Slovenija

Zaradi okvare NEK ob milijon evrov na dan

Ljubljana, 05. 06. 2008 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Vesna Lambergar/Špela Zupan/STA/N.D.
Komentarji
80

Škoda zaradi nedelovanja NEK lahko v celoti znaša tudi sedem milijonov evrov. Medtem evropska komisija meni, da ni prispevala k paniki v Evropi.

Zaradi puščanja vode v zadrževalni hram so krško nuklearko ustavili prvič po 15 letih.
Zaradi puščanja vode v zadrževalni hram so krško nuklearko ustavili prvič po 15 letih. FOTO: POP TV
Kronologija dogodka:

15.07 - Zaradi puščanja vode v zadrževalni hram krško nuklearko ustavijo.
17.38 – Evropska komisija v Bruslju prejme informacijo o napaki. Nemudoma obvesti vse države Evropske unije. Te so po prejetju obvestila dolžne v dogovorjenih intervalih obveščati o stopnji radioaktivnega sevanja, ki jo izmerijo na svojem območju.
20.10 – Moč reaktorja je nič. Odkrijejo napako, zaradi katere je prišlo do puščanja vode. Do puščanja je prišlo le na enem mestu, kjer se zaposleni ne zadržujejo. Poškodb jedrskega goriva ni bilo.
21.30 – Evropska komisija obvesti, da nevarnosti ni več.

Zaradi puščanja vode iz primarnega sistema v zadrževalni hram so Nuklearno elektrarno Krško (NEK) včeraj zvečer ustavili. ''Včerajšnja prisilna zaustavitev Nuklearne elektrarne Krško zaenkrat ne bo vplivala na oskrbo Slovenije z električno energijo, saj je na trgu dovolj električne energije,'' so sporočili iz Elektra Slovenije (Eles). Slovenija bo manjkajoči delež električne energije do odprave napake v NEK zagotavljala s povečano proizvodnjo v drugih domačih elektrarnah in z uvozom iz tujine.

V skladu s pogodbenimi obveznostmi pokrivata izpadlo energijo iz NEK tako GEN-I kot Holding Slovenske elektrarne. Del izpadle električne energije je tako z nakupom v tujini zagotovila družba GEN-I, preostali primanjkljaj pa je pokril Eles z uporabo terciarne minutne rezerve in nakupom energije za izravnavo. Po določilih veljavne zakonodaje mora namreč v primerih, ko bilančne skupine same ne uspejo zagotoviti dovolj električne energije za pokritje vseh potreb, za izravnavo med porabo in proizvodnjo poskrbeti sistemski operater, torej Eles, ki iz nabora virov sistemskih storitev aktivira tehnično in ekonomsko najustreznejše proizvodne vire. Tudi danes bo GEN-I izpadle količine električne energije zagotovil z nakupom v tujini, po potrebi pa bo zagnan tudi plinski blok v termoelektrarni Brestanica, ki tudi sicer pomeni rezervno elektrarno v slovenskem elektroenergetskem sistemu.

Napaka na ventilu

Reaktor so zaustavili zaradi napake na enem od izolacijskih ventilov za prekinjanje vzpostavitve pretoka linije merjenja temperature. ''Dogodek je bil razglašen kot nenormalen, potrebe po izvajanju zaščitnih ukrepov v okolici ni bilo,'' je pojasnil predsednik uprave in direktor NEK Stane Rožman. Nenormalen dogodek namreč pomeni najnižjo stopnjo izrednega dogodka brez nevarnosti za osebje elektrarne, prebivalstvo in okolje, tudi poškodb jedrskega goriva ni bilo. O dogodku so kljub temu in po pravilih obvestili Upravo RS za jedrsko varnost, ki skrbi za obveščanje drugih institucij Evropske komisije. Obvestili so tudi predstavnike hrvaškega elektrogospodarstva (HEP), ki je solastnik elektrarne. Rožman je ob tem dejal, da težko komentira odzive s strani slovenskih organov. Ocenil, pa je, da je morda šlo za neustrezno obveščanje, ''ker drugače ne bi bilo tako paničnega obnašanja v medijih''. Velika je tudi materialna škoda, ki zaradi nedelovanja dnevno znaša milijon evrov. S popravljalnimi deli bodo začeli v petek, elektrarna pa naj bi se po predvidevanjih v elektroenergetsko omrežje znova vključila v sredo, torej naj bi nastala škoda v višini sedmih milijonov evrov.

