Slovenija

V gostinstvu Slovenci preveč spuščamo stvari iz rok in ne vlagamo v zaposlene

Ljubljana, 06. 08. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gostje od turističnih delavcev pričakujejo gostoljubnost, prijaznost, komunikativnost, pripravljenost priskočiti na pomoč ... vse to je poleg dobre storitve potrebno, da bo gost zadovoljen. Turizem smo ljudje. Ta rek je še kako na mestu.

Na Direktoratu za turizem pravijo, da tuji gosti prijaznost in gostoljubnost Slovencev postavljajo med prve tri razloge, kaj jih je v naši državi najbolj očaralo. A na terenu smo naleteli tudi na nekatere napake, pomanjkljivo obnašanje turističnih delavcev, gostince brez nasmeha, znanja ... V Sloveniji v turistični panogi dela vsak osmi zaposleni. To so poklici, ki jih je treba delati s srcem, razložita direktor Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled Janez Damjan in predavatelj na tej šoli Peter Mihelčič. "Če nekdo na primer dela v gostinstvu in v tem delu ni srečen, se pri delu to čuti in to goste odvrača," pravi Mihelčič. To je med drugim preverjala ekipa rubrike 24UR INŠPEKTOR.

Piran
Piran FOTO: Thinkstock

Z ocenjevalko hotelov in restavracij Majo Uran Maravič je novinarka Jana Kobal preverjala gostince pri delu. Maja Uran Mavrič poudarja, da v gostinstvu Slovenci preveč spuščamo stvari iz rok, ne vlagamo v zaposlene, jih ne izobražujemo, kadra primanjkuje in zaposleni so plačani slabo. "V Ljubljani se zato dogaja, da gredo natakarji tudi zaradi 50 evrov višje plače delat drugam."  In čeprav to v turizmu nikoli ne more in ne sme biti izgovor, so nekateri verjetno tudi zato slabe volje, namrgodeni, neprijazni, včasih celo osorni. Gost, ki naleti na takšnega gostinca, zagotovo ne bo odšel zadovoljen, gostinec pa meče slabo luč na ves slovenski turizem.

Drži pa tudi, da so gostinci, hotelirji, trgovci ... bolj prijazni, če smo tudi mi kot gosti prijazni do njih. Če pozdravimo, se nasmejimo, se zahvalimo ... To je novinarka Jana Kobal preverila na lastni koži. In ker velja: turizem smo ljudje, smo preverjali tudi, kako se do turistov obnašajo naključni mimoidoči na ljubljanskih ulicah. Odrezali so se zelo dobro, pripravljeni so bili pomagati, bili so prijazni in v res veliki večini skoraj brez izjeme so govorili tuj jezik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (531)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Barbara Zupan?i?
05. 11. 2016 18.44
+1
Kako naj bomo gostinci prijazni do gostov če se oni obnašajo do nas ko da smo njihovi služabniki in kaj bodo oni rekli bomo mi to naredili toliko jim gremo na roke, da jim povemo kaj je na jedilniku, kaj ponujamo a pol en gost, ki je na socialni ali pa en, ki dela v pisarni govori kak se mi nesramno obnašamo pa da nismo vljudni do njega, naj se prvo on vpraša kak se on obnaša do nas pride v gostilno že pri vzhodu ga vidiš, da vstopi v gostilno kot neki, ki ima toliko denarja, da bi lahko kupil vse a pol vidimo ko plača s kartico jedi in pijačo, celo kavo včasih plačajo s kartico, ker nimajo 1 eur pa nekaj centov v denarnici, da bi plačali eno kavo naj novinarji gredo snemat s skrito kamero goste kako se nekateri obnašajo do natakarjev, kuharjev in ostalih gostinsko-turističnih delavcev ne pa, da novinarji zafrkavajo nas gostince zaradi nekaterih napak.
