Slovenija

Italijani zahtevajo opravičilo

Trst, 28. 02. 2009 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V vas Lokev pri Sežani so prispeli trije avtobusi Italijanov, da bi se poklonili spominu na žrtve povojnih pobojev v jami Golobivnica. Domačini, prepričani, da gre za provokacijo, saj v jami ni nikakršnih posmrtnih ostankov, so jim to preprečili.

Prebivalci vasi Lokev pri Sežani ter člani društva TIGR, Zveze združenj borcev narodnoosvobodilne vojske Slovenije in Civilne iniciative za Primorsko so dopoldne skupini italijanske organizacije Unija Istranov preprečili obisk jame Golobivnica pri Lokvi, kjer naj bi se nahajalo grobišče italijanskih civilistov.

"To ne bo edina provokacija, saj bodo člani optantske organizacije vsakič izbrali kakšno drugo lokacijo. Na območju Lokve je na kvadratnem kilometru površine namreč kakšnih petsto jam, od tega 280 brezen," menijo člani društva TIGR.
"To ne bo edina provokacija, saj bodo člani optantske organizacije vsakič izbrali kakšno drugo lokacijo. Na območju Lokve je na kvadratnem kilometru površine namreč kakšnih petsto jam, od tega 280 brezen," menijo člani društva TIGR. FOTO: POP TV

Pri srečanju je prišlo do napetosti, ki pa se niso sprevrgle v nasilje. Po mnenju Unije Istranov je bil protest krajanov necivilizirana manifestacija, protestniki pa so menili, da je pobuda optantske organizacije provokacija, kritični pa so bili tudi do slovenske politike.

Skupina pripadnikov Unije Istranov je v Lokev prispela z avtobusi do kraja, kjer leži jama Golobivnica – tam so hoteli ob italijanskem dnevu spomina na povojne poboje pripraviti spominsko slovesnost – pa so po cesti, ki Lokev povezuje z vasico Prelože, odšli peš. Malo pred jamo jih je pričakala večja skupina krajanov ter članov društva TIGR, ZZB NOV in Civilne iniciative za Primorsko, ki so nosili slovensko in evropsko zastavo ter različne transparente, pa tudi posnetke, ki so prikazovali požig Narodnega doma v Trstu leta 1920 ter zločine italijanske vojske in fašističnih enot na slovenskem ozemlju med drugo svetovno vojno.

Policija je zaradi ocene, da lahko pride do hujše kršitve javnega reda in miru, uporabila svoja pooblastila in prekinila shod. Vsakdo, ki pridobi dovoljenje za javni shod, mora le-tega izpeljati v skladu s pravili javnega reda in miru. Če do kršitev pride, pa so v zakonodaji predvidene posledice. Katarina Kresal

Dogajanje je spremljalo večje število policistov. Ko sta obe skupini približali, se je vnel prepir, saj so domačini in ostali protestniki peli partizanske pesmi, vzklikali gesla in pozivali optante, naj gredo domov, saj jim ne dovolijo iti naprej, ker poznajo zgodovino svojega kraja in vedo, da v Golobivnici ni italijanskih žrtev.

Pripadniki Unije Istranov so protestnikom očitali, da ne spoštujejo pokojnih. Predsednik organizacije Massimiliano Lacota je zatrjeval, da so v Golobivnici italijanske žrtve, pri čemer se je skliceval na pisanje slovenskega zgodovinarja Mitje Ferenca. Novinarjem je povedal, da je to že drugi dokaz "evropskosti" Slovenije oziroma da Slovenija ni obračunala z lastno preteklostjo v nasprotju s trditvami predsednika Danila Türka, saj po 65 letih ne priznava lastne krivde, ki jo na svoji spletni strani priznava celo slovenska vlada. Opozoril je, da je Unija Istranov pridobila vsa potrebna dovoljenja, in izrazil obžalovanje, da je slovenska policija dopustila protimanifestacijo, ki ni imela dovoljenja. Napovedal je nadaljnje ukrepanje tudi po pravni poti. Zborovanje protestnikov je označil za necivilizirano in dodal, da ima del slovenske politike lažno željo po spravi.

