Slovenija

Plaža mora biti brezplačna!

Ljubljana, 21. 07. 2008 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
88

Vstopnina, ki jo plačate ob vstopu na plažo, je pobrana nezakonito. Vsakdo mora imeti namreč prost in brezplačen dostop do morja, v katerem se lahko okopa in tudi odloži brisačo na obali.

Mestna plaža Koper je zastonj.
Mestna plaža Koper je zastonj. FOTO: Dare Čekeliš

Prost dostop do naravnih voda zagotavlja že Ustava, ki jo dopolnjuje vodna zakonodaja. Konkretno Zakon o vodah, ki določa, da so ''celinske vode in vodna zemljišča naravno vodno javno dobro''. ''Temeljno izhodišče prava je, da je voda, še posebej pa morje, javno dobro, kar pomeni, da ga lahko uporablja vsakdo pod enakimi pogoji za kopanje, pitje in podobno. Omejen je samo z enako pravico drugega,'' so pojasnili na okoljskem ministrstvu. Zato je treba zagotoviti ''najmanj prost dostop do morja in omogočiti zadrževanje na priobalnem zemljišču'', tudi če se želite skopati.

70. člen Ustave: (javno dobro in naravna bogastva)

Na javnem dobru se lahko pridobi posebna pravica uporabe pod pogoji, ki jih določa zakon.
Zakon določa pogoje, pod katerimi se smejo izkoriščati naravna bogastva.
Zakon lahko določi, da smejo naravna bogastva izkoriščati tudi tuje osebe, in določi pogoje za izkoriščanje.

Priobalno zemljišče sega najmanj 25 metrov od meje obale v notranjost in ni važno, ali je javna ali zasebna last. ''V obeh primerih je treba omogočiti prost dostop do vode za kopanje ali prehod ob vodi,'' so opozorili. ''Izjemoma je dopuščeno pobiranje vstopnine imetniku vodne pravice, torej osebi, ki ima dovoljenje za izvajanje dejavnosti kopališča, pa še to samo v primeru, če je zgradil objekt za kopanje,'' so sporočili z ministrstva.

Tudi dr. Senko Pličanič s Katedre za javno upravo na Pravni fakulteti v Ljubljani, ki je tudi eden izmed avtorjev Zakona o vodah, je za 24ur.com pojasnil, da je pobiranje vstopnine za plaže nezakonito. Vsak mora imeti možnost dostopa do vode, kjer lahko zaplava, prav tako lahko tudi na urejenem kopališču pusti brisačo, pri čemer ga ne sme nihče ovirati, je poudaril. Seveda mora biti zadrževanje na plaži v skladu s pravili in neškodljivo, lastnik pa vam mora dopustiti prehod mimo priobalnega zemljišča. Tako bi morali vsi hoteli, gostinski lokali in tudi morebitni zasebniki odstraniti ograje in slehernemu človeku omogočiti prost dostop. Drugače je v marinah, v lukah ob hidroelektrarnah in podobno, ko je prepoved kopanja nujna zaradi varnosti. Če gre torej za splošno rabo, ni važno, ali je hotel plažo uredil, ali ima na njej sanitarije in reševalce, v vsakem primeru mora biti dostopna vsem, je pojasnil Pličanič.

Za morebitno nezakonito oviranje neškodljivega prehoda čez zemljišče ali preprečevanje splošne rabe ali postavitev objektov oziroma drugih ovir, ki preprečujejo prost prehod ob morskem dobrem, je predvidena sankcija. Globa je od 4.000 do 125.000 evrov za pravno osebo in 600 do 2.000 evrov za odgovorno osebo. Torej, če naletite na kršitev, se lahko obrnete na Inšpektorat za okolje in prostor. Inšpektorji pa žal stanja na terenu sami od sebe ne preverjajo, temveč se odzovejo zgolj na prijavo.

Upravljavci si zakon razlagajo po svoje

Na slovenski obali so urejene plaže na Debelem rtiču, v Ankaranu, na Sveti Katerini, v Kopru, Žusterni, Izoli, Simonovem zalivu, Strunjanu, Fiesi, Piranu in Portorožu. Modre zastave, ki so mednarodni znak za ekološko neoporečno in zelo urejeno kopališče, imajo letos na Obali Centralna plaža v Portorožu, Kopališče Zdravilišča Krka Strunjan, Salinera Strunjan, Simonov zaliv ter Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič, v notranjosti pa Šobčev bajer in grajsko kopališče na Bledu.

Pred plažo Rdečega križa na Debelem Rtiču. Vstopnina levo!
Pred plažo Rdečega križa na Debelem Rtiču. Vstopnina levo! FOTO: Dare Čekeliš

Plačljiva je hotelska plaža v Simonovem zalivu, kjer odrasli ''za zadrževanje na urejenem kopališču'' odštejejo 1,5 evra, otroci od osmega do 14 leta polovično ceno, za otroke pod osmim letom pa je vstopnina brezplačna, je za 24ur.com pojasnil direktor trženja hotelskega naselja Simonov zaliv, Dean Kocjančič. Zatrdil je, da dostopa ne omejujejo nikomur, ''plačljivo je le zadrževanje na urejenem kopališču''. Na vprašanje, na podlagi česa pobirajo vstopnino, je odgovoril, da je plaža urejena, s sanitarijami, reševalci in podobno, ''zato nastajajo določeni stroški''. Poudaril je še, da imajo Izolčani vstop prost. Plaža Rdečega križa na Debelem Rtiču, ki je tudi urejena in ima še zunanji bazen, je prav tako plačljiva. Odrasli plačajo sedem, otroci do 15 let pet evrov, za malčke pod tremi leti je vstop brezplačen. Prost vstop je po 18. uri. Kopanje na plaži turističnega naselja Salinera v Strunjanu za odrasle stane tri evre, otroci do sedmega leta pa so iz plačila izvzeti. Zagotovili so, da imajo obiskovalci in sprehajalci prost dostop do morja. Plaža Krka – Zdravilišča Strunjan za odrasle stane 2,5 evra, otroci do sedmega leta starosti pa imajo prost vstop. Če se želite zadrževati na plaži, pa je treba plačati, je pojasnil direktor Zdravilišča Strunjan, Miran Gaspari. V Žusterni odrasli plačajo tri, otroci so 14 let dva evra, za kopalce, mlajše od šest let, pa je plaža zastonj. Plačljiva je tudi plaža hotelov Bernardin, ki je urejena predvsem za hotelske goste.

Zastonj so hotelska plaža Ankaran in Adria Ankaran, kjer je za zunanje goste plačljiva le parkirnina, plaža RSZN Debeli rtič, Sveta Katerina, mestni plaži v Kopru in Izoli, plaža v Piranu, Fiesa in Centralna plaža v Portorožu.

Neurejeni odtoki!

Kakovost slovenskih kopalnih voda je bila sicer v začetku sezone porazna. Nacionalni koordinator iz Združenja Modra zastava, Boris Šušmak, je opozoril, da je bilo prvo ponovljeno vzorčenje kakovosti kopalne vode v predsezoni nad priporočenimi vrednostmi, ''vendar k sreči ni preseglo zahtevanih vrednosti''. Slabši rezultati so, ko vzorčijo po obilnejših padavinah ali ko gre za določeno točkovno onesnaženje, je pojasnil.

V Adria kampu v Ankaranu je bazen, ki je plačljiv, plaža je zastonj tudi za zunanje obiskovalce.
V Adria kampu v Ankaranu je bazen, ki je plačljiv, plaža je zastonj tudi za zunanje obiskovalce. FOTO: Dare Čekeliš

Meni, da fekalni odtoki na Obali niso primerno urejeni, zato si prizadeva, da bi pristojne inštitucije popisale in uredile meteorne izlive in morebitne neurejene fekalne odtoke. Zaveda se tudi, da je vplive za slabo kakovost kopalne vode mogoče iskati tudi prek slovenskih meja. ''Poznamo primer na Hrvaškem, na primer Crveni vrh, in v Italiji, kjer ni povsem jasno, če so odpadne in meteorne odpadne vode ustrezno urejene, zato bi veljalo razmisliti tudi o aktivnostih na meddržavnem nivoju,'' je poudaril. ''Kakovost morja ne sme biti odvisna zgolj od moči sonca, ki bakterije uniči.'' Pri Modri zastavi si namreč prizadevajo, ''da bomo lahko v bližnji prihodnosti tudi v času večjih padavin brezskrbno plavali v kakovostni kopalni vodi''.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petrpetr
18. 08. 2012 08.18
+1
Ali je tudi v krajinskih parkih dovoljeno pobirati parkirnino 4,50 eur/avto,......? Kje lahko to poizvem?? glede na to, da je tam voda navadna reka ki teče skozi park in to označujejo kot kopališče, da je samo eden javni wc in ena brunarica s pijačo, vse ostalo je ......
Žan Kožar 1
27. 07. 2008 09.37
+2
vstopnina SIMONOV ZALIV je 2,5 eur ne pa 1,5 eur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
Žan Kožar 1
27. 07. 2008 09.30
-1
Po končanem dopustu smo se ustavili še v Simonovem zalivu da se še malo namočimo pa pred vhodom vstopnina.Ne hvala lepa gremo 100 m naprej odprta plaža zaslužili so pa itak z pijačo in hrano na plaži.Komu se izplača ocenite sami?
mcgregorslo@hotmail.com
22. 07. 2008 14.37
-1
enostavno zberemo avtobus kopalcev.... pa gremo na plažo... nihče nas ne more ustavit :D razn če pokličejo policijo... tako , kaj bodo pretepli 30 ljudi v kopalkah (ali brez, po želji) ?? Jest pravm upret se treba.. predvsem mladi , ki jih boli k**** za okol sebe važn, da je zabava... prihodnost bk, nedosegljiva stanovanja bk, draga hrana bk, ... Ma skine se naj ta vlada in vsi ki tko razmišljajo ... dol s kapitalizmom!!
vlab
02. 07. 2012 10.18
dej se ti mal skuliraj ker maš čisto vse pomešano. zakon je jasen. kdo bo koga pretepal, pa kaj majo veze stanovanja s tem...
vlab
02. 07. 2012 10.19
teli komentarji so v P.... pošlješ pa odreže... grem, tole nesposobno IT sranje k ne morejo uštimat zadeve...
AmonGoeth
22. 07. 2008 14.00
In mi se norčujemo iz Hrvatov in nasplošno južnjakov?!?! Looool
Schmanky
22. 07. 2008 12.34
čaki čaki čaki mal 504063! vstop za kam je 7,5 ????? pa ne moreš verjet no! pa to ni res! pa morje je umazano v Simonovem zalivu, da je kaj!! jao jao jao1 a lahko poveš za kam je vstop 7,5 ?!
1Anahy
22. 07. 2008 08.23
+1
Samo poglejte plažo v San Simonu PARKIRIŠČE JE 4.50 VSTOP PA JE 7.50 to je preveč in še je tako umazana voda da ni za verjet KATASTROFA
Mark Brodar
21. 07. 2008 20.10
+2
Strške ki nastanejo na plaži zaradi kopalcev, lepo pokrijejo s prodajo v biufejih, ležalnikov, brisač in podobne krame. Ampak v Sloveniji je pač enostavneje pobrati denar od nekaj, kar ni tvoje. Pač če zadeva funkcionira. Kot ji pri nas v gorah običajno, nikoli ne plačamo vstop na planino ampak pridemo v kočo in plačamo samo žgance, joto in šnops :), nobedn nam ne zaračuna, če veselo pridemo na vrh gore in se vpišemo v knjigo. Pa ne vem kje je več dela z urejanjem in odnašanjem odpadkov. Res, da je na obali več ljudi, je pa zaradi tega tudi več zaslužka.
bb38150
21. 07. 2008 19.23
+1
Ja saj se prav lepo vidi v Kopru plaža zastonj in so kakor sardele,v Žusterni za plačilo prazna plaža.Pa pojdite štiričlanska družina vsak dan na plažo deset dni,pa boste videli koliko vas bo stala vstopnina??Sramota za malega človeka ,da si še tega ne more privoščit.
anjuscka
21. 07. 2008 19.07
Vsaka plaža bi morala biti brezplačna. Najbolj me moti, da so Simonovemu zalivu dodali ceno.
luciluk
21. 07. 2008 18.33
OK torj dostop do morja je mogoč povsod. OK je s sem za in če grem jutri v KP in grem do morja tam kjer stoji pristanišče Luke Koper jih lahko prijavim ker mi ovirajo dostop do morja ??????????? Ta zakon je nedosleden. A Luka Koper potem nelegalno ovira dostop do morja? Sicer pa ne grem v Portoroški zaliv raje se zapeljem do Savudrije!! LOL
