Slovenija

Odslej obvezne davčne blagajne: zavezanci pospešeno prevzemajo digitalna potrdila

Ljubljana, 02. 01. 2016 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po enomesečnem poskusnem obdobju je v Sloveniji uradno zaživel sistem davčnih blagajn pri poslovanju z gotovino. Odslej mora biti o vsakem prejetem plačilu obveščena finančna uprava, kupci pa morajo obvezno vzeti račun. Stekla pa je tudi nagradna igra, ki spodbuja ljudi, da vzamejo račune.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kazni za neaktivne
    01:17
    Iz 24UR: Kazni za neaktivne
  • Iz 24UR: Davčne blagajne
    02:56
    Iz 24UR: Davčne blagajne
  • Iz 24UR: Nagradna igra
    01:38
    Iz 24UR: Nagradna igra
Tudi pri poslovanju s plačilnimi ali kreditnimi karticami so obvezne davčne blagajne.
Tudi pri poslovanju s plačilnimi ali kreditnimi karticami so obvezne davčne blagajne. FOTO: Davčne blagajne

Davčne blagajne morajo uporabljati tisti zavezanci, ki morajo izdati račun za dobavljeno blago ali storitev in morajo voditi poslovne knjige in evidence, plačilo pa prejmejo v gotovini. Pri tem se za gotovino štejejo tudi plačilne ali kreditne kartice.

Odslej morajo ob vsakem plačilu z gotovino izdati račun prek elektronske naprave, ki izpolnjuje predpisane pogoje in prek spleta omogoča izvedbo postopka potrjevanja računa pri Finančni upravi RS (Furs). Ta bo račun potrdila, podatke pa shranila, s čimer bosta omogočena sledljivost in nadzor nad izdanimi računi.

Različnim gospodarskim subjektom, ki poslujejo z gotovino, se bo tako onemogočilo, da bi prevzeli plačilo, pozneje pa račun iz blagajne izbrisali oz. ga popravili. Po izračunih vlade bi lahko zato pobrali od 50 do 100 milijonov evrov več dajatev letno.

Da bi razbremenili tiste zavezance, ki izdajajo le manjše število računov in so jim davčne blagajne prevelik strošek, je na voljo brezplačna aplikacija Mini blagajna, do katere je mogoče dostopati prek Fursovih spletnih strani.

Ponudniki blaga in storitev so morali na vidnem mestu v poslovnem prostoru razobesiti obvestilo, da mora prodajalec izdati račun in ga izročiti kupcu, ta pa ga mora vzeti in ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Ta obvestila morajo biti zelene barve, predpisani sta tudi oblika in velikost.

Zavezanci se sicer lahko odločijo za dveletno prehodno obdobje, ko lahko račune še vedno izdajajo iz vezanih knjig računov, a v tem primeru v istem poslovnem prostoru ne smejo imeti elektronske naprave za izdajanje računov. Od leta 2018 dalje pa bodo lahko z vezanimi knjigami računov poslovali le še tisti, ki bodo dokazali, da nimajo internetne povezave.

Od 31. decembra zvečer do danes zjutraj je namensko digitalno potrdilo, brez katerega davčna blagajna ne deluje, prevzelo 932 novih zavezancev. Danes, prvi dan obvezne uporabe davčnih blagajn, pa je v sistem vsako uro vstopilo v povprečju 150 novih zavezancev, so povedali na Fursu. Pričakujejo, da se bo prevzemanje digitalnih potrdil s takšno dinamiko nadaljevalo tudi še v nedeljo.

Po podatkih za 15. uro je namensko digitalno potrdilo doslej prevzelo 36.497 zavezancev, vendar jih davčne blagajne dejansko uporablja le 19.807. Poleg prevzema potrdila imajo pred dejanskim začetkom uporabe davčne blagajne namreč še kar nekaj opravkov, med drugim morajo nadgraditi oz. kupiti ali najeti elektronsko davčno blagajno z ustreznim računalniškim programom, ki pravilno izpisuje račun in dodatne podatke, ki se zahtevajo na njem.

Vsak dan pričakujejo do 5 milijonov potrjenih računov

V zadnjih dneh leta 2015 je bilo vsak dan davčno potrjenih več kot dva milijona računov, ko bodo v sistem vključeni vsi zavezanci – teh naj bi bilo po oceni Fursa med 60.000 in 80.000 – pa jih vsak dan pričakujejo tri do pet milijonov.

"Pričakujemo, da bo sistem še naprej deloval tako, kot deluje do zdaj, torej brezhibno," so v sporočilu za javnost zapisali na Fursu. Kot so dodali, davčna potrditev računa podaljša izdajo računa v povprečju za pet stotink sekunde.

Da bi zavezanci lahko sami preverili svojo pripravljenost glede obveznosti davčnih blagajn, je Furs na svojih spletnih straneh objavil tudi kontrolni list, s katerim je mogoče preveriti, ali imajo vse potrebno v zvezi z davčnimi blagajnami.

Za uporabo davčne blagajne je med drugim potrebno namensko digitalno potrdilo, brez katerega davčna blagajna ne deluje. Doslej je takšna potrdila prevzelo 36.240 zavezancev.

Tistim, ki si do danes davčnih blagajn še niso uredili, na Fursu svetujejo, da lahko še vedno uporabljajo vezano knjigo računov ali aplikacijo Mini blagajna, ki je brezplačno na voljo na njihovih spletnih straneh.

Kot izhod v sili, če je zavezanec res storil vse za pridobitev davčne blagajne, a mu obstoječe blagajne iz objektivnih razlogov še ni uspelo dobiti ali nadgraditi, hkrati pa dnevno izdaja zelo veliko računov, zakon o davčnem potrjevanju računov dopušča izdajo računov na stari blagajni. Vendar pa bo treba vse tako izdane račune potrditi naknadno.

V prihodnjih dneh več inšpektorjev na terenu

Predstavniki mobilnih enot Fursa bodo v naslednjih dneh na terenu preverjali stanje uporabe davčnih blagajn pri zavezancih, kot so to s preventivnimi pregledi delali že decembra lani. Pri tistih, pri katerih ne bodo odkrili grobih in ponavljajočih kršitev, bodo nadzorne aktivnosti predvsem informativne, z namenom, da se zavezanci čim hitreje vključijo v nov sistem davčnih blagajn.

Opozarjajo pa, da bodo predstavniki Fursa na terenu v primeru zaznanih grobih kršitev zavezancev, kot je popolna ignoranca sistema davčnih blagajn, neizdajanje računov ali delo in zaposlovanje na črno, kršitelje ustrezno sankcionirali skladno z zakonom.

Z uvedbo davčnih blagajn stekla tudi nagradna igra

Hkrati z obvezno uporabo davčnih blagajn za vse ponudnike blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino, je danes stekla tudi nagradna igra, v kateri bo Furs do konca leta podelila 124.000 evrov. V njej lahko sodelujejo potrošniki, ki bodo na Furs poslali pakete računov desetih različnih izdajateljev.

Vedno vzemite račun!
Vedno vzemite račun! FOTO: Thinkstock

Prvi ponudniki blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino, so začeli davčne blagajne poskusno uporabljati že 1. decembra lani, uradno pa je sistem zaživel danes. Da bi potrošnike spodbudili, naj vzamejo račun, je hkrati stekla tudi nagradna igra, poimenovana Vklopi razum, zahtevaj račun.

V njej lahko sodeluje vsak, ki bo zbral 10 računov različnih izdajateljev in jih poslal na Furs. To bo lahko storil prek brezplačne mobilne aplikacije Preveri račun, prek odprtega portala e-Davki ali po pošti.

Nagradna igra bo potekala v štirih krogih. V vsakem bodo izžrebali po eno denarno nagrado v vrednosti 15.000 evrov, 10.000 evrov in 5000 evrov ter eno v vrednosti 1000 evrov za tiste, ki bodo sodelovali prek mobilne aplikacije ali portala e-Davki. Žrebanja bodo na vsake tri mesece – konec marca, junija, septembra in decembra.

