Slovenija

Nehumane ure za otroke ali težave za starše?

Ljubljana, 30. 08. 2012 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./N.Š.K.
Komentarji
123

Pouk se z novim šolskim letom ne bo smel več začenjati pred 7.30. To lahko za mnoge starše predstavlja težave, te bodo imeli tudi učitelji. Mnoge zunajšolske dejavnosti se bodo premaknile v poznopopoldanske ure. Na ministrstvu pa trdijo, da je zgodnji pouk nehuman.

Učilnica
Učilnica FOTO: Thinkstock

Z novim šolskim letom se pouk ne bo smel začenjati pred pol osmo uro. Ta zamik bi lahko povzročal težave tako staršem kot vozačem in tudi učiteljem.

V oddaji 24UR OB ENIH je predsednik združenja ravnateljev Milan Rejc pojasnil, da je zamik precej temeljit, saj ta prepoved pomeni, da se bo dejanski pouk začel šele ob 8.20. Težave se bodo pojavile, ker se bodo tudi razne zunajšolske dejavnosti tako premaknile v poznejši popoldanski čas, kar bo seveda predstavljalo spremembo urnika tako staršev kot otrok.

Na drugi strani Mojca Škrinjar, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, poudarja, da smo ena redkih, če ne že edina država, v kateri se pouk začenja ob 7. uri. ''Tudi dopolnilni ali dodatni pouk sta pouk,'' je povedala v oddaji 24UR OB ENIH. Zdi se ji nehumano otroka na avtobus posaditi ob 6. uri.

Brezplačno varstvo ali ne?

Na očitke o spremenjenem urniku za starše pa je Škrinjarjeva odgovorila, da bodo lahko starši otroke v šolo pripeljali tako, kot so jih v preteklih letih, šole namreč organizirajo varstvo za prvošolce in vozače. Dodala je, da je varstvo brezplačno za vse, in ne le za prvošolce, saj je šola dolžna organizirati delo tako, da čuvajo otroke, ki pridejo prej, tako kot mora šola poskrbeti za otroke med odmori.

Šola
Šola FOTO: Thinkstock

Nekatere šole imajo res tudi za ostale otroke brezplačno varstvo, ni pa to splošno pravilo. Za varstvo za neprvošolce nekatere šole namreč zaračunavajo, cene pa so različne.

Za dodatna pojasnila smo se obrnili na ministrstvo za izobraževanje, kjer so nam povedali, da bi morale šole imeti organizacijsko shemo tako, da bi moralo biti varstvo brezplačno, saj morajo tudi učitelji izpolniti 40-urni delovnik. So pa dodali, da lahko obstajajo izjeme, da bi bil lahko kakšen primer na šolah, kjer so kadrovsko podhranjeni, tudi upravičen. Konkretnih podrobnosti o plačljivem varstvu pa ne poznajo, saj o tem niso dobili prijav.

Sviz: Prekomerna obremenitev učiteljev je v neskladju z zakonom!

Sindikat vzgoje in izobraževanja opozarja, da ministrstvo za izobraževanje zlorablja zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. S tem imajo v mislih predvsem izjave Mojce Škrinjar, ki naj bi se po besedah Sviza pred dvema dnevoma pohvalila, da je ministrstvo izdalo navodilo, naj šole ne zaposlujejo novih delavcev, ampak naj "obremenitve zvišajo do maksimalne mere". Po besedah predstavnika Sviza je ta izjava v nasprotju z izrečenim v letu 2006 in aktualnim navodilom, ki je obenem v neskladju z zakonom. "Cilj ministrstva ni, da bi ravnatelji obremenjevali učitelje do skrajne dopustne meje mogočega povečanega obsega tedenske učne obveznosti, ki jo določa 124. člen ZOFVI," je v okrožnico leta 2006 zapisalo ministrstvo za šolstvo, podpisala pa jo je prav Škrinjarjeva.

S tem so se odzvali tudi na razpravo glede spremenjenih ur začetka pouka, kar je ujezilo mnoge starše. Nekatere šole namreč jutranje varstvo zaračunavajo, ker naj bi bile kadrovsko podhranjene. A na ministrstvu zatrjujejo, da gre za izjeme.

