Slovenija

'Ne želimo si, da bi morali davkoplačevalci sanirati tudi zavoženo energetiko'

Ljubljana, 10. 07. 2013 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci SDS so vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali problematiko investicije v Teš 6. Vizjak meni, da je nujno in ključno, da si vsi pristojni nalijejo "čistega vina" glede ekonomske upravičenosti tega projekta in pripravijo ukrepe za obvladovanje tveganj.

Poslanci SDS so vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali problematiko investicije v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

"Ne želimo si, da bi davkoplačevalci poleg zavoženih bank morali sanirati tudi zavoženo energetiko," je dejal poslanec SDS Andrej Vizjak. Poudaril je, da je omenjena investicija v teku že skoraj desetletje, v tem času so se menjavale številne vlade, sedaj pa nam grozi, da bomo zgradili drag projekt, ki bo poleg tega ustvarjal še izgubo.

Investicija v Teš 6 velja za največjo investicijo za slovensko energetiko, do te pa je izpostavljena tudi Slovenija, saj je lastnica Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), hkrati pa je dala tudi poroštvo za najem dolgoročnega posojila v višini 440 milijonov evrov, je dejal Vizjak. Po njegovem mnenju je zato prav, da se vse veje oblasti v državi resno ukvarjajo s tem problemom, še posebej zaradi njegovega obsega.

Izredna seja - 22
Izredna seja - 22 FOTO: Miro Majcen

Kot je pojasnil, je bila leta 2006, ko je bil tudi sam gospodarski minister, investicija ocenjena na 660 milijonov evrov, takrat pa je bila Slovenija tudi precej energetsko odvisna, saj smo porabili približno 20 odstotkov več energije, kot smo jo proizvedli. "Napovedi so bile, da bo večina držav v regiji v prihodnosti porabila več energije, kot jo bo sposobna ustvariti," je dejal. Ocenil je, da je slovenska politika investicijo v Teš 6 takrat prepoznala kot razumljiv projekt.

Do nastopa krize v letu 2008 je cena električne energije rasla, vrzel med proizvodnjo in porabo energije pa naraščala, zaradi česar se je takrat projekt zdel še bolj ekonomsko upravičen, je poudaril. Ob tem je opozoril, da so z nastopom gospodarske krize cene elektrike strmoglavile, vrednost investicije pa je leta 2009 narasla že na 1,13 milijarde evrov, pri čemer se je takratna vlada zavezala investicijsko vrednost znižati na 900 milijonov evrov.

TEŠ
TEŠ FOTO: Miro Majcen

Takratna opozicija je zato leta 2009 vlado pozvala k ponovni preučitvi projekta, preden bi nastali nepopravljivi stroški. "Zgodilo se ni nič, razen tega, da se je projekt še podražil," je poudaril Vizjak. Dodal je, da je bila vrednost investicije lani ocenjena že na 1,3 milijarde evrov.

Cene energije so danes precej nižje, kot ob začetku investicije, tudi v prihodnje pa ni pričakovati njihove rasti, zato Vizjak opozarja, da se razkorak med lastno ceno investicije v šesti blok in napovedano tržno ceno povečuje, kar po njegovem mnenju postavlja ekonomsko upravičenost projekta pod velik vprašaj. "Ne samo, da se nam obeta, da bomo zgradili drag projekt, ta pa bo že takoj ustvarjal izgubo. Trpeli bodo poslovni rezultati HSE in pa njegove investicije," je poudaril.

