Slovenija

'Vlada bo zdržala mandat'

Ljubljana, 09. 05. 2009 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Erjavec meni, da Slovenci ne potrebujemo razprav o drugi republiki, o čemer je na kongresu SDS govoril Janša. Kot ekstremne pa so Janševe ideje označili v Zares. V SD pa pravijo, da ta ideja ni nova.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je poudaril, da smo lahko primer, kako je "naša prva republika uspešna". Po njegovem smo Slovenci lahko ponosni in ne potrebujemo nobenih razprav o drugi republiki, o čemer je danes na kongresu SDS spregovoril predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša.

Predlagane ustavne spremembe po besedah Erjavca ne bi pripomogle k temu, da bi bila Slovenija še bolj učinkovita.

Erjavec meni, da Slovenija ne potrebuje 'druge republike'.
Erjavec meni, da Slovenija ne potrebuje 'druge republike'. FOTO: 24ur.com

Kot je dejal, se moramo v trenutku, ko se ves svet sooča s finančno in gospodarsko krizo, tudi mi usmeriti v reševanje teh težav. "Razprava, ki ima sicer visoko leteče besede – druga republika – bi zgolj pomenila, da potenciale trošimo za nekaj, kar ne bi razreševalo problemov, ki jih državljani občutimo vsak dan," je dejal.

Glede koalicije in možnosti predčasnih volitev pa je poudaril, da je ta trenutek koalicija trdna in po njegovem ni razlogov, da bi prišlo do predčasnih volitev. "Zaradi finančne in gospodarske krize in zaradi vprašanj, ki so povezana z reševanjem meje s Hrvaško, je ta čas delo v koaliciji izjemno naporno in občutljivo, ker gre za usodna vprašanja, kako bo Slovenija izšla iz te krize in kako bomo rešili odprta vprašanja s Hrvaško," meni Erjavec.

Predčasne volitve so po njegovem želja vsake opozicije, vendar "bi z njimi izgubili veliko časa, namesto da bi energijo vlagali v reševanje gospodarske in finančne krize".

Zares: Ekstremne ideje ekstremista

Vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem je glede ustavnih sprememb, ki jih je na področju sodstva danes predstavil Janša, dejala, da gre "za ekstremne ideje, vredne ekstremista, kot je on".

Zalokar Oražmova upa, da v Sloveniji ne bomo nasedli takim, po njenem mnenju, ekstremnim idejam.
Zalokar Oražmova upa, da v Sloveniji ne bomo nasedli takim, po njenem mnenju, ekstremnim idejam. FOTO: POP TV

Nekaj ustavnih sprememb je po njenem sicer potrebnih. Ob tem je omenila vprašanje referenduma, "ki se ga da pri nas uporabiti in izkoriščati tudi za politične namene". Glede možnosti predčasnih volitev pa je poslanka Zaresa dejala, da so sicer vedno mogoče. Če bi kakšna od koalicijskih strank izstopila, pa po njenih besedah ne bi prišlo do predčasnih volitev, ampak drugih rešitev, še posebej zato, ker smo v krizi.

"Vse bolj je jasno, da bo v času krize prav SDS nosilec bolj hitrih in radikalnih zahtev in tudi ponudnik rešitev, ki naj bi bile čudežne," je dejala in opozorila na SDS paket protikriznih ukrepov. Kot je poudarila, se Janša "želi ne glede na to, da ima velik delež krivde za marsikaj, kar se nam v kriznih časih pojavlja v bolj ekstremni obliki, prikazati kot uspešen politik iz preteklik štirih let – neke vrste rešitelj".

Krizni časi pa so po njenih besedah vedno zlati časi za ljudi, ki hrepenijo po oblasti oziroma si želijo predvsem moč in oblast. "To ni način, kako bi uspešno kljubovali krizi," meni Zalokar Oražmova. Poslanka sicer upa, "da v Sloveniji ne bomo nasedli in dali možnosti za razvoj teh ekstremnih idej".

'Ideja druge republike ni nova'

Namestnik predsednika SD Patrick Vlačič je dejal, "da država ni v političnem krču", ki bi zahteval ustavne spremembe. Ideja druge republike pa po njegovih besedah ni nova, saj jo je pred časom v drugačnem kontekstu omenjal tudi predsednik vlade Borut Pahor.

Vlačič pravi, da ima SD boljše odgovore kot SDS.
Vlačič pravi, da ima SD boljše odgovore kot SDS. FOTO: Jani Dolinšek

Kot je dejal Vlačič, se do predlaganih sprememb ustave ne bi opredeljeval, ker jih še ne pozna dovolj. "Mi jih bomo vsekakor pregledali, kot pregledamo vse politične pobude, ampak ta trenutek se mi ne zdijo niti nujne niti potrebne, niti neka velika dodana politična vrednost," je poudaril.

Namestnik predsednika SD tudi misli, da bi se morala država v tem trenutku ukvarjati z vprašanjem, kako premagati krizo, kako zagotoviti nova delovna mesta in ohranjati sedanja, kako zagotoviti čim boljšo zdravstveno oskrbo in kako zagotoviti vzdržnost pokojninske blagajne.

"V to krizo, ki je svetovna, nas je pripeljal neoliberalni koncept," je opozoril Vlačič in dodal, da ne gre pozabiti, kaj so bile ekonomske ideje tedaj, ko je vlado vodila SDS. "To so bile neoliberalne ideje in ta koncept nas je pripeljal v to krizo, zato težko verjamem, da imajo v SDS prave odgovore. Mislim, da imamo mi boljše odgovore," je poudaril.

Glede predčasnih volitev pa je dejal, da je to po našem sistemu možno, sam pa ta trenutek ne vidi niti potrebe niti realne grožnje.

Kresal: Zdržali bomo do konca mandata

"Pomembne gospodarske ukrepe in strukturne reforme bi lahko sprejeli takrat, ko je bila Slovenija v velikem gospodarskem razcvetu, ko so bili pogoji za razvoj in delo res dobri. To je bilo pred štirimi leti, ko je bila na oblasti Janševa vlada," je danes povedala predsednica LDS Katarina Kresal.

Kresalova se ne strinja z Janševo oceno, da vlada ne bo zdržala do konca mandata.
Kresalova se ne strinja z Janševo oceno, da vlada ne bo zdržala do konca mandata. FOTO: Reuters

Na Janševo oceno, da "obstaja vse večja verjetnost, da na nov slovenski parlament ne bo treba čakati štiri leta," je Kresalova odgovorila, da je vladna koalicija morda včasih glasna, morda se tudi včasih skrega, temelji pa na resni želji spreminjati stvari v Sloveniji na bolje, ustvarjati boljše pogoje za življenje in bolj učinkovito državo. "Ker nas družijo te vrednote, bomo zagotovo zdržali do konca mandata in ta predvidevanja in želje Janše se po mojem mnenju ne bodo uresničile," je dejala Kresalova.

Odzvala se je tudi na Janševo napoved ustanovitve "nove slovenske republike". Ob tem je Kresalova pojasnila, da je nekaj predlogov, ki jih omenja SDS, povzetih po normativnem programu vlade. "Ministrstvo za pravosodje je namreč že sprejelo ukrepe za zmanjšanje sodnih zaostankov, sprejema se tudi reforma ustavnega sodišča, vzpostavljena bodo tudi specializirana sodišča za gospodarski kriminal," je poudarila Kresalova.

Zanjo so nekatere pobude SDS nesprejemljive, predvsem je po njeni oceni nesprejemljiva pobuda, da bi uvedli sistem, ki bi omogočil lažjo razpustitev parlamenta, ali da bi center odločanja o sprejemu zakonov postavili na referendum, ne pa v parlament, kamor sodi.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

