskuje postopek izbire slovenskega kandidata za evropskega komisarja.

Pošto so ji pustili v nabiralniku

Namestnik predsednika KPK Igor Lamberger je pojasnil, da so Bratuškovi osnutek ugotovitev posredovali v skladu z zakonom. Ker Bratuškova ni dvignila pošiljke v danem roku, so v soboto opravili izročitev v poštni nabiralnik. Od takrat dalje teče rok sedmih delovnih dni, ko se Bratuškova lahko izjasni o navedbah v osnutku.

Z utemeljeno prošnjo Bratuškova lahko zaprosi za podaljšanje roka za še sedem delovnih dni, ob čemer v senatu KPK ne želijo špekulirati, kaj bi bili lahko upravičeni razlogi za to.

Zastopanje Bratuškove v postopku pred KPK je sicer minuli teden prevzela odvetniška družba Čeferin, kjer so KPK zaprosili za posredovanje omenjenega osnutka. Dokumenta še niso prejeli, Štefanec pa zagotavlja, da bodo dokumentacijo posredovali v nekaj dneh.

Zavrnil je tudi kritike, da na KPK delajo prepočasi. "Primer Alenke Bratušek je prioriteta za KPK. Še kako se zavedamo interesa javnosti, a delamo v okviru rokov," je dodal Štefanec.

10 let delovanja KPK

Sicer je Štefanec ob 10. obletnici ustanovitve KPK dejal, da se je v tem obdobju razširila osveščenost o korupciji, postavljena je bila diagnoza. A zdravil, ki jih v omarah hrani vsakokratna koalicija, KPK še ni dobila, je dodal. Izpostavil je pomen prave politične volje in integritete.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (608)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FoglofTunek
02. 10. 2014 12.05
-1
Glejte, dal vam bom primer izbrisanega komentarja od fčeraj: \"Izbrisan komentar: ...before I was the chief of tne Budget Department... KAPIŠ???\" ... Naredo sn samo popravek tega kar je Alenka Bratušek narobe napisala in nič več????? To je pisalo na 24ur.com!!!....A je to blo vredno izbrisa???? Sprašujem moderatorja?!?!?!?!!... In prosim ne mi zaj tega izbrisat ker bo sledi 100X copy-paste če treba...ali pa me permanentno izbrišite, da se več ne bomo šli tega nategovanja!!!
kure bedne
02. 10. 2014 11.59
+1
Jaz pa AB po eni strani dam prav. Če je država tako gnila in nesposobna naj se še naprej dela norca.
Biofanatik
02. 10. 2014 11.20
+1
Ponovno osamosvojit, novo ustavo na A4 formatu napisat in novo zakonodajo.... Prva osamosvojitev je smrtna obsodba za SLovenijo
Biofanatik
02. 10. 2014 11.18
-1
Kaj nam pa morete, morete....
sspsfrel
02. 10. 2014 11.17
+0
Če bo potrjena, bo to popoln poraz demokracije v EU in SLO. KPK je institucija, ki jo je treba spoštovati ne glede na to kdo je predsednik.
Biofanatik
02. 10. 2014 11.18
-1
Pa tudi če bedarije počnejo, isto z ustavo, zakonodajo itd. Luda kuča
25letluzerjev
02. 10. 2014 10.56
+3
S tem ko brišeš komentarje ne prispevaš k rešitvi nastale katastrofalne situacije. Ljudje to tako občutimo in prav bi bilo, da se lahko izjasnimo. Če tega ne moremo storiti, potem je brez veze pisat svoje mnenje. Tisti ki to briše, pa je pristaš in zagovornik pokvarjene bande.
an?ka30
02. 10. 2014 10.54
+2
MA TO SO BARABE,TA KOMISIJA,SODIŠČA DA NE GOVORIM....Kolega ki vozi avtobus po EU,pa je imeu za prit v SLO kot priča za neke parcele,pa se je ene 2x opraviču na sodišču,pa mu grozili,da BOJO IZDALI NALOG DA GA BO POLICIJA NAJDLA,PRIPELALA IN BO VSE MORAL SAM PLAČAT!!!!
silberblack
02. 10. 2014 10.29
+2
EU je ne bo potrdila, sem izvedel iz resnih virov :) Tako da bo delo KPK nemoteno, četudi se ga.lenka trudi, ne sprejeti pisem ipd tako dolgo, da ne bodo vsi roki zapadli. S tem kaže samo svojo moralo in odkrite namer, ki so itak očitne, bi pa bilo za kakega resnega politika lepo, da bi bil prvi med najboljšimi , ne pa prvi med intriganti in eskivatorji. Vse ostalo je pa ga.Alenka. Žal. OUT.
GSMG
02. 10. 2014 10.11
-1
Lepo prosim,vse pisoče, da napišejo ime politika, ki se ni sam predlagal za funkcijo v zadnjih 20 letih !!! Pa zelo resno mislim, napišite če ste že slišali zanj!!!
silberblack
02. 10. 2014 10.29
+1
sspsfrel
02. 10. 2014 11.27
Kriteriji so različni, na primer Alenka govori, da se je tudi za premierko predlagala sama, morda se je res, toda pozablja, da jo je nato potrdil slo. parlament. V primeru komisarske afere vse je predlagala sama (oziroma minister Jajkič!!), potrdila jo ni niti lastna vlada. Realno gledano predlagal jo je Juncker, ZaAB in ona sama, Slovenci pri teh predlogih nima jo nič. Torej bo bolj luksemburška komisarka, kot slovenska!
25letluzerjev
02. 10. 2014 09.44
-1
Škoda časa za komentarje, ki ne prinašajo nobenega rezultata. Kaj nam pomaga se tu zgražat, pokvarjenci vseh barv gredo svojo pot. * Te pijavke nam že 25 let pijejo kri. Ne bi zaprl tajkunov temveč bankirje in nato še zdravnike, ki dajejo lažna opravičila , da se tajkuni in drugi pokvarjenci izmikajo kaznim. Vse zlo je v vrhu .
25letluzerjev
02. 10. 2014 09.42
+1
Tako globoko je padla ta naša prelepa državica. Škoda, katera se ne bo popravila še nekaj generacij. V to brezno pa so jo pahnili ljudje, ki so bili in so še nesramno dobro plačani prav iz strani ljudstva, ki danes nima nič. Ti pokvarjenci pa nimajo niti najmanj sramu -frisa- , ker se še vedno prerivajo v sam vrh politike in druge ustanove, kjer živijo na račun okradenega ljudstva. Mi bedaki pa vsakič sproti na volitvah upamo na bolj pošteno in pravno državno upravo-UTOPIJA. Če pa že pride do kakšne obsodbe pa ti pokvarjenci polni denarja najamejo lahko pohlepnega Čeferina, kateri je v zameno za denar pripravljen ščititi največje kriminalce tega stoletja. Večje pokvarjenosti in sprenevrženosti svet še ni videl. Tako razočaranje se je zgrnilo nad to ubogo državico. Rešitev je, toda če jo napišem, bo komentar izbrisan. V nasprotnem primeru bo pa izbrisan slovenski narod, ki se bo iztrebil sam.
Super Huey
02. 10. 2014 09.57
deathbite
02. 10. 2014 09.17
+2
Standarde glede sprejemanja pošte je ivan postavil zelo visoko, pa vendar mu AB z lahkoto sledi. Nekaj se je pa le naučila odkar je v politiki!
eFranjo
02. 10. 2014 08.59
+3
lepo povedano. današnji politiki delajo samo za svoj interes, državo so kar nekako pozabili.
PredsednikPepe
02. 10. 2014 09.09
+2
Vsi politiki so enaki, le da so eni bolj trmasti in brezobzirni v skrbi za svojo rit.
blokirani
02. 10. 2014 08.30
+3
Tudi avstrijski Kurier se je razpisal o problematičnih kandidatih za evropske komisarje, ki bodo morali odgovarjati na zahtevna vprašanja. Kot je znano, bo moral Britanec Jonathan Hill, kandidat za evropskega komisarja za finančne storitve, zaradi neprepričljivih odgovorov, še enkrat na zaslišanje. Skoraj zagotovo se bo to zgodilo tudi s samopredlagano Alenko Bratušek. Kurier med štirimi kandidati, ki so najbolj problematični in “na robu”, najprej navede ravno Bratuškovo. Za Bratuškovo avstrijski časnik pravi, da se je samonominirala in da nima podpore nove slovenske vlade ter da bo na zaslišanju deležna pravega verbalnega napada.
Robi Lapar
02. 10. 2014 08.13
-2
naj že ukinejo ta KPK, oziroma bolje cirkus. Vodi ga človek, ki težko prebere vnaprej napisano izjavo, ob tem pa se mu poleg smeje namestnica.
POŠTENO JEBENO
02. 10. 2014 07.35
+0
A z avionom v Bruselj potuje? Zakaj ta avion ne zgine brez sledi? Pa če bo slabo vreme naj letijo čez Ukrajino je menda full bomba "viju".
simple_mind
01. 10. 2014 23.41
+2
Kakor SLO ni resna država, pač pa slabše kot divji zahod, tako se lahko ignorira tudi vse državne organe, ne ?
NiMiLahko
01. 10. 2014 23.22
+0
Poglej samo šterfaneca , ga daš na jivo ti vrane predlansko koruzo nazaj prinesejo !
NiMiLahko
01. 10. 2014 23.21
+1
Ranunculus
01. 10. 2014 23.02
+3
Jaz pa nisem poziva za vojsko dvigil... saj potem so se enega poslali, ampak takrat sem imel ze status.... Bratuskova bo pa ze v Bruslju..