santamaura
08. 08. 2016 12.05
+3
Samo za razmislek - Ravno na POP-tv se vrti serija Bergdoctor. Menda je razprodanih že petdeset avtobusov za slovenske turiste, ki bodo šli na izlet: Po poteh Bergdoktorja. Kako znajo tile Avstrijci izkoristiti lepote Nekaj dronov čez gorske puklne in jezero pa imamo na ekranu gorski raj, za katerega se splača dati denar, da ga vidiš.Kaj pa naše gore in doline. Kakšni posnetki bi bili, če bi znali posneti Triglavska jezera, Pokljuko ali pa Tamar. Pa še Škofjo Loka ali pa Radovljico, kjer bi imel ambulanto doktor Brecelj
puspan
08. 08. 2016 21.19
+1
Krentip1986
10. 08. 2016 12.55
+1
križnagorc
08. 08. 2016 09.56
+3
Kdo pa vlaga v uboge študente Raje vlagajo v svoj žep.
ooResnicA
08. 08. 2016 09.44
+0
....tak šef tak delavec takle mamo.....
ooResnicA
08. 08. 2016 09.43
-1
....dandanes je pomembno da se šefu v rit ližeš ne turistu..... hihuhuhuhu
RdečiKarton
08. 08. 2016 08.14
+7
V kateri branži pri nas pa se vlaga v zaposlene? Vsi jamrajo da je kriza da ni denarja, da je treba še več delat za še manj denarja... Se ne splača več delat za nikogar razen zase. Vsaj veš kdo kaj koliko. Pa še to je katastrofa s plačilno disciplino.
periot22
07. 08. 2016 21.40
+3
V Sloveniji nisem imela nikoli slabe izkušnje ,ampak za hrvate tega ne morem reči,gredo se turizem prijaznost pa daleč od tega!!!!!!!!!!
funi
07. 08. 2016 21.22
-6
Tovarisi na oblasti po 45 so uničili gospodarstvo in gostinstvo. Z južno ruljo ni kvalitete.
Jožajoža
07. 08. 2016 21.32
+3
tovariši so" uničl",janšisti pa že 25 let kradejo, pa še ni zmanjkalo.
Jožajoža
07. 08. 2016 18.06
-3
mi rabimo goste s pravim denarje, zasluženim z delom, ne pa , da stežemo socilne podpirance,samohranilke,.......
Kollerik
07. 08. 2016 18.31
+7
jožajoža bi obesil na gostilne napise: # psom in siromakom vstop prepovedan #...
Jožajoža
07. 08. 2016 20.50
+2
res je, vodo naj gredo pit na želežniško postajo
Jožajoža
07. 08. 2016 21.58
+11
in zato je gostinski delavec nejevoljen in neprijazen, ker on dela in streže samohranilke,brezposelne,socialarje,javne uslužbence...... ki ves dan posedajo po lokalih, socialni transferji so pa višji,kot pripada delavki plača. pa še vrtce imajo zastonj gostinska .delavka ga plača
5enun
07. 08. 2016 18.00
+25
Jaz osebno ne bi zahteval nič več denarja. Nič ne odtehta kvalitetnega počitka, ko delaš cel sleherni dan. Delodajalec te ne spoštuje in pritiska nate, ti delaš še tisto, kar ti ne bi bilo treba in tega nihče ne opazi. Delaš, delaš, delaš - vsak dan protoski od znotraj, nato pa se okvarjaš z morečimi strankami, pri katerih hliniš dobro voljo, samo da jim ustrežeš. Delodajalci ne bodo nikoli razumeli delavce, ker ssami tega nikoli niso počeli. Pravi delodajalci bi morali delati skupaj z zaposlenimi, samo tako bi jih razumeli. In tako bi tudi razumeli, da nekdo potrebuje kak vikend fraj, da se zares spočije od vse norije. A njih to ne zanima. Potem ti pa tu nekdo reče - sam si si kriv, pa zamenjaj šiht. In kaj ti bo to. Priletel boš na isto, mogoče še na slabše. Sam sem visoko izobražen in trenutno ni dela na mojem podočju. Tako delam v prodaji in sem na lastni koži doživel, kako trpijo drugi drževljani, ki nimajo priviligiranih služb. Žal je, da drugi vidijo samo sebe in drugih niti malo niso sposobni razumet. V nedeljo bi ljudje morali biti v naravi, se ukvarjati s sabo in družino, a ti raje grejo po nakupih. No in tu lahko kar zaključimo, saj vemo, kam ciljam:
Kollerik
07. 08. 2016 18.32
+7
+++++, povedano direkt iz prve roke, da bolje skorajda ni mogoče
ginger 1
07. 08. 2016 17.52
-3
V Sloveniji se gosta vprasa : e de si bolan,sta ima ?
