Slovenija

'Nehigienično je, da bi vlada zdaj varčevala na občinah'

Šentjur, 10. 12. 2014 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada z župani skuša najti kompromisno rešitev, kako zmanjšati stroške občin. Predstavniki občin so začutili posluh vlade za njihove težave, dodajajo pa, da se razkorak med zakonsko določenimi nalogami občin in njihovo financiranje iz leta v leto povečuje.

Boris Koprivnikar
Boris Koprivnikar FOTO: Miro Majcen

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je na vseslovenskem srečanju županov in županj v Šentjurju povedal, da iščejo kompromisno rešitev, kako zmanjšati stroške občin in tako tudi sredstva, ki jih država namenja za delovanje občin. Povedal je, da se pogovarjajo o konkretnih ukrepih, dokončnih dogovorov in številk pa še ni.

Po ministrovih besedah je osnova dogovora z občinami v tem, kako zmanjšati stroške občin s spremembami predpisov in poenostavitvijo postopkov. V ta namen je vladna stran pripravila tri vrste ukrepov, vendar Koprivnikar določena zmanjšanja stroškov pričakuje tudi na občinski strani in od drugih deležnikov.

Dejal je tudi, da so že na torkovem srečanju s predstavniki združenj občin predstavili te ukrepe, o njih se bodo pogovarjali tudi v prihodnjih tednih. Koprivnikar pravi, da ne ve, kakšen bo izplen pogajanj, če ne bodo prišli do prihrankov, pa napoveduje težave s proračunom za leto 2015.

Predsednik Združenj občin Slovenije Robert Smrdelj ocenjuje, da so na pogajanjih s predstavniki vlade v teh dneh začutili posluh vlade za njihove težave. "Vlada razume, da smo na skrajni meji možnega in da ne sme biti dodatnih znižanj sredstev, če že pa morajo biti ta sorazmerna z znižanjem stroškov občinam. V nasprotnem bo prišlo do resnih finančnih težav občin in za to bo nekdo moral prevzeti odgovornost," je dejal Smrdelj.

Dodal je tudi, da bo povprečnina v letu 2015 znašala 525 evrov, kar je za 11 evrov manj kot letos. To je po mnenju Smrdelja precejšen udarec za občine, ker v enaki višini ni predvidenih nobenih znižanj stroškov občin. S to povprečnino je težko zapirati proračune, je še ocenil Smrdelj.

Bojan Šrot
Bojan Šrot FOTO: 24ur.com

"Če je država popustila sindikatom, bi bilo zdaj nehigienično, da bi varčevala na občinah," pa je izpostavil celjski župan Bojan Šrot.

Šentjurski župan Marko Diaci je ocenil, da se razkorak med zakonsko določenimi nalogami občin in njihovo financiranje iz leta v leto povečuje. Poseg v sredstva občin traja že kar nekaj let in občine so tako v zadnjih letih ob več kot milijardo evrov glede na zakon o financiranju občin.

Diaci je tudi opozoril, da bi povprečnina morala letos znašati 662 evrov, v primeru, da bi obveljal vladni predlog o 494 evrov povprečnine, bi to za šentjursko občino pomenilo 1,1 milijona evrov manj v proračunu.

"Zmanjševanje sredstev se vsekakor pozna na izvajanju nalog lokalnih skupnosti, zato je treba občinam zmanjšati stroške ali pa uskladiti financiranje z obveznimi nalogami. Všeč ali ne, standarde in normative bo treba prilagoditi dejanskemu stanju," je še dejal Diaci.

Kaj pa Maribor?

Predsednik vlade Miro Cerar tudi sam dejal, da se vlada z občinami pogovarja in dogovarja, kakor je to storila s predstavniki sindikatov in gospodarstva. Prepričan je, da bodo tudi s predstavniki občin v kratkem našli rešitve, ki bodo tako v dobro države kot v dobro občin.

