Slovenija

V kliničnem centru prepovedali obiske

Ljubljana, 04. 02. 2011 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
0

Zaradi gripe, viroz in drugih nalezljivih bolezni so v večini slovenskih bolnišnicah omejili obiske, v kliničnem centru pa so prepovedani. Nekateri obiskovalci spoštujejo omejitve, drugi ne. Takrat lahko posredujejo tudi varnostniki.

Obvestilo o obiskih v ljubljanskem kliničnem centru
Obvestilo o obiskih v ljubljanskem kliničnem centru FOTO: Blaž Garbajs
Naše poslanstvo je zaščititi naše paciente, saj v ustanovi skrbimo za naj občutljivejšo populacijo, to so novorojenčki in tudi pacientke tako na porodniškem kot ginekološkem oddelku. Če obiskovalec poskuša kršiti pravila omejitve, ga opozorimo in pojasnimo, zakaj je omejitev potrebna že v naši glavni avli preden pride v stik z oddelki. Pomočnica direktorice za področje zdravstveno nego Lea Ačin (Bolnišnica za ginekologijo in porodništ

Iz kliničnega centra so sporočili, da so zaradi širitve sezonskih črevesnih virusnih obolenj do nadaljnjega prepovedani obiski v glavni stavbi Kliničnega centra Ljubljana na Zaloški 7, in sicer zaradi zaščite tako hospitaliziranih pacientov kot zaposlenih.

V številnih slovenskih bolnišnicah so medtem obiski omejeni. Diplomirana medicinska sestra za obvladovanje bolnišničnih okužb Darija Musič z Onkološkega inštituta v Ljubljani je pojasnila, da sodi gripa po zakonu o nalezljivih boleznih med nalezljive bolezni, ki jih je treba obvezno prijaviti in izvajati tudi vse varnostne ukrepe za preprečitev njenega širjenja in zavarovanja zdravja ljudi.

Vse države Evropske unije imajo vzpostavljen sistem obveščanja, zbiranja in izmenjave podatkov o nalezljivih boleznih. Po prejemu priporočil Inštituta za varovanje zdravja (IVZ), ki jim posreduje zgodnje podatke o zaznavanju in gibanju nalezljivih bolezni v državi, so bolnišnice dolžne sprejeti priporočene ukrepe in strategije, da preprečijo širjenje okužb.

Bolnikov, pri katerih je potrjena gripa in potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, je bilo do zdaj približno 240, manj kot 10 odstotkov je potrebovalo intenzivno oskrbo.

Za omejitev obiskov so se zato odločili tudi v onkološkem inštitutu, ki velja od 17. januarja. Bolnikov ne smejo obiskovati osebe z znaki akutnih okužb dihal, temveč le zdravi, pa še ti naj skrajšajo čas in zmanjšajo število obiskov, pred vstopom v bolniško sobo razkužijo roke ter v zaprtih prostorih upoštevajo higieno kašljanja in kihanja. V večini bolnišnic na omejitve opozarjajo letaki in posebna obvestila, izobešeni v bolnišnicah.

Zdravstveno osebje nadzira, da bolnika obišče samo ena zdrava oseba in da obisk ne traja predolgo. Pri bolj ogroženih bolnikih zdravniki režim obiskovanja prilagajajo stopnji ogroženosti in njegovemu trenutnemu zdravstvenemu stanju. V onkološkem inštitutu opažajo, da nekateri ozaveščeni bolniki celo sami prosijo svojce in prijatelje, naj jih v času gripe med zdravljenjem ne obiskujejo niti doma niti v bolnišnici.

"Kljub temu da opažamo v slovenskih bolnišnicah nizko raven kulture obiskovanja bolnikov, večina obiskovalcev v času povečanega števila obolelih za gripo upošteva priporočila, ki jih prejme ob obisku bolnišnice. Zavedajo se namreč, da gre za zdravje in varnost njihovega svojca ali prijatelja," so še poudarili na onkološkem inštitutu.

V Sloveniji je kroženje virusov influence verjetno doseglo vrh. Zaznali smo zmeren upad akutnih okužb dihal, medtem ko je gripi podobne bolezni še nekoliko več kot teden poprej. Še naprej potrjujemo virus influence A (H1N1) 2009 (pandemski virus) ali virus influence B, pri čemer je vse več virusa influence B. Potek okužbe je enak pri obeh virusih in ju brez laboratorijske potrditve ni mogoče razločiti. Pri manjšemu številu bolnikov smo našli virus influence A (H3N2). Inštitut za varovanje zdravja

Obiski na enega zdravega obiskovalca, največkrat na najožje svojce, so omejeni tudi v bolnišnicah v Izoli, Celju, Jesenicah, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu, Postojni, Ptuju in Sežani. Po besedah direktorja izolske bolnišnice Janija Derniča spoštujejo sodelovanje obiskovalcev. "Ker obiski niso prepovedani, ne izvajamo represije nad obiskovalci. Omejitev nadziramo s pomočjo negovalnega osebja na oddelkih."

V kratkem nameravajo aktivirati nadzor fizično z notranjimi vrati in nadzorovanim vstopom v hospitalni del, kar pomeni omejitev prihoda izven časa obiskov. "Pritoževanje, da ni nadzora, pa ne more biti predmet pritožb. Pritoževati bi se morali bolniki, saj so izpostavljeni večjemu tveganju. Verjamemo v zdrav razum občanov, da so odgovorni do svojega zdravja in bolnih svojcev ter pozitivno razumejo omejitev obiskov," je dodal.

Po pojasnilih direktorja Splošne bolnišnice Jesenice Igorja Horvata osebje, če je le mogoče, opozori obiskovalce, da je omejitev obiskov. Če ne zapustijo oddelka, jih opozori varnostnik. V večini primerov sicer poskrbijo, da obiski niso nenadzorovani in poskušajo upoštevati omejitve, razen v izjemnih primerih, kjer gre za dovoljenje zdravnika. Doslej niso imeli posebnih težav. "Kakšnih posebnih ukrepov ni bilo treba izvesti, razen opozorila in pogovora," je poudaril.

Zaenkrat brez večjih težav

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Blaž Garbajs
Če se sorodniki priporočila ne držijo, predvsem kažejo svoj odnos do zdravja in do svojih bližnjih, ki ležijo v naši bolnišnici. Ne zavedajo se, da s tem še najbolj ogrožajo paciente. Naši zaposleni lahko zgolj poprosijo ljudi, da se držijo priporočil. Klinični center Ljubljana

Medtem ko na Golniku ni omejitve obiskov, v drugih bolnišnicah, kjer je omejitev, niso imeli večjih težav. Včasih so se morali znova pogovoriti in obrazložiti razloge za omejitev. A dejstvo je, da ne zdravstveno osebje ne varnostniki, ki delajo v bolnišnici, nimajo pravnih podlag za ukrepanje proti obiskovalcem, ki se omejitev ne držijo.

Vendar, kot poudarjajo v vseh bolnišnicah, držati se jih je treba zaradi bolnikov. Vse prosijo za spoštovanje omejitev obiskov, "saj si ne želimo, da bi prihajalo do neprijetnih situacij ali tisto, kar z omejitvijo preprečujemo, to je poslabšanje zdravstvenega stanja naših pacientov, predvsem novorojenčkov, zaradi vnosa respiratornih infektov, ki bi jih obiskovalci lahko prinesli v ustanovo". Dodajajo, da se zanašajo tudi na ozaveščenost obiskovalcev, ki želijo svojcu dobro.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja