Slovenija

Nedolžnost izgubimo pri 17 letih, mnogi še vedno brez uporabe kontracepcije

Ljubljana/London, 26. 09. 2011 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ob svetovnem dnevu kontracepcije zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da so mladi še vedno neodgovorni. V Sloveniji večina srednješolcev pri prvem seksu ne uporabi kontracepcije, češ da ta 'ni kul'.

Svetovni dan kontracepcije - 5
Svetovni dan kontracepcije - 5 FOTO: POP TV

Ob svetovnem dnevu kontracepcije so potekale številne akcije, v katerih so organizacije mlade pozivale k varni in predvsem premišljeni spolnosti. Da je ta izjemnega pomena, pričajo rezultati raziskav, ki kažejo, da celo mladi prebivalci razvitih držav, med katerimi smo tudi Slovenci, kljub vsem nevarnostim, ki jih prinaša neodgovorna spolnost, navodil ne upoštevajo.

Organizatorji akcije so na Kongresnem trgu postavili stojnice, na katerih so mladim delili izobraževalno brošuro Vodnik po kontracepciji.
Organizatorji akcije so na Kongresnem trgu postavili stojnice, na katerih so mladim delili izobraževalno brošuro Vodnik po kontracepciji. FOTO: POP TV
V Ljubljani so tako danes na pomembnost kontracepcije mlade opozarjali predstavniki šolskega ministrstva ter farmacevtskega podjetja Bayer. "To je osveščevalna akcija, namenjena predvsem mladostnikom, da bodo izbrali varno in odgovorno spolnost,“ je za 24ur.com dejala Andreja Smolnikar Prah, predstavnica podjetja. "Slovenski najstniki so pridni, osveščeni in odprtih glav. Ravno včeraj se je iz Evropskega združenja za kontracepcijo vrnila slovenska predstavnica ter povedala, da je v Sloveniji najmanj mladostniških nosečnosti,“ je dejala naša sogovornica.

Kot je povedala Bojana Pinter z Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kontracepcija dejansko rešuje življenja. Ker se z njo preprečuje neželeno nosečnost, se tudi preprečuje problem posledic nedovoljenih prekinitev nosečnosti, zaradi katerih ženske zbolevajo in tudi umirajo. S strokovno dejavnostjo slovenskih ginekologov, drugih zdravnikov in zdravstvenih delavcev ter učiteljev je Slovenija v zadnjih desetletjih iz povprečne evropske države postala država z eno od najnižjih dovoljenih splavnosti med mladostnicami ter z najnižjim deležem nosečnosti pri mladostnicah v EU. "To je uspeh, na katerega smo lahko vsi skupaj upravičeno ponosni," je dejala. Poleg tega je kontracepcija po njenih besedah pri nas zelo dostopna. Na voljo so praktično vse znane metode kontracepcije, vse oblike hormonske kontracepcije, maternični vložek in sterilizacija pa so tudi krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. "Takšne države v EU ni, tako da smo v tem pogledu edinstveni," je dejala.

Svetovni dan kontracepcije - 6
Svetovni dan kontracepcije - 6 FOTO: POP TV

Izguba nedolžnosti pri 17 letih, po večini brez kontracepcije

A mladi še vedno ne ravnajo dovolj odgovorno. Ravno obratno, podatki kažejo, da večina mladih v Sloveniji nedolžnost izgubi pri 17 letih, pri tem pa jih kontracepcijo uporabi le 25 odstotkov. 37 odstotkov spolno dejavnih mladih po vsej Sloveniji je imelo nezaščiteni spolni odnos z novim partnerjem, kot glavni razlog pa jih 17 odstotkov navaja, da kontracepcije ne marajo, 14 odstotkov fantov ter 8 odstotkov deklet je nanjo pozabilo zaradi alkohola, 17 odstotkov fantov in 8 odstotkov deklet pa po rezultatih raziskave trdi, da to "ni kul“. Najpogosteje uporabljene metode kontracepcije so hormonske metode, ki jih po njeni oceni v Sloveniji uporablja 40 odstotkov parov, za kondom se odloča okoli 30 odstotkov parov, maternični vložek pa uporablja okoli deset odstotkov žensk.

Organizatorji akcije so na Kongresnem trgu postavili stojnice, na katerih so mladim delili izobraževalno brošuro Vodnik po kontracepciji, isto brošuro pa so s pomočjo Ministrstva za šolstvo in šport danes razdelili vsem dijakom prvih letnikov vseh srednjih šol v Sloveniji.

Zaskrbljujoči rezultati po vsem svetu

Dogodka se je udeležil tudi šolski minister Igor Lukšič.
Dogodka se je udeležil tudi šolski minister Igor Lukšič. FOTO: POP TV

Do zaskrbljujočih rezultatov je pred kratkim prišla tudi mednarodna ustanova Parenthood. Njihovi strokovnjaki se bojijo, da priporočila o varnih spolnih odnosih pri mladih naletijo na gluha ušesa, saj je raziskava pokazala, da spolno aktivni mladi predvsem v ZDA in evropskih državah, npr. v Franciji, ne uporabljajo zaščite, ko vstopajo v odnose z novim partnerjem ali partnerko.

V ZDA je delež teh z 38 odstotkov leta 2009 narasel na 53 odstotkov v letošnjem letu, v Franciji pa celo z 19 na 40 odstotkov. Raziskava, ki je poleg ZDA in evropskih držav zajela tudi države azijsko-pacifiške regije, Latinske Amerike in Egipta, je pokazala na pereče stanje zlasti na Tajskem, kjer ima 62 odstotkov mladih nezaščitene spolne odnose z novim partnerjem ali partnerko. Podobno visoke številke z deležem nad 50 odstotkov so sicer značilne tudi za države, ki se na videz zelo razlikujejo med seboj – Kitajsko, Južno Korejo, Norveško in Estonijo.