dreko123
21. 07. 2008 17.32
Jaz nisem še u življenju plačal plaže, tudi ko je bil portorož še plačljiv sem se vedno zmenil na lep ali grd način drugače smo šli pa čez ograjo! Ker sem že takrat govoril da mi tist kvadraten meter morja pripada in da ga ne mislem plačevati!
Tonček Balonček
21. 07. 2008 17.21
Larifari, še v kamp, ki ima seveda plažo, ne moreš, če tam nisi prijavljen! "Poznamo primer na Hrvaškem, na primer Crveni vrh, in v Italiji, kjer ni povsem jasno, če so odpadne in meteorne odpadne vode ustrezno urejene, zato bi veljalo razmisliti tudi o aktivnostih na meddržavnem nivoju!" A v Italiji je tak primer in npr. Crveni otok? pa kaj so to za eni tipi na teh Ministrstvih, da kvasijo take neumnosti? V Piranu fekalije tečejo karskozi pipe! Bi bilo dobro malo sodelovati na meddržavnem nivoju!!!*???? Budale!
endrug
21. 07. 2008 17.19
Kaj pa inšpektorji? A nič ne preverjajo? So vsi podkupljeni ali imajo preveč dela z drugimi stvarmi?
LaLuna
21. 07. 2008 15.30
A imajo na Hrvaškem tudi tak zakon? In kako ti lahku v naravi (na plaži) prepovejo vstop za psa?
Iggy Q
21. 07. 2008 15.23
Kaj zdaj to pomeni? Če hočem iti brezplačno na plažo kjer pobirajo vstopnino, pa me ne spustijo noter, lahko pokličem policijo ali ombudsmana, ker so kršene moje ustavne pravice? Resno sprašujem!
tagomago
21. 07. 2008 15.06
-1
malo ste zašli s tem prispevkom,času primerno(počitnice so tu),ampak to kar pišete je čisto zavajanje in nič več, obstaja del obale do katerega ne moreš(ladjedelnica,luka....),nekje so lastniki zemljišča do morja hotelske hiše,ki plačujejo davke za ta zemljišča,jih vzdržujejo,urejajo.... in sedaj si predstavljajte,da vam bo lastnik zemljišča dovolil dostop do morja z vso kramo za na plažo,seveda urejeno s tuši,reševalci iz vode,naravno senco,parkiriščem,izvidi vode in vsem kar zahteva inšpekcija od urejena kopališča,zvečer pa za vami še počistil smeti,ki ste jih natresli preko dneva in to zastonj,HALO?? in tu so še vsi naključni obiskovalci s svojimi havba partiji za katerim ostane kup smeti.... hvalabogu,da imamo nekaj kopališč,ki se trudijo in čistijo svinjarijo za prašiči,ker takim pač ne moreš reči kopalci! DRŽAVA naj poskrbi za celovito ureditev vodotokov,in ostalih problemov,ne pa da smo EDINA država EU,kjer ravno upravljalci plačujejo izvide kopalnih vod,kot se govori ,a smo neka banana republika? in če je vse to res potem ne vem kako si predstaljate kar vse zastonj, zelenje ki ga vidite na sliki,nekdo pozimi obrezuje,sadi,ko vsi mi pozabimo da OBSTAJA morje,ker takrat pač ni kopalna sezona,eh
Tonček Balonček
21. 07. 2008 15.00
Pa kao v podnaslovi trdite, da je vztopnina pobrana nezakonito in imamo ne vem kakšne ravice do prostega vstopa (?, za akkšen vstop na plažo gre za božjo voljo, na plažo gremo, ne pa vstopamo), če pa že v nadaljevanju beremo, da je "Izjemoma dopuščeno pobiranje vstopnine imetniku vodne pravice, torej osebi, ki ima dovoljenje za izvajanje dejavnosti kopališča, pa še to samo v primeru, če je zgradil objekt za kopanje.'' Zakaj tako zmedeno pisanje?! Pač imetniki vodne pravice (kao imenitno se sliši) lahko kasirajo. Na pričakujemo še imetnike zračnih pravic?
nekdo...
21. 07. 2008 14.52
bim bum tak al tak se kopate v lastnem dreku tak da če vam še kvazi turisti kaj not namečejo ni nič kaj bol onesnaženo... e-bulldo samo po tem članku sodeč oni ne bi smeli zapret plaže! lahko samo kasirajo za te dodatne storitve ki jih nudijo oz. jih svojim gostom, nudijo zaston. Drugače pa itak mi je vseeno na morju sem bil lani pa še to izven sezone samo tako malo... ker na morje ne hodim ne k nam ne na hrvaško ker ti bojo počasi zaračunali še zrak ki ga dihaš, pa še prevelika gneča je
Mark71
21. 07. 2008 14.52
Mimo grede bim bum. Kaj pa je tako ekstra zadeva, ki jo upravljalec nudi v San Simonu in sem jo plačal z vstopnino? Jaz je nisem bil deležen !!!