Slovenija

Ne obrtnikov, obdavčite raje nelegalne gradnje!

Ljubljana, 18. 06. 2013 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije nasprotuje predlaganemu davku na nepremičnine in opozarja, da bo imel negativen vpliv na obrtnike in podjetnike. Prav tako predlagajo, da naj se obdavčijo tudi nelegalno zgrajeni objekti, in sicer s precejšnjim pribitkom.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) nasprotuje predlogu novega davka na nepremičnine, ki je do konca meseca, natančneje 28. junija, v javni razpravi. Predlog bi obrtnike in podjetnike dodatno obremenil in poslabšal njihovo konkurenčnost, so ocenili in poudarili, da bi morali pred njegovo uveljavitvijo odpraviti številne napake na tem področju.

Na OZS izpostavljajo, da nepremičnine v veliki meri izkazujejo napačno posplošeno vrednost.
Na OZS izpostavljajo, da nepremičnine v veliki meri izkazujejo napačno posplošeno vrednost. FOTO: POP TV

Po mnenju OZS bi morala vlada pred uvedbo tega zakona urediti pomanjkljivosti in napake, ki občutno vplivajo na višino davčne osnove in s tem napačno izračunane davčne obveznosti. Med njimi naštevajo odpravo napak v opisu lastnosti nepremičnin, ki so nastale pri popisu nepremičnin, ter uskladitev registra nepremičnin pri Geodetski upravi RS z dejanskim stanjem nepremičnin.

Ocenjujejo tudi, da lastniki ne javljajo sprememb, ki so jih izvedli na posamezni nepremičnini, ker bi sicer na podlagi zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin od prvega popisa morali delati. Nepremičnine zato v veliki meri izkazujejo napačno posplošeno vrednost, izpostavljajo na obrtni zbornici.

Predlog novega davka na nepremičnine bi obrtnike in podjetnike dodatno obremenil in poslabšal njihovo konkurenčnost. Obrtna zbornica Slovenije

V OZS ob tem predlagajo, naj se vse nelegalno zgrajene objekte in vsak poseg v nepremičnino brez ustrezne dokumentacije obdavči z dodatnim pribitkom vsaj v višini 300 odstotkov nad predpisano stopnjo obdavčitve objekta. To naj velja za vse nepremičnine, od začetka veljavnosti zakona do legalizacije oziroma rušitve nepremičnine. Zdaj namreč nelegalno zgrajeni objekti niso obdavčeni, so še zapisali.