Zakaj je prišlo do napake na ventilu še ni znano, saj Rožman pravi, da bodo poglobljeno analizo naredili, ko bodo pokvarjen ventil zamenjali z novim.

Stritar: Obveščanje hitro in transparentno

Uprava na obrazcu obvestila o dogodku ni prečrtala oznake, da gre za vajo.
Uprava na obrazcu obvestila o dogodku ni prečrtala oznake, da gre za vajo. FOTO: POP TV
Ne bi nam ga bilo treba poslati (obvestila, op.a.). Lahko bi se sklicevali na določilo, da se obvešča takrat, ko gre za nevarnost za prebivalstvo. Te pa ni bilo. / … / Nadzora nad tem, kako se informacije, ki jih pošljemo na ECURIE, razširjajo naprej, nimamo. Andrej Stritar o obveščanju preko sistema ECURIE

Da je bilo obveščanje brez napake, so prepričani v Upravi za jedrsko varnost. Po okvari v nuklearki v sredo so opozorilni sistem EU – ECURIE obvestili, da prebivalstvo ni ogroženo in da so stvari pod nadzorom. Po besedah direktorja uprave Andreja Stritarja so sporočili dejanske razmere. Poročilo Evropske komisije je bilo "korektno, s pravimi podatki, a se ga da brati tudi alarmantno", je dejal. "Mislim, da smo ukrepali korektno v smislu transparentnosti, hitrega obveščanja. Bolje, da smo obvestili hitro, pri čemer smo na žalost naredili napako, kot da sploh ne bi obvestili," je dejal. Uprava namreč na obrazcu obvestila o dogodku, ki ga je poslala Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) ter Avstriji, Madžarski, Italiji in Hrvaški, ni prečrtala oznake, da gre za vajo. "Naredili smo napako, to smo spregledali," je priznal Stritar, ki je nato takoj, ko so ga na to iz Avstrije opozorili, ustno popravil, da ne gre za vajo. Kot je še dodal Stritar, pa so po podrobnejšem pregledu navodil IAEA ugotovili, da niso uporabili napačen obrazec, ampak edinega, ki obstaja. "Spregledali smo le, da v primeru, da ne gre za vajo, prečrtamo besedo vaja," je povedal Stritar.

Evropska komisija je v sredo, potem ko je prejela opozorilo o okvari v NEK, obvestila vse države članice Evropske unije. V roku dveh ur je poslala kar tri sporočila za javnost, šlo pa je tudi za prvi tovrstni primer uporabe sistema ECURIE, so pojasnili na komisiji.

NEK, katere slovenski delež proizvodnje znaša 2,6 TWh, zagotavlja približno 19 odstotkov celotne slovenske porabe. Letno proizvede nad pet milijard kWh električne energije, polovico jo pošlje na Hrvaško.

Prvi incident v nuklearki?

Na vprašanje, ali gre za prvi podoben incident v nuklearki, Stritar odgovarja, da je "točno tak incident prvi." NEK sicer že 3 leta deluje brez hitre avtomatske zaustavitve reaktorjev. Po Stritarjevih besedah je bil najbolj resen dogodek leta 1992 ali 1993, ko so puščale cevi v uparjalnikih. Takrat je morala elektrarna na nepredviden remont za mesec ali dva, da so cevi popravili.

Evropska komisija brani politiko obveščanja

Evropska komisija je pohvalila ravnanje slovenskih oblasti ob sredini okvari v krški nuklearki. "To je bil dober primer transparentnosti v primeru jedrskega dogodka," je dejal tiskovni predstavnik evropskega komisarja za energijo Andrisa Piebalgsa. Dodal je, da so bile informacije slovenskih oblasti zelo natančne in pravočasne.