124. člen ZOFVI namreč dopušča obremenitev učiteljev z dodatno učno obveznostjo le, če pouka ni možno organizirati v skladu s predmetnikom (kar pomeni nemoteno izvajanje izobraževalnih programov), in ne, ko pouk ni mogoč zaradi manjšega števila zaposlenih učiteljev. Obremenjevanje učiteljev za največ pet dodatnih učnih ur tedensko je dopustno le iz zakonsko določenega razloga, zato navodilo državne sekretarke o obremenjevanju, ki je utemeljeno z varčevanjem in se nanaša na daljše odsotnosti ali na prenehanje delovnega razmerja, nima zakonite podlage, še opozarjajo šolniki.

Učitelji želijo stari urnik

Rejc je še povedal, da so rezultati ankete med učitelji pokazali, da je večinsko mnenje, da šolski urnik ostane enak letom poprej. Škrinjarjeva je dodala, da ima zgolj manjšina šol pouk tako zgodaj.

Učiteljica čaka učence
Učiteljica čaka učence FOTO: Thinkstock

''Ne zdi se mi utemeljeno, da učenci pridejo ob 7.05, potem pa do 8.20 čakajo na pouk. To se mi ne zdi smiselno,'' pa je nadaljeval Rejc. Škrinjarjeva mu je v pogovoru odgovorila, da je ''še manj utemeljeno to, da otroci s poukom začenjajo ob sedmih, ko je to intelektualno najmanj učinkovito''. Dodala je, da bodo lahko šole pouk začenjale ob 7.30, 8.00 ali ob 8.20, da ta izbira obstaja. Škrinjarjeva je še zaključila, da zmede kljub spremembi šolskega urnika ne bo.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nowotny
02. 09. 2012 21.39
Zakaj pa 8:20?...zakaj pa ne ob 8h ali pa 7:30? To pa ti je fleksibilnost.
Saguaro
02. 09. 2012 19.12
+1
Saj lahko zjutraj na avtobusu malo zadremaš, če se dolgo pelješ, v šoli pa še malo ponoviš, če si zgoden. Jaz vedno vstajam ob 5 pa mi ni problema. Na busu se še malo naspim in potem šola.
645468
02. 09. 2012 17.24
-1
pardon, a zdej če ni začetek pouka pred pol osmo morabit ob 8.20??? ni humano ne to da se ti začne ob 7.10, ob 8.20 je pa tudi bedarija - kaj bo zdej mularija delala pol ure+? se drogirala al kaj? pa pejte se vsi skp solit! ni niti malo humano da moraš na bus ob 5h, sam zdej bo pa spet lukna ki so jo krpal z poukom pred 8h.
ateja
02. 09. 2012 10.19
-3
g.Turk ne vem koliko desetletij je bilo tako pa se ni nihče pritoževal !Zakaj kar naenkrat spremembe? Zakaj za vraga nihče ne pomisli na nas starše,ki nimamo varstva in moramo biti zgodaj v službi ti otroci bodo še bolj trpeli ! Na ministrstvu mora biti nekaj zelo zelo narobe! Ali pa samo mogoče vašim sodelavcem tako odgovarja ,ker si lahko sami prirejate delovni čas!
ooo777
02. 09. 2012 08.37
+4
nehumano za otroke in za strše, že pol ure je zjutraj veliko, tisti , ki imajo dedke in babice za pomoč in tisti ki nimajo otrok, naj raje ne komentirajo, ker ne vejo.....
Marko Haluzan
02. 09. 2012 20.38
+1
Lepo te prosim, kaj pa tisti, ki nimajo starih staršev za pomoč, začnejo delati ob 6ih zjutraj in morajo še pred šesto uro peljati otroka v vrtec? Pouk ob 7ih zjutraj niti podrazno ni nehuman ne za otroke in ne za starše. Nekateri ljudje ste, le preveč razvajeni?
lili100
01. 09. 2012 22.11
+8
a to samo za osnovno šolo? al za srednjo tudi?
Marko Haluzan
01. 09. 2012 15.38
+1