Draža
07. 08. 2016 13.58
+4
Ne slovenija ne hrvaška ne vedo kaj je gostoljubnost.
BUONcaffee
07. 08. 2016 12.47
+2
France Prešeren velik poznavalec natakaric, gostiln in podobnega bi lahko povedal svoje mnenje. Ali je Urška bila res najlepša in zakaj. Katera je bila najbolj prijazna, nasmejana?????
Uporabnik113089
07. 08. 2016 12.37
+9
V gostinstvu je tako kot v vseh drugih poklicih. Tako kot pri policistih, recimo. Tudi če ti odredijo plačilo globe, ni treba da so tako osorni in napihnjeni, kot bi imeli po vsaj dva doktorata. Eni opravljajo svoje delo z veseljem, drugi pa precej drugače. Potrpežljivo čakal na kavo skoraj pol ure, v lokalu ki premore enih šest miz. Natakarica je ves ta čas"reševala" svoje ljubezenske težave na facebooku. Vljudno sem telefoniral lastniku in še isti hip je priletela strašno razkačena mladenka. Vprašala me je če sem mogoče pričakoval da bom za dva evra deležen še stripteesa. Od takrat pijem kavo v lokalu čez cesto. Tamkajšnja natakarica je popolno nasprotje zgoraj omenjene. Vedno nasmejana in prijazna, čeprav vem da je v teh časih to zelo težko. Sam imam kar krompir, da pri svojem delu nisem odvisen od človeškega faktorja.
BUONcaffee
07. 08. 2016 12.39
+3
Odikohisd
07. 08. 2016 12.31
+10
Popolnoma brezvezen prispevek brez repa in glave. Važno, da že uvodoma pokaže tista dva stara nemška prdca, ki posplošeno kritizirata, da se ne zna noben nasmejat. Naj raje sama sebe vprašata zakaj se jima cel dopust nihče ne nasmehne. Odgovor bi najbrž našla pri sebi! Seveda je treba tudi na Hrvaško, da se bomo malo bolje počutili, ker imajo oni iste "težave" - čisto na nivoju POP TV, ki imajo očitno nek fetiš na primerjave z našimi južnimi sosedi. Da ne omenjam tistega novinarja iz Bohinja, ki se dere čez celo teraso in potem je "šokiran" nad odgovorom. Na koncu ugotavlja, da se ni nič spremenilo na bolje - seveda saj se zanj tudi ne bo, če si tepec in iščeš samo tisto negativno. Prav tako tista ocenjevalka hotelov "Nisem dobrodošla, da se usedem kle." in "Ni pripravljeno zame.", ker je miza mokra - čisti primer ošabnosti in iskanja dlake v jajcu, ki je roko na srce med turisti in strankami vedno bolj prisotno. Če tako razmišljaš boš vedno našel kaj narobe. Seveda je obvezno v prispevku krivdo za neprijaznost, zdolgočasenost, apatijo, ..... pripisati slabim plačam in delovniku, da bo ja nezadovoljna raja dobila potrditev. To je že tako ali tako nek univerzalni izgovor za skorajda vse. Nasmeh in prijazen pozdrav (tako na strani turista/stranke ali delavca) sta brezplačna!!! Turizem je ena redkih panog, kjer lahko samo s prijaznostjo in nasmehom precej popraviš svojo plačo! Pametni delavci to vejo in izkoristijo, bučmani pa pač delajo ravno nasprotno. Dejstvo je, da pri našem turizmu marsikaj še manjka, ampak prijaznost turističnih delavcev je pri vsem tem še najmanjši problem. Vsak turist se mora zavedati, da tisto kar da bo tudi dobil nazaj - pri tem zakjljučku pa se strinjam z novinarko v prispevku.
Jožajoža
07. 08. 2016 12.24
+3
v gostilne pa žal zahaja rulja, ki se pase na račun države preko tranferjev. so naduti,so potrošniki, ki jedo in pijejo na naš račun, davkoplačevalcev, ki proračun zalagamo , oni nam ga pa praznijo. seveda so sem šteti tudi javni uslužbenci. države,kjer ljudje trošijo denar,ki je nastal iz dodane vrednosti, so bogate,kot ljudje,kot državljani. kot veste, vsak dan migrira iz cele slovenije ogromno lenuhov v ljubljano, ne delat, ampak so zaposleni kot javni uslužnbenci na račun državljanov, istočasno pa hodi 150 000 slovencev DELAT v avstrijo in to delat,ustvarjat dodano vrednost. zato je avstrija bogata,
lodz68
07. 08. 2016 18.07
+2
bolše da država da za socialne transferje kot pa da politiki pokradejo ali pa zapravijo tile naši mali župani ....... Se strinjaš ???