Kot najpogostejši razlog za neuporabo zaščite so mladi navedli, da v času spolnega odnosa ni bila na voljo nobena zaščita.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Illl
27. 09. 2011 12.09
Zakaj je Bayereva spletna stran za kontracepcijo namenjena informiranju samo "izven ZDA"? Ker imajo v ZDA hude težave zaradi zavajajoče propagande.
exequor
27. 09. 2011 11.28
+1
16?!?! ja pa kaj še... 14 bi prej rekel ;)
beton
27. 09. 2011 10.07
-1
seks s kondom ni seks
pikapokad
27. 09. 2011 09.54
Oj Tonček, potem po tvoje ženske opustimo zaščito in ti potem lahko pošiljamo položnice in račune, ki se nanašajo na otroke. Torej jih boš ti preživljel, ker jaz jih lahko le določeno število, ne pa toliko kolikor bi jih "bog" dal.
Vse strokovnjak
27. 09. 2011 09.43
Dva se "lajkata" brez zaščite.
nazaret
27. 09. 2011 09.42
Ah..tega pa skoraj ne verjamem..kolikor vem mladina kolikortoliko uporablja zaščito, so pa seveda tudi izjeme tako kot pri vsaki stvari...povejo pa tudi ne vsega po resnici, tako da ta članek je pač zato da se nekaj piše....kar se pa tiče odnosov pri 16...mislim da ni treba obešati na veliki zvon...to je pač stvar vsakega posameznika...tudi včasih je bilo tako, samo vedeti se ni smelo...
pikapokad
27. 09. 2011 09.39
kdor podpira predčasen umikin misli da dekle ne bo zanosilo je neumen, definitivno preverjeno. To je tako kot nevarna vožnja z vatom, 1000 uspe, 1001 pa je rezultat tukaj
PolnKontejner
27. 09. 2011 09.36
+1
Brez kondoma samo z ženo! :-)
Illl
27. 09. 2011 08.58
Niti ne skrivajo, da gre za propagando podjetja Bayer
beton
27. 09. 2011 08.43
še vedno sem pristaš tega,da pač enostavno greš dve do tri postaje prej dol...če pa tega ne znaš,pol pa raj uporabi ribiško palico in pejt lovit ribe!!! To govorim seveda za moške
pikapokad
27. 09. 2011 08.42
nevermainder: tudi jas sem zrastla v takem prerpičanju, takrat je spolnost veljala še za vrednosto, ki jo deliš z nekom, ki ga imaš rad, ne pa le izključno in samo le zaradi užitka, zabave, potešenja, brez čustev in ja ne smemo pozabiti za denar, mobi kartico, obleke, torbice. Tako malo cenijo danes mladi svoje telo.. ne vem kako je lahko taka spolnost lepa, čustvena, nežna. No pa verjetno mladi ne iščejo tega, kar je žalostno ali pa sem jaz že za luno. Pa še vseeno mi ustreza spolnost s čustvi, nežnostjo, strastjo z enim, ki ga imam rada,.
dajno
27. 09. 2011 08.25
Pozabli so dat v anketo, da na roko metanje ni sex,.,.
G-i-z-m-o
27. 09. 2011 08.21
saj mladi niso neumni...saj tudi ne tako mladi vemo, da kondom enostavno ni ql
nusja
27. 09. 2011 08.13
pri prebiranju komentarjev i seveda tega članka nisem nikjer zasledila niti ene besede o tem,da pa obstaja možnost ozaveščanja najprej doma...al smo že tako poevropsko ,da ne rečem ameriško razgledani,da je najlažje reči vsi ostali morajo ozaveščat našo mladino doma pa ne potrebujejo čisto nič aa...no,no tako to ne gre..kogar ozaveščajo od doma v pravem momentu,bo tudi vedel da pa gih ni odraslo že pri 16 spati z nekom tako neodgovorno brez zaščite....mislim hallo,kaj pa nalezljive bolezni al je tema samo nezaželjena nosečnost...sama sem mama 4 otrok..sama sem ozaveščanje našla pri ljubečih starših ,veliko več sem zvedela od domačih kod pa od drugih...tako,da mislim da danes mladi doma podpore svojih nimajo oziroma ne poznajo,ker je še najlažje reči nimam cajta ,da ti to govorim utrujeni smo od službe..otrok ostane sam v svoji prehitri odraslosti,prehitro zaide na pota svoje osamosvojenosti i tako tudi do nezaželjene nosečnosti..pa se vprašajmo tudi...kaj bo čez par let to mlado dekle....se bo spominjala tega...če bo svet tako šel ji bo čisto vseeno ,samo da se je rešila tega bremena važn,da je uživala par minutk za katere se pa tut ne bo glih spominjala s kom,kje i kdaj.....
PolnKontejner
27. 09. 2011 08.02
Kondom ni ql ... ko pa ženski ginekolog pove, da ma klamidijo je pa cela štala(pa samimi poštenimi fanti sm bla....:-). Drgač pa ja - dajte Slovence vprašat koliko meri njihov privesek. Rezultat bi bil nekje med 25 in 26 cm. :))
izmet fekalij
27. 09. 2011 07.48
takšne raziskave so brezveze...itak da bo povedu čimnižjo cifro, pa še brez kondoma da bo večji frajer
magy
27. 09. 2011 06.59
"Slovenski najstniki so pridni, osveščeni in odprtih glav. Ravno včeraj se je iz Evropskega združenja za kontracepcijo vrnila slovenska predstavnica ter povedala, da je v Sloveniji najmanj mladostniških nosečnosti,“ je dejala naša sogovornica. Seveda je najmanj mladostniških nosečnosti, če so punce toliko pametne, da prej naredijo splav, preden sploh kdo izve za nosečnost. Če bi vsaka punca, ki v Sloveniji zanosi, otroka obdržala, bi tudi mi bili pri vrhu z mladostniškimi starši.
Gr@bnv@ler
27. 09. 2011 06.53
devilrider82 27.09.2011, 06:07 0 V Sloveniji večina srednješolcev pri prvem seksu ne uporabi kontracepcije, češ da ta 'ni kul'. A kul je met froca pr 16letih ? kdaj si ti prvič jahal?
Vse strokovnjak
27. 09. 2011 06.44
Lepo vas prosim...le kako naj nataknejo kondom, če pa še plenic niso dobro sneli..
korel12
27. 09. 2011 04.31
Kriva je pa vlada