Slovenija

Onesnažena živila so vir številnih bolezni

Ljubljana, 20. 09. 2010 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi vodne ujme, ki je prizadela pretežni del Slovenije, je marsikdo trepetal za svoje premoženje, nekateri celo za svoje življenje. Zdaj je čas za sanacijo, zato nekaj navodil, kako ravnati po poplavah.

Poplavljena trgovina v Laškem
Poplavljena trgovina v Laškem FOTO: Boris Vrabec
Nekaj priporočil, kako ravnati med poplavami in po njih: Ne uživajte sveže hrane, ki je bila v stiku s poplavno vodo, ne pijte vode, dokler ni sporočeno, da je neoporečna, predvsem pa ne pijte vode iz vodnjakov. Ne uporabljajte električne instalacije in aparatov, ki so bili poplavljeni, dokler jih ne pregleda strokovnjak, ter obvestite pristojne službe o pretrganju telefonskega, električnega, vodovodnega ali plinskega omrežja.

Zavod za zdravstveno varstvo je na svoji spletni strani objavil nekaj osnovnih priporočil, kako ravnati, če vas prizadene poplava. Poleg uničenega pohištva in drugega stanovanjskega inventarja je treba posebno pozornost nameniti tudi živilom, ki se lahko med poplavami onesnažijo s površinsko vodo, ki je mikrobiološko in kemično onesnažena ter vsebuje nevarne mikroorganizme iz odplak in odpadnih voda kanalizacijskega sistema, mrtvih živali in ljudi.

Zaradi neurejenih higienskih razmer, vključno s pomanjkanjem zdrave pitne vode, sanitarij in pomanjkanjem primernih pogojev za pripravo hrane so se med poplavami že pojavili masovni izbruhi bolezni, povzročeni z okuženimi živili. Uživanje varnih živil je zlasti pomembno za otroke, nosečnice in starejše ljudi, ki so dovzetnejši za okužbe in zastrupitve z živili.

Med onesnaženimi živili tudi pitna voda

V izrednih razmerah je pitna voda iz javnih vodooskrbnih sistemov obravnavana kot onesnaženo živilo (razen s posebnimi zagotovili upravljavca vodovodov), zato jo je treba prekuhavati ali kako drugače pripraviti za varno uporabo v prehranske namene, lahko pa uporabljamo embalirano pitno vodo. V izrednih razmerah zato spremljamo informacije upravljavca vodovoda o kakovosti pitne vode, ki jih objavljajo v sredstvih javnega obveščanja in dosledno upoštevamo njihova navodila o morebitnih ukrepih.

Živila prenesemo iz poplavljenih prostorov

Zavržemo vsa živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo.
Zavržemo vsa živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo. FOTO: Miro Majcen
Če imate fotografije ali video posnetke posledic vodne ujme v Sloveniji, jih prosimo pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo in kako naj vas navedemo kot avtorja.

Vsa nepoškodovana živila, če je le možno, iz poplavljenih prostorov prenesemo v suhe, zračne, pred poplavo varne prostore. Prostori, v katerih skladiščimo živila, morajo imeti dobre zidove in prezračevanje. Zalog kemikalij, kot so goriva, pesticidi, belila in druge, nikoli ne skladiščimo skupaj z živili.

Živila, ki so bila izpostavljena kemičnemu onesnaženju, je treba zavreči. Na splošno kemičnih snovi ne moremo sprati z živil. To vključuje tudi živila, hranjena v propustni embalaži, kot so karton, PVC-vrečke ali tkanina. Če hladilniki in zamrzovalniki niso bili neposredno poškodovani, lahko v njih shranjena živila uporabimo. Če je prišlo do trajnega izpada električne energije, poskusimo čim prej uporabiti ohlajena ali zamrznjena živila. Drugo zavržemo.

Zavržemo VSA živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo. Živila, ki vsebujejo tujke, kot so koščki stekla, plastike ipd., zavržemo. Zavržemo tudi vsa plesniva živila. Iz poškodovanih vreč vsebino, ki ni bila v stiku s poplavno vodo, preložimo v nove vreče, ki jih skladiščimo ločeno od nepoškodovanih ter jih prednostno porabimo. Nepoškodovana živila premestimo v suh prostor, stran od zidov in tal, ki so zaradi poplav vlažni.