Jožajoža
07. 08. 2016 20.51
-1
res je,bolje, da daš lenuhu in nesposobnežu, da ne dela škode v delavnem procesu
ROMELS
07. 08. 2016 12.04
+15
¸Javni sektor je največja grožnja za gospodarstvo.
Kollerik
07. 08. 2016 18.36
+4
največja grožnja za gospodarstvo so nesposobni delodajalci, ki si (v večini primerov) raje izplačujejo visoke plače, kot pa vlagajo v razvoj
ROMELS
07. 08. 2016 20.08
+1
Jožajoža
07. 08. 2016 12.03
-7
slovenčeki, če bi se vi morali začet preživljat s svojim delom, sedaj pa živite na račun delodajalcev,države ,staršev....bi vas le malo preživelo, ker ste pač nesposobni. še 500 evrov NETO je prevelika plača za 8 ur v sloveniji, ker te tak slovenski delavec ZA 8 UR STANE 1360 EVROv BRUTO. IN BRUTO MORA DELODAJALEC PLAČAT. delavci, vi zaslužite za 8 ur 1350 evrov, plus regres,plus plačan dopust,plus malica plus stroški kajenja,sedenja,opijanja......veste, sposobna delavna sila nam je migrirala v tujino, ker eni pač ne prenašajo slovenske lenobe,ošabnosti in nadutosti, in eni so še vedno vzgojeni v duhu, da brez dela ni jela.
puspan
07. 08. 2016 14.59
-2
puspan
07. 08. 2016 15.10
+0
Da je nekdo zaposlen še ni vse, čeprav mnogi tako mislijo. Preveč smo razvajeni in mislimo, da je vse že avtomatsko urejeno, če imaš delo. Daleč od tega. Malo si oglejte oddaje na NG, ali Discoveriyu, kaj tam pravijo delavci, kjer sicer ne zaslužijo slabo, a je skoraj vedno poudarjeno, bodimo veseli, da naročila prihajajo in s tem ohranjamo delovno mesto do daljnega, kajti danes nič ni 100%. V tem vidimo, kako drugod cenijo vse to in spoštujejo. Kaj pa pri nas? Še vedno imamo v glavah socialistično miselnost, da delo garantira država. Sicer ga je res delno garantirala in tudi denar le, da je na koncu tisti denar izgubil na vrednosti ponekod celo za več sto %. Ostanki te miselnosti so lepo vidni v zahajajoči zvezdi socializma Venezueli, kjer bo pravkar počilo. Tam tudi vidimo, kako zavedeni so mnogi, ki še vedno nasedajo avtobusnem šoferju, sicer pa je za vso kalvarijo kriva Amerika, kdo pa drug.
Kollerik
07. 08. 2016 18.39
+4
Sam delam že 28 let v t.i. "reaknem " sektorju, v gospodrastvu in vidim stvari drugače. Zato predvidevam, da sta vidva oba penzionista iz nekih drugih časov, ki niti nimata pojma kako in kaj.
puspan
08. 08. 2016 14.51
Kolerika, kolikor je meni znano, preživiš večino dnevnega časa na portalu 24 ur in, če je to zate realni sektor, pa naj bo.
malimoz2012
07. 08. 2016 12.01
+8
Tako kot se bo gost obnašal se bo natakar do njega. Gosti so vse bolj kot gosti, naduti, snobovski, prepametni, nekulturni, še nisem doživel če si prijazen, rečeš dober dan, da bo gost ali natakar bil slave volje zaradi tega. Oboji se morajo obnašat človeško pa bo vse normalno. * ..glupo prikazano.
BUONcaffee
07. 08. 2016 10.56
+21
Nezadovoljnega in negativnega gosta lahko strežejo najboljši svetovni natakarji pa bo vedno nezadovoljen in tečen.
malimoz2012
07. 08. 2016 11.58
+5
Odikohisd
07. 08. 2016 12.35
+3