Tiste, ki bodo v nagradni igri sodelovali prek navadne pošte, na Fursu posebej opozarjajo, da morajo v pisemski ovojnici poslati 10 računov različnih izdajateljev. Do napak ne more priti pri potrošnikih, ki bodo v nagradni igri sodelovali preko mobilne aplikacije Preveri račun, saj jih bo ta sama vodila k ustrezni oddaji paketa računov.

Mobilna aplikacija je brezplačna in je na voljo v spletnih trgovinah Google Play, App Store in Windows Store. Poleg sodelovanja v nagradni igri potrošnikom tudi omogoča, da preverijo, ali je račun, ki so ga prejeli pri plačilu blaga oz. storitve, pravilno izdan. Vsak račun mora namreč imeti zaščitno oznako izdajatelja računa in posebno QR ali črtno kodo.

"Namen nagradne igre je spodbujanje potrošnikov, da zahtevajo, vzamejo in preverijo račun," je sredi decembra na novinarski konferenci povedal namestnik generalne direktorice Fursa Peter Grum. Priparvili so tudi oglaševalsko kampanjo, s katero želijo potrošnike ozavestiti, da je jemanje računov dobro tako za njih kot za državo, saj s tem prispevajo k zmanjševanju sive ekonomije.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1347)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
04. 01. 2016 12.24
Na SŽ sem kupil mesečno vozovnico, za katero pa nisem dobil računa, ampak samo potrdilo, da je bilo plačano z kartico in pa vozovnico.
chercco
04. 01. 2016 13.45
Na vozovnici pa piše, da velja kot potrdilo za plačilo? Sicer pa so nekatere stvari izvzete iz davčnih blagajn, naprimer plačevanje položnic, čisto možno, da med izjeme spadajo tudi vozovnice za potniški promet.
TheMafiaDon
04. 01. 2016 11.16
+1
zavezanci pospešeno prevzemajo digitalna potrdila??????? večje neumnosti vas na FDV niso naučili ane :) prvič: kako pospešeno-ali več kupujejo in zbirajo račune ali kaj? In drugič: davčni zavezanci jih najbrž izdajajo(davčne blagajne), stranke jih pa prejemajo...nazja v osnovno šolo pop akademija!
chercco
04. 01. 2016 11.55
+1
wtf? za uporabo davčne blagajne rabiš posebno digitalno potrdilo, ki ti ga izda furs. Kje ti tukaj vidiš napako? Očitno misliš, da je digitalno potdilo = račun, ki je potrjen pri fursu.
ROMELS
04. 01. 2016 10.45
+1
Slovenija bo prehitela Dalmacijo po številu oslov.
RdecaZvezda
04. 01. 2016 09.34
+1
lahko bi tv ljubljana naredila odajo okrogla miza,da je prisoten Cerar,drugi so pa delavci z zajamčeno plačo,samo tako bo Mirko slišal,kaj se v Sloveniji dogaja,ker zgleda,da zdaj ne sliši
cirenij
04. 01. 2016 10.37
+0
Pa tudi tistim izigranim delavcem, ki ne dobivajo plač se postopki nvlečejo v nedogled od zavoda za zaposlovanje, do delovne inšpekcije in obratno.....Ubogi, ubogi.....Namesto bi poenostravili postopke. Administracija, sama administracija.....in živciranje ubogega, delovnega človeka.
RdecaZvezda
04. 01. 2016 09.19
+0
no pa bo denar za ceste in ne bo treba barabovskega centa
ONniON
03. 01. 2016 20.37
+3
ma je......te se v kratkem se selim na češko pa mejte vi svojo bedno vlado
Skunk Works
03. 01. 2016 21.41
+0
Kapitol
03. 01. 2016 18.33
+1
Če ne more priti v slovenijo prava demokracija, pravi kapitalizem, zahodni standard, zahodno znanje, zahodna delavnost, normalne vrednote in morala, bodo pa odšli in že masovno odhajajo produktivni, znanja polni, moralni, delovni slovenci v prave demokratične države, v pravi kapitalizem delat in živet zahodni življenski standard.......kar bo ostalu od države tukaj pa prepuščam vaši domišljiji......levaki bodo-so dosegli svoj cilj - greznico od države......
srebrnibreg
03. 01. 2016 18.57
+4
Hvala ti na takšnem kapitalizmu in demokracijo kot jo je lansko letu z willkomen uvedla desničarka Merklova.
tilentim
03. 01. 2016 18.18
+0
Mini blagajne ne delujejo pravilno, v kolikor ima ista fizična oseba registrirane dve dejavnosti (na primer: osnovno kmetijsko dejavnost in dopolnilno dejavnost na kmetiji)
spermi?
03. 01. 2016 17.40
+10
Kaj bo svajn išpektorski mene kotroliral jaz delam za njega ne on zame .
vezuv_
03. 01. 2016 17.00
+24
V nečem mora bti tudi Slovenija prva v EU - in to v tem, da ti cariniki in dacarji nadzirajo račune ko prideš iz trgovine. In to kljub temu, da je vsem znano, da v trgovini mimo blagajne ne moreš iti, razen tega imajo trgovine že tudi varovalne sisteme s piskanjem in prepoznavanjem ukradenega blaga, a seveda v Zloveniji pišejo zakone samo takšni, ki v trgovine ne hodijo in zgoraj povedano jim ni znano. Povem vam, da me NOBEDEN NIMA PRAVICE VPRAŠATA KOLIKO IN ZA KAJ SEM ZAPRAVILA svoj denar , poudarjam svoj denar, saj ga nisem ukradla in mi ga nihče ni dal. Ker mi cariniki in dacarji za trgovino niso dali nič, naj ne sprašujejo za račun, ki sem ga ITAK MORALA plačati, saj bi me drugače trgovci pridržali in predali policiji. Problem je v tem, da Zlovneija postaja čedalje bolj birokratska in administrativna država, s kupom davkov za polnjenje proračunske prazne vreče, ki so jo pokradli paraziti. JU zmanjšat na 1/3, plače regulirat v razmerju 1:5 (za dobo enega leta, da se vidi učinek in potem to fiksirat). Zanimivo opažanje: dokler so podjetja v lasti slo podjetnikov in pa države, imajo samo izgubo, čim jih pokupi tujec, ki vanje v bistvu ne vloži nič, pa se že v prvem letu pojavi dobiček - to je samo dokaz požrešnosti nekaterih vodilnih.Amen, admin ti pa ne drzni si brisati resnice.
Vabis
03. 01. 2016 17.13
+5
nik500
03. 01. 2016 17.24
-2
Varovalni sistemi s piskanjem in prepoznavanjem ukradenega blaga v trgovinah včasih odpovejo in piskajo zabrezveze. Jst sem bil v trgovini Lidl v Merkurevem centru Lj-Vižmarje že žrtev varovalnega sistema s piskanjem in prepoznavanjem ukradenega blaga. Zelo lepo sem jih nadrl zato ker je ta sistem piskal zabrezveze. Jst nosim obleke kupljene v Avstriji in jih kupujem v Avstriji.
RdecaZvezda
04. 01. 2016 09.24
pod slovenskim vodstvom merkator ni mogel furat,zdaj ko pa ga furajo tujci ima pa dobiček,bolano do amena.
prašek
03. 01. 2016 16.05
+4
Dober , boljši , Peter Prevc (najboljši) !!!!!!!
ecnarf
03. 01. 2016 16.24
+3
prašek
03. 01. 2016 16.26
+2
cmer?ek5
03. 01. 2016 17.58
+0
daf3
03. 01. 2016 15.32
+11
država bi morala najprej pošlihtati glede dolžnikov in tajkunov potem bi pa morala napasti narod kateri se bori za dostojno življenje
intel1
03. 01. 2016 17.11
+3
vendar če si len in ni pravih zakonov je pa tko spravijo se na reveža za katerega so zakoni jasni, plačaj
daf3
03. 01. 2016 18.13
+2
če si len imaš pa mnogo socialnih transferjev za katere se je treba tudi dodatno pufati zato bodo pa tako nadzirali nad nami oni bodo pa (JUin JS)zapravljali ker imajo rajo katera to podpira
