Slovenija

Mali Rene datum za pregled na Dunaju dobil šele po operaciji. Odvetnica opozarja: delajo se norca

Ljubljana, 17. 06. 2014 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Klinični center je končno sporočil datum pregleda za dečka Reneja pri avstrijskem strokovnjaku na Dunaju. Pregled je načrtovan šele za 24. junija, ko bo mali Rene že prestal operacijo v Milanu.

Iz ljubljanskega kliničnega centra so sporočili, da so se s kliniko na Dunaju dogovorili za pregled dečka Reneja, ki ima prirojeno deformacijo noge. Stroške pregleda pri avstrijskem strokovnjaku so pripravljeni kriti v kliničnem centru, žal pa so se za pregled dogovorili šele 24. junija, kar je štiri dni po datumu, ko ima Rene operacijo pri ameriškem strokovnjaku Paleyju v Italiji. V sporočilu medijem so zapisali, da so maja letos predlagali strokovni posvet pri avstrijskem strokovnjaku Grillu ali pa pri njegovem kolegu Gangerju na kliniki Speising na Dunaju, sedaj pa so dobili odgovor z Dunaja, da lahko Rene na pregled pride 24. junija 2014.

Za Renejevo operacijo v tujini je denar zbirala vsa Slovenija.
Za Renejevo operacijo v tujini je denar zbirala vsa Slovenija. FOTO: POP TV

"Zaradi zelo redke in tudi psihološko zelo občutljive prirojene odsotnostne anomalije pri dečku Reneju smo na osnovi predloga Zdravniške zbornice Slovenije in navodila ZZZS ter vodstva Univerzitetnega Kliničnega centra Ljubljana (ob soglasju in sodelovanju staršev) maja letos predlagali strokovni posvet s prof. Grillom oziroma s prof. Gangerjem iz klinike Speising na Dunaju," so zapisali v sporočilu in dodali, da je klinika Speising nam najbližji Univerzitetni center za otroško ortopedijo, kjer mesečno obravnavajo kongenitalne anomalije skeleta iz vse Evrope in seveda tudi bolnike s fibularno hemimelijo.

Zidar Klemenčičeva: Malce se delajo norca

"Ta pregled nima nikakršne pravnoformalne veljave. Nanj ni bil povabljen, ko je mama zaprosila za napotitev na zdravljenje v tujino. Takrat niso pridobivali mnenj, ki bi jih morali pridobivati, niso ravnali zakonito. Sedaj pa to poskušajo sanirati izven predpisanih postopkov, kar pa je nemogoče," opozarja zastopnica družine Talić Nina Zidar Klemenčič. Prav tako opozarja, da klinični center tega ne počne s soglasjem staršev. To, da je bil dopis vročen v njeno odvetniško pisarno osebno, po njenem mnenju kaže na izjemno naglico, v kateri sedaj rešujejo situacijo, ki so se jo zavezali rešiti že pred tremi tedni. "Rekli so, da bodo pridobili mnenje ortopedov z Dunaja, pa tega mnenja niso pridobili. Niso ga niti iskali. Zdaj pa bi Reneja v času, ko bo, kot sami vedo, na operaciji, pošiljali na pregled na Dunaj. Človek bi rekel, da se malce delajo norca," je bila jasna Zidar Klemenčičeva.

In zakaj je ta pregled tako pomemben?

Renejeva mamica si je ves čas prizadevala, da njenemu sinu ne bi amputirali noge, pač pa bi mu naredili rekonstrukcijo. Tako takšne primere deformacij zdravijo tudi v tujini. Stopila je v stik z ameriškim strokovnjakom Paleyjem in se dogovorila za operacijo v tujini. Ker pa takšna operacija stane kar 180.000 evrov, sta prosila starša Zavod za zdravstveno varstvo Slovenije, da bi pokril stroške operacije v tujini. Tega jim niso odobrili, saj v Sloveniji še niso izčrpane vse možnosti zdravljenja – torej amputacija uda, kar zagovarjajo naši ortopedi.

