Slovenija

Letos gregorčkov na Gradaščici ne bo, zaradi narasle vode je prireditev odpovedana

Ljubljana, 09. 03. 2016 21.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letos otroci v Ljubljani žal ne bodo mogli spuščati tako imenovanih gregorčkov. Tradicionalno prireditev, ki je bila načrtovana za petkov večer, so morali organizatorji zaradi narasle Gradaščice odpovedati.

Lani je dogodek na predvečer gregorjevega ob Gradaščico privabil množico otrok s starši. Letos je prizor povsem drugačen. Narasla in deroča Gradaščica je prenevarna, zato so odganizatorji dogodek odpovedali.
Lani je dogodek na predvečer gregorjevega ob Gradaščico privabil množico otrok s starši. Letos je prizor povsem drugačen. Narasla in deroča Gradaščica je prenevarna, zato so odganizatorji dogodek odpovedali. FOTO: Damjan Žibert

"Trenutno je kanal Gradaščice poplavljen in nedostopen,” sporočajo s Turizma Ljubljana. Kot pravijo na Staroljubljanskem zavodu za kulturo, ki vsako leto organizira ta priljubljen dogodek, so jih na to opozorili tudi hidrologi z Agencije RS za okolje. Do dogodka, ki bi se sicer odvijal ta petek, na predvečer gregorjevega, namreč vodostaj Gradaščice ne bo upadel. "Ker ne moremo delati proti naravi, ampak samo z njo in nam je varnost otrok in ostalih obiskovalcev najpomembnejša, prireditev odpovedujemo,” so sporočili. 

Hkrati opozarjajo vse, ki bi kljub odpovedi prireditve želeli spustiti svoje gregorčke po strugi, da je zaradi visokega vodostaja v kanalu in deroče vode takšno početje zelo nevarno.

Na predvečer gregorjevega, ko se po julijanskem koledarju začenja pomlad, so sicer po potokih in rekah zlasti otroci tradicionalno spuščali barčice sv. Gregorja ali gregorčke. Po Gradaščici bi jih letos že 21. leto zapored. Prireditve pa tokrat v Ljubljani žal ne bo, a to ni razlog za slabo voljo. "Slab začetek, dober konec. Pomlad je tik pred vrati in po začetku sodeč, bo letos še posebej lepa," so prepričani organizatorji.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bibosan
10. 03. 2016 20.59
Za mene ni to nič kaj drugega, kot onesnaževanje okolja
Konrad 001
09. 03. 2016 23.28
+4
Kaj pa potok galjevec ? Reguliran, skuliran itd, skor lepši. Pa še parkirat se da npr ul.cankarjeva brigade,ul,gupčeve brigade
3334446789
09. 03. 2016 22.32
+13
Vsaj en pameten članek o otrocih z domišljijo in voljo, da so zgradili hišice za Gregorjevo. Naj jih razstavijo v prestolnici v Kresiji ali na MOLu kot pohvalo za njihove storitve, Bodo pa doživele plavanje po kanalu prihodnje leto. Samo ne jih zavrečt. Lani je takšno hišico napravil moj vnuk Mirko in jo spustil po Gradaščici. Vem kako bi bil razočaran, če bi mu jo zabrisali v kontejner. Na mladih svet stoji, mi starci se bomo mogli pa počas odstrant.