Slovenija

'Včasih je bolje ostati tiho'

Ljubljana, 12. 02. 2010 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ministrica Kresalova poudarja, da je policija postopek vodila neodvisno in profesionalno. Pravi še, da čeprav je njen partner Senica, nima s primerom nič. SDS in SLS sta zoper Pogačnika zaradi vrnitve bulmastifov vložili interpelacijo.

Zaradi napada in smrti Saša Baričeviča, ki so ga prejšnji teden do smrti ogrizli bulmasitifi, so v koalicijski stranki SLS in SDS zaradi objektivne odgovornost zoper kmetijskega ministra Milana Pogačnika vložili interpelacijo. Očitajo mu med drugim pristranskost vodenja postopka vrnitve bulmastifov Sašu Baričeviču, ki so ga psi pred dnevi ubili.

Radovan Žerjav
Radovan Žerjav FOTO: Blaž Garbajs

V SLS so sicer do zadnjega mislili, da interpelacije ne bo, ker so upali, da bo minister sam odstopil. A to se žal ni zgodilo, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Žerjav in dodal, da zato predlagajo interpelacijo in razrešitev ministra.

"V tem primeru gre za grobo teptanje javnega interesa in pravne države," je povedal Žerjav in dodal, da je obstajalo veliko elementov, ki so kazali na to, da se omenjeni psi preprosto ne bi smeli vrniti lastniku. "Ministra za kmetijstvo noben zakon, nobena odločba, nobeno sodišče ni pozivalo k temu, da pse vrne, ampak na ministrstvu je kljub temu vladala velika želja, odločnost ali celo trma, da se psi vrnejo, kar se je kazalo tudi skozi pritiske vsepovsod," je dejal.

SD: Nihče nima vnaprejšnje podpore

Koalicijski poslanci se bodo o podpori ministru za kmetijstvo Milanu Pogačniku odločili po prebrani interpelaciji, ki so jo vložili poslanci SDS in SLS. Podlaga za odločitev o ministrovem ravnanju v postopku vrnitve psov Sašu Baričeviču bo tudi ministrov odgovor. Nihče nima vnaprejšnje podpore, poudarja Bojan Kontič iz SD.

Bojan Kontič
Bojan Kontič FOTO: POP TV

Interpelacija je seveda ena izmed možnosti, ki jih ima opozicija za nadzor dela vlade, to niso nepomembne teme, vendar je v tem trenutku na prvem mestu seveda ukvarjanje z izhodno strategijo, meni Kontič, sicer vodja poslanske skupine SD. Interpelacijo in ministrov odgovor nanjo bodo po njegovih besedah resno preučili, potem pa se bodo po pogovoru s premierjem Borutom Pahorjem v poslanski skupini odločili o podpori. V tem trenutku minister po njihovih ocenah delo opravlja kakovostno, razprava o interpelaciji pa bo dala tudi odgovor glede ravnanja v konkretnem primeru.

Na vprašanje, ali bodo Pogačniku svetovali odstop, da se izogne razpravi o interpelaciji, je Kontič dejal, da gre za pomembno vprašanje, ki zahteva določena pojasnila in ministrov odgovor, ter da minister verjetno ne potrebuje njihovih nasvetov. Na ministrov odgovor bodo počakali tudi v poslanskih skupinah Zares in LDS, kjer interpelacije tudi še niso prebrali.

Zares: Nikogar ne smemo soditi

Kot pravi vodja poslanske skupine Cveta Zalokar Oražem, imajo v koalicijski pogodbi sicer zapisano, da poslanci koalicijskih strank interpelacij zoper ministre ne bodo podprli, vendar se v tem primeru "stvari odvijajo na takšen način, da pravzaprav ne moremo biti prepričani, da v tem trenutku poznamo že vsa dejstva in vse detajle, zato se mi zdi korektno, da si vzamemo čas, da dokumente natančno preučimo, da ne bi komur koli naredili krivice".