Dveletni Rene se je rodil z okrnjenim stopalom in brez mečnice, zaradi česar že zdaj težje hodi, z rastjo naj bi imel težav vse več. Slovenski ortopedi so zato staršema predlagli amputacijo noge, otrok pa bi dobil protezo. Druge možnosti staršema niso omenili. Ker se starša z amputacijo nista strinjala, sta se odločila, da poiščeta še druga mnenja.
Dveletni Rene se je rodil z okrnjenim stopalom in brez mečnice, zaradi česar že zdaj težje hodi, z rastjo naj bi imel težav vse več. Slovenski ortopedi so zato staršema predlagli amputacijo noge, otrok pa bi dobil protezo. Druge možnosti staršema niso omenili. Ker se starša z amputacijo nista strinjala, sta se odločila, da poiščeta še druga mnenja. FOTO: POP TV
Dokončno odločitev o Renejevem zdravljenju bodo naši zdravniki sprejeli šele, ko bodo pridobili še eno mnenje z Dunaja. Šele po tem mnenju se bo še enkrat sestal zdravniški konzilij, ki bo odločil, ali so izčrpane vse možnosti zdravljenja v Sloveniji. Šele v tem primeru sta starša upravičena do povračila stroškov operacije v tujini.

Tako je cela Slovenija začela zbirati denar za malega Reneja in za njegovo operacijo. Po le nekaj dneh in popustu, ki ga je družina dobila, ker bo Rene operiran v Milanu, so starši zbrali dovolj denarja in plačali 45.000 evrov, kolikor bo stala operacija, ki je predvidena za 20. junija letos.

Sredi maja so za skupno mizo sedli zdravniki, predstavniki ZZZS in predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije. Dečkova starša na sestanek nista bila vabljena. Na sestanku so sprejeli odločitev, da pridobijo mnenje z Dunaja, nato pa se bo še enkrat sestal zdravniški konzilij. A od tega sestanka do obvestila o datumu pregleda na Dunaju je minilo mesec dni in kljub temu, da so zdravniki vedeli, da ima Rene operacijo v Italiji 20. junija, je datum pregleda načrtovan šele štiri dni po operaciji.

