Slovenija

NEK naj zaprejo do 2023

Ljubljana, 15. 09. 2006 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tisti, ki strašijo s pomanjkanjem, doslej niso naredili nič na področju energetike, trdijo Zeleni štirih dežel.

JE Krško: Do leta 2025 bo polovici jedrskih objektov v Evropi potekla življenjska doba
JE Krško: Do leta 2025 bo polovici jedrskih objektov v Evropi potekla življenjska doba FOTO: POP TV

Zeleni Slovenije, Italije, Hrvaške in avstrijske Koroške so vodji direktorata za okolje na ministrstvu za okolje in prostor Radovanu Tavzesu danes predali resolucijo o Nuklearni elektrarni Krško (NEK), v kateri pozivajo k zaprtju in razgradnji nuklearke ter večji uporabi alternativnih virov.

"Prizadevati si moramo, da bomo imeli do leta 2025, ko skoraj polovici jedrskih reaktorjev v Evropi poteče življenjska doba, pripravljen odgovor," je dejal predsednik Zelenih Slovenije Vlado Čuš.

Povečanje uporabe alternativnih energetskih virov, ki ne vključuje jedrske energije, ovirajo vplivne interesne skupine, so prepričani Zeleni Slovenije. "Energetski lobi je močan in deluje podobno kot supermarket, ki si želi zagotoviti čim večje dobičke," je poudaril Čuš.


Radi strašijo, naredijo pa nič

Ob tem je bil predsednik Zelenih Slovenije kritičen tudi do tistih, ki napovedujejo skorajšnjo izrabo energetskih virov, ob tem pa ne ponujajo alternativnih rešitev. "Tisti, ki nas strašijo, da bomo vozili lesene avtomobile, ali pa leteli z lesenimi letali, niso v minulih 10 letih nič naredili na področju energetskega varčevanja in razvoja novih virov," je dejal.

Minister za okolje Podobnik je zagovornik nadaljnjega izkoriščanja jedrske energije
Minister za okolje Podobnik je zagovornik nadaljnjega izkoriščanja jedrske energije FOTO: POP TV

Zeleni Slovenije so vlado zato pozvali, naj sledi cilju trajnostne uporabe energetskih virov in da naj v skladu s tem ciljem krško nuklearko zapre ter razgradi do dogovorjenega časovnega roka leta 2023. Hkrati pa naj vlada pristopi k razreševanju odprtih vprašanj s Hrvaško, solastnico NEK. "Slovenija že ima svoj sklad za financiranje razgradnje, Hrvaška pa ga še vedno nima, zato je potrebno sprožiti ustrezne politične korake," je dejal Čuš.

Generalni direktor je skeptičen

Tavzes je Zelenim, zbranim v forum Alpe Adria, zagotovil, da bo okoljsko ministrstvo sledilo evropskim ciljem o učinkoviti rabi energije in večji uporabi tistih alternativnih goriv, ki ne povzročajo negativnih vplivov na okolje. "To so naši cilji, druga stvar pa je, kako nam bo to uspelo," je bil skeptičen.

Slovenija je bila doslej po Tavzesovih besedah uspešna pri povečevanju uporabe alternativnih goriv, saj del energetske bilance že sedaj sestavljajo čistejši viri energije. Kljub temu pa na okoljskem ministrstvu še niso razpravljali o središčni točki resolucije, to je o prihodnosti NEK.

Podobnik zagovarja jedrsko energijo

Odlašanje z razpravo o prihodnosti NEK je razumljivo, saj je minister za okolje in prostor Janez Podobnik na slovesnosti ob štiridesetletnici delovanja raziskovalnega jedrskega reaktorja TRIGA v Brinju konec maja jasno izrazil zavezanost k nadaljnji uporabi jedrske energije.

Prednosti jedrske energije je Podobnik opisal z besedami, da "jedrska energija ne sprošča toplogrednih plinov", dobava primarnega goriva zanjo naj bi bila manj odvisna od trenutnih političnih razmer, zato naj bi bilo pridobivanje elektrike iz jedrske energije "tudi v prihodnje smiselno".

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
15. 09. 2006 13.18
Zeleni spet blefirajo. Nikakor ni mogoče od njih zvedet, s čim naj v Sloveniji nadomestimo 670 MW izredno kvalitetne elektrike iz jedrske elektrarne. Lahko je mahat v prazno. Ko bodo prišli s konkretnim predlogom, se pa splača pogovarjat. Kot je že večkrat bilo predstavljeno, žal v Sloveniji nimamo pogojev, da bi nadomestili jedrsko elektriko z obnovljivimi viri enake kvalitete v bližnji prihodnosti. Tudi , če uničimo vse pokrajine v Sloveniji, Savo, Muro in ne vem kaj še vse. Naj jim pomagam, če sami ne vedo? Rešitev vidim edino v črpanju zemeljske vročine iz 2000 m vrtin za proizvodnjo elektrike in toplote. To pa bi edino lahko nadomestilo NEK pa premog. Samo s tem nismo niti začeli. Zakaj ne, pa ne vem??? V Sloveniji je toplota Zemlje kar blizu. Tudi razmetavamo jo (koliko tople vode gre iz toplic v nič, namesto toplotnih črpalk???) Saj ni poceni vrtanje v zemljo, je pa perspektivno...
pomi@auspuh.com
15. 09. 2006 12.59
Alternativni viri pa so za zelene kaj? Vetrnice, ki pobijajo ptiče?!!!!!!!!!