Slovenija

'Tarča je Janšev politični program'

Ljubljana, 08. 03. 2011 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Katja Šeruga/V.L.
Komentarji
349

V aferi orožje na vse strani letijo vedno ostrejše obtožbe. Zares se sprašuje, ali je Janša sploh lahko še kdaj premier, Zver pa pravi, da Janši odrekajo pravico do človeškega dostojanstva in vsakič, ko SDS podpora zraste, vznikne afera.

Jelušičeva se ne da.
Jelušičeva se ne da. FOTO: Blaž Garbajs

Eno ključnih vprašanj v aferi o orožju pa ostaja: kdaj, če kdaj, bo ministrica za obrambo Ljubica Jelušič objavila vse zaupne dokumente o trgovini z orožjem in zakaj tega ne želi storiti.

Milan Zver, morebitni predsedniški kandidat SDS, ugotavlja, da se afere okoli Janše pojavijo, ko Janša politično pridobiva. “Dvorni oprode so po tem, ko je SDS kljub strupeni kritiki rasla, spremenili taktiko. Poglabljali so se v Janševo duševno stanje, analizirali njegovo psihično strukturo, jo mrcvarili in razčlenjali do onemoglosti ... toda tarča ni Janša kot tak, ampak njegov politični program,” piše Zver.

Je Janša lahko še kdaj premier?

Zares pa se sprašuje, ali je Janša še lahko premier in če imajo o orožarskih poslih v arhivih kaj obremenjujočega tudi Hrvati in ali je to razlog, da mejnega spora s sosedi ni rešil.

Zaradi objave faksimila obtožnega predloga v zadevi Patria, ki ga je Janša konec lanskega septembra objavil na Facebooku, je informacijski pooblaščenec zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov kazensko ovadil štiri osebe. Poleg Janše sta ovadeni dve fizični in ena pravna oseba, poroča Delo.

Poslanec Zares Tadej Slapnik pravi, kako lahko takšna oseba neodvisno vodi vlado. Vodja poslanske skupine Zares Aurelio Juri je prepričan, da se zgodovina tajkunstva začne pri orožarskih aferah. Vinko Gorenak iz SDS pa: "Ker približno poznam premoženje Janeza Janše, ima tisto dvosobno stanovanje in staro hišo, in dokler si Kresalova v dveh ali treh letih kupi 5 avtomobilov za pol milijona, ob sumu utaje davkov, me nihče ne bo prepričal, da se ukvarjamo s pravo temo.”

Jelušičeva se ne da

A eno so politični spopadi, drugo dejstva. Na obrambnem ministrstvu, ki ga vodi Jelušičeva, je za vsaj kak meter dokumentov o trgovini z orožjem pod oznako zaupno. A Jelušičeva se ne da. Čeprav je slišala javni poziv Janše, naj objavi orožarsko poročilo iz leta 1993, pa javni poziv Slapnika, čeprav ima na ministrstvu že tri novinarske prošnje, od danes tudi od POP TV, naj razgali dokumentacijo, se ne zgodi nič. Kot pravi, so novinarske prošnje v obdelavi, javni pozivi politikov pa niso uradne zahteve. A jasno je, da je ministrica osebno proti objavi dokumentov zaradi embarga, ki je veljal v 90-ih.

Janez Janša - 20
Janez Janša - 20 FOTO: Blaž Garbajs

“Jaz osebno sem že imela dogovor s takratnim državnim sekretarjem na Morsu. Na tri kupe smo razdelili dokumente in za en kup smo se dogovorili, da bo stopnjo tajnosti umaknilo. Po odhodu državnega sekretarja pa je ministrica obljubo snedla," pa pojasnjuje informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Pirčeva še dodaja, da bi se mogla najti politična volja, ki pa je menda ni.

Za umik zaupnosti

Dušan Kumer na vprašanje, ali so za objavo orožarskih dokumentov, odgovarja: "Absolutno."

Gregor Golobič pa pravi: "Jaz sem za to in bom tudi na vladi predlagal, da se umaknejo zaupnosti iz teh listin."

SD bo objavo celo uradno zahtevala od obrambnega, notranjega, zunanjega in finančnega ministrstva.