To pa pomeni, da se deček pregleda na Dunaju ne more udeležiti, razen, če ne gre na operacijo, kar pa se ne bo zgodilo, saj so starši operacijo že plačali in se z doktorjem Paleyjem že vse dogovorili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
18. 06. 2014 10.58
+9
Samo tile se pa res norca delajo. Ko je bivšemu znancu odpovedalo srce, so čez nekaj dni svojci dobili pismo iz UKC. Ali mislite, da je bila to sožalna brzojavka? Ne, bila je napotnica za pregled srca čez tri mesece.
Darko32
18. 06. 2014 11.39
+8
SAm vem za primer, k oje človek umrl je seveda prej imel redne preglede in so preglede takozavlekli, da je prišel na vrsto, ko je že bil v grobu. Daje mera polna so ga klicali in naredili anketo pred pregledom kar po telefonu. Ko pa je prejemnik klica povedal, da je že umrl pa ji nastala tišina in so takoj prekinili. Toliko o delanju norca iz ljudi. Še večji problem so šalabajzersko opravljene operacije, kjer se ugotavlja, da sploh ni nadzora nad neuspelimi operacijami in kako se ukrepa v teh priemrih. Določeni kirurgi gredo kar z prikrivanjem tako, da namerno ne pošlje na ustrezni pregled takšnega pacienta in se kasneje izgovarjajo na degenerativne spremebe. ALi smo res tako pokvarjena družba in ali so zdravniki res tako skorumpirani.
Marjan h.1966
18. 06. 2014 10.55
+3
Kolega ima hcerko.ki ima nerazvitete slodnje okončine in bodo operacije izvajali v rosenhaimu. Razlika med njo in Renejem je huda ona sploh ne more hodit. Samo pac cudno mi je, da se forsura amerika. Drugace pa malemu vse dobro
Fighter80
18. 06. 2014 18.56
+2
Mamica je povedala, da je do Dr. Paleya prišla sama, ko je iskala informacije o fantkovemu stanju in možnosti zdravljenja. Ker zna angleško nemško pa ne, je tako prišla do ameriškega zdravnika, s katerim so stopili v kontakt in se dogovorili za operacijo. Če bi jim naši zdravniki pomagali in povedali da se tudi v Evropi da operirat nogico, bi sigurno raje in lažje šli v Nemčijo ali Avstrijo, kot pa v ZDA.
Niko Cigler
18. 06. 2014 02.52
+6
Ce bi se moral zase osebno odlociti na primer za operacijo srca, in bi imel na voljo slovenske kardiologe ali avstrijske veterinarje, bi se brez oklevanja odlocil za slednje, vcasih je bilo drugace...
Marjan h.1966
18. 06. 2014 13.32
+1
Ampak tudi njemu so zavrnili.placilo in so prodali hiso kar je zalostno
Niko Cigler
18. 06. 2014 02.36
+16
odvetnica obsoja po krivem; ne delajo se norca, ker so norci.
I G N O R A N T
17. 06. 2014 21.05
-6
Him za operavijo she he zbiral denar.Odvetnistvo je pro bono?
ONniON
17. 06. 2014 20.34
+11
prav ima mama od reneja , ona je vsaj bolj modra in osveščena če pristojni organi niso in se niso zmožni dogovoriti
mate08
17. 06. 2014 17.16
+4
Nekaj je gotovo-v Sloveniji imamo po tem forumu spodaj NADPOVPREČNO ŠTEVILO KIRURŠKIH ORTOPEDOV-VSI VSE VEJO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kam_to_pelje
17. 06. 2014 17.19
+7
ups nekdo je živce izgubil. :) mate08 NE DERI SE :))
Sistemskakorupcija1
17. 06. 2014 18.42
+33
