Slovenija

60 odstotkov proti vladi

Ljubljana, 20. 06. 2008 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za Slovenijo ne bi bilo koristno, če bi Janševa vlada dobila nov mandat, meni velika večina anketirancev.

Glede na strankarske preference so anketiranci največ podpore namenili SD, in sicer 23 odstotkov, ki jih vodi Borut Pahor.
Glede na strankarske preference so anketiranci največ podpore namenili SD, in sicer 23 odstotkov, ki jih vodi Borut Pahor. FOTO: POP TV
Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje, ali verjamejo, da bosta slovenska policija in tožilstvo pri preiskavi suma korupcije v zvezi z nabavo oklepnikov patria opravila svojo vlogo odgovorno in nepristransko. Pritrdilno jih je odgovorilo 33 odstotkov, 56 odstotkov pa takšni trditvi ne verjame.

Zadnja javnomnenjska raziskava Politbarometer pred parlamentarnimi volitvami, v kateri je sodelovalo 804 anketirancev, je pokazala, da po strankarskih preferencah vodijo Socialni demokrati (SD) Boruta Pahorja s 23 odstotki, kar je pet odstotkov več kot aprila. Sledi Socialno demokratska stranka (SDS) Janeza Janše s 15 odstotki, aprila 16, na tretje mesto pa se je uvrstila Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmaga Jelinčiča Plemenitega s sedmimi odstotki, kar je enako kot aprila. Zares Gregorja Golobiča se je s šestimi odstotki uvrstila na četrto mesto, sledijo Liberalni demokrati Slovenije (LDS) Katarine Kresal s petimi odstotki in Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) Karla Erjavca s tremi odstotki. Po dva odstotka podpore pa imajo Nova Slovenija (NSi) Andreja Bajuka, Slovenska ljudska stranka (SLS) Bojana Šrota in Lipa Saša Pečeta.

V javnomnenjski raziskavi, ki jo pripravlja Center za raziskovanje javnega mnenja, so anketirance povprašali tudi, ali bi bilo za Slovenijo koristno, če bi Janševa vlada v sedanji sestavi dobila mandat še za naslednja štiri leta. Da bi bilo to za Slovenijo koristno, meni 29 odstotkov vprašanih, da bi bilo nekoristno, pa 61 odstotkov, medtem ko jih je 10 odstotkov odgovorilo z "ne vem".

Raziskava je zabeležila tudi visok odstotek nepodpore Janševi vladi, saj vlade ne podpira 60 odstotkov vprašanih, podpira pa jo 33 odstotkov, ostali so neodločeni. Po besedah predstojnika Centra za raziskovanje javnega mnenja Nika Toša tako visokega zavračanja niso zabeležili vse od začetka meritev leta 2001. Podoben rezultat so zabeležili tudi pri vprašanju zaupanja v institucije, kjer se je 27 odstotkov anketirancev izreklo, da predsedniku vlade zaupa, 48 odstotkov pa mu ne zaupa. "Premier Janša se je tako znašel na najnižji točki zaupanja od leta 1996, z izjemo obdobja Bajukove vlade," je pojasnil Toš.

Predsedniku Türku zaupajo

Tudi sicer je raziskava zaznala manjše zaupanje v vse institucije. Na vrhu lestvice zaupanja je sicer še vedno predsednik republike Danilo Türk, ki mu zaupa 68 odstotkov anketirancev. Sledijo evro (49 odstotkov), vojska (42) in varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik (40 odstotkov). Po deležu izrečenega nezaupanja pa so na dnu lestvice cerkev in duhovščina (54 odstotkov), sodišča in politične stranke (50), predsednik vlade (48), vlada (45) in državni zbor, ki mu predseduje France Cukjati (42 odstotkov).

Vrsta neresnic v vladni brošuri?

