Slovenija

Ne odpirajte Fursovih lažnih sporočil, ker boste dobili virus

Ljubljana, 20. 04. 2017 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Fursu opozarjajo vse uporabnike, naj nikar ne odpirajo lažnih elektronskih sporočil glede neplačanih obveznosti do finančne uprave, saj je v sporočilu virus. Podobna lažna sporočila so se širila že v januarju.

Finančna uprava RS (Furs) je bila s strani zavezancev obveščena, da so ti iz elektronskega naslova Furs dobili opomine zaradi neplačanih obveznosti. "Vse zavezance opozarjamo, da gre za lažna sporočila, ki so poslana iz lažnega elektronskega naslova in da je v sporočilu virus. Zavezance prosimo, naj sporočila zavržejo in jih zaradi lastne varnosti ne odpirajo," sporočajo na Fursu. Podobna lažna sporočila so se širila že v januarju.

Elektronska sporočila, ki jih dobivajo zavezanci, so videti kot bi jih poslal Furs iz elektronskega naslova gfu.fu@gov.si, vendar temu ni tako. Gre za ponarejen naslov pošiljatelja (t.i email spoofing).

Lažno elektronsko sporočilo, ki je januarja zaokrožilo med davčnimi zavezanci.
Lažno elektronsko sporočilo, ki je januarja zaokrožilo med davčnimi zavezanci. FOTO: Furs

"Zaenkrat smo na Furs ugotovili, da so bila sporočila poslana iz tujine in da vsebujejo tudi datoteko s končnico .xls, ki vsebuje virus (trojanski konj). Prav tako v sporočilu navedena finančna kontrolorka ne obstaja, nikoli ni bila niti ni zaposlena na Finančni upravi RS," še pojasnjujejo. Sporna sporočila so zavezanci začeli prejemati v sredo.

Vsi, ki ste prejeli lažno obvestilo, elektronske pošte ne odpirajte zaradi lastne elektronske varnosti. Prav tako na Fursu vsem svetujejo, da si posodobijo antivirusno zaščito.

Furs še sporoča, da dolžnike nikoli ne opominja po elektronski pošti, temveč le preko sistema eDavki oziroma pisno po navadni pošti. Prav tako lahko vsak zavezanec svoje morebitne odprte obveznosti do Fursa preveri prek sistema eDavki (storitev eKartica) ali na pristojnem finančnem uradu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0523
21. 04. 2017 09.59
+1
Glede na poslovanje FURS-a je to verjetno njihovo delo. Sam raznim državnim skrpucalom in nesposobni vladi ne verjamem čisto nič. No, saj kdo pa jim!
Jožajoža
20. 04. 2017 20.49
+1
furs proba.če jih 10 procentov nasede, so zmagali
misterbin
20. 04. 2017 15.18
+0
Furs laže to je njihovo delo
proofreader
20. 04. 2017 14.19
+6
Meni tudi neke priporočene dopise pošiljajo po pošti. Ne bom odpiral.
santamaura
20. 04. 2017 11.37
+20
Bog ne daj odpirat - Tudi če fizično odpreš kuverto od FURS-a dobiš virus - Pomaga le šnops ali pa balsrijan in sivka za vegetarijance
devlon
20. 04. 2017 11.12
+5
porovnati takoj...
LažnivihAmeriskih24ur
20. 04. 2017 10.57
+6
Naj rajsi delajo na FURSU!!!! Unicevalci drzave!!!!