Cveta Zalokar Oražem
Cveta Zalokar Oražem FOTO: Blaž Garbajs

"Nikogar ne smemo soditi, preden niso znana vsa dejstva, vsaj za nas je to pomembno," poudarja Zalokar Oražmova. Na vprašanje, ali bi ona na Pogačnikovem mestu odstopila, je odgovorila, da minister sam ve, kaj je naredil in česa ni naredil. "Žal v naši državi ogromno stvari na vseh nivojih poteka na osnovi določenih mreženj, določenih poznanstev," pravi poslanka. Po njenih besedah bi si delali utvaro, da to ni vsakdanja praksa na vseh področjih, "je pa seveda izjemno slaba praksa, ki se je v zadnjih letih preveč razbohotila".

Kot je zatrdil vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic, bodo preverili vsa dejstva, in če bodo v razpravi o odgovornosti ugotovili, da je bila kršena zakonodaja, potem bo njihova "odločitev jasna". Kot poudarja, bodo vztrajali na zakonitih in legitimnih rešitvah. Podatki, ki jih ima do tega trenutka, pa mu ne dajejo dovolj podlage, da bi ugotovil kršitve zakonodaje, pravi Sajovic.

Vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec je dejal, da se v poslanski skupini o interpelaciji še niso pogovarjali in zato o tem ne daje izjav. Poslanec DeSUS Matjaž Zanoškar pa je po vloženi interpelaciji dejal, da je sam osebno ne bo podprl. "Gre sicer za neko objektivno odgovornost za stvari, ki so se odvijale, vendar to ni zadosten razlog," je pojasnil.

Policija dobro opravlja delo

"Kadar je toliko izjav v zraku, kadar vsi – pristojni in nepristojni – hitijo govorit in obtoževat dru drugega, kadar nivo razprave pade pod vsako dostojno raven, je prav, da kdo izbere tudi odločitev, da je tiho. Ker pa so namigovanja in špekulacije o delovanju institucij države in prikrivanju dosegle višek, je treba nekatere stvari postaviti na svoje mesto,” poudarja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

Katarina Kresal in Janko Goršek
Katarina Kresal in Janko Goršek FOTO: Dare Čekeliš

Če kakšna institucija deluje neodvisno in profesionalno, potem je to policija. Ljudje ji lahko popolnoma zaupajo in zagotavljam vam, da – v okviru svojih pristojnosti – ne bom pustila, da se kar koli pomete pod preprogo. Policija je nedvoumno pojasnila, da postopek od prvega dne vodi profesionalno in neodvisno, zato je tudi prva ugotovila možnost zlorabe psov in na to večkrat posebej opozorila veterinarske inšpektorje in patologe,” še poudarja Kresalova.

Odgovarjam lahko le za svoja dejanja

Če bi se izkazalo, da postopki, zakoni in strokovna merila pri odločanju glede vrnitve psov lastniku niso bili spoštovani, pričakujem, da bodo pristojni za to tudi odgovarjali. Tudi minister. To je temelj pravne države in verodostojnosti vsake vlade, je še poudarila Kresalova.

“V tem primeru pa gre tudi za veliko človeško tragedijo, ob kateri so se odprla vprašanja temeljnih vrednot posameznikov in družbe. Vprašanje odnosa do živali in odnosa do temeljnega človekovega dostojanstva. Če se bo pokazalo, da je šlo res za zlorabo živali, potem je to vredno vsake obsodbe,” še dodaja ministrica Kresalova.

Kot že tolikokrat prej, tudi v primeru izbrisanih je bilo tako, se mi očita osebne povezave. Ja, Miro Senica je moj partner in Rajko Rotner je moj stric. To je pa tudi vse, kar imam s tem primerom. Jasno je, da ne morem odgovarjati za ravnanja strank, ki jih zastopa odvetniška pisarna, niti ne za uspešnost zastopanja strank s strani pisarne. Prav tako ne morem odgovarjati za strokovna mnenja priznanih strokovnjakov. Odgovarjam lahko le za svoja dejanja in svoje poteze!" še sklene Kresalova.