Izvajalci javnomnenjske raziskave so raziskovali tudi odnos anketirancev do trditev, ki so bile zapisane v vladni brošuri z naslovom Slovenija včeraj, danes, jutri. S trditvami, da se je izboljšala socialna varnost upokojencev, da je mladim olajšan dostop do stanovanj, da so se skrajšale čakalne dobe v zdravstvu, da je dostop do zaposlitve lažji, da so plače in pokojnine pravičnejše ter da so se davki znižali, se v povprečju strinja od 13 do 27 odstotkov vprašanih, od 58 in 77 odstotkov anketirancev pa trditve zavrača. Raziskava je zaznala tudi višji delež nezadovoljnih glede vprašanj socialnega položaja delavcev, vpletanja politike v gospodarstvo in korupcije. Indeks kritičnosti namreč pokaže, da je ostro kritičnih 57 odstotkov vprašanih (aprila 53), kritičnih 20 odstotkov (aprila 23), in nekritičnih oziroma delno kritičnih osem odstotkov (enako kot aprila).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vlozar
06. 07. 2008 19.45
Vinadap,za tisti tvoj piknik bo zelo slabo vreme,tako, da se ga boš moral odpovedat!!!
gadni@email.si
05. 07. 2008 22.04
Pahor mi ni najbolj všeč vendar v sili tudi hudič muhe žre. Pred štirimi leti smo si želeli predvsem sprememb. SDS in JJ sta dobila priložnost in sta dokazala, da nista sposobna voditi države tako kot se to počne v 21 stoletju. Vladavina SDS me spominja preveč na komunizem važno da vladamo pa če tudi kršimo človekove pravice, uzakonjamo represijo, korupcijo, važno, da smo na oblasti. pa četudi ljudje umirajo od lakote.
apostoli
05. 07. 2008 21.51
raziskave lopova niko tos fdv.
Endimion
04. 07. 2008 09.43
arksikris: In desna politična opcija? 2/3 jih je sedelo v raznih občinskih odborih in v kakem od miljona raznih komitejev KP. Samo prebarvali so se... in eni in drugi. Levi malo manj, desni malo bolj. oboje pa izhaja iz ene in iste politične sredine. saj druge kot partije ni bilo. Če sebe pogledam... bi pravzaprav, če bi apliciral svojo plačo na termin te, zdajšne vlade, moral z velikim veseljem volit to vlado. pa je ne bom..... Ker smatram da zato, da gre meni bolje zdaj, kot pred 4 leti, ni imela nič zraven. In tudi če bi mi šlo slabše, verjetno ne bi imela dosti zraven.... Meni gre malo na jetra jamranje o tem kako so danes nikakve penzije, in kako smo se včasih fino imeli.... ja imeli, vendar na čigav račun? penzionistov je več kot jih je kdaj prej bilo (se še spomnete tistih predčasnih upokojevanj? V trboovljah je en kup za delo sposobnih ex-rudarjev, ki so leta enostavno dokupili, in šli pri 45 v penzijo!!!!! Tak človek bo od države vlekel bistveno dlje (cca 25 let dlje). pa policaji, pa ne vem kdo še vse se je predčasno upokojeval.... največja napaka prejšnega sistema je bilo umetno ustvarjanje socialnega mira... to je dolgo držalo režim skupaj. nismo imeli veliko, nihče ni bil bogat, smo pa živeli.... na dopust smo hodili v sindikalne domove, ali pa smo si na pol na črno postavili vikendice v istri in dalmaciji. A ja, eni smo kampirali... :) in tudi če odštejem vedno preveč potrošno državo, se račun ne izzide. Ekonomija ne bo mogla podpirat vedno večje apetite vseh tistih, ki se zdaj iz take ali drugačne oblike