march76
10. 05. 2009 20.18
Tej vladi so šteti dnevi in prav je tako.Se pa tresejo kot šiba na vodi,ker vedo da nikjer več ne bo nič iz njih. Kresalova,naj bo kar tih,ker dobro ve koliko glasov so dobili in so se pošlepali v vlado.Erjavec tudi čivka tako kot mu Žnidaršič,Rezman in ostali nepridipravi narekujejo.O Golobiči nima smisla izgubljat besed ker je tako poden od podna.Borat bo še mogoče kam prilezel,ostali okol njega pa nikamor
insaner
10. 05. 2009 14.34
reševanje iz krize bo dolgotrajen proces, ob tem še vedno tonemo in še dolgo bomo. brez heca – dve vzporedni upravi v eni državi na dolgi rok bi pokazali prave in napačne odločitve in analize odločitev bi pomagale izbirati boljšo pot. najtežje pri tej delitvi je/bo/bi bila slo mentaliteta prepustiti pol denarnice tistemu, ki trenutno ni gospodar hiše, neglede katera to je in/ali bo.
insaner
10. 05. 2009 14.21
kriza je tudi zapuščina kučanovega in drnovškovega klana. če sta bila oba tako neumna ali tako »moralna«, da sta od te kraje odnesla najmanj, ju izvršene kraje in posledično nepotrebno velik obseg krize moralne odgovornosti ne odvezuje. dvanajstletne oblastne garniture ( vlade kot eksponenti sivih vodij iz ozadja ) so popolnoma zanemarjale analizo gospodarstva. to je delovalo po inerciji iz preteklosti, ne da bi upoštevalo spremembe povpraševanja in kvalitete v svetu, ob tem pa »razprodale« in uničile njegove najdragocenejše dele. ti klani od vseh prvih oblik do zadnjih kot forum 21, imajo en sam namen – popolnoma »sprivatizirat« slovenijo. v ogromni meri jim je to tudi že uspelo. janševa struja je lahko besno pobirala le še drobtine za 12 letno vladavino prejšnjih hord. filozofija demosa o moralno etični in socialni sloveniji je zbledela v tej gonji že v prvih dveh letih samostojnosti. poleg »sivih« eminenc so glavni krivci za ta stampedo pravniki na vseh nivojih – od snovalcev novel, ki so zakonodajo življensko najpomembnejših gospodarskih področij spisali »na kožo« izbranih posameznikov, gospodarskih pravnikov do sodnikov. parlamentarci so bili najprej ubogljivi strankarski navijači, kasneje so prešli v ubogljive lobiste. pahorjeva vlada danes nima pojma kako se s krizo spopasti, saj nima niti resnega pregleda nad gospodarstvom. eden redkih »pokazateljev« so ji podatki dursa, ki pa s stvarnostjo nimajo veliko skupnega, saj je med zahtevo in upravičenostjo kakovostna razlika, ki je delavčkom dursa po mentaliteti nedoumljiva. pahor je tudi pred drugim moralnim kolapsom – izdajo slovenskih interesov v zvezi z mejnim vprašanjem. ni več bistven spor med slo in hrv, ampak naša pozicija proti nestrpni eu. ne upa se ji reči, da na pritiske nepoučenih in indolentnih rhenov, čeških, švedskih in francoskih vlad ter nekaterih pristranskih – morda celo podkupljenih eu poslancev slovenija ne bo pristala. namesto, da bi od hrvaške zahtevali takojšen začetek reševanja vsakega delčka sporne meje, si »jemlje čas«, KI GA NI, in zavlačuje nastop. srečanja slo / hrv do rešitev ne bi pripeljala, bi pa končno jasno in glasno »artikulirala« zahteve, vprašanja oz. razhajanja. šele s temi podatki, dejstvi, bi bil čas najprej za mediacijo, in ko bi preko medijsko odmevne mediacije eu začela končno spoznavati kompleksnost problema, ki ga jemlje tako površno, bi bil čas za kakšno obliko arbitraže. situacija v slo me spominja na titanika, ko je po trčenju na njem še ure igral orkester. vsaj za večino črna prihodnost šele prihaja, nekateri jo občutijo, »živijo« že leta. a ob vsej tej moji črnogledosti me je groza ob misli, da bi v tem trenutku vodil vlado jj
indiana
10. 05. 2009 12.24
Prejšnja vlada je tako prepričljivo lagala, da celo v Bruslju mislijo, da imamo v Sloveniji previsoke plače in pokojnine!
Kathalena
10. 05. 2009 12.10
Večina Državljanov, ko vidi samo voditelje teh napihnjenih strank, ki sestavljajo trio Dudek pošteno " srat prtisne "
Kathalena
10. 05. 2009 12.07
To ni nobena vlada to je začasna trenutna Administracija z najlabšimi rezultati v zgodovinito je Trio Dudek ali trikrat nič, ki ima za samo rezultatov manj kot nič. Je pa za njimi veliko nacionalne gospodarske škode ...skoraj tako kot največja naravna katastrofa.itd