Na vprašanje, kakšne rešitev za projekt vidi sam, je dejal, da mora opozicija po njegovem mnenju biti tista, ki opozori na problem, od odgovornih pa pričakuje ustrezne predloge. "Mi smo že leta 2006 predlagali, da se z dokapitalizacijo najde tudi vir investiranja. Mislim, da je ta rešitev lahko aktualna še danes, da se za projekt najde strateškega partnerja," je predlagal. Po njegovi oceni je namreč okoli nas "kar nekaj energetskih velikanov, ki bi jih naložba lahko zanimala".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Terezinka
11. 07. 2013 12.44
+3
Gospod Vizjak, to o strateškem partnerju govorite kot pravljice. Politik, ki ponuja nek projekt v prodajo in naprej pove, da je zavožen, predrag, narejen na napačnih parametrih in bo nedvomno prinašal izgubo s svojim predlogom pove kolikšen je njegov IQ. Predlagam, da projekt podarite čimprej za višino državne garancije, da nam ne boste še kaj naložili v neko slabo banko političnih daril. Ste pa res tipičen Slovenenski politik, ki misli, da lahko govori in dela neumnosti. S takim gospodarjenjem v realnem sektorju ali v svetu sigurno ne bi več uspeval. Tako pa boste kot politik počakal zelo dobro penzijo sistema, ki ga uničujete in se smejal norcem, ki so vas vse skupaj volili VSI STE ISTI ISTI; ISTI
Terezinka
11. 07. 2013 12.47
+1
Pozabila sem vas vprašati kaj ste mislil, da se projekt izide podražiti elektriko, ki je baje sedaj za projekt prepoceni?
lukeeeeeec
10. 07. 2013 18.58
-1
Kjer so zraven PRIJATELJI s pedigrejem, tam je potop! Pač izkušnje naredijo mojstra! Ni čudno da moramo leta 2013 po trditvah Krivica imeti montirane procese, da se delo lahko nemoteno nadaljuje!
likvidator
10. 07. 2013 18.38
+5
On se pa razume v energetiko. Dajte mu metlo v roke in naj pometa okrog parlamenta.
joso
10. 07. 2013 18.32
+9
Vizjak ni čudno da govoriš takšne norije ker piješ preveč čistega vina, namreč včeraj ko si bil na poziciji si potrdil vse kar se tiče TEŠA danes ko pa vaši žepi niso zraven pa bi vse spremenil, pod masko o brigi za nas državljane. Največ bi naredil če bi se po tolikih letih močeradenja umaknil in začel nekaj delati.
Prihaja
10. 07. 2013 18.18
Genialna rešitev. Ne bodo obremenili davkoplačevalcev. To pa je nekaj čisto novega. Bančni računi davkoplačevalcev bodo za spremembo ostali nedotaknjeni :) Verjetno bomo samo tisti ki imamo elektriko to občutili pri računu :) Torej davkoplačevalci ki nimajo elektrike ne bodo občutili tokratnega vladnega kiksa XD Ampak tudi mi ki elektriko imamo se lahko izognem temu da bi šlo iz našega bančnega računa :) Kako? Preproooosto... Vzamite iz štumfov in jogijev XD Plačali bodo spet mali, ampak ne preko davkov. Tako je vlada sita, davkoplačevalci pa celi XD Kao...
hinko.murovec@siol.net
10. 07. 2013 18.02
+8
A imate tudi tu kakega novega SDS cenzorja, ki čuva čast in dobro ime velikega vodje :):)
hinko.murovec@siol.net
10. 07. 2013 18.01
+8
Daj Vizjak a si bil spet v zidanci ? Ja kdo pa je tu okrog služil in še služi ? Samo eni ali kar vsi po vrsti ? mikavti pokvarjeni, ko si bil na oblasti si govoril eno sedaj drugo, denarčkov ki jih politiki tako cuzate preko zasluškarskih projektov se pa nihče ne brani kaj ? Posvečeni " poštenjaki z Janšo na čelu ".
odpisan2x
10. 07. 2013 17.57
+7
a je tist vaš rupar od sds že v arestu
Leonardo09
10. 07. 2013 18.01
-4
vezuv_
10. 07. 2013 17.56
+2
"Cene energije so danes precej nižje, kot ob začetku investicije, tudi v prihodnje pa ni pričakovati njihove rasti, z" - nekaj mi ni jasno, kako je lahko cena energije nižja, če pa vsak mesec PLAČUJEMO VIŠJE POLOŽNICE ZA ELEKTRIKO, ob tem pa imamo vse varčne žarnice (ki jih je nam vsilila EU), gospodinjske stroje v A+++ razredu. Imam pa občutek, da je tudi TEŠ & vreča brez dna - ne vem kakšni ekonomisti so izračunali ceno izgradnje tega objekta, a očitno so se krepko zmotili. Toleranca je +/- 5% ne pa +50 % napake. No od dolgoprstnežev pa je bila kaznovana samo ena oseba, ostali pa se veselo in srečno sprehajajo naokoli in nam molijo fige v žepih.
24uric
10. 07. 2013 17.54
+4
koliko milijonov dolgov imajo stranke sds ps sd
takje
10. 07. 2013 17.31
+6
Kje si ti Drejč v službi zadnjih 22 let?? Seveda nisi kriv, ker si samo prikimal in stegnil te dolge prste!
dasmika
10. 07. 2013 17.30
+9
ajaja...taeni si vedno zadnji pridejo gor da je zastarela tale zadeva in predrago vse skup ....predlagam politikom en dolg dopust, bodo še najmanj škode naredil
nnanna
10. 07. 2013 17.26
+7
prav njegova vlada se je, kljub opozorilom, odločila za gradnjo teš6. lani so gradnjo začasno zaustavili, sledijo penale. zdaj pa nam soli pamet
porka.malorka
10. 07. 2013 17.11
+12
Vizjak bi rad nalil cistega vina hahahahahaha. Pa dajmo samo povsod. Tudi v banki da se pokaze komu so se delili krediti in kdo jih je dal a ne. Banda lopovska
TRUMPP
10. 07. 2013 17.11
+8
Vizjak, ti si fajn djed. Cviček je zakon.