SDS: Kršenje ustave

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je menil, da ko so predvčerajšnjim poslanci koalicije napovedali ustanovitev preiskovalne komisije, so mislili, da bo ta preiskovala ta primer. "Preiskovanje nekih brezplačnikov je bila preusmeritev pozornosti. Poskusili so zamaskirati ta primer. To vračanje živali ni v skladu z zakonom. To so dosegli z aktivnostmi vplivnih posameznikov in funkcionarjev," je zatrdil.

Tanko tudi dopušča možnost, da bo v prihodnosti o tem primeru ustanovljena parlamentarna preiskovalna komisija. Po njegovem mnenju je tudi neobičajno, da se ob tej tragični zgodbi ni oglasila notranja ministrica Katarina Kresal, ki da se sicer "ukvarja pravzaprav z vsako izjavo kogar koli v opoziciji". Tudi ustreznega odziva protikorupcijske komisije po mnenju Tanka ni zaznati.

Jože Tanko
Jože Tanko FOTO: SDS

Poleg tega Tanko poudarja, da je predlog zakona o odgovornem lastništvu psov, ki ga je Borut Sajovic iz LDS predlagal že v prejšnjem mandatu, a ni doživel podpore, omogočal postopek, ki se je nato dejansko zgodil v obravnavanem primeru. "Ta zakon da slutiti, da se je v ozadju dogajalo marsikaj," je pojasnil in dodal, da se pri tem lahko išče sledi klientelističnih povezav.

'Pritiski niso prihajali le z ministrstva'

Hkrati pa Tanka čudi tudi, da je premier Borut Pahor naročil izdelavo poročila o dogajanju v zvezi z bulmastifi prav ministru, ki je bil vpleten v dogodke.

Žerjav pa je govoril o pritiskih z ministrstva. "Ko se je zgodba lani začela, je bila SLS deležna posmehovanja in tudi sam sem želel primer opustiti. Nato so mi poslanci in sodelavci v stranki dejali, da prihajajo ljudje na stranko z željo, da se SLS umakne iz te zgodbe. Da prenehamo z opozorili. Ti pritiski so bili tudi s strani ministrstva – ne le ena oseba, z biotehnične fakultete in tudi drugih," je povedal.

Hkrati pa je tudi zatrdil, da državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Sonja Bukovec, ki se je med prvimi znašla na kraju prizorišča, ko so psi ubili svojega lastnika, ni članica SLS, saj ni plačevala članarine.

Kršili 10 členov ustave

V vlogi za interpelacijo pa sta stranki navedli objektivno odgovornost kršitve oziroma nespoštovanja 10 členov ustave, sum povzročitve kaznivega dejanja, kršitve dveh členov Zakona o vladi, negiranja stroke in evidentne pristranskosti ter politično in osebno vplivanje na postopek odločanja v konkretni zadevi, neupoštevanje številnih javnih pozivov k zaščiti javnega interesa in dajanja prednosti interesom posameznika. Kot zadnjo točko pa so navedli poskuse utišanja opozicijske SLS.

Primer bulmastifov po Tankovem mnenju kaže, da izjave predstavnikov koalicije o tektonskih premikih na različnih področjih pravzaprav pomenijo, da se lahko tudi kršijo zakoni oziroma na poseben način rešujejo želje posebnih skupin ali elit.  "Eden takšnih tektonskih premikov je najbrž tudi sprememba družinskega zakonika, ki uvaja neke neobičajne zadeve in formulacije ter dopušča neke neobičajne možnosti določenim, a očitno privilegiranim skupinam," je še dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakac8
14. 02. 2010 03.28
“V tem primeru pa gre tudi za veliko človeško tragedijo, ob kateri so se odprla vprašanja temeljnih vrednot posameznikov in družbe. Vprašanje odnosa do živali in odnosa do temeljnega človekovega dostojanstva. Če se bo pokazalo, da je šlo res za zlorabo živali, potem je to vredno vsake obsodbe,” še dodaja ministrica Kresalova. ------- A kaj, ko boste naredili tako, kot da psi niso bili zlorabljeni in ne bo obsodbe. Saj res, da dohtarja-ice ni več, ampak to bi moral biti tudi skozi obsojanje opomin za druge....Bljak, gravžajo se mi ti politiki dobesedno...
beton
13. 02. 2010 16.04
Bolj kot laže Katra,bolj se ji daljša nos-pardon vidijo brki!!
janko jereb
13. 02. 2010 15.59
Policija je že v redu npristopila, le da je pri tem primeru spet naletela na Senico. Ne nas farbat Kresalka, da nič ne veste, niti o psih, najemninah za stavbo FBI, ponarejanju podpisov za vašo mamo v primeru fizioterapevtov, pa izbrisani... Vso vlogo ima v rokah Senica in gliha vkup štriha. Tišina Kresalke je bila povsem pričakovana saj je potrebovala čas, da nebi kaj narobe izjavila, je pa Senička bil stalno zraven tako in drugače, saj ona od njega potrebuje le keš. Vera ljudi v enakost pred zakonom je upravičeno omajana in resnica se vedno bolj jasni !
beton
13. 02. 2010 14.36
tudi jaz sem opazil brke in BOLJK KOT SE JE LAGALA,BOLJ SO SE JI VIDELI !!! (kot nos pri ostržku) slučaj ali....
vetlan
13. 02. 2010 14.02
RADO62, tukaj se pa strinjava. Pokvarjena je v nulo. Že to, da se lepa ženska šlepa zraven takšnega deca, veliko pove o njej.
vetlan
13. 02. 2010 14.00
Včasih je boljše ostati tiho. Ali se zaveda kaj govori? Saj ni navadna baba, ampak politik, ki zastopa narod. Če pa jo skrbi samo njen stolček, potem je res boljše ostati tiho. In mi plačujemo takšne politike?
RADO62
13. 02. 2010 13.57
'Včasih je bolje ostati tiho' ??? Seveda smo to opazili že v primeru mame Friderike Kresal... Včasih je pač bolje biti tiho, ker dejstva povedo več od nakladanja pokvarjene Katarince.... heh
robba
13. 02. 2010 10.35
pa ne moreš verjet, ej, sicer nisen za janša, ampak kaj ti reče ta cveta, v koalicij. pogodbi imamo zapisano, da interpelacij ne podpremo.pa se prav, sploh ni važno je odgovoren al ne,oni ne bodo podprli tega, ker je njihov, a da bi to rekl v prejšnjem mandatu, pol bi rekl, evo general je ukazal, pa se ne smejo po svoji vesti odločat..., višek demokracije
broj1
13. 02. 2010 10.02
če veš preveč ja je boljše če si tiho. Sinica ji sigurno ni nič povedal????
vetrolov
13. 02. 2010 09.54
iSKRICA današnje DELO KOT SOL NA DUŠEVNE RANE NAŠE MINISTRICE: KAKO STRAŠNA JE MISEL, DA JE TISTO, KAR LJUDJE GOVORE O NAS R E SN I C A !!!!!
chichina
13. 02. 2010 09.53
Mislim, ker me že skoz brišete, a ni ok, če napišem, da je kresalka arogantna, al ni ok, da je hladnokrvna al vas moti to, da sem opazila, da ima "ženska" brke in se sprašujem...kako to, saj bi si jih pri vsem tem denarju lahko dala odstraniti. Al so ti brki ???????