proračuna napajajo.... če pogledam svojo plačilno listo vsak mesec... za recimo 1€ moje plače, gre državi še 73 centov. Ma.. za koga? za to, da moram mimo tega plačevat še dva penzijska stebra, pa še upat, da se moje upravljanje premoženja izzide v smer, da bom na stara leta nekaj imel? Samo to je folku, ki je zrasel v sistemu umetne sreče, danes težko dopovedat. Da nam, mladim grozi še marsikaj drugega... mi se moramo prilagajat trenutnim potrebam na trgu dela, vedno manj je služb za nedoločen čas... Cene pa so vsak dan višje.... Pred kratkim sem imel žolčno debato z gospo ki je trdila da je država zdaj nepravična (pred kratkim je ostala brez službe). na moje vprašanje o tem, kako šolo ima, pa ustreli: Osemletko! Pa pr nas šolani ljudje težko dobijo zaposlitev... poznam magistro ekonomije ki kelnari v centru ljubljane.... Mislim da ni tok poanta, katera vlada je na oblasti.... sistem se menjava... In to je boleče... Boleče je za one, ki so prej imeli malo, pa imajo zdaj še manj... in boleče je za one, ki danes nimajo (nimamo) še nič, ker vemo, da nam bo precej manj podarjenega.. ne manj, nič nam ne bo podarjenega... In veste kaj je najbolj smešno? Najbolj ponavad jamrajo kaki delavci, ki ob 1 popoldne v delovni obleki v senčki kakega lokala sisajo pivo..... LP
vinadap
03. 07. 2008 18.47
arksikris - slab matematik si,tisti,ki so šli pred 20-imi leti v penzion so imeli ( za delavski razred mislim )180 - 200 EUR penziona,vendar si takrat za ta denar nekaj dobil,danes imajo pa 300 - 350 EUR,in si še zdaleč ne morejo privoščiti tistega,kakor pred 20 -imi leti.
arksikris
03. 07. 2008 18.00
Vinadapu: Nekoč je bil delavec res nekaj vreden! To se mu še danes pozna na mizerni pokojnini, ki si jo je prislužil še za časa bivše Jugovine. Janša to mizerijo kvečjemu blaži.
vinadap
03. 07. 2008 17.10
mac 4 m - ne vem koliko si star,vendar v prejšnjih časih je bilo veliko bolje v Sloveniji,in to mi govori čezdalje več ljudi. Tisto drugo kar si napisal,je pa žal gnila kapitalistična odiseja,katere v tistih časih nismo poznali. Takrat je bil delavec nekaj vreden,kaj pa danes? Malo poglej po teh naših veletrgovskih hišah,kako se vedejo do trgovk,oz.tam zaposlenih in še veliko drugih stvari je. Jaz lahko z vso pravico rečem le gnili kapitalizem.
vinadap
03. 07. 2008 16.51
Ker je stvar več ali manj jasna,in vem da so JIJ & CO. & M.K.šteti dnevi,in postajao vedno bolj narvozni,zaradi naše bližajoče zmage,sem se odločil da v soboto napravim ogled v kamniški bistrici za prijeten piknik,za kar se bova z Prvo Borcem še dogovorila. Dobrodošla SD !!
arksikris
03. 07. 2008 16.29
Mislim, da bi bilo kar dobro da bi Janševa vlada dobila še en mandat LE DA PAHORJEVI SLOVENČKI TEGA ŠE NE VEDO. Jim bo pa postalo jasno tisti trenutek, ko bodo ,če bodo (pa vendarle upam da ne bodo), v Sloveniji ponovno prevzeli oblast komuniati. Ja! Tisti komunisti, ki nimajo niti toliko morale, da bi rekli bobu bob in se skrivajo za nekakšnimi solialnimi demokrati /SD/. SPREVRŽENOST!
mac4_m
24. 06. 2008 22.33
