Slovenija

Erjavec meni, da NSi z interpelacijo išče pozornost: Interpelacija je pamflet očitkov, vsi so neosnovani

Ljubljana, 07. 01. 2016 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Poslanci SDS in NSi predlagajo razrešitev ministra Erjavca, ker mu očitajo vodenje zgrešene zunanje politike. Koalicijska poslanca Han in Vilfan ne dvomita o tem, da Erjavec interpelacije ne bi prestal, nepovezani poslanec Dobovšek pa meni, da Erjavec ni najšibkejši člen.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Interpelacija
    01:11
    Iz SVETA: Interpelacija
  • Iz 24UR: Erjavec interpelacijo označil za pamflet očitkov brez argumentov
    02:22
    Iz 24UR: Erjavec interpelacijo označil za pamflet očitkov brez argumentov

Zunanji minister Karl Erjavec je interpelacijo, ki sta jo zoper njega danes vložili opozicijski NSi in SDS, označil za "pamflet očitkov" brez pravih argumentov proti njegovemu delu. Menil je, da gre pravzaprav za poskus NSi, da znova pritegne pozornost in se v luči napovedi oblikovanja nove stranke na desnici izogne izpadu iz parlamenta.

Kot je dejal Erjavec na novinarski konferenci na zunanjem ministrstvu, je interpelacijo pravzaprav pričakoval, zato je zadovoljen, da so predlagatelji "prešli od besed k dejanjem". Po drugi strani pa je interpelacijo ocenil kot slabo pripravljeno, brez pravih argumentov. "Vsi očitki so neosnovani," je poudaril

Spoštuje sicer ta instrument opozicije, vendar ga, kot je dejal, čudi, da jo je vložil predsednik zunanjepolitičnega odbora državnega zbora Jožef Horvat, ki je doslej vseskozi hvalil njegovo delo na položaju zunanjega ministra. Kot je dejal, sta še v ponedeljek na posvetu diplomacije na Brdu pri Kranju skupaj kosila, pa ni slišal nobenih takšnih očitkov, kakršne so mu danes izrekli v interpelaciji.

Menil je, da interpelacija ne bo uspela in tudi ne bo zamajala vlade Mira Cerarja. To bo po njegovem mnenju predvsem "avtogol" NSi.

Jožef Horvat
Jožef Horvat FOTO: 24ur.com

Kaj očitajo Erjavcu?

V interpelaciji so poslanci SDS in NSi zapisali, da zunanji minister Karl Erjavec ne izvaja zunanjih zadev v skladu s splošnimi usmeritvami, ki jih določa DZ, zato po njihovem mnenju krši 2. člen zakona o zunanjih zadevah.

Očitajo mu tudi opuščanje dolžnega nadzora in neukrepanje proti odgovornim diplomatom, ki so po njihovih besedah zagrešili hude nepravilnosti in finančne malverzacije, ter klientelistično kadrovanje, politizacijo ministrstva za zunanje zadeve ter demotivacijo zaposlenih na ministrstvu.

Prav tako je po njihovem mnenju Erjavec izrekel "vrsto nepremišljenih, neodgovornih, nedržavotvornih izjav" glede postopka arbitraže o meji s Hrvaško, priznanja Palestine in migrantske krize ter morebitnih skrajnežev IS. S tem sta se po njihovem mnenju drastično zmanjšala kredibilnost in priznanje zunanjepolitične prepoznavnosti Slovenije.

Poslanec NSi Jožef Horvat, ki je tudi v vlogi predsednika zunanjepolitičnega odbora DZ, je povedal, da poleti ob izbruhu prisluškovalne afere, ki je ogrozila arbitražo s Hrvaško, še niso želeli "zaostrovati odnosov z zunanjim ministrom", ker da so postavili interes države pred interes strank.

Pod interpelacijo so se podpisali vsi poslanci SDS in NSi.