Ker niso mogli do jame Golobivnica, so predstavniki optantov položili cvetje ob robu ceste.
Ker niso mogli do jame Golobivnica, so predstavniki optantov položili cvetje ob robu ceste. FOTO: POP TV

Ker niso mogli do jame Golobivnice, so predstavniki optantov položili cvetje ob robu ceste in opravili molitev za žrtve, nakar so se vrnili v Lokev, kmalu zatem so se razšli tudi protestniki.

Po dogodku so predstavnik društva TIGR Lucijan Pelicon, predstavnik Civilne iniciative za Primorsko Božo Novak, podpredsednik lokavske sekcije ZZB NOV Boris Čok in zgodovinar Jože Pirjevec pobudo Unije Istranov označili za "lažnivo manifestacijo in čisto provokacijo", ki je domačine užalila, saj poznajo zgodovino svoje vasi in vedo, da v Golobivnici ni italijanskih žrtev.

Poudarili so, da nihče ne zanika pobojev, ki pa niso imeli take razsežnosti, uperjeni pa niso bili proti Italijanom, temveč proti fašizmu in nasprotnikom komunističnega režima. Če bo šlo tako naprej, ne bo nikoli miru, saj se obnavlja situacija, značilna za čas pred prvo oziroma drugo svetovno vojno, in če se slovenska politika tega ne zaveda, je to velika pomanjkljivost. Obenem so Italijo pozvali k objavi poročila mešane komisije zgodovinarjev o slovensko-italijanskih odnosih.

'Slovenija naj se opraviči!'

Podtajnik na italijanskem ministrstvu za okolje Roberto Menia zdaj zahteva opravičilo: "Slovenija naj se uradno opraviči Italiji in naj jo bo sram pred Evropo," je v sporočilu za javnost zapisal tržaški poslanec desnosredinskega Ljudstva svobode, po mnenju katerega so bili italijanski optanti pregnani kot pred šestdesetimi leti, medtem ko so prinašali cvetje k breznom, kjer so bili pobiti njihovi svojci. "Kar se je zgodilo danes, povsem jasno dokazuje, da obstaja preteklost, ki ne mine in da nostalgiki Tita in fojb obstajajo na obeh straneh meje," je zapisal Menia. Po njegovem mnenju so za dogajanje sokrive tudi slovenske oblasti in policija, "tudi zato, ker je očitno, da če določeni predsedniki s svojimi izjavami sejejo veter, so to viharji, ki se jih žanje". "Prav imajo torej tisti, ki trdijo, da je govoriti o spravi gotovo prezgodaj in morda nekoristno," je prepričan Menia.

Pri srečanju je prišlo do napetosti, ki pa se niso sprevrgle v nasilje.
Pri srečanju je prišlo do napetosti, ki pa se niso sprevrgle v nasilje. FOTO: POP TV

