Slovenija

NEDELJSKO BRANJE: Poglobljeno o milenijcih

Ljubljana, 05. 02. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda L. Došenović, dnevna urednica 24ur.com
Komentarji
7

V tem tednu smo začeli objavljati članke, ki se primarno vrtijo okoli generacije milenijcev, a vključujejo tudi uporabne podatke za pripadnike drugih generacij. Za lažje spremljanje teme smo vam pripravili še kratek pregled.

Ta teden smo na naši spletni strani začeli objavljati prve članke o milenijcih. To je generacija, ki je trenutno v središču pozornosti tudi zato, ker je večinoma že vstopila na trg dela, vrstijo pa se analize, kakšne lastnosti naj bi imeli njeni pripadniki.

Ker je to prva generacija, ki živi v digitalnem svetu in z njim, se ji pripisujejo posebne lastnosti. Na delovnem mestu naj bi jim bila plača pomembna, a naj je ne bi uvrščali na prvo mesto. Želeli naj bi si zaposlitve v fleksibilnem okolju, zavedali pa naj bi se tudi, da se morajo nenehno izobraževati. Več o lastnostih, ki jih strokovnjaki pripisujejo milenijcem, si lahko preberete v članku Milenijci: 'Sedijo pri kosilu in vmes tipkajo …'

Utrinek z dogodka Ne teslo, Tesla bom
Utrinek z dogodka Ne teslo, Tesla bom FOTO: S.S.

Bili smo tudi na Gimnaziji Bežigrad, na kateri je potekal dogodek s pomenljivim naslovom ''Ne teslo, Tesla bom''. Uspešni Slovenci so se strinjali, da je treba med šolanjem nabrati čim več znanja in da je na karierni poti treba slediti svojim željam. Dodali so, da je lažje iz študija naravoslovnih in tehničnih smeri preiti v družboslovne poklice ali karierne poti kot obratno. Več o dogodku v članku Priložnosti v naravoslovnih in tehničnih poklicih: 'Držite se tistega, kar vam prinaša veselje'.

Pogovarjali smo se z mednarodnim strokovnjakom s področja upravljanja s človeškimi viri. Perry Timms se je razgovoril o prihodnosti gospodarstva in trga dela. Prepričan je, da se bodo v prihodnosti vloge zamenjale – da delodajalec ne bo več iskal delavcev, ampak da bo lov ravno obraten. Celoten intervju, ki je sicer dolg, a vreden vašega časa, si lahko preberete TUKAJ.

Tisti z repa generacije milenijcev in tisti, ki že spadajo v generacijo Z, se bodo sicer v naslednjem tednu odpravljali na informativne dneve in razmišljali o svoji prihodnosti. Odločitev za poklic je vsekakor pomembna, verjetno veliko pomembnejša, kot si mladi sploh mislijo. Naši sogovornici sta se strinjali, da le malo ljudi v vsej svoji karieri opravlja enak poklic, prav tako ne vemo, kaj bo čez deset let, zato je treba nabrati čim več različnega znanja in izkušenj in se zavedati, da se učenje ne konča po koncu študija, ampak se nadaljuje. Več nasvetov o tem, kako se odločiti za poklic, si lahko preberete v članku Odločitev za poklic: 14-letniku naj pomagajo starši, 18-letnik pa naj prevzame več odgovornosti.

Naši članki o milenijcih so sicer zbrani tudi v zgodbi, ki jo najdete TUKAJ.

Milenijci
Milenijci FOTO:

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
06. 02. 2017 20.05
katastrofa kakšna prihodnost !
Tadej Bu?ar
05. 02. 2017 22.28
+1
Milenijci niso stari 14 in 18 let .... kaj je z vami narobe .... milenijci so že vsi polnoletni in brezposelni. Tisto o čemer vi pišete, je že generacija Z ... iGeneracija
Morana7
05. 02. 2017 16.40
+9
Bogi si bodo, ker bodo težko sploh kdaj srečni in zadovoljni, ta mindset,na katerem slonijo je pravljica...vsi uspešni, talentirani oh in sploh...če si dopoveduješ da si top ne pomeni, da dejansko si, zato je treba pa veliko truda vložit ne pa 1 uro in mislit, da je to to.
tony_abcde@yahoo.com
05. 02. 2017 14.37
+11
Lesena jajca, leseno kolo, lesena očala ne bodo dovolj ... bo treba še "izumljati" nove stvari.
pop greznica
05. 02. 2017 11.58
+21
Raje napišite resnico. Milenijci so prva generacija ki bo živela slabše od svojih staršev
ssecnik
05. 02. 2017 17.34
+4
izgubljen krt
05. 02. 2017 10.36
+18
Prej ko bodo "milenijci" spoznali, da npr. naročila po spletu niso samoumevna, temveč mora naročeni izdelek prej nekdo izdelati, bolje bo za njih, a ne ?;-))) Mene osebno najbolj boli to, da se mladi; vsaj zadnjih 15 let; vedno bolj naslanjajo na tehnologijo pri iskanju odgovorov, rešitev itd., kar pomeni, da ne razmišljajo kaj dosti. Svoje možgane zaposlijo bistveno manj, kot tisti pred recimo 20 leti in dlje nazaj. S tem sami sebe poneumljajo. Stric GOOGLE in podobni vedo vse ! Pa kaj še.;-))))