"Dejstvo pa je, da se je v zadnjem obdobju nabralo veliko škodljivih dejanj ministra za zunanje zadeve Erjavca, da z interpelacijo preprosto ne moremo več odlašati in je interpelacija racionalno dejanje opozicije v okviru nadzorne funkcije DZ nad delom vlade," je dejal Horvat.

"Če Erjavec misli, da bo razprava o interpelaciji (...) izgubljen dan v DZ, potem se naj zamisli, koliko izgubljenih dni in izgubljenih priložnosti, je imela Slovenija pod njegovim vodenjem MZZ," se je Horvat še odzval na Erjavčev sredin komentar napovedi interpelacije.

Interpelacija je tudi sporočilo Erjavcu in vladi, da je nad njima DZ. Vendar pa interpelacija ne ruši vlade, je poudaril Horvat. "Če bo Erjavec razrešen, lahko koalicijo in vlado zruši on sam," meni. Če pa ne bo razrešen, Horvat opozarja premierja Mira Cerarja, da bo njegova vlada le še tonila. Zato s tem dajejo Cerarju možnost, da Erjavca razreši sam. Če bo to storil, bodo umaknili interpelacijo, je dejal in menil, da si "Slovenija zasluži boljšega zunanjega ministra".

Horvat je menil tudi, da vse od predsedovanja Evropski uniji leta 2008, ki ga je vodila vlada Janeza Janše, mednarodni ugled Slovenije samo še pada. To trdi tudi na podlagi pogovorov s tujimi veleposlaniki v Sloveniji.

Tudi Andrej Šircelj se je v imenu SDS pridružil ocenam, da je slovenska zunanja politika v celotnem obdobju ministrovanja Erjavca "premalo strateško naravnana" k EU in Natu, ampak vse preveč k drugim vzhodnoevropskim državam, zlasti Rusiji.

Pri tem je izpostavil, da so bile tudi v reševanju ukrajinske krize in v povezavi odnosov med Rusijo in EU nekatere izjave nepremišljene in "ne dajejo verodostojnosti slovenski zunanji politiki". "Slovenska zunanja politika se izgublja. Pravzaprav je nikjer ni," je dejal Šircelj.

Karla Erjavca čaka interpelacija.
Karla Erjavca čaka interpelacija. FOTO: 24ur.com

Erjavcu je očital še "medlost in nedorečenost" ter pomanjkanje cilja glede aktualnih vprašanj v Evropi in svetu in tudi glede zunanje politike v Sloveniji. "Ni odločnih stališč glede migrantske krize, glede spoštovanja schengenske meje, dublinske uredbe," je našteval poslanec SDS.

Očita mu tudi, da "učinki gospodarske diplomacije niso vidni", da mreža diplomatsko-konzularnih predstavništev "ni optimalna", saj da bi jo bilo treba bolj prilagajati razvijajočim se trgom.

"Zadeve se kopičijo (...), zato je ta interpelacija lahko tudi državotvorno dejanje za premierja, da bo lahko zamenjal neučinkovite in predvsem neverodostojne ministre," je še dejal Šircelj.

Han: Erjavec bo spet zmagovalec.
Han: Erjavec bo spet zmagovalec. FOTO: POP TV

Interpelacija je sicer delo le SDS in NSi, k njenemu oblikovanju drugih opozicijskih strank niso povabili. Horvat in Erjavec pa sta tudi zavrnila očitke, da je Erjavca na položaju zunanjega ministra pravzaprav ustoličila Janševa vlada leta 2012.

Kot je dejal Šircelj, to ne pomeni, da ima minister lahko položaj kar za nedoločen čas, s Horvatom pa sta oba tudi spomnila, da je Janša kot premier ob koncu vladanja Erjavcu tudi odvzel določena pooblastila, kar naj bi že tedaj dokazovalo, da z Erjavcem kot ministrom ni bil zadovoljen.

V začetku leta 2013, ko je že razpadla tedanja desnosredinska vladna koalicija, je Janša res odvzel Erjavcu pooblastila, a le v pogajanjih s Hrvaško glede reševanja vprašanja Ljubljanske banke, za kar je odgovornost prevzel sam.

Končalo se je s podpisom mokriškega memoranduma, ki pa problema ni rešil zaradi različnih interpretacij, ki jih imata obe državi. To se je izkazalo, potem ko je Slovenija izpolnila svoj del obveznosti in ratificirala hrvaško pristopno pogodbo za vstop v EU.

Han: Erjavec bo interpelacijo preživel

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je izrazil prepričanje, da binterpelacijo SDS in NSi težko komentira, ker je še ni videl, glede na to, kar so objavili mediji, "pa lahko rečem, da bo gospod Erjavec, če ne bo novih dejstev, to interpelacijo seveda preživel. In bo spet Karl zmagovalec".

Vilfana zanima, če bo Horvat v primeru neuspešne interpelacije odstopil kot predsednik odbora.
Vilfana zanima, če bo Horvat v primeru neuspešne interpelacije odstopil kot predsednik odbora. FOTO: Dare Čekeliš

O glasovanju koalicije glede interpelacije danes niso govorili, Han pa je poudaril, da je treba biti v politiki realen: "Karl Erjavec je predsednik politične stranke, ki ima za sabo enajst poslancev. Če bi koalicija njega zavrnila, ker bi ga pač zavrnila, seveda takšne vlade pač ni več."

Vilfana zanima, če bo Horvat, v primeru neuspešne interpelacije, odstopil kot predsednik odbora

Poslanec DeSUS Peter Vilfan meni, da bo Erjavec več kot dobro odgovoril na očitke v interpelaciji. V DeSUS bodo "zelo natančno preučili interpelacijo in se na podlagi tega natančno odločili, na kakšen način in v kakšni meri bomo na njo odgovarjali". "Tisto, kar mene zanima, pa je to: Ali bo predsednik odbora za zunanjo politiko, ki je predlagatelj in prvopodpisani te interpelacije v primeru, da ne bo uspešna, odstopil kot predsednik odbora. V teh časih je sodelovanje odbora, predsednika odbora in zunanjega ministra ter ministrstva sila pomembno, že skorajda vsakodnevno," je dejal.

Poudaril je, da bi sam minuto po neizglasovani interpelaciji odstopil z mesta predsednika odbora, če bi bil v istem položaju.

Dobovšek: Erjavec ni najšibkejši člen

Vodja nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je v odzivu na vloženo interpelacijo proti Erjavcu dejal, da so pričakovali interpelacijo proti kakšnemu drugemu ministru ali ministrici, saj da Erjavec ni najšibkejši člen.

Dobovšek meni, da so bolj kot zunanja politika, problematična področja zdravstvo, kultura in varnost.
Dobovšek meni, da so bolj kot zunanja politika, problematična področja zdravstvo, kultura in varnost. FOTO: POP TV

Predlagateljici interpelacije SDS in NSi sta skupino nepovezanih poslancev sicer povabili, naj prispeva podpise pod interpelacijo, a Dobovšek pravi, da "glede na predstavljeno gradivo nismo ocenili, da je to gradivo tako močno, da bi lahko to interpelacijo izpeljali".

"Vsekakor pa bomo z zanimanjem spremljali razpravo, predvsem glede problematike na veleposlaništvih in se potem glede na odgovore odločili," je dejal Dobovšek. Bolj problematična področja, kjer bi prej pričakovali interpelacijo, so po njegovem mnenju zdravstvo, kultura in varnost.

Dobovšek sicer ne ve, ali bi se lahko premier Miro Cerar odpovedal Erjavcu. "Kako je trdna koalicija, ne vem. To bodo morali povedati predstavniki koalicije. Ampak daje se občutek, da Cerar ne vodi koalicije," je še dejal.