Tudi pri čiščenju pazite na osebno varnost

Ko se voda umakne, je čas za temeljito čiščenje in razkuževanje prizadetih prostorov.
Ko se voda umakne, je čas za temeljito čiščenje in razkuževanje prizadetih prostorov. FOTO: Miro Majcen
Ko se voda umakne, je čas za temeljito čiščenje prizadetih prostorov. Prostore najprej prezračimo, naprave in opremo, ki so bili v poplavi poškodovani, pa izločimo iz uporabe. Tla, stene in predmete, ki so bili poplavljeni in zato onesnaženi z naplavinami, najprej očistimo s čisto vodo. Pri tem si lahko pomagamo s plastično cevjo kot podaljškom na pipi, tako da lahko dosežemo in očistimo ves prostor. Onesnažene predmete mehansko očistimo s čisto vodo, čistili in krtačo za čiščenje.

Vse odstranljive predmete iz prostora odstranimo, jih pred tem tudi razkužimo in pripravimo prostor za razkuževanje tal in sten. Pri tem preverimo stanje stenskih in talnih oblog. Za razkuževanje se priporoča uporaba klorovih preparatov. Očiščene in razkužene prostore nato prezračimo in ogrejemo, tako poskrbimo, da se čim prej posušijo. Ko so oprema, police in prostori čisti in suhi, lahko živila vrnemo na prvotno mesto.

Čas sanacije je tudi čas prijave škode

Škodo, ki je nastala na vaši nepremičnini, če se le da, prijavite v tednu dni, še bolj bo, če jo prijavite v prvih treh dneh po ujmi. Vso škodo najprej fotografirajte in če se da, počakajte na cenilca iz zavarovalnice, kjer imate stanovanje zavarovano. Fotografije so zelo pomembne, saj večina takoj, ko se začne voda umikati, začne sanacijo prostorov. Poškodovane stvari ne odvrzite v zabojnike za smeti, pač pa jih pripravite na mestih za kosovni odvoz.

