Slovenija

Nekatere sončne elektrarne lahko brez gradbenega dovoljenja

Ljubljana, 23. 09. 2010 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela uredbo, ki ureja problematiko rušenja sončnih elektrarn v Sloveniji. Nekatere bodo lahko postavili in priključili na električno omrežje brez gradbenega dovoljenja, a z dokazili o varnosti.

Sončna elektrarna
Sončna elektrarna FOTO: Energetika Ljubljana

Vlada je sprejela dopolnitev uredbe o energetski infrastrukturi. Z njo se po besedah ministrice za gospodarstvo Darje Radić odpravljajo zapleti zaradi nejasnosti, katere energetske naprave za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov potrebujejo gradbeno dovoljenje in katere ne.

"Določila v uredbi so zdaj popolnoma jasna. Za tiste naprave, ki ne potrebujejo gradbenega dovoljenja, je v novi uredbi jasno določeno, kakšne pogoje mora izpolnjevati investitor, da se lahko priključi na javno energetsko omrežje," je pojasnila. Zagotavlja, da so pri pripravi dopolnitev uredbe v prvi vrsti sledili zagotavljanju varnosti naprav. Tako morajo investitorji predložiti soglasja o požarni varnosti in o varnosti pred strelami, statično oceno in podobno

Primere, pri katerih so bile naprave zgrajene pred uveljavitvijo dopolnitev uredbe, bodo po njenih besedah reševali v okviru prehodnih določb. Za naprave, ki so takšnih moči, kot jih predvideva uredba, bodo tako veljala enaka pravila in zanje ne bo treba pridobiti gradbenega dovoljenja, investitorji pa bodo morali za to v 90 dneh predložiti ustrezna dokazila.

Po sprejetih dopolnitvah se za enostavne naprave za proizvodnjo električne energije, ki ne potrebujejo gradbenega dovoljenja, štejejo poleg naprav, ki proizvajajo električno energijo s pomočjo sončne energije z nazivno električno močjo do vključno enega megavata, torej sončnih celic, tudi naprave, ki proizvajajo električno energijo s soproizvodnjo toplote in električne energije, naprave, ki proizvajajo električno energijo s pomočjo gorivnih celic, in naprave, ki proizvajajo električno energijo s pomočjo vetrne energije, vendar samo če njihova nazivna moč ne presega 50 kilovatov.

Dopolnitvi uredbe je botroval tudi zaplet s sončno elektrarno na dvoranah Celjskega sejma, ki je bila po mnenju gradbenega inšpektorja zgrajena nezakonito oziroma brez gradbenega dovoljenja, zato je izdal odločbo, da jo mora Celjski sejem porušiti v treh mesecih.

Predlog Uredbe o dopolnitvah uredbe o energetski infrastrukturi (neuradno prečiščeno besedilo)
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

policia
26. 09. 2010 22.12
odbogaposlan
23. 09. 2010 18.04
kaj je sedaj imajo dovokljenja ali nimajo! bodo rušili ali ne! kakšno je to kmetavzarstvo?
Mancyy
23. 09. 2010 17.52
Potrebno je sppet povedati v demokratičnih državah se pogovarjajo o Administraciji ne o vladi to administracijo pa državljani zamenjajo kot usrane gate na 4. leta ali prej.
jani666
23. 09. 2010 17.28
Ta vlada je NESPOSOBNA v njej so sami KRETENI!
grdavs
23. 09. 2010 16.05
Ha, ha, kasno Pahor na teren pride. Me pa zanima, kaj bo/je s projektom Stroja??