Kazenski postopki v aferi orožje so tako že zastarali, a ključna bo beseda Ljubice Jelušič.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (349)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CtrlDelete
12. 03. 2011 00.25
Janša, ne verjemi temu kar je napisal "pipi77", s tabo ni cela Štajerska, je samo "pipi77" !
pipi77
09. 03. 2011 16.34
ODSTOPITE ZAVOLJO REVNEGA NARODA KI GA PEHATE V REVŠČINO !!!!!!!!!!
pipi77
09. 03. 2011 16.31
JANSA NE PUSTI SE JIM KAJTI NAROD JE S TABO!!!!!DELAJO LAŽNE ANKETE IN S TEM MAŽEJO OČI LUDEM KI SE VERJAMEJO V NJIHOVE FLUSKOLE AMPAK NAROD NI VEC TAKO NAIVEN DRAGI RUMENKOTI IN RDECKARJI !!!!!ZAL KROG SE OZA IN Z NJIM IMATE VSE KRAJSE DNI !!!!NE VESTE KAKO BI OČRNILI EDINEGA CLOVEKA KI MU NISTE NITI DO GLEŽNJA!!LAŽETE KRADETE SEDAJ ZE JAVNO!!! ŽALOSTNO SLOVENIJO BOSTE POTISNAL ZA DESET LET NAZAJ NAJRAJSI BI JO KAR DALI NA BALKAN!!!ZALOSTNO TO IMAMO SEDAJ VASE OBLJUBE KATASTROFA!!!!!!!!LE KDO SE VAM VERJAME !!!!!MISLIM DA SAMI SEBI NAJBOLJ!!!!!JANSA NE GLEDE NA ANKETE RAZNE RAZPRAVE IN NJIHOVE LAŽI NE DA SE TEM PARAZITIM KI TE NAPADAJO IZ VSEH STRANI!!!!!!!!!JANSA S TABO JE CELOTNA STAJERSKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
flamengo
09. 03. 2011 15.50
musti, resnica je ravno obratna, mi pač smo pristaši janeza janše, vendar bi obsodili dejanja, če bi jih storil in bi bila dokazana na sodišču. da toliko vlečejo zadevo patria je v nasprotju z zdravo pametjo in gotovo so pri janši kršene človekove pravice glede poštenega sojenja in da je človek nedolžen dokler se mu krivda ne dokaže, saj so ga vaši mediji razglasili za krivega že pred dvemi leti, sodbe na sodišču pa še danes ni. Vi pa strmite v vaše leve ikone kot v bogove, ki kar naprej tajijo vse slabo, ki so ga storili. Hvala pa za kompliment, da smo rkc verniki goreči. To je lepo slišati, ker pravijo o nas, da smo postali mlačni.
dule100
09. 03. 2011 15.40
Musti Vem, vem ti pa veruješ v rdeče. O rdeče, ki te ljubim !
Musti
09. 03. 2011 15.19
Tomy_the_great 09.03.2011, 12:28 -8 JJ prihaja :) in mi se ga veselimo :) Tomy the great in dule100 deliujeta kot popolna vernika v ikono Janeza Janše. Mislim da tud RKC verniki niso tako goreči kot tadva. Sicer bi se najdu pa še kakšen. Porazna mentaliteta !!!!!!!!!!
dule100
09. 03. 2011 15.08
Denisobala Tvoje razpravljanje je, da ne rečem kaj drugega, otročje. Torej trdiš, da Janša krade, vendar je tako sposoben, da mu je to težko dokazati. Sicer pa to niti ni važno, saj Golobiču in Kresalovi, pa še mnogim drugim, so pa to dokazali. In kaj se je zgodilo, nič ! Torej po tvoji logiki, lahko trdim, da krade tudi Pahor, Kučan, Türk, Gantar, samo so tako sposobni, da znajo to prikriti !
bema1201
09. 03. 2011 15.05
Bo Kučan in njegovi spisal nove dokumente, samo še ne ve kako, potem jih bodo pa objavili. Če so bili sposobni v prejšnjem režimu spravljat ljudi na oni svet, Krambergerja že v samostojni Sloveniji, pa ne najdejo načina kako uničit Janšo. Slovenijo prevzemajo v svoje roke najbolj pokvarjeni ljudje in ni daleč čas, ko jo bodo uničili, tako gospodarsko kot mentalno.Pohlep, sprevrženost z dodatkom mafijskih prijemov, to so odlike sedanje oblasti in njihovih podrepnikov.
SEBASTI
09. 03. 2011 14.59
Tonček Balonček 09.03.2011, 12:11 Kdo pa je po tvoje tisti, ki je sposoben vsaj nekaj dobrega narediti za Slovenijo ?
dule100
09. 03. 2011 14.58
Tonček Balonček A na oceno dela, oziroma kredibilnosti vlade, si namerno pozabil ? Kaj misliš, se to kaj pozna pri uspešnosti gospodarstva ? Sprašujem otročarije, saj to že na SEŠ dijaki vedo, da je to nujno potrebno, za uspešno gospodarsko rast !
flamengo
09. 03. 2011 14.57