"Stopnja v višini 0,80 odstotka za obdavčitev poslovnih objektov je popolnoma nerazumna, saj poslovni subjekti tega davka ne bodo zmogli pokriti v breme svojega dobička, temveč ga bodo morali prevaliti preko višje lastne cene na potrošnika," so še ocenili in dodali, da bo ta davek dodatno obremenil tudi vse banke, ki so kot poplačilo svojih terjatev prejele nepremičnine, s katerimi trenutno ne ustvarjajo dohodkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mužik
18. 06. 2013 17.03
šušmarje poiskat in kaznovat ! zdaj so se pa na privatnike spravili kot da jom ne plačujejo zadosti
Darko32
18. 06. 2013 16.07
+4
NAj se javno napiše kdo je bil sogovornik v članku. NAmreč ta izjava je dokaz, da gre v bistvu razumet za zajebavanje. 1.) Ko so hoteli legalizirati so jim metali polena pod noge. 2.) Ko pa je potrebno plačati davek pa bi jim spet metali polena pod noge. ZAto se ti veleumi naj zamislijo nad svojim početjem. ČE ima nekdo črno gradnjo se nesme obdavčevatri, dokler se ne uredi dokumentacija. Žal bomo morali to nagajanje rešiti. Poglejmo primer JAKLIČA. Tukaj je bila že pred tem objekt. GAj je popravil in obnovil na novo. Sedaj pa je moč razumeti, da je celoten objekt črna gradnja. Torej v tem priemru nesme plačevati davkov, dokler se ne uredi. RAzlog pa je preprost. Z plačevanjem davkov država v bistvu podpira kriminal v takšnih primerih, saj avtomatsko priznava legalno stanje..
modrook
18. 06. 2013 16.01
+5
kje pa se je videlo da bi lopov obdavčil - sebi enake - lopove
ho?emVšolo
18. 06. 2013 15.49
+10
obdavčite raje nelegalne gradnje..... IN TAKO BODO POSTALE GRADNJE LEGALNE :( Naj podrejo nelagalne gradnje in napišejo visoko kazen.
Ramzess
18. 06. 2013 15.26
+2
Med popisom in njegovimi splošnimi ocenami in davkom gotovo obstaja povezava.
mauimaui
18. 06. 2013 15.23
+14
Kaj bodo obdavčili še? A je kdo kaj zraven dal, ko se je zidalo in kupovalo material. Saj smo davke že vse plačali pa ne enkrat.
Darko32
18. 06. 2013 16.10
+6
To kar se sedaj dogaja je lep dokaz, da se gremo kanibalstvo. Ti recimo delaš ko muri in si v življenju nekaj ustvariš in se odrekaš in sedaj si kaznovan, ker si bil priden. Sporočilo tega davka je popolnoma napačno. V Italiji so začeli zmanjševati davke, ker so videli, da so brcnili v temo. Samo pri nas so lveleumi, k imislijo, da bodo ljudje plačali višje davke in bodo živeli od lufta.
LomilkaSrc
18. 06. 2013 15.16
+17
Pa kaki davek na nepremičnine, SDK je treba ponovno uvest pa bo mir.
asul
18. 06. 2013 15.12
+5
Ilegalnih gradenj je veliko ker je država pogoltna. Dejstvo je da te za skoraj polovico stroška postavitve hiše obere država. Kar tako, ker te lahko. O tem, kdaj bomo dejansko začeli KRČITI DRŽAVO da se bodo takšni stroški znižali pa nobeden raje ne govori.
Transformerji
18. 06. 2013 14.33
+22
Pritožbe na vseh ravneh - povzetek: - smetana ima na črno zgrajene vile brez obdavčitve, kaj šele ostali prispevki -smetana, ki ima gradbena in ostala dovoljenja, imajo po GURS-u manj ocenjene nepremičnine - skrajšano: več kot imajo, manj plačajo! Primer v Novi Gorici . stara stanovanj so ocenjena na vrednost stanovanj v novi krasni stavbi. Predlog Alenki in vladi: Dovolite, da vsi Novogoričani v starih blokih samo menjajo stanovanja staro za novo, pa bodo plačevali zahtevani davek. Pri malih ljudeh mnogo precenjene stanovanjske hiše: naj jih odkupi država po vrednosti ocene GURS-a, pa si bodo ljudje lahko kupili kaj drugega, kar bodo lahko vzdrževali, pa še denar jim bo ostal za še bolj hude čase.
Darko32
18. 06. 2013 16.17
+2
Spreglej Se popolnoma strinjam z teboj. Poznam primer, da je GURS pisal v oceni vrednosti za staro hišo, da ima vodo, telefon in centralno kurjavo. Ocenil jo je na 500% več kot jo je uradno kasneje sodišče preko sodnega izvedenca. Izvedenec pa je ugotovil, da so podatki, k ijih je pisala GU napačni in sploh nima zgoraj navedenih priklopov. LAstniki pa so ves čas pisno opozarjali GURS, da so podatki neresnični. Slednji so se delali norca iz ljudi. ZAto evidenca GURSa je čista blamaža. Poznam priemre, ko smo se pogovarjali z ljudmi, da je objekt, ki je star in manjši ocenjen enako, kot 2x večji in je celo mlajši. Oba nimata vode in centralne, ter plina in elektrike. Teh primerov je še na tone.
SuperLolek
18. 06. 2013 14.03
-2
Poti obrtnikom nimam nič. Imam pa veliko proti obrtnikom ki delajo na črno...
mužik
18. 06. 2013 14.26
-10
daj ne seri !! pokaži mi obrtnika ki dela brez računa ?? lol tiste fušarje treba poloviti ki delajo na črno (šušmarje )
pohec =)
18. 06. 2013 15.24
+2