V SMC se morajo z vsebino interpelacije najprej seznaniti

Zunanji minister Karl Erjavec ima v tem mandatu izjemno zahtevno delo zaradi vseh aktualnih dogodkov v mednarodni skupnosti, zaradi česar je gotovo podvržen bolj podrobnemu gledanju pod prste, je interpelacijo SDS in NSi proti ministru komentirala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Kustec Lipicerjeva je sicer poudarila, da so bili o predlogu interpelacije obveščeni preko medijev, zato jo bodo lahko komentirali šele, ko se bodo natančno seznanili z vsebino.

"Vsi, ki delamo, se tudi motimo in delamo napake - tudi vi, jaz in vsi ostali. Prepričana sem, da je v tem smislu kakšno napako pri svojem delu naredil tudi minister Erjavec," je dejala po današnjem sestanku koalicije.

Ob tem je poudarila, da po njeni oceni, kolikor je delo ministrstva za zunanje zadeve spremljala skozi parlamentarno delo in pristojnosti, minister ni storil kakšne usodne napake.

Po njenih besedah je preuranjeno govoriti, kako bo glasovala koalicija, saj se morajo najprej sploh seznaniti z interpelacijo.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krmeki
22. 01. 2016 14.44
+1
Horvat naj čim prej odstopi in si neha delati blamažo.
srebrnibreg
08. 01. 2016 10.46
+4
ooResnicA 07.01.2016 21:50:17 -3 4 7 ....erhavec je podpisal pogodbe z patrio a je kaj odgovarjal??????... ZANIMIVO. Zakaj bi pa naj Korl odgovarjal, če je baje vse čisto in pravilno pri tem nakupu.
Peter Kralj 1
08. 01. 2016 10.03
+0
!000 € penzije (na leto)
mokocoko
07. 01. 2016 21.59
-2
spat desni...
ooResnicA
07. 01. 2016 21.50
-5
....erhavec je podpisal pogodbe z patrio a je kaj odgovarjal??????
Brakedirt
07. 01. 2016 21.51
+4
a sme minister podpisati tako pogodbo brez vednosti predsednika vlade
MurglPoni
07. 01. 2016 21.52
-1
Seveda. Je Erjavec trdil, da pri nas še ni bilo bolj transparentnega posla :))
mokocoko
07. 01. 2016 21.53
+2
zakaj..saj je bil oproščen..bo pa janez...sam da se mozetič skida v PM.....
MurglPoni
07. 01. 2016 21.55
-1
Brakedirt
07. 01. 2016 21.55
+3
sveckarji ste itak znani po tem da druge porinete naprej in se skrivate.
Brakedirt
07. 01. 2016 21.56
+2
MurglPoni
07. 01. 2016 21.58
+1
Ni panike. Nekaj ste nekoč lajali o večni SFRJ :)))
ooResnicA
07. 01. 2016 21.58
-4
Brakedirt
07. 01. 2016 21.58
+2
to si ti lajal s svojim 1 komunistom,sedaj ste se pa malo preoblekli.
mokocoko
07. 01. 2016 21.59
+5
MurglPoni....kmalu bo dražba table JBTZ......biš kupil....
krmeki
08. 01. 2016 08.21
+3
Erjavec je edini, ki je bil v Partrii pravnomočno oproščen, tako da mu tu ni kaj očitati.
ivan.z Doba
08. 01. 2016 09.00
-1
Murgl bi kupil tudi ivanov rabljen sekret papir.
mokocoko
07. 01. 2016 21.49
-2
korl.....edino kar mu je oćitat je ker se ni oglasil ko so se vatikanska jajca oglasla in ga poslal v PM in ga spomnil na prisego in genocid v Sloveniji med ww2....
mokocoko
07. 01. 2016 21.50
+0
MurglPoni
07. 01. 2016 21.38