Kulak
13. 02. 2010 09.49
Kaj vam ni še jasno, da vas levi in desni krepko nategujejo ter vam obračajo pozornost od bistvenih stvari. Sigurno se za tem skriva kakšna nova prevara, ki nas bo dobro prizadela. Že 10 dni so vsi časopisi in televizijski programi polni bogih bulmastifov, novinarčki pa nakladajo do iznemoglosti. Levi in desni! Združite se! Če vam je res kaj do Slovenije, naredite že enkrat to državo demokratično in pravno, omogočite večini državljanov dostojno življenje, uredite že enkrat zdravstvo, socijalo in pokojnine. Novinarji, če imate jajca, odkrivajte nove kraje tajkunov, barabije novodobnih demokratov, ki se skrivajo za tem imenom v resnici pa kradejo in siromašijo nas in našo državo.
BOIXOS_NOIS
13. 02. 2010 09.33
kresalka-moralka "kvazi". denarja polno rit tako da naziv ministrice ji pomeni samo prestiž. le da s tem škodi celi državi in vsem državljanom. bolje naj gre v igralsko akademijo. potenciala več kot preveč...
petra1977
13. 02. 2010 09.20
Ne morem verjet z kakšno lahkoto laže.Sicer se je mal opazil cmok v grlu ampak ne zaradi sočutnosti do umrlega. Upam, resnično upam, da se zadeva ne bo pometla pod preprogo. Vse že kaže na to. Mi ( folk ) , ki smo jih izvolili, smo zgleda premalo, razen Požara, pa se noben drug medij ni spravil nad njih. Žalostno. Sem aktiven v gospodarstvu, sem videl že veliko manipuliranja, toda s tem se ne mora kosati, kaj takšnega, na podlagi vseh dejstev,dokazov...pa takšno sprenevedanje, še v sanjah ne bi mislil, da je kaj takšnega mogoče.
Nastja77
13. 02. 2010 09.11
Kresalka pravi ,da smo v tej državi pred zakonom vsi enaki ,namesto ,da bi privili Baričeviča naj plača odškodnino Megliču ste mu vrnili pse ,da ste se lahko nad njimi še naprej spolno izživljali takšno je vaš pojmovanje enakosti pred zakonom spoštovani vpleteni.
hot125
13. 02. 2010 09.09
Uboga voditelja intervjuja s Kresalovo,kako sta bila prestrašena in sta bila v veliko večji zadregi kot ministrca.
franz1988
13. 02. 2010 08.31
Za bruhat, kako bogata razuzdana elita serje po naših glavah.
capcarap
13. 02. 2010 07.38
kje pa so solze Kresnička??????
komunista@bigstring.com
13. 02. 2010 07.11
Njena izjava je, da je policija najbolj korektna in neodvisna!! Kako je potem možno, da policija v tej zadevi ne zasliši Senice, pa "častne" Katre? Kaj se je zgodilo s primerom njene mame, a jo je kdaj policija zaslišala? Kako je možno, da njen stric daje napačna "ekspertna" mnenja? Zakaj jo to nista tista novinarska cucka včeraj vprašala?
JeneJune
13. 02. 2010 06.57
Prvo novinarja Darja Zgonc in njen privesek sta sinoči pri intervjuju Kresalke pogrnila na celi črti. Namesto, da babo zmešano privijeta do konca, sta ji pustila, da je zrecitirala svoj pripravljeni govor. Še enkrat sta dokazala, da so nekateri novinarji v SLO brez hrbtenice! Zgledalo je, da ji bosta še pripravila čajček za pomiritev, pa kakšen obkladek prinesla, ker se ji godi taka krivica! Kresalova ti si ne moreš privoščiti biti tiho, saj si javna oseba, ministrica enega pomembnejših resorjev ter do vratu vpletena v zadevo! Če nas drugače non stop posiljuješ iz medijev z raznimi svojimi "načelnimi" nastopi o vsem predvsem nepomembnem si bila tukaj dolžna ne biti tiho! Neverjetno vse vam je dokazano, pa niste ničesar krivi, nič nam ni dokazano pa smo vsega krivi! GNUS in ti moraliziraš o pravni državi!