Mate08, ljudje so veliko bolj osveščeni, kot leta nazaj, sami se pozanimajo, sploh pa v teh časih, ko jih tako politika kot sodstvo in zdaj še zdravstvo želi dobesedno peljati žejne čez vodo. Vsi ti zdravniki so plačani iz proračuna, ki jim ga zagotavljamo mi, davkoplačevalci in ne želimo ničesar drugega kot to, da odreagirajo takrat, ko potrebuješ pomoč, profesionalno in ne po liniji najmanjšega odpora. Prav tako jim mi zagotavljamo denar, da se lahko kupijo pripomočki, operacijske mize, ultrazvoki, rentgeni in podobno. In da ne bi smeli zahtevati to, kar nam pripada, je nadvse smešno. Prav je, da je mamica brskala po internetu in našla še eno možnost. Velja poskusiti, saj dokler ne poskusiš ne veš, tako kot ti isti zdravniki pred desetletji in leti niso vedeli, da to ali ono zdravilo, poseg ali terapija pomaga za ozdravitev kakšne od bolezni. Dokler tega niso poskusili, in prav je, da se Reneju ponudi možnost, in možnost mora imeti vsak od nas, to je konec koncev tjudi point te zgodbe. Renejeva mamica je lepo povedala, da ne gre samo za njenega sina, vsi ljudje bi morali imeti enake možnosti. Vsi prispevamo v proračun, naša vrla vlada je zgolj upravljavec tega denarja, ki smo ji ga zaupali, a žal res da zelo slab. zato je treba stopiti skupaj in spremeniti svet na bolje, da takih primerov ne bo in da bo to nekaj, za kar ne bomo moledovali ampak nekaj, kar nam pripada, ker smo to še prekleto plačali. Kapiš?
astro123
17. 06. 2014 17.02
-5
Brezsrčen komentar: zakaj malega vsi kličejo junak, heroj in podobne stvari. Pa otrok se sploh ne zaveda kaj ga čaka. Nič še ni blo....nečakinja ima hudo rdeče znamenje čez pol obraza, pa kljub vsem zbadljivkam v otroštvu je ni nihče nikoli klical kaka junakinja je, kako herojsko se je s tem spopadala, kak ji gre vsaka čast da je tak močna punca. Očitno je napaka ker mama ni medijskega pompa zagnala. Za mamo zastopim da je močna ženska, s hudim karakterjem, psihični napor je sigurno ogromen. Pardon, sam smotan mi je pa folk ki govori kak je pa ta rene oh in sploh. On bi sam za žogo tekal...mah...
kam_to_pelje
17. 06. 2014 17.22
+6
No ne bit tko črnogled in slabevolje. Naši zakladi so vsi junaki in ne samo Ti ki so pač predmet debate v medijskem prostoru.
Sistemskakorupcija1
17. 06. 2014 18.33
+10
Omenili smo že Bora Nekrepa, ki je žal preminil, ker se zdravniki niso mogli med sabo dogovoriti, prav tako so ubogi otročki, ki zaradi rivalstva med zdravniki čakajo na srčne operacije. Vse skupaj je sprevrženo, res. Resnično mislijo, da so mali bogovi in da si lahko vse privoščijo. Veliko otrok ima težave, pa si starši ne uajo povedati, stopiti pred javnost in zahtevati svoje.
Fighter80
17. 06. 2014 16.43
+17
Saj ne ve človek ali bi se smejal, jokal, zgražal al kaj nad našim zdravstvom.... Komedija cela! Upam da jim bodo v celoti povrnili stroške operacije in zdravljenja in nehajo se naj delati norca iz ljudi!!
Janez_53
17. 06. 2014 16.18
+23
Postopki ljubljanskih ortopedov jasno kažejo, kakšni ljudje so v resnici, podobno kot postopki ljubljanskih otroških kardiologov. In mi som v Evropi???
baroso
17. 06. 2014 16.06
+13
zdaj jih pa civilno tožit in po tej poti izterjat denar iz njihovih lastnih žepov in z njim paleyju plačati okroglih 200.000eur skupaj z nagrado
kika80
17. 06. 2014 16.01
+21
Amelia želim ti najboljše za Reneja in te globoko spoštujem, tebe in tvoj karakter ter odločnost, kajti nisem prepričana da bi vsaka mama zdržala taki pritisk, tudi iz strani države... Reneju pa iz srca želim, da bo uspešno prestal operacijo in lepo okrevanje po njej...
kam_to_pelje
17. 06. 2014 15.58
+8
Ne glede na vse skupi. Sedaj se vidi koliko je naše zdravstvo resnično vredno. Saj če bi mu dejansko zaupali ni verjeli v predlagane rešitve. Potem narod z mano vred nebi darovali denarja za tega malega junaka in mu poizkušali ponuditi možnosti, da obdrži to kar mu je dano in da se napaka matere narave popravi. Najlažje in najhitreje se bi rešili tega z odstranitvijo dela nogice. To je res. Toda po liniji namanjšega odpora se stvari ne rešuje. Še posebej tako občutljivih ne!!