Dogajanje v Lokvi je komentiral tudi predsednik Unije Istranov Massimiliano Lacota, ki je dejal, da je že uradno protestiral tudi pri italijanskem veleposlaništvu v Ljubljani. Po njegovih besedah naj bi nekateri slovenski policisti priznali, da protestniki niso imeli dovoljenja manifestirati, a jim tega niso mogli preprečiti, za predsednika Unije Istranov pa naj bi za tem stala "režija, ki je v rokah slovenske manjšine v Trstu."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (352)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matija888
02. 09. 2015 11.53
Lahko bi šli z avtobusi naprej v Kampor na Rab, bi imeli kaj videti.
polpol
17. 03. 2009 15.29
kot manjsinec in sin mesanega zakona lahko recem,da sem do zadnjih dogodkov v italiji (se vracamo h fasizmu!!) bil prprican da je najboljsi nacin da pridemo do sprave pozaba vojne in po vojnih obracunov...moram pa rec da na zalost ni tako!treba bo po orozje!smrt fasizmu-svoboda narodu in resnici
jools
15. 03. 2009 00.44
ok,še eno sporočilo danes je bilo na italijanski meji (Lipica) italijanski manifest mladi "fašisti" so s transparenti mahali cel dan na meji ,da Slovenija je ozemlje z omejenim gibanjem cel kažin policisti na obeh straneh brez udeležbe Slovencev pa vendar sem pol ure čakala na prestop "meje" sramota
jools
15. 03. 2009 00.39
komot,bomo že kej zrihtali
nemejugat
06. 03. 2009 22.33
A 5. maja bo picnic??? A pridemo v velikem številu?
jools
05. 03. 2009 19.03
zkaj ste me zbrisali? no še enkrat 5.maja v Lokev, povratek
titovka
03. 03. 2009 19.09
upam, da se jim bo cukjati opravičil.
patricica
03. 03. 2009 19.02
+1
ali veste , da v času fašizma se ni smelo govoriti slovensko , v šolah so otrokom pljuvali v usta če so govorili slovensko?
thelastone
02. 03. 2009 20.37
+1
Očitno se zgodovina spet ponavlja,Fini in Menia si spet želita na stare meje.Ja,nič....V imenu vse Primorske vas pozivam,PRIDITE FAŠISTI,PRIREDILI VAM BOMO TOPEL SPREJEM !!!!
nemejugat
02. 03. 2009 19.48
@ GIULETA Ne vem kje je tu kaka YU zastava, jaz vidim samo Slovenske državne, pa Slovenske s Karantanskim panterjem in Italijansko antifašistično zastavo. Bo treba malo bolje pogledat ali na pomoč okulistu. LP
nemejugat
02. 03. 2009 19.41
Ma kaj se tukaj prdijo te cikorije, niso ne tič ne miš...prav so povedali da so oni ti tapravi ščavi--schiavi, prišli so v Lokve delat kazino) z rožicami pa so prav lepo dekorirali slike pobojev ki so jih počeli njihovi fašisti. Hvala jim za rožice!!!! :)) Ta gospod Lakota, če ga bo dosti sračkal po Sloveniji bo nad nosom nosil natekle dolgotrajne črne Ray-Ban očale. Signore Lakota, sa questo "chi cerca anche trova". Allora, prossima volta e meglio che resti a casa se non voule perder gli occhiali.... Živeli naši!!!
giuleta
02. 03. 2009 18.53
gorky, poglej mal boljše, saj veš kakšna je jugo zastava: rdeča, bela, plava, z zvezdo seveda..........
Princo
02. 03. 2009 18.32
Politika bo reševala z papirji kmeti bodo z rokami. Smrt fašizmu, svoboda narodu! Boste vidli boga kmali :) vse se vrača vse se plača. Ma kej nas morajo jebt prov vsak ki ima 5 minut časa. Lokavci, kraševci, primorci ne pustimo fašiste še enkrat na naše ozemlje.
a-a-a-a
02. 03. 2009 17.48
+1
SRAM VAS BODI gospodje politiki,da dovoljujete provociranje, shode fašistične drhali in žaljenje slovenskega naroda na SLOVENSKEM OZEMLJU W domačini Lokev,ki so pokazali da nismo sciavi in vsa čast profesorju Pirjevcu,ki je korekten in en izmed tistih,ki ne skušajo prirejati zgodovine.
Northwest
01. 03. 2009 20.06
+1
TRST JE BIL VEDNO NAS.SAMO NEKDO GA JE PRODAL.KAJ BI DAL DA BI BILO ZOPET LETO 1991.
Goky
01. 03. 2009 19.30
giuleta Kje vidš kakšno Jugo. zastavo. Najbrž si slepa za barve.
giuleta
01. 03. 2009 19.14
+1
cijskegTo je sramota za nas, ker smo daleč od civilizaa obnašanja. Prvi znak, da je človek postal človek je ravno v tem ,da je pokopaval svoje mrtve..Pa še nekaj, kaj so tam delale jugoslovanske zastave?
sencasrca
01. 03. 2009 17.11
V jamo bi jih pometal pa bi blo
FolkloraS
01. 03. 2009 16.29
"To ne bo edina provokacija, saj bodo člani optantske organizacije vsakič izbrali kakšno drugo lokacijo. Na območju Lokve je na kvadratnem kilometru površine namreč kakšnih petsto jam, od tega 280 brezen," menijo člani društva TIGR. (Foto: POP TV) Tako se dela, fašistična provokacija, kot vedno. Bravo TIGR in ostali.
kraSHevka
01. 03. 2009 16.10