Kaj je narobe z našim ministrstvom? Je res takšna razlika teh 20 min gor ali dol. Verjetno skoraj nobena šola ne bo začela pouka ob 7.30, namreč ga bomo zdaj morali vsi začeti ob 8.00 ali kasneje? In kaj nekateri, ki imajo po 8 ur na dan pouka, kaj bodo potem meli od dneva? Saj se je še po šoli treba učiti in pol res cel dan zapravljen za šolo. Kdaj se bodo politiki nehali delati pametne in dejansko začeli razmišljati... Politikom pač začnejo delati ob kateri uri jim paše in zato je pol to pač za njih nehumano. Kaj pa otroci, staršev, ki začnejo delati ob 6ih in jih morajo peljati v vrtec. A to pa je humano?
JozaFric
01. 09. 2012 14.43
+9
končno. sam sem se moral vstajat ob 5ih vsaki dan, da sem prišel pravi čas v šolo. 4 leta. nehumano totalno
Olga Baklanova 1
26. 09. 2012 12.51
Ja res je če sem hotela pravočasno bit v UKC na praksi je bilo na vlak treba že 5:20 hahaha... pa se ni nihče pritoževal, včasih še 45 minut peš do železniške ker ni bilo prevoza pa smo preživeli :)
drgreen
31. 08. 2012 23.13
+6
men se zdi teh 20 min ravno pravih, sploh v zimskih mesecih, ko te nulto uro čaka test, ti se morš pa v 5 min pogret, da lahk premikaš prste. Lani sem imela vsak dan ob 7:10 pouk in moram rečit, da smo se vsi lepo navdal na uro, nekateri smo vstajal nekaj min do 6., nekateri pa že ob 4.!! ampak ker vlaki/avtobusi nimajo ravno voznega reda po vsakršni želji so morali čakati po 45 min na pouk! Jaz če sem zamudila avtobu, kar ni tako težko na -10 stopinjah in pri zaledeneli cesti, sem se morala pripraviti na pol urni tek -.- nam otrokom ni problem imeti pouka ob 7:10 (seveda sprva vsi dejansko jočemo nad tem ampak se privadiš). učenci, smo se z učitelji kmalu dogovorili, da ne bomo več pisali testov pri nultih urah, kar nam je bilo v veliko pomoč :) Tak da moram rečt, da se delno stinjam s tem. če naredite na ta način, potem bomo imeli vsi dovol časa da se pripravimo na pouk (pogrejemo, ponovmi snov, napišemo domačo nalogo, če smo pozabili,...) Lako pa avtobus vozi na vsakih 5 min in ne kar trije v treh min, ker če zamudiš enega, zamudiš vse -.- ja velikokrat tudi ne vozijo po napisanem redu, večinoma zaradi vremena. aja, pa da ne pozabim omenit, včasih pelje mimo moje postaje, čeprau se mu postavim na vidno mesto. In vsi (razen tistih, ki se vozijo z avtom) smo bili celo zimo bolani. In to je intelektualno neučinkovito! Ni nam problem ura, ponavadi nam je problem pot -.- V toplejših mesecih nam pa nič ne manjka, pač gremo peš al pa s kolesom v šolo in mal prej od doma :)
t4t5t6
01. 09. 2012 12.21
+0
ahhh dej no dej kajpa ko pridež domov z žurke ob 3 naprimer potem tudi lepo ustaneš za 4 a ? pred 8 bi šole morale bit zaklenjene.itak pred 15 ne končaš šole.
Important notice
31. 08. 2012 21.25
-4
Koliko kolobocij in besed zaradi dvajsetih minut (DVAJSETIH!!!!)! Varstvo v šolah BO .... Zjutraj se bodo otroci dvajset minut dlje igrali, po pouku bodo naredili domače naloge. Doma bodo ravno tako ob 15ih, kot so bili do sedaj. Iz kakšnega razloga se bodo v pozno popoldne zamaknili urniki obšolskih dejavnosti? Saj ne bodo imeli pouka do petih popoldan, ko pridejo starši domov iz služb.
grnac94
31. 08. 2012 22.08
+7
ne vendar smo nekateri bolj oddaljeni od kraja šolanja in nam bo že 20 minut uničilo dan zaradi javnih prevozov ki imajo uro in dvomim da jih bodo spreminjali....če pa jih bodo jim tudi to do ponedeljka prav gotovo ne bo uspelo.....prav tako to ne bo uspelo ravnateljem ker so urniki že sestavljeni.....
Jože Flogie
31. 08. 2012 15.58
+4
NE MORE BIT BOLJE.FROCA ZJUTRO V SOLO,TI DELAS PO EUR. CASU,POPOLDNE GA PO SOLI 2 URI-CCA VOZIS PO DEJAVNOSTIH TI CELI NEKAM ZJE. PA SE POL SE UKVARJAS S SOLSKIMI ZADEVAMI-NALOGE-UCENJE...KJE JE PA OTROSTVO''' NE PUSTIT DA TI DRUGI VZGAJAJO OTROKA.4