prvo borec jaz verjamem, da bi bil socializem ali pravi komunizem boljši red od obstoječega. Samo ne smeš mešati z 'levičarstvom' naše kvazi leve opcije, ala sd, lds in satelite. Ti ljudje s tem nimajo zveze, kar so pokazali v 12 letih oblasti je bilo najbolj desno možno vedenje - kraja, uničevanje podjetij, odpuščanja delavcev, izigravanje odpravnin, tajkunizacija, fevdalno prilaščanje vsega kar so slovenci ustvarili v nekaj generacijah. Če nisi totalno slep ti morajo bit te stvari jasne in zato ne nasedaj kvazi 'levim' opcijam. V tem trenutku je nemara ne najboljša 'janševa' opcija mnogokrat boljša od katastrofalne kvazi leve opcije, ki je svoje 'sposobnosti' pokazala v 12 letih vladavine. Menda še imaš dober spomin??
mindfucker
23. 06. 2008 01.49
blanka, blanka. kadarkoli "se srečava" na forumih, si pod vplivom alkoholnih destilatov. a si zaposlena v kakšni oštariji??
Buena Vita
23. 06. 2008 01.28
VOLK DLAKO LAHKO ZAMENJA,NAVAD,IN POŽREŠNOSTI PA NE,Z KRVJO JE POLIT,Z KRVJO BO KREPNU
Prvo Borec
22. 06. 2008 13.36
mac4_m saj boš videl jeseni LOL LOL Desničarske zgubljenci !!!
mac4_m
22. 06. 2008 13.00
seenamateja imaš približno prav, do brozove smrti. Po tem 'levakov' ni bilo več. Vn je prlezu gnoj, ki se je šlepov zravn in ki nima zveze z socialo in delovnim klasom. sd, lds, pa drugi sateliti so samo še skupek tistih, ki so pokradli kar je narod ustvaril v 60 ih letih socializma. Uničl, pokradl, prodal, zasužnjil lasten narod in si razdelil med sabo nakradeno. Tako izdajstvo je enakovredno domobranskemu..Tudi kazen bi morala biti podobna..
luka.6000000@gmail.com
22. 06. 2008 12.09
ja janez za potrditev mandata bo treba kaj konkretnega nardit....ne pa sam meglo prodajat....in govort kako se bo ukrepalo proti tajkunom....... enida pametna poteza te vlade so bile vinjete..... drugače pa sama megla pa kraja....
Tonček Balonček
22. 06. 2008 09.14
Tudi če bi ta SDS dobila največ glasov od vseh, Janša pač ne bo s kom imel sestaviti vlade, kajti Bajukovi so več ali manj politična trupla, vse je odvisno koliko bodo dobili DESUS-ovci, SLs jevci in še kdo, skratka na "desnici" bo Janša ostal sam, kar bo dobil več odstotkov, bodo to glasovi od NSi-jevcev, ki imajo Bajuka že poln kufer, pripeljal ga je pa ravno ta naš Janez, zda jih pa reže kot salamo, kot se je slikovito izrazil Štvovs, t.j. tista Matilda!
Prvo Borec
22. 06. 2008 07.56
LinkinPark ne boste več stopili v slovensko gostilno, ne se bat.
LinkinPark
21. 06. 2008 23.37
Ko prideš v gostilno, najprej počakaš, da odnesejo ostanke prejšnjega obiskovalca. In to včasih traja predolgo....
sedempalckov
21. 06. 2008 19.22
Hju, a tonček ti to resno? Vem da nihče ne bo nič naredu. ....sam tudi ta vlada je totalen poden....to je moje mnenje. Meni ni zdaj nič boljše, sam še težje. ena država kot je Slo, tako majhna pa samo dva mio nas je, pa da ne moremo normalno živet, to je zame sramotno. Zdaj razpiszujejo referendume.....zakaj neki, sej jih plačamo da delajo in misliljo v imenu ljudstva, in zdaj dvojni nateg, še referendume plačujemo mišljenja pa se NE upoštevajo...absurd
seenamateja
21. 06. 2008 18.44
ja kaj zdaj toncek, a pol kar ukinemo volitve, pa naredimo se en referendum, o tem koga bi volili, da bo mela vlada orientacijo, dobr referirajte jutri!