-5
Zanimivo. Nihče ni preiskal vseh nepravilnosti na zunanjem ministrstvu. Levica ostaja kriminalna združba, ki siromaši Slovenijo. Prav zato me potrebno redno vlagati interpelacije. Tako bodo Slovenci sami spoznali, kdo podpira uničevanje države.
Brakedirt
07. 01. 2016 21.45
+2
slovenci so ze spoznali,zato ste ze 7 let v opoziciji.
MurglPoni
07. 01. 2016 21.53
+0
Aha. A zato Slovenci niso volili za vas ? 75% vas nI podprlo. Torej Slovenci :)
Brakedirt
07. 01. 2016 21.57
+0
pa nehajte si lastiti teh 75% ker vas ne maramo.
MurglPoni
07. 01. 2016 21.59
-2
Itak :) Brakedirt govori v imenu 75% :) Velik človek, pa se na netu skriva :))
ivan.z Doba
07. 01. 2016 21.30
+6
Kahel je zakon! Z vsemi se znajde, levimi, desnimi, srednjimi.... Samo s pralni strojem pa ni imel sreče.
krmeki
07. 01. 2016 21.41
+7
Jah veš kako je to. V sloveniji si obsojen še pred obravnavo. Samo poglej Patrio, že od ovadbe naprej so bili že vsi v medijih vnaprej obsojeni. Tudi v Karlovem primeru je očitno Pretnarjeva izkoristila medijsko pozornost in zadevo obrnila proti njemu, ampak na koncu ji to ni pomagalo.
mokocoko
07. 01. 2016 21.41
+6
je imel je...hodnik je njegov je dokazal....
Frane Šajn
07. 01. 2016 21.13
+1
Korel mi smo s tabo samo glede kiksov s Hrvaško ti pa zamerim do amena! Niso tam doli vsi po luži priplavali. Drugače pa opravi s to nastopaško desnico v prvem naletu!
MurglPoni
07. 01. 2016 21.36
-1
Itak. Vi, parazitski ritoliznizniki boste odnehali šele, ko boste fafnili zemljo. Naj bo to čimprej.
Brakedirt
07. 01. 2016 21.44
+1
sveckarji ste paraziti zeljni oblasti kot drakula krvi.
MurglPoni
07. 01. 2016 21.54
+0
Vidimo :) Vsak dan nove kraje na levici :))
EMINENT
07. 01. 2016 21.05
-6
Na žalost, ampak ni druge, smo preveč zahojeni in sem prisiljen Erjavcu in Cerarju in vsem novim obrazom zaželet še veliko uspehov pri zavajanju sodržavljanov. Dva oz tri spodrsljaje v 25letni zgodovini sem jim že oprostil, sedaj pa naj končno že izvedejo, kar imajo za izvest in da se jih že enkrat rešimo.
krmeki
07. 01. 2016 20.48
+9
Hihi. Glavni očitek NSI je v tem, da se slovenija preveč "spogleduje" z vzhodom, medtem ko ZL (glej prispevek o interpelaciji na RTV SLO) očita zunanjemu ministrstvu, da se preveč ozirajo na NATO in Zahod. Toliko o verodostojnosti interpelacije. Saj ne moreš verjeti kakšen vrtec imamo v parlamentu.
EMINENT
07. 01. 2016 20.56
-8
Ti imaš vrtec v tvojem dojemanju slovenske realnosti. Pojma nimaš, kaj v Sloveniji pomeni levo in kaj desno. Je pa res, da si samo eden izmed mnogih.
Frane Šajn
07. 01. 2016 21.24
+1
Eminent po tvoje bi se reklo verjetno "links und reks!" Samo žal ni zmagala ta prava stran!
botjabotja
07. 01. 2016 20.44
Teofil
07. 01. 2016 20.17
+2
Kaj poreče Lukec Granitna Kocka
krmeki
07. 01. 2016 20.41
+5
Lukec se je potuhnil, ker narod od njega terja vračilo stroškov zadnjega referenduma, saj je bilo skropucalo od zakona njegovo maslo.
