Slovenija

Vplačala počitnice za nekaj tisoč evrov in pozabila urediti dokumente

Ljubljana, 18. 06. 2014 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ksenija Glažar
Komentarji
51

Ste že dogovorjeni za zalivanje rož in že imate varuško za vašo mačko? Ste kovčke že napolnili z novo poletno garderobo? Da bodo počitnice minile brez zapletov, preberite nekaj praktičnih nasvetov. Žal velja, da smo pogosto za nevšečnosti na potovanjih krivi kar sami.

Nekaj praktičnih nasvetov pred potovanji v tujino.

Vedno preverite osebne dokumente

Gospa je dva dni pred letovanjem, za katerega je odštela par tisočakov, prišla v turistično agencijo, da bi si uredila zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini. Ker so jo poznali, so med vnosom podatkov ugotovili, da ima na potnem listu drugačen priimek kot na potovalnih dokumentih. Po poroki si namreč ni uredila novega potnega lista, saj je bil na dokumentu še vedno stari priimek. Takoj je odhitela na upravno enoto in si uredila izdelavo novega. Če bi si zavarovanje urejala sama, morda tega niti ne bi opazila. Bi jo pa na to prav gotovo opozorili na letališču. Kako bi se končala zgodba o težko pričakovanem dopustu, si lahko le predstavljamo. Pred potovanjem v tujino se je potrebno držati določenih pravil oziroma priporočil, predvsem pa je treba vedno navesti točne podatke in imeti urejeno vso potrebno potovalno dokumentacijo.

Navidezno čudne zahteve za vizume je vseeno treba spoštovati

Z identifikacijskim dokumentom na potovanjih dokazujete svojo istovetnost. Pomembno je, da se osebni podatki na letalskih vozovnicah in voucherjih ujemajo s podatki na osebnem dokumentu. Če ti ne bodo enaki, vam bodo na letališču v najboljšem primeru zaračunali spremembo imena ali pa vam letalska vozovnica sploh ne bo veljala. Ne pozabite pa tudi pregledati otroških dokumentov, ki imajo krajši čas veljavnosti. Pri vstopu v določene države je nujno potrebno, da je potni list veljaven še vsaj šest mesecev.

Včasih se zaplete že na letališču.
Včasih se zaplete že na letališču. FOTO: Thinkstock

Če si urejate rezervacijo preko spleta, poglejte v splošna navodila za rezervacijo, kjer je opisan točen postopek rezervacije z vsemi navodili, tudi kako se vpisujejo podatki, navadno brez šumnikov in preglasov.

Za potovanje v določene države si je potrebno na diplomatskem ali konzularnem predstavništvu te države predhodno pridobiti vizum. Določene države imajo ta postopek precej dolgotrajen ali zapleten, zato se ga lotite pravočasno. Upoštevajte pa tudi njihova splošna določila, kot je določilo, da je treba obrazec izpolniti s točno določeno barvo ali debelino pisala, vpisati podatke o vaših starših in podobno. Čeprav se nam to včasih zdi nerazumljivo ali morda celo smešno, je treba to upoštevati, sicer vas lahko odslovijo.

V izogib nevšečnostim si dokumente skopirajte

V tujino je priporočljivo imeti s sabo vedno kopije potovalnih dokumentov, osebnega dokumenta, kreditnih kartic, pa je tudi fotografijo. To vam bo še posebej prišlo prav v primeru izgube ali tatvine in vam prihranilo veliko nevšečnosti in časa. Zadeve boste uredili hitro in lahko prej nadaljevali z ogledi. S sabo imejte tudi kontaktne podatke diplomatskih ali konzularnih predstavništev Republike Slovenije ali drugih držav Evropske unije, ki vam nudijo pomoč v primeru kraje ali izgube potnega lista, političnih konfliktov ali naravnih katastrof. Aktualne objave glede varnosti na potovanju lahko preverite na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve.

Denar: gotovina in kreditne kartice

"V Tuniziji smo najeli avto, da bi si ogledali notranjost države. V poslovalnici za najem vozila so nam zagotovili, da na bencinskih črpalkah sprejemajo kreditne kartice, zato smo imeli s sabo manj gotovine. Na vratih so sicer povsod imeli nalepke vseh mednarodnih kartic, v praksi pa smo doživeli nekaj povsem drugega. Tako smo skoraj vso gotovino porabili za gorivo." To je ena izmed zgodbic naivnih turistov, ki pogosto ugotovijo, da je teorija eno, praksa pa drugo. Zato imejte na potovanjih v tujino vedno s sabo tako gotovino kot kreditne kartice. Gotovino imejte spravljeno na več mestih. Če je v hotelu možen najem sefa, ga shranite skupaj z dokumenti tja. Manjše vrednosti imejte v manjši denarnici pri sebi. Velikokrat se zgodi, da spravimo denar na mesta, na katera pozneje pozabimo in ga najdemo šele ob povratku domov, pred pranjem oblačil.