Bruselj pričakuje, da bodo slovenske oblasti pripravile poročilo o okvari, zaenkrat pa se komisija še ni odločila za napotitev svojih strokovnjakov v Krško.

Komisija je sicer branila svojo politiko obveščanja in napovedala, da bo enako ravnala tudi naslednjič, ko se bo kje v Evropi zgodilo kaj podobnega. Na očitke, da je komisija s svojo politiko obveščanja prispevala k paniki v Evropi, pa je tiskovni predstavnik komisije odvrnil, da je bilo že iz prvega sporočila jasno razvidno, da dogodek ni škodoval okolju, prav tako ni bilo nikjer navedeno, da gre za hujšo nesrečo. Komisija spodbuja članice, naj spričo večje transparentnosti o vseh dogodkih, tudi manjših, obveščajo sistem ECURIE. Države sicer tega niso obvezane storiti, temveč to storijo prostovoljno.

Letos so v opozorilnem sistemu prejeli tri sporočila o dogodkih v evropskih jedrskih elektrarnah, v letih 2005 in 2006 pa po dve, je pojasnil. Podatka za lansko leto ni navedel. Na vprašanje, zakaj so javnost obvestili samo o dogodku v Sloveniji, v preostalih dveh letošnjih pa ne, pa je pojasnil, da med drugim tudi zaradi razprave o preglednosti, ki trenutno poteka v Evropski komisiji.