mate08
17. 06. 2014 16.03
-4
NE DELA NOGICA KOT TEATRALNO PIŠEŠ, PAČ DELČEK STOPALA NAJ BI AMPUTIRALI....IN TO TISTI DEL, KI ZARADI GENSKE NAPAKE NAROBE RASTE. TA DEFORMACIJA NI POSLEDICA POŠKODBE!!!!PAČ PA NAPAKE V GENIH.
kam_to_pelje
17. 06. 2014 16.09
+6
MATE 8. nAŠI STROKOVNJAKI Z DR. KENDO NA ČELU SO V INTERVIUJU GOVORILI O AMPUTACIJI PRI KOLLENU. KJE JE SEDAJ DEL STOPALA???? TI PA TVOJ TEATER... TOREJ KER JE NAPAKA V GENSKEM ZAPISU SE PA ZADEVE NE DA POPRAVITI AL KAJ??? MORMO REZAT. nO JE NAJHITREJ PA SE NI POTREBNO VEČ S TEM OBREMENJEVAT. ANE.
mate08
17. 06. 2014 16.25
-3
Brecelj je prepričan, da je za otroka najboljša odstranitev zakrnelega in nefunkcionalnega dela stopala. Od kje podkoleno?? Rekla-kazala............
kam_to_pelje
17. 06. 2014 16.43
+3
ko se je začela ta polemika na TV ju je bilo rečeno da bi bilo najbolje nogo amputirati od kolena dol.
superfly7
17. 06. 2014 16.45
+3
mate08 -pri takih deformacijah, se je v sloveniji pod kolenom amputiralo nogo, da se proteza lahko efektivno nosi. Kaj ti bi odrezal pol stopala, peta bi mu ostala, pol pa naj nosi protezo? Se ti vidi da si neznalac.
astro123
17. 06. 2014 16.54
+1
@mate08: prosim, zavoljo svojih živcev, nehaj rinit skozi zid in dopovedovat folku za kaj se v bistvu gre...ne splača se. Če te nekdo noče zastopit ta ne bo.
kam_to_pelje
17. 06. 2014 17.01
+1
Saj ni problem v tem da vas nebi hotel zastopiti. Temveč kako bi namestili samo protezo za del stopala. O tem še nisem slišal ali bral. Če je nekdo imel tako deformirano stopalo. Da se ga ni dalo rekonstuirat oz. pozdravit. se je nogo amputiralo pod kolenom da je prišla proteza tik pod koleno oz. toliko pod da se jo je dalo fikirat. in moje mnenje je da dokler obstaja možnost za rešitev noge ali del nje. Je potrebno izkoristit vse znanje in možnosti da se jo reši. Ko pa so vse možnosti izčrpane. potem pa kot zadnjo rešitev vidim odstranitev. PREJ PA NIKAKOR NE.
astro123
17. 06. 2014 17.31
+1
No, samo da ti razširim obzorje. Imaš več tipov protez, ki se lahko uporabijo pri amputaciji dela stopala. Če se naredi amputacija takoj za prstom ali za prvo vrsto stopalnih kosti ali drugo vrsto stopalnih kosti se pač da proteza, ki optičnoin funkcijsko nadomesti amputiran del stopala, vendar je korist od njega. Proteza se lahko obuje kot oni črni šolski copati ali nogavica, lahko se pritrdi s trakovi,...za slike pa pogooglaj: partial foot prosthesis
kam_to_pelje
17. 06. 2014 17.43
+1
vredu. hvala za pojasnilo. človek vsak dan izve kaj novega :) bom si pogledal :)
abc123def456
17. 06. 2014 15.19
+33
zaj..... gospa mama. nihce ni racunal z njeno pismenostjo in borbenostjo. so tudi sposobni med temi, ki sem pridejo.
GR.GO.
17. 06. 2014 15.15
+10
Še dobr da plačujem davke, da toto zdravstvo tak laufa. Priden sem Slovenček tut jest. Vem, da me je osnovna šola tak naučla, da je treba met vse pod državo, pa da drugače umiramo vsi na ulicah. Vem, da je to edina prava resnica, saj drugega me v osnovni šoli tako niso naučili....no, ulomke sem že pozabil.
mate08
17. 06. 2014 15.12
-7
Problem je v zavajanju. Seveda mama hoče najboljše za otroka, kar Reneju tudi jaz želim. Toda kako do tega najbolšega??? Preko zavajan, kako mu bodo amputirali nogo??? Ali del stopala ki je nefunkcionalen?? Zakaj un američan ne pove, koliko rekonstrukcij bo potrebno?? Ena, dve...10,20?? Posledične zaplete po rekonstrukcijah...je kdo razložil?? Noben. Najlažje je reči, pr nas režejo noge stran, američan je takoj naredi. Treba malo široko in malo naprej (10-15let) v Renejevo odraščanje pogledati.