Pozanimajte se o navadah v državi kamor potujete

"Plačali smo hotel pet zvezdic in storitev vse vključeno, pa ni bilo niti dunajskega zrezka niti pomfrija. Pa še kava je bila zanič," se pogosto pritožujejo čez hrano turisti. Pred potovanjem se zato pozanimajte o navadah, običajih, kulturi in zakonih v državi, v katero potujete, še posebej če potujete v neevropske države. Lokalne navade je potrebno upoštevati in spoštovati. V islamskih državah ne boste našli na jedilniku svinjine, v nekaterih državah vas lahko na recepciji v primeru, če s partnerjem nimate istega priimke vprašajo, ali ste poročeni. Prav tako velja, da v večini hotelov ne točijo alkoholnih pijač, ponekod pa je prepovedano kopanje zgoraj brez, ali pa so bazeni ločeni za ženske in moške.

Včasih smo si sami krivi, da se naš dopust sprevrže v nočno moro.
Včasih smo si sami krivi, da se naš dopust sprevrže v nočno moro. FOTO: Thinkstock

Pri najemu avtomobila razmišljajte praktično

Eden najlepših načinov odkrivanja tujih dežel je v lastni organizaciji. Tisti, ki do destinacije potujejo z letalom, pogosto najamejo avto. Pred tem se dobro pozanimajte o prometnih predpisih, če potujete z otroki, pa tudi o standardu otroške opreme, predvsem pa varnosti otroških sedežev. Ta je lahko namreč izven Evrope nekaj čisto drugega kot ste navajeni doma, zato povprašajte po evropskih. Ne pozabite, da vas domačini prepoznajo po registrskih tablicah in reklamnih napisih na avtomobilu. Pazite se domačinov, ki prežijo na tujce in jih radi 'poučijo' o lokalnih predpisih.

Zdravstveno zavarovanje in cepljenja

Pred odhodom v tujino si je potrebno urediti zdravstveno zavarovanje. Če potujete znotraj držav Evropske unije, EGP, Švice, Makedonije, Srbije, Črne gore in Avstralije, je dovolj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. V BiH se uporablja konvencijsko potrdilo. Izven Evrope ali če želite dodatne vključene storitve in višjo zavarovalno vrednost, pa se lahko odločite za zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, ki jih ponujajo vse slovenske zavarovalnice. Ponujajo pa ga tudi nekateri izdajatelji mednarodnih plačilnih kartic. Pri sebi imejte številko police nezgodnega zavarovanja in telefonsko številko klicnega centra za pomoč, kamor lahko pokličete 24 ur na dan. Če potujete v rizične države, se je priporočljivo posvetovati z ambulanto za potnike, kjer vam bodo na podlagi termina in podrobnega programa potovanja povedali, katera cepljenja so obvezna in priporočljiva. Zdravila proti določenim boleznim imajo veliko stranskih učinkov, v določenih letnih časih in območjih pa se lahko zaščitite tudi na druge načine. Tudi glede izbire zdravil, katere vzeti s sabo, se je najbolje posvetovati z zdravniki.

