Slovenija

'Vse skupaj je politična farsa'

Ljubljana, 30. 03. 2011 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodba proti Karlu Erjavcu in Albinu Gutmanu bo znana v ponedeljek. "Naj naredijo, kar hočejo. Jaz vem, da bom na končni instanci dokazal svojo nedolžnost," je dejal Erjavec.

Danes so potekali še sklepni govori, razglasitev sodbe bo v ponedeljek.
Danes so potekali še sklepni govori, razglasitev sodbe bo v ponedeljek. FOTO: Miro Majcen

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je končala zadnja obravnava v sojenju nekdanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu in nekdanjemu načelniku Generalštaba Slovenske vojske Albinu Gutmanu, ki sta obtožena nevestnega dela v službi v postopku nakupa oklepnikov Patria. Danes so potekali še sklepni govori, razglasitev sodbe bo v ponedeljek.

Erjavec je po današnji obravnavi povedal, da je v sklepni besedi razložil, da "tožilstvo zlorablja svoje pristojnosti". Želi mu namreč dokazati, da je zaradi mitraljezov oškodoval državo, pri čemer pa je bilo po besedah nekdanjega obrambnega ministra dobavljenih šele 21 mitraljezov, "pa še te vse potrebujemo". "Vse skupaj je politična farsa," je poudaril. Na vprašanje, ali pričakuje, da ga bodo v ponedeljek oprostili, je Erjavec dejal, da mu je vseeno. "Naj naredijo, kar hočejo. Jaz vem, da bom na končni instanci dokazal svojo nedolžnost," je dejal.

Sodbo bo sodišče razglasilo v ponedeljek ob 14.30. Tako razglasitev kot obrazložitev sodbe bosta predvidoma javni.

Ponovno je zatrdil, da je bil namen obtožnega predloga njegova diskreditacija. V ozadju tega sojenja, pa tudi v ozadju tožbe vlade za ničnost pogodbe s Patrio, je po njegovem mnenju kapital. Posel z oklepniki se namreč hoče prenesti na tistega, ki na razpisu ni uspel, je prepričan Erjavec.

Erjavčev odvetnik Luka Podjed je dodal, da tožilka v današnjem sklepnem govoru, ki je trajal dve uri, ni predstavila nobenega novega dokaza ali argumenta. "Še več, po moji oceni je selektivno in iz konteksta jemala vsebino posameznih dokazov in izpovedi prič in na ta način skušala prikazati, da je imela prav, ko je vložila obtožni predlog zoper mojega klienta," je povedal.

Po besedah Gutmanovega odvetnika Emila Zakonjška noben od dokumentov, na podlagi katerih je tožilstvo gradilo svojo obtožbo, ne dokazuje "niti nevestnega dela, še manj pa škode". Kot je pojasnil, bi bila škoda objektivni pogoj kaznivosti, vendar pa ni nastala, niti ni bila izkazana v proračunu. Zakonjšek v ponedeljek pričakuje oprostilno sodbo.

Na današnji obravnavi sta sicer uvodoma pričala brigadir Dragan Bavčar in poveljnik sil Slovenske vojske Branimir Furlan. Sama zaslišanja nista komentirala, je pa Erjavčev odvetnik Podjed povedal, da sta tako Bavčar kot Furlan potrdila tezo obrambe, da škoda v postopku nakupa patrij ni nastala. Obramba je danes sicer predlagala, da bi bili sklepni govori javni, a sodnik tej zahtevi ni ugodil, zato so potekali za zaprtimi vrati.

Tožilstvo Erjavcu in Gutmanu očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
30. 03. 2011 16.19
Od kdaj je neresno delo kriminal, je tu podkupovanje ali kraja, da pa mogoče ni bila najbolj primerna odločitev, to pa ni kriminal. Kako sploh lahko določiš škodo, bi moral kupiti boljše opremljene, pa še nekaj več?
pupa_od_anbot
30. 03. 2011 15.53
Eh Karl, ti še kaj drugega ne razumeš.....
major1
30. 03. 2011 15.48
Sodstvo deluje tako, da dokažeš, da si kriv. Ne prikazujta druge plati, sprejmita krivdo in se posujta s pepelom. Potem bosta v javnosti lahko prodajala zgodbo: mislila sta, da je to igra.
klavdijl
30. 03. 2011 14.58
hja pri našem sodstvu itak vse dolgo traja... smo ko se o tem govori nikogar na oblasti ne zanima, ko se to dogodi njim je pa krivica ....
Danijel Fric
30. 03. 2011 13.41
Ja veš Karli, niso plačani na uro in nimajo norme, sicer te imajo pa tako samo za preusmirjanje pozornosti. Čudna so posla gospodova.
botjabotja
30. 03. 2011 12.50
aford 30.03.2011, 12:12 1 Taka je hitrost Slovenskega pravosodja.Imajo srečo,da so plačani iz proračuna,mi drugi,moramo delo končat,da dobimo plačilo. ČE ga dobimo...
zulj001
30. 03. 2011 12.47
A ne bi bilo veliko več koristi,če bi se tožilstvo in sodstvo ukvarjalo z Zidarjem,Tovšakovo,Jankoviči in še stotimi drugimi ,ki so uničili to državo...............Glede na rezultate te vlade je pa jasno kot beli dan,da svoje delo opravljajo NE VESTNO v kompletu...............
aford
30. 03. 2011 12.12
Taka je hitrost Slovenskega pravosodja.Imajo srečo,da so plačani iz proračuna,mi drugi,moramo delo končat,da dobimo plačilo.
santamaura
30. 03. 2011 11.43
Ko bo razumel kaj je to minister za obrambo, potem bo še marsikaj drugega razumel
izotop
30. 03. 2011 10.52
Ne razumes, ne? No zdaj lahko vidis, kako se drzavljani kdaj pocutimo.
jojo111
30. 03. 2011 10.52
ne se jezit če nebi bil v politiki bi bil že na dobu pa si kriv ali ne