EMINENT
07. 01. 2016 20.50
-2
Se ne sekira, je že pozabljeno. Primi me za jezik po naslednjih volitvah, če se motim.
krmeki
07. 01. 2016 21.22
+7
Itak da se ne sekira.Šlo je zgolj za nabiranje poceni glasov. Šele ko so ga vprašali ali bo doniral del plače za ogrožene družine kot so to obljubljali pred volitvami se je pokazalo, da socialisti niso tako socialni.
mokocoko
07. 01. 2016 21.44
-1
a nebi vrnli raje vrni drar od referenduma za arhive....
stajerc3
07. 01. 2016 20.15
+6
ma vsi so ena navadna go vna tako interpelatorji kot interpelirani nej se raj ukvarjajo z revnimi v sloveniji, ki jih je vsaj toliko kot pribežnikov
EMINENT
07. 01. 2016 20.58
+0
To so ti prodali tvoji tudi od tebe izbrani tvoji izvoljenci.
staridida
07. 01. 2016 20.12
-1
Grjavc-spokaj se....
Brakedirt
07. 01. 2016 20.36
+2
to bo se smeha ko bo primc pobral glasove tako nsi kot sds, sveckarji se bodo pozrli
MurglPoni
07. 01. 2016 21.39
In potem bo v koaliciji s SDS pokopal levico :))
Brakedirt
07. 01. 2016 21.43
+1
imate 15%, primc vam vzame 6% vam ostane 9%. potem pa greste v koalicijo in imate skupaj 15%. da se vam bog usmili sveckarjem in vaso matematiko. raje pustite politiko,se samo smesite.
ooResnicA
07. 01. 2016 20.07
-3
.....ne zna prelnega stroja postavit na pravo mesto pa bo red delal po državi....cccccccccc
krmeki
07. 01. 2016 20.36
+7
Iz preverjenih informacij vem, da je sodišče pravnomočno odločilo, da je prostor od Erjavca. Erjavec je imel glede tega očitno prav in je bila Pretnarjeva tista ki je skupaj z mediji ustvarjala neko izmišljeno zgodbo.
EMINENT
07. 01. 2016 20.48
-4
Nočem ničesar prejudicirat, samo predvidevam pa, da si bo Pretnarjeva če ima dovolj kapitala morala pravico iskat izven banana republike. Ups, se gospem bananam opravičujem.
EMINENT
07. 01. 2016 19.54
-1
Danes na dnevniku je lahko bolj pozoren gledalec opazil Erjavčevo neverjetno podobnost z znano zgodovinsko osebnostjo. Pozorni bodite na levo roko.
majorb
07. 01. 2016 19.53
+3
če je politika minsko polje se Erjavec dobro znajde na njem, kot bi sam postavljal mine
korintos23
07. 01. 2016 19.34
+4
Osumljenec Šircelj bo tudi sodeloval s temi klovni?
cmer?ek5
07. 01. 2016 19.39
-3
Je slovenec,kar tega gos.......murgel ne mora rečti...!!!
srebrnibreg
07. 01. 2016 19.44
+4
EMINENT
07. 01. 2016 21.00
-1
Zaveden Slovenec, si upam trdit, da skoraj nobeden.
Frane Šajn
07. 01. 2016 21.20
Seveda je.En mali pokončen Slovenec Milan. Majerjeva mora. Doživel je celo napad analfabetov v kurjenju knjig, hvala bogu, da ni zagorelo ker bi se jim lahko slama v glavah vnela!
Sam Il
07. 01. 2016 19.14
+0
Neosnovani? Kohl, ne ga sračkat. Dolgo si že v politiki, a kaj si naredil? Razen tega, da si Pretnarjevi pralni stroj nasral pred vrata?
Sam Il
07. 01. 2016 19.15
+1
Kahl (bolje rečeno kahla) .... v dobro državljanov upam, da interpelacija uspe.
korintos23
07. 01. 2016 19.34
-4
Frane Šajn
07. 01. 2016 21.22
+2