indiana
10. 05. 2009 11.07
Tonček Balonček ima prav: Janša bo izrihtal delo in plače za delavce, klimatske naprave in v redu pokojnine za starejše občane, mladostniki ne bodo jemali mamila temveč bodo ustvarjali, vozili bomo hibridne avtomobile, otroci bodo iz vrtca takoj šli na universe (s tem bomo v najkrajšem možnem času dobili strokovnjake)skratka v Slovenije bo paradiso. Škoda, da tega ni utegnil narediti v obdobju 2004-2008. Zamenjali so ga ogorčeni obubožani volivci, katere zdaj zavaja z novimi pravljicami.
fap
10. 05. 2009 08.48
Leukup leukup uboga raja, naj prečisti se nastavljena vlada. da delavec bo lahko z delom živel,ne pa z delom svojih rok hranil požrešno državo in tajkune, namesto svoje družine,katerih otroci, bodo vsak čas beračili in kradli po cestah. Zamislite se gospodje nastavljeni politiki in začnite za svoje bajne plače delat (da se bo videl rezultat) ne pa samo gobezdat in pretepat prazno slamo izpred petinšesdesetih let.
joco46
10. 05. 2009 07.44
as ti tut not padu
Tonček Balonček
10. 05. 2009 07.04
Skupaj je treba stopit, ne pa da Virant ustanavlja še eno starnko, kot da v SDS ne more uresničevati svojih in interesov slovenskega naroda ter drugih državljanov ter državljank. Sicer se pa poleti vidimo v Lepeni in bomo stvari še dorekli....
kr_ena2
10. 05. 2009 06.45
največji problem nas slovenceljnov je v tem, da ne znamo stopit skupi. in tudi v vladi ali pa strankah je tako. namesto, da bi reševali krizo skupaj raje udrihajo eden čez drugega in nas vodijo v še večje sranje - in pika
Tonček Balonček
10. 05. 2009 06.27
SDS ima odgovore. Njewni člani bodo odšli na teren in poiskali nove trge za Gorenje, Prevent, Litostroj in druge, poskusili bodo kupiti Opel in Siemens ter Obamo prepričati, naj konča vojno v Iraku. Poleg brezplačnih toplih obrokov za dijake predlagajo še hladne napitke za odrasle in klimatske naprave za starejše ter srčne bolnike. Imajo pač odgovore, rdečkarjem s eže tresejo hlače v strahu pred drugo republiko. Morda pa nas čaka celo prvo cesarstvo! Če je Janši uspelo zavreti globalno segrevanej ozračja in zmanjšati emisije CO2, ni vrag, da ne bi v navezi z Obamo ter Sarkozyjem obvladal tudi te krize. Ima odličen sodelavce: Kukovičevo, Bručana, Zvera, Rupla, kaj bi še več. Škoda, da ni več zraven Bajuka ter Kuclerjeve, potem bi bili pa res lahko brez skrbi za prihodnost te naše lepe domovine.
Tisl
10. 05. 2009 04.40
Vlačič pravi, da ima SD boljše odgovore kot SDS. (Foto: Jani Dolinšek) to sem se pa nasmejal =) G. Pahor kako se boste soočili s krizo? - V DZ več ne bomo pili kave =D (imamo pa odgovore in sposobne ljudi, ampak ne bomo sedaj o tem, to so bile najpogosteje izrečene besede Pahorja pred volitvami) Pametni odgovori vlade na krizo: -Podaljšajmo delovno dobo -Dajmo odškodnine izbrisanim -Odvzemimo topel obrok dijakom in še bi lahko naštevali... Res so komedijanti ti iz SD-ja
Tisl
10. 05. 2009 04.30
Enako so komunisti pravili leta 90' za Janšo! Ekstrem je bil osamosvojitev od Jugoslavije, sedanja vlada pa se bo sama pokopala, Janša je zgolj opozoril na to ;)
fizelj2
10. 05. 2009 03.59
halo kje je moj komentar admin ?
fizelj2
10. 05. 2009 03.58
Jansi je edinemu jasno kaj dela, ostali se ga bojijo ker je prevec brihten zato jim preostane le da ga demonizirajo s prav prostaskimi , neciviliziranimi izjavami. revcki umaknite se s politike da ne pademo v tako bedo kot je na Hrvaski ali Srbiji
sikav
10. 05. 2009 03.32
Vlada bo zdržala ta mandat, vprašanje je če ga bomo uspeli mi.
Tina42
10. 05. 2009 02.02
A ste opazl da se je JJ malo poredil? Drugace pa mi gre tale Kresalova z svojo kvazi samozavestnostjo posteno na zivce..
Nina Schmid
10. 05. 2009 02.02
vse skenclat pa jih poslat malo v pravo sluzbo pol pa se bojo se lahk delali pametne kar niso pa delajo sam sranje.
123_Zoke_vec_ni
10. 05. 2009 01.56
ČE PA NAŠA USPEŠNA VLADA TAKO PRAVI, BO PA ŽE DRŽALO...............................................