Slovenija

Bo oblast umaknila korita?

Ljubljana, 29. 04. 2008 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./N.D.
Komentarji
5

Joško Joras vztraja pri gladovni stavki, kljub temu, da ponovno lahko uporablja evropsko pot. Njegova cilj je, da oblast umakne korita.

Joško Joras vztraja pri gladovni stavki. Zahteva, da oblast odstrani štiri cvetlična korita. Dokler se to ne zgodi, bo Joras odklanjal hrano.

Medtem je Borut Pahor, tako kot je napovedal, na srečanju skupnega parlamentarnega odbora Evropskega parlamenta in hrvaškega sabora v Opatiji pozval Hrvaško, naj z "gesto dobro volje" umakne cvetlična korita na poti do domačije Joška Jorasa. Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković pa mu je odgovoril, da je Hrvaška gesto dobre volje že naredila, saj je Jorasu znova omogočila prost prehod po tej evropski poti.

Odbora se je Pahor sicer udeležil kot evropski poslanec in tako je njegovi pobudi nasprotoval predvsem evropski poslanec Berd Posselt, ker po njegovem mnenju dvostranska vprašanja ne bi smela biti na dnevnem redu tega odbora. Poleg tega je Posselt kritiziral tudi nastop slovenskega predsednika Danila Türka na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu pred dvema tednoma, ker je Türk namenil premalo besed Hrvaški in preveč Turčiji, je še pojasnil Pahor.

Shod bo

Direktor Zavoda 25. junij Marjan Podobnik za 24ur. com potrdil, da bo nov shod Zavoda 25. junij, na katerem bodo skušali odstraniti sporna korita, 17. maja. Izrazil je tudi upanje, da bi slovenska politika glede vprašanja meje bila tudi bolj enotna in da bi "poslanci, ki so sprejeli in zagovarjali škodljiva izhodošča za morebitno razsojanje o meji s Hrvašo pred mednarodnim sodiščem, le-ta tudi spremenili. Če bodo ta izhodišča ostala, to lahko pomeni izgubo ozemlja in neomejenega odprtega izhoda na morje, ki ga je Slovenija na dan osamosvojitve imela,“ je še dejal.

Podobnik pričakuje, da jih bodo slovenske parlamentarne stranke 17. maja podprle, če pa ne, pa naj bodo vsaj tiho.
Podobnik pričakuje, da jih bodo slovenske parlamentarne stranke 17. maja podprle, če pa ne, pa naj bodo vsaj tiho. FOTO: POP TV
Zunanji minister Dimitrij Rupel je že včeraj prosil hrvaškega kolega Gordana Jandrokovića, naj problem rešijo čim prej. "Kot je kazalo še sinoči, res ne gre. Gospod Joras mora biti upravičen do dostopa do svoje hiše in iz tega delati problem, je kratkovidno," je poudaril.

Kot je pred dvema tednoma dejal Podobnik, so izhodišča vlade za reševanje meje s Hrvaško, ki jih je potrdil odbor državnega zbora za zunanjo politiko, nevarnost, da bo Slovenija izgubila številne dele slovenskega ozemlja.

Takrat je izjavil: ''Ne nasprotujemo arbitraži ali mednarodnemu sodišču, ne pristanemo pa, da bi se odločalo o nesporno slovenskem ozemlju in morju. Vlado in poslance pozivamo, naj razveljavijo škodljiv sklep o slovenskih izhodiščih za razsojanje pred mednarodnim pravosodnim telesom.''

Zavod 25. junij je tudi na svoji spletni strani objavil prvi del dokumentov zunanjega ministrstva RS, ki dokazujejo, koliko slovenskega ozemlja in morja je v preteklih letih slovenska politika "brez kakršnihkoli sklepov državnega zbora ponujala Hrvaški in to kljub temu, da iz dokumentov izhaja, da gre za slovensko ozemlje in morje“. Po mnenju predstavnikov zavoda naj bi ministrstvo za zunanje zadeve delovalo protiustavno in protizakonito.

Glede načelnega dogovora, ki sta ga dosegla predsednika obeh vlad, Janez Janša in Ivo Sanader, da lahko Joško Joras do svojega doma znova dostopa po t.i. evropski poti, pa je bil Podobnik kritičen, saj ničesar ne reši. "Hrvaška je postavila korita. Če se ničesar drugega ne moremo sporazumeti, ne znotraj Slovenije ne s Hrvaško, se lahko sporazumemo, da ob osamosvojitvi korit tam ni bilo. Tam so jih postavili Hrvati, naknadno pa so po sobotnem protestu zaprli tudi pešpot,“ je dejal Podobnik.

Boj Primorcev za Slovenijo

Joško Joras je znova prespal v avtu.
Joško Joras je znova prespal v avtu. FOTO: POP TV

Podbnik pa je bil tudi oster do predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, ki naj bi pred dnevi dejal, da ta shod ni bil v "duhu Primorske“. Ta izjava je po mnenju Podobnika "nevredna resnega politika“, saj očitno Golobič ne pozna zgodovine Primorske. "Primorska je pod italijansko okupacijo in poitaljančevanjem zdržala vse pritiske in s tem pripomogla k ohranitvi Primorske in Slovencev na Primorskem.“ Podobnik pričakuje, da jih bodo slovenske parlamentarne stranke 17. maja podprle, če pa ne, pa naj bodo vsaj tiho.

Na novinarsko vprašanje o nadaljnih ukrepih pa je Podobnik za 24ur. com omenil, da je za zaščito ozemeljske celovitosti Slovenije potrebno poseči tudi po ostrejših ukrepih, kot je na primer tudi odpoklic veleposlanika iz Zagreba. Po njegovem mnenju se pod vprašaj postavljajo tudi nadaljna pogajanja, dokler se Hrvaška ne odreče ozemeljskim težnjam na škodo Slovenije. Dodal je še, da če bo Hrvaška onemogočila Luki Koper dostop do odprtega morja, bi to pomenilo propad pomembnega slovenskega podjetja.

"Mi se borimo za pravično mejo, ker le pravična meja je dokaz, da se državi medsebojno spoštujeta. Le na osnovi spoštovanja je možno graditi prijateljstvo, sicer se pa samo govori o prijateljstvu, dejansko pa se drugo stran želi narediti za hlapca, ne pa za prijatelja. Mi ne želimo biti njihovi (Hrvaški) hlapci, ampak prijatelji,“ je še dodal.

Srečanje po praznikih

Sicer pa je Türk danes prejel elektronsko pošto Joška Jorasa. Izrazil je pripravljenost za pogovor z Jorasom po prvomajskih praznikih, so sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednik Türk je še izrazil upanje, da bi se v naslednjih dneh vzdušje v zvezi z dogajanjem ob meji s Hrvaško umirilo in da bi se ob tem opravila običajna komunikacija med pristojnimi organi obeh držav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja