Slovenija

Ne postanite del črne statistike in zagotovite varno kopanje

Ljubljana, 18. 06. 2013 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
3

V Sloveniji v povprečju vsako leto umre 22 ljudi zaradi utopitev. V dveh tretjinah primerov gre za utopitve v vodi v naravi, le nekaj odstotkov utopitev pa se zgodi v plavalnih bazenih. Da se vaše počitnice ne bodo končale slabo, preberite nekaj nasvetov za varno kopanje.

Mnogi so se te vroče dni odločili za ohladitev v morju, čeprav je ponekod temperatura slovenskega morja že 26 stopinj Celzija, kar nikakor ne omogoča primerne ohladitve. Tudi na obali in v morju morate paziti na svojo varnost in varnost drugih.

Kako zagotoviti varno plavanje in kopanje?

Vedno plavajte glede na svoje plavalno znanje, ne precenjujte se in se ne oddaljujte preveč od obale. Pred kopanjem preverite temperaturo vode, vzemite si čas za prilagajanje, saj premrzla voda lahko povzroči krč. Pred skakanjem v vodo preverite, ali je voda dovolj globoka in kakšno je dno na mestu, kjer bomo skakali. Zaradi varnosti naj bo prvi skok v vodo na noge. Če se kopate v reki ali jezeru, se prepričajte, ali je voda primerna za kopanje (onesnaženost, vodni vrtinci in tokovi …). Ne pozabite, voda v jezerih in ribnikih je motna in pod gladino lahko skriva posamezne skale, veje, razbito steklo ali smeti. V vodo nikar ne hodite razgreti, pač pa se najprej malce zmočite, da se telo privadi na temperaturo morja. Prav tako ne hodite v vodo, če se počutite slabo, s polnim ali praznim želodcem in pod vplivom alkohola.

Otrok ob obali nikoli ne puščajte brez nadzora, ampak jih imejte na očeh tudi v plitki vodi.
Otrok ob obali nikoli ne puščajte brez nadzora, ampak jih imejte na očeh tudi v plitki vodi. FOTO: Reuters

Na morju spoštujte z bojami označena plavalna območja in plavajte le znotraj njih, pri kopanju v bazenu ali javnem kopališču pa upoštevajte navodila kopališč in kopaliških mojstrov. Ob obali otrok nikoli ne puščajte brez nadzora, ampak jih imejte na očeh tudi v plitki vodi.

Tudi če ste še ne vem kako izurjen plavalec, nikar ne pozabite, da na čolnu ali jadralni deski uporabljajte atestirane rešilne jopiče ne glede na dolžino potovanja in velikost čolna. Ob nezgodi lahko drugemu rešimo življenje le z znanjem prve pomoči, zato se še pred počitnicami in dopusti opremite z znanjem prve pomoči.

Naj bo varno tudi sončenje!

Soncu se izogibajte med 10. in 16. uro. Če se le da, ta čas preživite v senci.
Soncu se izogibajte med 10. in 16. uro. Če se le da, ta čas preživite v senci. FOTO: Thinkstock

Opozorilo pa velja tudi pred pretiranim sončenjem, kar mnogi Slovenci še vedno ne upoštevajo. Tako nekateri vztrajajo na soncu tudi med 12. in 16. uro, ko je sončenje povsem odsvetovano. 30 minut preden gremo na sonce, se namažemo s kremo za sončenje, ko je koža še hladna in suha. Pri tem ne smemo pozabiti na čelo, ustnice, ušesa, veke, nos, preče po lasišču, vrat in dekolte ter kožo pod naramnicami kopalk ali obleke, opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja. Kremo spet uporabimo vsake dve do tri ure oziroma takoj po kopanju, obilnem znojenju ali otiranju z brisačo.

Preberite še, kako poskrbeti za varnost v teh vročih dneh. Ne pozabite na zadostno količino vode in nikar ne puščajte svojih otrok ali hišnih ljubljenčkov v zaprtih vozilih, saj jih lahko ubije vročinski udar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.