Podobnik, Mate, Gabriel umirjena, Pröll zahteva pojasnila

"Nobenega incidenta ni bilo, le manjši iztek vode, vse je popolnoma pod nadzorom," je zatrdil slovenski okoljski minister Janez Podobnik. Nemški kolega Sigmar Gabriel je dejal, da ima raje več nepotrebnih alarmov kot enega resničnega, avstrijski minister Josef Pröll pa zahteva pojasnila. Poudaril je, da bo od Slovenije zahteval celovito pojasnilo, ker so jim sprva sporočili, da gre za vajo. ''Po informacijah, ki jih imam od danes zjutraj, se v NEK ni zgodilo nič problematičnega, okolje ni onesnaženo in vse je v redu,'' je medtem pojasnil notranji minister Dragutin Mate. "Situacija je stabilna," je poudaril. "Če bi bilo kaj narobe, če bi se v okolju kaj zgodilo, bi se odzvali in sledili zakonom, ki jih imamo." Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je dejal, da so odgovorni v primeru okvare v NEK ravnali korektno. "Ni bilo nikakršnega razloga za špekulacije, ugibanja in alarmantne podatke ali vesti," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MYsLOVEnia
06. 06. 2008 02.25
@slosve: Ja, še brcamo tle dol;) Sicer je res šlo za manjšo okvaro; ni torej bila vaja. Ampak NEM, ITA in avstrijski mediji so cel preplah zagnali. Lepo, da vsaj na severu ni bilo takega pompa. Je pa zanimivo, da je Evropska komisija ravno nas izbrala, da prebijemo led pri povečanju "preglednosti obveščanja"... :/ Delno je torej razumljivo, da tujim medijem ni bilo nič jasno, če je pa šlo za prvo opozorilo te vrste.
slosve
05. 06. 2008 20.05
se gdo ziv?? je to bila vaja al kaj ker tuki se nic ne slisi od tega ?? v tv gledal vse porocila zato lahko gdo objasti enemu naumnu svedu??? lahko pridem dol varno he he ??
Tonček Balonček
05. 06. 2008 18.04
Sprašujem se, kam so poniknili vsi profiti od te elektrare, vse je bilo anonimo, ljudi so pitali z raznmi Mercatorj, Delom, pivivarji in podobnim, kaj je z elektrogospodarstvom, železnicami, daljnovodi itd., pa nikogar ne zanima, Bajuk ima baje persežke, bravo!!! !! V ajzenpon in elektrogospodarstvos ene vlaga, vese se le črpa, od kod sicerer? Kdo bo natočil čistega vina? Tu so brezna nekaj miljard EUR, nam pa nakladajo opresežčih, malicah in draginjski dodatkih! Smeh stoletij! Bravo Bajuk!
dani.ca@email.si
05. 06. 2008 16.48
Hrvati naj najprej odstranijo svojo polovico nuklearnih odpadkov, predno se vtikajo drugam. Oni koristijo le elektriko, ki jo včasih plačajo včasih ne, odpadki bi pa seveda onesnaževali njihovo "ljepo našo". Pri nas pa dobro da nimamo rdečega telefona kot npr. Rusija in Amerika, ker bi gotovo aktivirali atomsko bombo-pomotoma-seveda.
Aaron-Heydar
05. 06. 2008 16.30
temu jaz rečem bla bla bla
mindfucker
05. 06. 2008 16.25
a to pomeni da croissani zgubijo 500 000 eur na dan? užitki so nepopisni!
Domen Senica
05. 06. 2008 15.27
SEJ BO: Ne zdaj mešat probleme z Jorasom in druge, ampak ti si napisal, da je NEK na hrvaškem ozemlju kar sploh ni res. Glede tega kako si ti pameten, vem, da je možno dobiti elektriko na več načinov, glede odpadkov se pa tebi ni treba nič bati, ker bodo ostali v Občini Krško. Vsem gre v nos postavitev vetrnih elektrarn, ker so škodljive pticam..., termoelektrarne spuščajo v zrak preveliko škodljivih plinov..., za hidroelektrarne nimamo dovolj vode, trenutno je v gradnji črpalna hidroelektrarna Avče in narejen je koncept za ČHE na Dravi (Kozjak), katere pa bi pokrile samo vršno energijo. Prav tako so v gradnji hidroelektrarne na spodnji Savi, keterih moč pa bo le nekaj čez 100 MW ... Rezerva je le srednji in zgornji tok Save in reka Mura. Na Muri je problem s prebivalci, ki gradnje ne pustijo. Prav tako je problem elektrarn na biomaso, primer: v prekmurju ne pustijo gradnje elektrarne katera bi uporabljala energijo iz "gnoja", ker bi smrdelo in ne bi elektrarna skladala z okoljem ... Možnost je v sončnih celicah, ampak problem je velika investicija za majhno izhodno moč... tako, da ne ti meni o teh stvare, ker se tudi jaz malo spoznam okrog proizvodje električne energije ...
Ramzess
05. 06. 2008 14.29