Varnostni predpisi na letališčih

Iz varnostnih razlogov morajo potniki pred vstopom v območje izhodov opraviti varnostni pregled oseb in ročne prtljage. Na letališču ne puščajte prtljage brez nadzora, da ne bo obravnavana kot sumljiva. Iz Azije izvira več zgodb o podtikanju mamil, za katere je predvidena zaporna kazen. V ročni prtljagi lahko prenašate le manjše količine tekočin z največjo prostornino 100 mililitrov v raznih oblikah, tudi pastah, gelih in podobno. Hrano za otroke boste morda pred varnostno kontrolo morali poskusiti sami in dokazati, da je to res hrana za otroke. Na rentgenskem pregledu so lahko precej zorni kovinski deli, zato pasove, denar, ključe, večji kovinski nakit, čevlje s kovinskimi deli v podplatih in ure raje položite v namenski zabojček. Upoštevajte tudi dovoljeno težo prtljage, ki je odvisna od letalskega prevoznika. Vsak presežek teže je potrebno doplačati, kar zna biti precej drago.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ata_Smrk
19. 06. 2014 20.51
+0
Turisti, ki prihajajo v slovenijo, se cepijo proti rdeckam.
StandforRussia
19. 06. 2014 21.01
+6
crazyosa
19. 06. 2014 21.13
+0
spet kreganje o polpretekli zgodovini VSI SMO SLOVENCI...
Super1337
20. 06. 2014 00.49
+3
crazyosa@ ni res... vsi smo slovenski državljani.... a le redki smo Slovenci...
York
20. 06. 2014 00.53
+2
Ata_Smrk ......... tebi ne bi škodilo, če bi se cepil tudi proti noricam.
MUNGATUMBA
03. 07. 2014 11.57
Stoj?
19. 06. 2014 19.47
+2
Evo karkulacijo za dopust ali nabavo jeklenega konjička!!Pa poglejmo gdo več prihrani, Fant ali dekle?? Karkulacija!!! Dekle in fant! Dekle vpraša fanta,ali ti kadiš? Da.Koliko škatljic na dan?dve-tri! Koliko pa stane zavojček cigaret? 3.50 evra. In koliko časa že kadiš? Približno 15 let. Torej 1 zavoj te pride 3,50 eura in ti jih na dan pokadiš kar 3. To pomeni ,da na leto porabiš cck-400 evrov,vletu dni-4,600 in v 15 letih bi imel na računu 82,000.Ja to verjetno ti veš! Če bi ta dnar šparal in neb kadil bi si za ta dnar dans kupil FERARIJA! Res je ,pa ti kadiš? Ne seveda ne kadim. No potem,kje pa imaš ti svojga FERARIJA *
tali?ni tom
20. 06. 2014 00.09
+2
torej , tisti ki po tvoje na dan pokadi tri zavoje cigaret po tvoji "karkulaciji" ki je dejansko kalkulacija faše raka in umre dosti prej preden našpara ali zapravi 82 tisoč evrov!se pa strinjam da je vsak cent za čik stran vržen denar ki prinaša dobiček edino državi!
DAEMONIUM
19. 06. 2014 17.30
-4
Ljudje nimajo za jesti ta pa nekai tisoc eur za dopust? In kar je se huje, narod sr prepira o rdecih, crnih banda pa krade in uzivaa!
redtraktor
19. 06. 2014 18.55
+11
Mogoče nimajo za jesti, jih pa poznam kar nekaj, da jamrajo kot ti in to ob šanku gostilne z pirom v eni roki in čikom v drugi. Naredi izračun za 1 pivo, 1 kavico in škatlico cigarete na dnevni ravni (to je še najmanj kar zaužije tisti , ki hodi v lokale) pa boš videl, kje so tisočaki za dopust.
gangsterist
19. 06. 2014 14.46
+6
nimam teh težav. nov,dec,jan,feb - slovenija smučarija, mar,apr,maj,jun,jul,avg,sept,okt pa morske radosti. rad imam svoje delo in življenje
specialnih10
19. 06. 2014 13.10
+39
Meni in večini nam tu gor ta članek ne koristi. Vse kar si bol letos lahko privoščo , da bom šel mogoče par krat se kopat na mariborski otok kjer je cena karte 4€. Srce želi na morje , terme 3000 , denarnica pa tega ne dopušča. Hvala vam , politika slovenske države.
pepe007
19. 06. 2014 14.31
+9
Glej, pač ne spadaš med polovico Slovencev, ki jih že 13. julija ne bo doma. To se tiče politike slovenske države. S tvojim dopustom pa politika nima prav veliko. Lahko greš delat par km severno in boš zaslužil za dopust.
specialnih10
19. 06. 2014 14.46
+0
Super1337
20. 06. 2014 00.46
+3
