Slovenija

Loverboy je dekle nase priklenil z lepimi besedami in obljubami

Ljubljana, 02. 12. 2011 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
0

Mati ene od žrtev t. i. Loverboya je dejala, da je Nizozemec njeno hčer psihično in fizično zlorabljal. Dekle je potrebovalo leto dni, da je z njim prekinilo stike. V društvu Ključ pravijo, da je dekleta ob taki izkušnji sram. Treba jim je dopovedati, da same niso krive.

Po podatkih društva za boj proti trgovini z ljudmi Ključ je zdaj že zloglasni Loverboy stik z dekleti vzpostavljal tudi s pomočjo ene od dijakinj, ki jo je predhodno zapeljal, zlorabil, oddvojil od družine in nastanil v svojem stanovanju. Po informacijah društva Ključ sta v zadnjem obdobju pri Loverboyu živeli dve dekleti.

Mati dekleta, ki se je k Loverboyu preselilo oktobra lani, je stopila v stik z nami in nam opisala grozljivo izkušnjo svoje hčerke. Povedala je, da se je vse skupaj začelo dogajati maja lani, ko je njena takrat 16-letna hči Loverboya spoznala v Ljubljani med študentskimi demonstracijami. V času, ko sta bila skupaj, je po besedah matere Loverboy dekle psihično in fizično zlorabljal.

Da je nekaj resno narobe, je mati spoznala, ko je dobila klic s centra za socialno delo (CSD). Njena hči je namreč podala izjavo, da ni dobra mati. Vse skupaj ni bilo čudno le materi pač pa tudi uslužbenkam na CSD. Mladoletnico je namreč spremljal prav Nizozemec, ki je trdil, da je dekle bolno, mati pa da ne ukrepa. Po besedah matere je Nizozemec obiskal tudi osebno zdravnico dekleta in jo prisilil, da napiše napotnico za specialista za avtizem. Februarja letos ji je hčerka le povedala, kaj vse se je dogajalo za zaprtimi vrati doma, kjer je živela z Loverboyem. Dogodki, ki jih je hčerka opisala, kažejo na spolno zlorabo.

Po besedah matere je bila njena hčerka uspešna učenka, dokler ni spoznala Loverboya.
Po besedah matere je bila njena hčerka uspešna učenka, dokler ni spoznala Loverboya. FOTO: iStockphoto

Prijavo na policijo je podala februarja

Mati pravi, da je Nizozemec njeno hči nase priklenil z lepimi besedami in obljubami. Potrdila je, da jo je dvakrat odpeljal tudi na Nizozemsko, kjer jo je predstavljal različnim ljudem. Dekle je potrebovalo leto dni, da je z Loverboyem prekinilo stike ter materi in socialnim delavkam povedalo, kaj se je dogajalo. Februarja je tako mati skupaj s CSD podala prijavo na policijo.

Če imate kakršne koli informacije, ki kažejo na aktivnost Loverboya, to sporočite policiji na njihovo anonimno številko 080 12 00 ali na najbližjo policijsko postajo. Vsak delovnik med 9. in 13. uro lahko pokličete tudi na brezplačno številko Društva Ključ 080 17 22 ali pa pišete na spletni naslov info@drustvo-kljuc.si.

Na policiji o konkretnih primerih ne smejo govoriti, a na naše vprašanje, če so februarja zabeležili kakšno prijavo zaradi suma zlorabe mladoletne osebe, so na PU Ljubljana odgovorili pritrdilno. Dodali so, da kriminalisti PU Ljubljana v zadevi vodijo predkazenski postopek zaradi sumov uradno pregonljivih kaznivih dejanj s področja "spolne nedotakljivosti". "Zaradi tajnosti predkazenskega postopka vam ta trenutek podrobnejših informacij ne moremo posredovati,“ so dodali.

Zakaj je Loverboy še vedno na prostosti?

Na policiji razlagajo, da so vsi postopki, ki trenutno tečejo, v fazi zbiranja obvestil in dokazov, torej v predkazenskem postopku. Intenzivno pa preverjamo tudi več prijav, a tudi v tem primeru zaradi interesa same preiskave podrobnejših informacij niso mogli posredovati.

Sicer na policiji pravijo, da se tovrstna ravnanja, kot je sklepanje prijateljskih in tudi čustvenih vezi starejših z dijaki, lahko opredeli tudi kot način novačenja žrtev spolnega izkoriščanja.

Ugotavljajo, da so ravnanja oseb, ki novačijo, usmerjena predvsem v čustveno in osebnostno šibkejšo populacijo. "Ko si pridobijo zaupanje, je njihova aktivnost usmerjena v predajo take žrtve izkoriščevalcem," pravijo na policiji.

Dekleta je ob taki izkušnji sram

Mati dekleta, ki je živelo z Loverboyem, je le ena od številnih staršev, ki se soočajo s posledicami Loverboyevih dejanj. V društvu so izvedeli za številna druge dekleta, s katerimi je Loverboy vzpostavil stik. Bilo naj bi jih nekaj manj kot 30.

Na društvu Ključ tako staršem svetujejo, da naj se njihovi mladoletni otroci na dodatne pozive, klice ali SMS sporočila Loverboya ne odzivajo. Loverboy deluje na podlagi manipulacije in tudi če se zaradi tega odnos med starši in otrokom poslabša, na društvu Ključ pravijo, da je otroku treba pustiti odprta vrata. Staršem svetujejo, naj ga spodbudijo k pogovoru, naj ga razbremenijo krivde za nastalo situacijo in ponudijo, da se z njimi pogovori še kakšna druga oseba, ki ji mladoletnik zaupa.

Starši se morajo zavedati, da je dekleta ob taki izkušnji sram. "Treba jim je povedati, da je Loverboy profesionalec na svojem področju in da je izurjen za to, da zapelje ne samo mladoletnice, ampak tudi odrasle ljudi. Kar se je zgodilo, je njegova odgovornost,“ poudarjajo v društvu Ključ.

Medsebojna pomoč

Katjuša Popović, vodja društva Ključ
Katjuša Popović, vodja društva Ključ FOTO: POP TV

Če starši ocenijo, da otrok po taki izkušnji potrebuje profesionalno terapevstko pomoč, naj mu to, če je le mogoče, tudi priskrbijo. A v društvu Ključ opozarjajo, da je težava tudi v tem, da v Sloveniji možnosti brezplačnih terapevtskih pogovorov nimamo. "Storitve so drage in mnogo staršev si tega ne more privoščiti. Staršem predlagamo, naj se povežejo z drugimi starši in tako izmenjajo svoje izkušnje, informacije in morda celo oblikujejo skupino za samopomoč," pravijo v društvu Ključ.

Pravijo, da so na eni od šol skupino za samopomoč že oblikovali in se obrestuje. "Starše prav tako pozivamo, da naj o vsem, kar se dogaja, poročajo policiji ali društvu Ključ. Na željo mladoletnic se z njimi lahko pogovori tudi svetovalka društva Ključ," so še dodali v društvu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1