grnac94
31. 08. 2012 14.13
+15
za pouk lansko leto sem vstal ob 5 prišel domov od 16......sledi vprašanje kaj se bo spremenilo zame?......dvomim da bodo prestavili avtobuse torej bom vstal ob 5......dvomim da bodo spremenili avtobuse torej bom zamudil avtobus ki me pripelje domov ob 16....naslednji avtobus proti domu ma prepelje ob 18.30......zahvaljujem se vladi ker bom res obiskoval šolo na drugačen način poleg tega je to res odločitev ki se mora sprejeti tik pred začetkom novega šolskega leta ker ubogi revčki na vladi niso imeli prej časa in tako tudi če bi se vozni redi avtobusov lahko spremenili jih je nemogoče spremeniti v tednu dni in ob tem obvestiti vse ki se vozijo z njimi.....upam da ostavijo turka in spremenijo meje nehumanosti na nekdanje ure
grnac94
31. 08. 2012 14.18
+8
aja pa pozabil sem še omeniti da je potem ko prideš ob 16 oziroma po novem ob 18.30 domov potrebno narediti nalogo in se tudi kaj malega učiti ker namreč tistih 10 predmetov ki jih imam naurniku to od mene zahteva in pričakuje.....učitelji pa težijo kako se je potrebno sprotni učiti na eni strani na drugi pa da moramo dovolj spati ker si drugače škodimo....no recimo da je potrebno spat 7 ur....torej moram spat ob 22.....pomeni da imam 4 ure časa za nalogo in učenje....imam 6 predmetov na dan (vsaj)....če odštejemo nalogo imam 40 minut za učenje res ni bolšega
nesa_
31. 08. 2012 13.34
+9
nehumano?? ja seveda..ampak javni prevozi bodo še vedno vozili za sedmo, tukaj pa potem čaka čakanje na pouk in seveda se pouk zamakne in spet čakanje na prevoz..tukej pa je logika ja..
Aljaž Ben?in
31. 08. 2012 10.17
+9
sedaj bom pa pozimi prišel domov ravno ko se bo mračilo hvala zelo humano ja ... (naprej je pa cenzura)
krtaca15
31. 08. 2012 01.24
+19
Nocne izmene so nehumane, zaceti z delom ob sestih zjutraj je nehumano, delati po dvanajst ur je nehumano, delati v turnusih je nehumano... *tudi razmislijo ne kaj klobasajo! Sloveniji zal ni vec pomoci.
Sputnik
31. 08. 2012 07.08
+4
izbriši mi profil admin
31. 08. 2012 09.00
+9
Točno tako - bravo za najboljši komentar - BERI 24UR - BERI TA KOMENTAR IN NA TO TEMO NAREDI ČLANEK !!! jaz delam na dve izmeni, žena pa na 4 izmene - zdaj pa naj te brihte pokvarjene meni povedo - kako naj jaz spravljam otroka v šolo ??? KAKO ???? *
ADMlNSTRATOR
31. 08. 2012 01.13
+5
a je kdo vprašu učence me zanima?
izbriši mi profil admin
31. 08. 2012 09.01
+6
POVOJ
30. 08. 2012 23.45
+10
Sprememba je zato, ker večina ljudi, ki imajo državne službe začnejo ob 8.00 in jim paše še spotoma otroka v šolo peljat, pa brezposelnim tudi, da jim ni treba prej vstajat.
ascension
30. 08. 2012 23.32
-10
Zame normalna ura za otroke je med 8.30 in 9h... Prej vsekakor ne,,,
Sputnik
31. 08. 2012 07.07
+4
kwa.dugaja
31. 08. 2012 07.15
+1
vprašanje na mestu bi bilo ali imaš službo in ali je to v javnem sektorju? odgovor na oboje JA in vsa skrivnost rešena.
izbriši mi profil admin
31. 08. 2012 09.01
+2
Angelski
30. 08. 2012 22.49
+23
Glede na to , da je ministrstvo ugotovilo in priznalo da je pouk pred 8 30 nehuman - lahko vložimo tožbo proti državi vsi državljani Slovenije in jih iztožimo za vsako uro, ki smo jo preživeli v šoli v nehumanih razmerah
Aaron-Heydar
30. 08. 2012 21.46
+11
Banda vladna nehumana!