Ko bi bili levaki vsaj pol toliko sposobni v reševanju problemov države, kot so sposobni v podtikanju Janši, bi bila Slovenija najbolj razvita država. Nesposobneži. Čas je za zamenjavo oblasti.
dule100
09. 03. 2011 14.51
11xwer112 In kaj ima to VEZE z orožarsko afero ? Nič. O ima ima, samo treba je uporabit tudi malo možgane !
butnskalca
09. 03. 2011 14.48
prav zanima me kaj bodo rdečkoti naredil z Janšo...............tole je pa že tumač...............
pupa_od_anbot
09. 03. 2011 13.56
dan, še malo pa grem tudi jaz ven, samo to: ko sem bila v vrtcu je tršica učila da je desna roka lepa, leva pa grda?????? pa komujajzarji in udba gor in dol, ljubčki vam je bilo že rečeno, da ne nabijajte o stvareh, ki jih niste doživeli in niso tako černo/beli kot bi radi prikazli, pa kje je bilo 75% pomladnikov pred unimi slavnimi volitvami, ko so prišli na površje???? so se kopali v varikini????? in dobre firme so začeli že oni uničevat.....
askralj
09. 03. 2011 13.49
če bi veljali zakoni za vse bi kresalova in golobič mogla zdavnaj bit v zaporu s tajkuni ki si lepo grebejo kot zidar, tovšakova, šrot... se še par mesecov pa več nebo nobene tovarne in denar v tujini. Kaj pa je zdaj glabvna tema je kot vedno ko se krade kje je orožje, kot da smo neka velesila ki trguje z orožjem...
loden
09. 03. 2011 13.42
Ja, tonček, pa zaresldesovci tud ne, pa so v vladi....:)))) Le kaj se kuha.....kej dobrega ziher ne.
Tonček Balonček
09. 03. 2011 13.28
Če bi bolnik bolniku pomagala, bi Pahor in Janša sodelovala kot se šika!
Tonček Balonček
09. 03. 2011 13.27
A je kdo opzazil, da s eNova Slovenija, Ljudmila Novakova in Mlada Slovenija sploh več ne pojavljajo v medijih, nobenih njihovih protestov, proglasov, poslanic, homilij, nič od nič! A so obupali ali gre za medijsko blokado s strani komunajzarjev ali so se totalno počili kar med sabo, kot na vsake par let. A bo Janša prisiljen sestaviti valdo z Jelinčičem in Erjavcem? Bo Jeličič Titovo poprse za čas mandqata postavil pred Ministrstvo za notranje zadeve, bo vlada zasedala na Dobu? Sploh si ne opredstavljam tega projekta 2. republike! A si ga kdo? A bo Rupel spet letal v Karabah in Osetijo, Američani bodo pa ukinili veleposlanika v Ljubljani, saj ga spet ne bodo potrebovali, kot je že bilo pred dvema letoma?!
Tonček Balonček
09. 03. 2011 13.21
Zakaj pri nas mediji sploh ne pšoročajo o tem, kaoio se v tujini delajo norca iz Janeza Janše? A gre za utavnoteženost?
Tonček Balonček
09. 03. 2011 13.20
dule100, vse to ne pomeni drugega, kot nadaljevanje umika politike iz gospodarstva, ni več komuniszma in socializma, ko smo gradili tovarne in zaposlovali ter gradili po vseh kontinentih, razen an Antarktiki, politika s eje posvetila pobojem, bulmastifom, arhivom in podobnih nalogam, godspodarstvo so pa porepustili managerjem tipa Zidar, Černigoj, Tovšakova, Kordež, Šrot itd., a ni to fino, najs e sami znajdejo, zaradi tistip par procentov davčnih olajšav menda ne bodo sklepali poslov, razen če jasno in galsno ne povemo, da bomo konkurenčni le še takrat, ko bomo ljudi plačevali po 100 EUR na mesec, kot Kitajci! Tako pač je in antočimo si čistega vina, neki brezzvezni "ukrtepi" kogarkoli, naj bo "levi" ali "desni" tu pač ne pomagajo, gre za kruto realnost, Pahor ali Janša ne moierta ne psopeševati ne bremzati izvoza ter stimulirati gospodarske rasti, ta na srečo ni odvisna od naše politike,. naše gospodarstzvo je tričetrt vezano na tujino, razen pekov, pa še ti surovine (razen vode in soli), energijo itd. uvažajo! Nehajte s temi iluzijami, d aje ekonomski položaj Slovenije odvisen od nekih volitev leta 2011 ali apr lečt naprej, druhge republike in podobno! To ej smešno, naivno in hudobno s strani tistih, ki to forsirajo po načelu "tem slabše za državo, bol¨je za nas", kot bi šlo za saboterje in teroriste!