specialnih10@ pol se pa ne čudim, da ti gre slabo... če samo čakaš, da ti drugi kaj zrihtajo.....
pavša
19. 06. 2014 12.16
+11
Počakam do kam bo Karl mejo zrihtu pol se pa odločim.
Transformerji
19. 06. 2014 12.02
+1
Pred dvema letoma me je Virant opozoril, da mi je potekla osebna izkaznica. Zato imam uraden dokument - popolnoma nedolžen potni list iz leta 2009!
Janez_53
19. 06. 2014 12.20
+5
BŠK
19. 06. 2014 15.36
-1
1adler
19. 06. 2014 12.01
-1
Do Jadrana,dalje ne
blokirani
19. 06. 2014 13.20
+1
Tud na jadranu se da zapravit par jurjev, še posebe, če je to družina.
santamaura
19. 06. 2014 11.48
+6
Če vse to prebereš, je bolje, da si kar doma - vsaj dokler te ne deložirajo - Je pa pametno, če si fotokopiraš jedilnik od ponedeljka, čeprav je v nedeljo isti
I G N O R A N T
19. 06. 2014 11.31
+1
Dobro da kufrov ni pozabila
ochi
19. 06. 2014 11.18
+5
lepo pejte na kakšen grški otok. je znotraj eu, promet je omejen. fino fajn. santorini naprimer, majka.
ponosen_na_24ur
19. 06. 2014 11.06
+9
To so napotki za 1000+ euro mi ostali z minimalno placo ne rabimo gledat dokumente avta nimamo saj je bus zravn denarja ze nimam ideje kam ga skrit. Na letalisce lahk grem gledat letala kako prisrajajo. Dunajski zrezek in pomfri imajo v rutarju po 1,90 kar je ugodno. 90% ljudi ima iste navade kot jaz. Kreditne kartice nimam. Lahko skopiram placilno listo ce se kaj zgodi da polcaji ugotovijo kaj je bilo. Po zgoraj vse napisano sem resen kandidat za tako potovanje
Brabus
19. 06. 2014 11.16
+8
Pol pa ne boš imel problema volit Lubeja. Boš doma.
NiVec
19. 06. 2014 10.58
+6
Enkrat pred leti smo šli v Egipt in je ena gospa iz LJ na Madžarski meji ugotovila, da nima potnega lista... So bile zelo kratke počitnice zanjo. Na srečo ni imela zraven otrok.
Ramzess
19. 06. 2014 13.21
-2
Še dobro da ne, ker bi otroke spustili, nje pa ne.
NiVec
19. 06. 2014 13.35
+2
Ja, ker vsaka mati bi sigurno otroke pustila same za 2 tedna v tujino.
majazmaja2
19. 06. 2014 10.57
+6
Vplačala počitnice za nekaj tisoč evrov in pozabila urediti dokumente -> moraš biti popolnoma bebav.
nik500
19. 06. 2014 10.53
+8
Naj pomembnejše pa niste napisali. Na dopustu se pazite drog, tihotapljena drog čez mejo in trgovine z drogami. Radio Romunija svoje državljane redno obvešča o tem.
aerocvast
19. 06. 2014 11.03
-6
Ramzess
19. 06. 2014 13.23
+3
Marsikaj ti lahko marsikje podtaknejo, nekateri (in to celo uradne osebe) na koncu trdijo, da je šlo za test varnosti letališč, ... ironično je da si moral skozi ves postopek, posledica katerega ostanejo zapisi, ... kaj lahko v prihodnje iz tega sledi pa je le vprašanje.
Sam Il
19. 06. 2014 10.41
+9
"V tujino je priporočljivo imeti s sabo vedno kopije potovalnih dokumentov, osebnega dokumenta, kreditnih kartic, pa je tudi fotografijo." Wannabe pisun, strezni se, ker ti ni jasno, kaj pišeš!
Ramzess
19. 06. 2014 13.24
-1
Če tu sunejo še kopije, potem pa si tam.
Soulless
19. 06. 2014 10.09
+39
Zanimivo kakšni logični napotki so za takšne, ki si lahko privoščijo drage počitnice. Nam, ki si jih ne moremo je vse to jasno.
SMRDIsmrdiSMRDI
19. 06. 2014 09.49
+24
ljudje, ta članek je samo za tiste, ki si lahko privoščijo dopust za več tisoč eur. Nasvetov za ljudi, ki imajo minimalno plačo in še to čakajo par mesecev ne boste videl na tem fensi šmensi portalu.
aerocvast
19. 06. 2014 11.04
+11
ne se bat,ljudje jemljejo dolgoročne kredite za dopuste,poznam jih vsaj 10, pol pa odplačujejo
vrtojb
19. 06. 2014 09.44
+2
samos - govoris iz izkušenj? Za obisk lokalnega ribnika ne rabis iti preko carine in rentgenov.
Ramzess
19. 06. 2014 09.25
-2
Najpomembnejše ste pozabili, pametni pišejo, ... tega pisanja, zapiskov pa ne nosit s sabo na dopust, lahko bi še kje na meji, letališču napak razumeli. Že tako znajo narediti dovolj težav.