"Slovenska uprava je pomotoma uporabila napačen obrazec, kasneje pa je bila napaka popravljena," Pomota pa taka. Kdo ve kaj bilo v resnici v ozadju. "Slovenija ne more svojih sosedov obvestiti o vaji, celotna Evropska unija pa je hkrati obveščena o incidentu," Zakaj ne, kje piše da ima Slovenija, oz. slovenska vlada (sama) kaj pri tem. Kdo ve kdo ali kaj je v resnici v ozadju. "če do obvestila glede NEK ne bi prišlo, bi se javnost spraševala, zakaj so oblasti napako zamolčale." Upravičeno, brez dvoma. "Če bi bilo kaj narobe, če bi se v okolju kaj zgodilo, bi se odzvali in sledili zakonom, ki jih imamo." In to je, kot vedno, tudi vse. Kako gredo stvari po tem scenariju, pa tudi že vemo. Zaupati oblastem je tako, kot zaupati jami, da ne boš padel vanjo, ko greš čez njo. Preprosto nimaš opore, nimaš se na kaj opreti (mišljeno mnogo pomensko).
mucaMarty
05. 06. 2008 14.09
hboris če neveš NEK pomeni NUKLEARNA _ ELEKTRARNA KRŠKO, ti teslo, če si nepismen ne iskazuj tega na forumu
Ramzess
05. 06. 2008 14.08
"Avstrijski nadzorni organ za jedrsko varnost je namreč od svojih slovenskih kolegov prejel sporočilo, da gre pri incidentu v Neku v primarnem delu reaktorja za vajo, medtem ko je bil istočasno preko sistema izmenjave nujnih informacij o radioloških ali jedrskih zadevah EU, imenovanem ECURIE, objavljen vseevropski alarm. Ne more biti, da Slovenija svoje neposredne sosede obvesti o vaji, celotna EU pa je obveščena o incidentu, je danes poudaril Pröll. Situacijo moramo razjasniti, a vendar se je bolje odzvati pretirano kot premalo, je na vprašanje, ali se je Evropska komisija v sredo premočno odzvala, saj je javnost o dogajanjih v dveh urah obvestila kar trikrat." Kdo in zakaj, preko medijev, idr., tako manipulira z Evrosko in svetovno javnostjo? Kaj je namen tega? Čemu bo, kot opravičilo, služil ta dogodek? Kaj se namerava javnosti, pod to pretvezo, (spet) vsiliti? Zakaj je tarča ravno NEK? Dgorfb="Zato da bi odvrnili pozornost od političnega dogajanja..." In morebitne resnice, zakaj bi naša vlada bila izjema pri tem. Ne želijo panike, da lahko obdržijo nadzor, itd. Spomnite se dogajanja po nesreči v črnobilu, Rusija predolgo taji domačinom (Črnobila) in svetu, v Evropi piskajo alarmi, nadzorni alarmi v evropskih elektrarnah, pa ne vedo zakaj, nekateri mislijo, da zaradi lokalnih težav, ker da so zaposleni nekaj prinesli s sabo, in na sebi so sicer res prinesli sevanje od zunaj, kmalu so ugotovili da je težava v 'zraku'. Kaj je sledilo pa veste, vključno s potvarjanjem statistike, ki še danes ni točna. Ko kaj nujnega in resnega izve javnost, je itak že prepozno, privilegirani so medtem že itak na varnem. Stara pesem. Morda se mnogim zdi, da zganjajo paniko, ampak o teh stvareh je treba govoriti, saj se ljudje v splošnem ne zavedajo nevarnosti jedrskih eksplozij in nesreč, noben zaprt prostor ni varen. Kar pa se scenarijev zaščite, reševanja in pomoči tiče, pa resničnost precej drugačna od teorije, kar pa itak veste.
HERMIOD
05. 06. 2008 13.21
@santalucija bojim se da tudi naova zelandija ni to kar si folk misli (Nuclear power remains an option for NZ, using relatively small units of 250-300 MWe each, in power stations located on the coast near the main load centres. A bolder initiative would be to build an 1800 MWe nuclear power station north of Auckland, using two or three larger units.)
Replica
05. 06. 2008 13.19
santalucia
05. 06. 2008 13.15
ja, ja vsi tisti, ki ste tko panični hitro na letalo pa v Novo Zelandijo....pol boste pa res dobili sevanje od katerega bežite...sej je tko al tko vseen, tud, če mi zapremo nek mamo tolk nuklearn v bližini, da če tam gre kaj narobe smo mi tolk blizu, da smo pečeni in to DOBESEDNO!
bakiras
05. 06. 2008 12.34
Lupen: delajo se fini, pod obleko pa "camicia nera" - vsaj kar se Slovencev tiče.
MesecMaj
05. 06. 2008 12.34
Kot običajno se dela iz muhe slona.
ExExtinct
05. 06. 2008 12.33
STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK - STOP NEK -
bakiras
05. 06. 2008 12.26
Niko: meja je zaprta samo v smeri gor!, k nam pa ne???!!! Zdaj vidiš kje smo.
trout80
05. 06. 2008 12.18
No ja mogoče bodo pa še kakšno klet v stilu Fricla najdl, zdaj ko se zapirajo. In kako se pripravljajo. Edina smiselna priprava je polet do Nove Zelandije al pa kaj podobnega hehe.
Lupen
05. 06. 2008 12.12
haha najbolj smešni pa so mi italijani kot, da se pripravljajo na Černobil 2
SEJ BO
05. 06. 2008 12.09
JA JJ JE JAVNO PREKO TV ZAVEKAL,DA JE SPUSTIL ZAJTRK,SVOJE VOLILCE PA POZIVA,DA SI ZATEGNEJO PAS...HA,HA,HA,HA,HA,HA...RES PRAVI VODITELJ..