Z današnjim dnem pa pristojne komisije začenjajo s popisi in oceno nastale škode.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saki15300
21. 09. 2010 00.44
Čemu te neumne reklame pred začetkom prispevka? Dovolj posiljevanja z reklamami, a je sploh še možno kam it, da ne bi bil posiljen z reklamo! Mater, a bo kdo že enkrat ustanovil kako društvo za boj proti reklamam? Jaz takoj podpišem zanj...
ss09
20. 09. 2010 16.45
Tončka Balončka za predsednika vlade
Tonček Balonček
20. 09. 2010 15.18
Na srečo imamo pred vrati lokalne volitve, vse bo drugače, gre za demokracijo, le najboljšm bomo dovolili, da nas vodijo in postanejo naši pastirji! Hvala naši Pomladi!
Aaron-Heydar
20. 09. 2010 15.13
2012 prihaja.
jack669
20. 09. 2010 14.26
NIMA_SMISLA: Ti si pa verjetno veliko pomagal... Tule gor viset in klanfat neumnosti ni isto kot pomagat! Če si ti gasilec...
POMAGAM_TI
20. 09. 2010 13.01
pa ne bi hotu nč namigovat, ampak v vseh teh akcijah, ki sem se jih sam udeležil ta vikend in sem spremljal podrobno vesti na TV (sem gasilec - planer), nisem nikjer videl, da bi se javili na pomoč ali celo pomagali OSEBKI V ČRTASTIH TRENERKAH, KI SO NA SOCIALNI POMOČI IN IMAJO DOVOLJ ČASA ZA POSEDANJE PO KAFIČIH IN NAJEDANJE POŠTENIM LJUDEM... SAMO TOLIKO O SOLIDARNOSTI...
POMAGAM_TI
20. 09. 2010 12.40
en je spodaj napisal da je to pravi trenutek za malega človeka... HAHAHA Pogledam skozi okno in vidim polne lokale kofetkarjev, po ulicah pa raznorazni postopači, ki jim je prav malo mar za sodržavljane... Mesto ni vas in vas ni trg... SLOVENCI NE BODO NIKDAR SKUPAJ STOPILI HLAPCIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII...
POMAGAM_TI
20. 09. 2010 12.38
SEDAJ JE PRIŠEL PRAVI ČAS SLOVENCELNI!!! PRITISNITE NA VLADAJOČE!!!! NE POJDITE NA LOKALNE VOLITVE, AMPAK ZAHTEVAJTE OD VLADAJOČIH NAJPREJ KONKRETNE ODGOVORE!!!! SLOVENCELNI, KAJ NE VIDITE, DA VAS BOG NIMA RAD???? (BOG IMA MOGOČE RAD ŠIBKE, SPPOŠTUJE PA MOČNE! - VI NISTE NE ENO NE DRUGO)
shishmish
20. 09. 2010 12.33
spincrus
20. 09. 2010 12.10
bo Pahor pomagal tko kot je Železnike obnovil , samo gobec ga je govori in obljublja ,da si vest očisti naredi pa NIČČČČČ
Hrvat2
20. 09. 2010 12.02
Kot da ni bila dovolj ekonomija na kolenih,na stotisoce brezposelnih,lacni ljudje...sedaj se to. Res Slovenija nima srece.
cencha
20. 09. 2010 12.00
file ti ziher v bloku nekje na varni višini živiš. Kako pa si predstavljaš, da imaš 2 majhna otroka, vode v hiši ( ali pa bloku) pa do riti! Pa da avto iščeš, ko ven prideš. Pa da nimaš kakšne žlahte v bližini doma, da bi ti na pomoč priskočila vsaj s streho nad glavo. Pa kako je folk čuden. Saj verjamem, da je obilica vode pravi raj za vodne skuterje in deskarje na vodi. Ampak je tako blesavo videti...Kot bi se norca iz tistih delali, ki so zares doživeli uničujočo moč vode.
mastaflash
20. 09. 2010 11.56
dragi sodržavljani, to je stanje, ki smo ga čakali, na žalost mora priti naravna ujma, da se razgali vsa beda vladajočih, tistih, ki so v službi vseh nas, tistih, ki so tam kjer so zaradi NAS in samo NAS samih...TA DRŽAVA je bolana, že dolgo jo načenjajo politični paraziti, razprtije, dvoličnost in izkoriščanje...čas je, da se mali človek dvigne, vstane in spregleda, da so politiki NAŠE orodje, s katerim naj bi si zagotovili varno prihodnost in socialno varnost, ne pa da nas nenehno vozijo žejne čez vodo...v parlamentu sedi 20 kravatarjev in nekaj žensk, pod njimi pa cca 2 MIO prestrašenih ljudi...ti ljudje na vladi nimajo vzvodov, so po domače lutke, lastni interes in interes Evrope je preglasil v nebo vpijočo rajo, ki hrepeni po socialnih razmerah, za katere so se borili naši predniki in danes mi...to je naš trenutek, čas za presojo, čas za ločitev plevela od semen...čas je, da mali človek spozna, da ni nemočen, brezvezen in klečeplazeč ampak ŽIVO bitje, ki je vredno posluha, sočutja in pomoči, tako v preventivi kot kurativi...od nekdaj je znano, da zdravstvo uničuje zdravje, šolstvo znanje, vera duhovnost, sodstvo pravico in politika svobodo...
Lady_B
20. 09. 2010 11.56
1oseba: SE POPOLNOMA STRINJAM!!! Emulgatorje, škropiva in podobne zadeve (da ne govorim o zdravilih) pa seveda lahko vsemnožično dovoljeno konzumiramo...
levaki-tajkuni
20. 09. 2010 11.39
Namesto stadiona bi sanirali kanale
Valentinah
20. 09. 2010 11.14
Spoštovana naša vlada! Kako bste ukrepali, kako boste pomagali vsem tem ubogim ljudem,ki so vas volili, da sedaj sedite na stolčkih in dokaj mirno opazujete kaj se dogaja z vašimi ljudmi? Kje je vojska,gospa ministrica?Koliko vojakov že premore SLO? Le kam so zdaj vsi odšli,ko jih ljudje najbolj potrebujejo? Vsaka čast in vso pohvalo vsem gasilcem in civilnim zasčitam, ljudem ,ki so človek človeku..po celi SLO...le oni si zaslužijo vso pohvalo in nagrado.. Hudo mi je za vsakega,ki so ga poplave prizadele, med njimi je veliko mojih prijatelejv in znancev..žal mi je vsake slovenske družine.
1oseba
20. 09. 2010 11.14
Kaj pa živlia onesnažena s pesticidi, živla onesnažena s konzervansi in antioksidanti? Tista pa priporočate ali kaj?
demon26
20. 09. 2010 11.09
"Ne uživajte onesnaženih živil!" - no prav, potem bom pa samo strupe jedel ... mislim, ker naslov kot da smo ljudje ta neumni, da kar vse kar pod roke dobim, damo v usta
VesnaMia
20. 09. 2010 10.45
je že pitna voda na območju Celja in Žalca, kako je stem ?
jimac
20. 09. 2010 10.39
..mrtvih živali in ljudi. dalč smo pršli