GR.GO.
17. 06. 2014 15.17
+23
Bi rad videl tebe, ali pa naše vrle oblastnike, ki bi svojemu otroku rezali nogo. Pa da te potem vidim, kako boš reagiral, ko bom jaz pametoval kako naj tvojim malčkom udi stran frlijo. Prav gnusni ste mi že s to slovenceljpropagando.
mate08
17. 06. 2014 15.19
-1
To me spominja na enega prijatelja.....Pojavil se mu je kožni karcinom....Z nekaj enostavnimi posegi bi karcinom sanirali...toda ne. Je našel konopjino smolo in "neke zdravilce"..Zmetal denarja da glava boli......Rezultat?? V letu dni se je zasejal povsod in pač rezultat je znan. sedaj starši obtožujejo onkologe, da niso naredili dovolj.....
baroso
17. 06. 2014 15.35
+2
kam_to_pelje
17. 06. 2014 15.46
+12
Mate rajši svojemu otroku dodelim 20 operacij in bo kot odrasel hodil normalno. kot pa da bo zaradi amputacije noge prepuščen nemiosti našemu ZZSSSju ki mu bo dodeljeval osnovni standard protez ki bi mu povzročale bolečine in nešteto preglavic. če pa si bi hotel pridobiti resnično dobro protezo bi moral seči globoko v žep. kjer po možnosti nebi bilo dovlj denarja. Na drugi stran pa bi trpela tudi njegova psiha bolj kot pa da se zaveda da bo lahko večino življenja hodil tekal skakal in počel karkoli normalno tako kot drugi ljudje.
kam_to_pelje
17. 06. 2014 15.47
+8
odrežeš lahko ud samo enkrat. p9opravljaš in izboljšuješ njegovo funkcionalnost pa lahko mnogogkrat. Kaj je bolje torej??
kam_to_pelje
17. 06. 2014 15.51
+3
Tu dohtarji govorijo o amputaciji noge pri kolenu. Ne vem ali si ti slučajno kakšen alien da se ti stopalo prične že nekje višje od kolena ko govoriš o delu stopala mate8??
mate08
17. 06. 2014 16.05
+1
Jooj, se mi ne da več. Odstranili naj bi del stopala, ne pa nogo pod kolenom!!!!
Ramzess
17. 06. 2014 19.11
+2
PRAZNOSLAMOMLATEC
17. 06. 2014 15.09
+3
smešen minister za zdravstvo--smešno zdravstvo........
JApajaDAja
17. 06. 2014 15.11
+7
katastrofa od ministrice (na silo), katastrofa za zdravstvo, katastrofa za paciente!
mvlm1
17. 06. 2014 15.08
+9
Za vse stvari imajo tako dolge čakalne dobe (za dostikrat zelo nujno operacijo ali pregled),, da se moraš sam znajti in iti samoplačniško. Očitno je to njihova taktika. Zakaj potem sploh plačujemo zdravstveno zavarovanje ???
osnovna šola
17. 06. 2014 15.15
+29
Zdravstveno zavarovanje plačujemo za povečevanje dobička zavarovalnic.
JApajaDAja
17. 06. 2014 15.05
+5
katastrofa, tile medicinci vedno bolj prisegajo na boga prestiža in hipokrita kot na hipokrata-čast izjemama, ki jih je vedno manj, ker so - ali bodo, v tem gnojišču omagali!
24Ppkur
17. 06. 2014 15.01
+27
Ne le da se delajo norca iz starsev ... iz vseh državljanov delajo norce. Ma ne zaupam našemu zdravstvenemu kadru niti pod razno. Preveč imamo skorumpirano in požrešno zdravstvo. Plače zdravnikom bi bilo potrebno krepko zmanjšat in jih vezat na uspešnost zdravljenja ... Visoke plače naj imajo tisti, ki so v svetovnem merilu res vrhunski; kot je npr. dr Gregorič, kardiokirurg ipd. Podobno situacijo imamo v sodstvu .... Saj je vsakomur jasno, da če ima sodnik plačo nekaj krepkih tisočakov in pri tem mandat doživljenjski ... ali bo res sodil nepristransko in pravično ... ali mu bo morda vseeno?
mate08
17. 06. 2014 15.21
-2
Se pravi sodnika boš plačal po učinku...če ti ugodi v tožbi je toliko in toliko, če se "upre" in ne razsodi tebi v prid pa odpust iz službe??