Glede aktualnega alarmantnega finančnega stanja mariborskih mestnih financ pa je Cerar dejal, da je pri tem tudi precej demagogije, tisti, ki težave izpostavljajo, pa bi se morali vprašati, kaj so doslej počeli tako na lokalni kot na državni ravni.

Zagotovo bo ta vlada storila vse, da razmere v državi sanira in spodbudi razvoj gospodarstva ter da občinam v okviru svojih pristojnosti pomaga, da se bodo te lahko normalno razvijale, je dodal.

O morebitnih konkretnih ukrepih za Maribor Cerar ni želel govoriti, zagotovo pa se bo vlada ukvarjala z lokalno problematiko po vsej državi. Ob tem v letu 2015 načrtujejo obiske posameznih regij, zagotovo naslednje leto prihajajo tudi v Maribor, rešitve pa iščejo že zdaj.

Čeprav so nekateri mariborski poslanci SMC že podprli pobudo, da bi sedež HSE preselili v Maribor, je Cerar danes ni želel komentirati, saj z njo podrobneje še ni seznanjen. Kot je dejal, je vselej potrebno proučiti vse potrebne okoliščine, ko bo čas za kaj takega, pa se bodo o tem tudi izrekli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kauk
16. 12. 2014 22.08
priružite se in podprite stran na facebook.com / Za ukinitev Občin po Sloveniji
Ajmomali
11. 12. 2014 15.21
+1
Cerar, kam nameravaš porabiti denar, če bi ukinil nekatere občine?..... BI TO OSTALO ZA OBUBOŽANE DRŽAVLJANE ? BI OSTALE OBČINE DOBILE VEČ SREDSTEV , ALI NAMERAVAŠ HRANITI NIKOLI DOVOLJ SITO IN NADVSE POŽREŠNO PRERASKOŠNO DRŽAVNO UPRAVO ???????????
Biofanatik
11. 12. 2014 10.37
Bo na OBČ(A)N(I)H. Ste črke zamenjal?
?UMBUS
11. 12. 2014 06.58
uvest nazaj ODBORNIKE.
Prassek
10. 12. 2014 21.38
+4
Tale Cerar je pa zelo ucinkovit. Spet bomo brali o uspehu ker je prihranil 200€ v obcinah v Sloveniji.
Jeanus1
10. 12. 2014 20.32
+7
Menim da je skrajni čas da se začne čistka tudi pri občinah, to je razen NLB in NKBM tretja največja črna luknja v Sloveniji brez dna. Še prej pa jih ukinit vseh dvesto, še dvanajst jih je preveč.
prašek
10. 12. 2014 17.53
+12
Na občinah se praviloma zbirajo nesposobni birokrati ! In seveda na slovenskih Železnicah !
Infraping
10. 12. 2014 17.50
+10
Občin je preveč. In vsi ti gno.ji pri koritu. Se pa javidte, kak se pred volitvam obnašajo, pol pa nič.
murkecc
10. 12. 2014 17.33
+21
NEhigienično je to, da je čez 200 županov , vsak s svojo gardo prisklednikov, ki niso v nobeno korist.
prašek
10. 12. 2014 17.17
+27
Najmanj 50% občin ukinit !!!!!!
sir. Oliver
10. 12. 2014 17.46
+18
bokyto
10. 12. 2014 17.11
+15
Popolnoma prav ima res je nehigienično, da bi varčevali. Zakaj ko bi jih lahko vse po vrsti ukinili, naredijo itak nič ne le breme so nam in sebi. UKINIT VSE OBČINE, pa bo denar za vse več kot preveč.
spontanost
10. 12. 2014 23.16
+3
Vseh občin sicer ne,da bi jih ukinili,je pa prav,da se zmanjša število,obstoječe z upravičenim obstojem pa zaposlit kot se šika,ker novonastale občine niso popolnoma nič drugega kot čakalnica oziroma sprejemnica papirjev,ki jih nato kot poštarji pošiljajo v matične občine!!!!