Skunk Works
03. 01. 2016 21.42
+1
RdecaZvezda
04. 01. 2016 09.29
+1
mi sami Slovenci kolikor nas je še ne bomo nič dosegli,ker tisti kateri so pa dobili na lahek način in še dbivajo državljanstvo jim je pa tak vseeno,nas S lovence,pač tepe samo starost,drugače bi bili že zdavnaj drugje
paracelsiuss
03. 01. 2016 15.23
+3
Pa kaj Vam je treba , ubogi ljudje, da dojamte, da komunisti in njihovi nasledniki znajo zgolj pobirat zase, kjer kaj je!
SmradiRde?i
03. 01. 2016 15.20
+5
Bencinski cent ... davčne blagajne ... šikaniranje šolskih bazarjev ... Cerar pa vam je zaželel veliko optimizma, pa to ... lol ...
DonDonDan
03. 01. 2016 15.18
-3
Dokler bojo levaki organizirani kot privilegirana kasta, ki lahko brez odgovornosti dela kar hoče, toliko časa bomo vsi skupaj s to državo žrtev teh zločincev. Zločinsko visoki davki, ki ubijajo poštenega delovnega človeka se zvišujejo in jih je čedalje več. Slovenija je otok neo-komunističnega zločinstva sredi EU !!!!
Skunk Works
03. 01. 2016 21.43
Kapitol
03. 01. 2016 15.14
+0
Vsem , ki želijo moderno demokratično, kapitalistično državo blaginje, morda bo to celo Slovenija kdaj, če bo ljudi srečala pamet, srečno 2016......
botjabotja
03. 01. 2016 15.14
-1
srebrnibreg
03. 01. 2016 15.31
+1
Malo vas je pristašev lopovije, korupcije in pranja denarja. Na srečo.
cmer?ek5
03. 01. 2016 17.59
+1
adminpop24
03. 01. 2016 15.14
-3
To izgleda ni javni forum. To je forum štirih partijskih penzijonerjev, ki poskušajo drug drugega prepričati, da je JJ kriv za njihovo omejenost ;) Res, koga oni prepričujejo 24h na dan, če razen njih ni nikogar tu, ki bi jim verjel ? Morda pa jih muči demenca, pa pozabljajo kaj so pred eno uro napisali ;) Ker, bodimo odkriti, precej se ponavljajo.
botjabotja
03. 01. 2016 15.15
-5
Nightyfly
03. 01. 2016 15.19
+3
admin pop25.... sem vam ze prej napisal , da ste zdrsnil dol ........ verjamem , da je iz blata tezko prilesti ven .
Ni Nicka
03. 01. 2016 15.20
+2
botjabotja
03. 01. 2016 15.32
-2
kapetan09
03. 01. 2016 15.09
+2
Ne maram SMC ja .......
adminpop24
03. 01. 2016 15.14
-2
prašek
03. 01. 2016 15.15
+2
adminpop24
03. 01. 2016 15.16
-3
Ne vem, zakaj se potem ti oglasaš iz preteklosti.
Nightyfly
03. 01. 2016 15.24
+1
Medko ,,,, grem , en lep pozdrav .............
srebrnibreg
03. 01. 2016 15.28
+2
SMC pristaši lopovije sploh nimajo pravice marati.
SmradiRde?i
03. 01. 2016 15.02
+0
SDS ... 15% + ... pa še raste, pa to ...
SmradiRde?i
03. 01. 2016 15.03
+0
SmradiRde?i
03. 01. 2016 15.03
-1
Počas bojo stekle priprave na predčasne volitve, pa to ...
SmradiRde?i
03. 01. 2016 15.03
+0
SmradiRde?i
03. 01. 2016 15.03
-1
Tudi leve ankete kmalu ne bodo več zaznale SMCja, pa to ... lol ...
ivan.z Doba
03. 01. 2016 14.36
+2
Zanimivo, kako sektaši ne morejo brez komunizma in komunistov!? Jih nekako razumem, konec koncev imajo edini komunista za šefa. Ni mi pa jasno, zakaj ga tlačijo pod vsak članek. Pa naj si bo o blagajnah ali pa smradu iz njihove greznice!
adminpop24
03. 01. 2016 15.03
+2
Zanimivo. Pa si spet prvi, ki ga omenja :)
johanca123
03. 01. 2016 17.06
+1
Kaj češ - je že Gorenak rekel, da se jim bo še ponoč prikazoval v spanju!