Slovenija

Ne ministrov, zamenjati je treba Janeza Janšo?

Ljubljana, 24. 07. 2012 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
1802

Politike so na tokratni dopust pospremili rezultati javnega mnenja, ki koalicije zagotovo niso navdušili. Vlada je izgubila večino podpore. Analitik Miro Kline meni, da je njena glavna težava način vodenja, ki z ustrahovanjem pridobiva podložnike, ne partnerjev.

Je glavna težava aktualne vlade njen predsednik?
Je glavna težava aktualne vlade njen predsednik? FOTO: Reuters

Vlada Janeza Janše je mandat v začetku leta, sodeč po anketi Episcentra, začela z okoli 50 odstotki podpornikov in 47 odstotki nasprotnikov.

Nekaj mesecev pozneje, ko so se vmes zgodili varčevalni ukrepi, ki so prizadeli predvsem javne uslužbence in prejemnike pokojnin iz državnega proračuna, ko je vlada vztrajala pri vpisu fiskalnega pravila v ustavo, pri ustanovitvi državnega holdinga in ko je Janša v Bruslju nespretno omenil potrebo po finančni pomoči reševalnih mehanizmov evra in grozil s politično krizo, pa se je ta podpora stopila na nekaj manj kot 20 odstotkov, tistih, ki vlade ne podpirajo, pa je že okoli 70 odstotkov, vsaj sodeč po anketi Vox populi. To je celo pet odstotnih točk manj, kot so jo anketarji ob njenem koncu merili takratni vladi Boruta Pahorja.

Politična vročina se je z odhodom politikov na počitnice sicer nekoliko umirila, a daje slutiti, da bo pač toliko bolj vroča politična jesen. Menda naj bi se napovedovala celo rekonstrukcija vlade, za kar naj bi vedeli "dobro obveščeni viri znotraj SDS", premier Janša pa takšne napovedi za zdaj še zanika.

Tudi ministra, ki naj bi bila prva na listi za zamenjavo – Senko Pličanič in Vinko Gorenak, še vedno delata s polnimi pooblastili, o menjavi pa menda ne vesta nič.

Da trenutno ni dober čas za kuhanje političnih kriz, menjave, rekonstrukcije in ostale zaplete, sicer menijo ekonomisti, ki so prepričani, da se bo s tem poslabšal mednarodni ugled Slovenije, kar bi še podražilo naše zadolževanje, ki je že tako blizu meje vzdržnega.

Drugačnega mnenja je politični analitik Miro Kline. "Vedno je pravi čas za prave ideje. Večja je kriza, tem bolj nujno je priti na dan z idejo, v katero se bo pripravljena vpreči velika večina državljanov Slovenije. Vse druge je prekladanje bremen z ene skupine na druge, kar ne prinese nič drugega kot nove delitve ter z njimi povezane krize."

Ne ministrov, zamenjati je treba Janšo

Rekonstrukcija vlade po Klinetovem mnenju ne bi rešila ne njene priljubljenosti ne kakovosti delovanja. "Sile med strankami so razporejene tako, da je bilo že ob razglasitvi Janše za mandatarja jasno, da takšna vlada ne more delovati. Nima skupnega imenovalca, skupne ideje, vizije Slovenije čez štiri ali deset let," meni Kline. "Vlada dejansko ne deluje kot celota, sestavljena iz kompetentnih posameznikov, ministrov, odgovornih za svoje področje. Bila je razdeljena na tiste, ki so ukazovali, in druge, ki so zgolj ponižno izpolnjevali ukaze prvih. Tako ni možno voditi velikih sistemov."

Miro Kline meni, da vlada deluje po sistemu, v katerem eni ukazujejo, drugi pa ponižno izpolnjujejo ukaze.
Miro Kline meni, da vlada deluje po sistemu, v katerem eni ukazujejo, drugi pa ponižno izpolnjujejo ukaze. FOTO: POP TV

Za nizko priljubljenost vlade po njegovem niso krivi zunanji dejavniki, torej gospodarska kriza in potreba po varčevanju in drugih manj priljubljenih ukrepih, ampak kar vlada sama. "Ta vlada je slaba zaradi stila vladanja in ne zaradi okolja, v katerem deluje. V kolikor upoštevamo idejo situacijskega voditeljstva, hitro uvidimo, da obstaja očitno neskladje med kriznim okoljem in stilom vodenja. S prisilo in ustrahovanjem se lahko pridobiva podložnike, nikakor pa ne partnerjev, s katerimi se lahko skupaj doseže prepotreben razvojni preobrat. Rešitev je lahko le skupna naloga vseh državljanov, ki se skupaj odločijo, da se bodo odrekli delu sedanjosti za boljšo prihodnost." meni Kline. A do tega lahko pride le ob dovolj kredibilnem vodji, dodaja.

Bo usodo vlade zapečatilo zlato fiskalno pravilo?

Janša naj bi se trenutno bolj kot z rekonstrukcijo po besedah njegovega kabineta ukvarjal s pripravo proračuna in ukrepi za izhod iz krize. A napoved, da bo jeseni, če ne bo prišlo do soglasja o vpisu fiskalnega pravila v ustavo, v parlamentu za svojo vlado iskal zaupnico, še naprej visi v zraku in ustvarja napetost.

Tema vpisa fiskalnega pravila v ustavo, ki jo je pravzaprav začel Borut Pahor, je po Klinetovem mnenju "le še ena izmed prehitro izrečenih obljub Slovenije, ki ne prinaša nič drugega kot izražanje pokorne podložnosti tujini".

A tujina je to obljubo takrat vzela resno, z zadnjimi manevri pa si je Slovenija prislužila oznako vzorne šolarke, ki je ušla z vajeti. Tako so jo vsaj poimenovali pri Financial Timesu, kjer tudi menijo, da bo Slovenija precej verjetno med prosilkami za pomoč. Neuspeh parlamentarnih strank, da dosežejo dogovor o vnosu fiskalnega pravila v ustavo in spopadu s problematiko slabih terjatev, po njihovem prepričanju Sloveniji pač ne pomaga, zahtevane donosnosti na slovenske obveznice pa naraščajo, so zapisali.

Zamenjali bi kar vse po vrsti

Koga v vladi bi bilo treba zamenjati, smo spraševali tudi bralce 24ur.com. Zbrali smo 12.717 glasov, večina pa bi zamenjala ali celo vlado ali njenega predsednika Janeza Janšo. Med ministri so največ glasov nepodpore zbrali zunanji minister in prvak stranke DeSUS Karl Erjavec, Vinko Gorenak in Andrej Vizjak.

Anketa Arhiv
Pličanič in Gorenak z namigi o morebitni rekonstrukciji vlade nista seznanjena
Koga v vladi bi zamenjali?
Pličanič in Gorenak z namigi o morebitni rekonstrukciji vlade nista seznanjena

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1802)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
25. 07. 2012 13.25
+7
»Koga v vladi bi zamenjali? Vse naštete. 7425 Janeza Janšo, predsednika vlade 4585« He, he.
Alcapone_
25. 07. 2012 15.54
-13
pa kaj se veseliš to ni nobena "cifra" Janša je ZAKON v anketi bi še moralo pisati kdo je največji pobalin... pa bi levaki vodili, :-)))))
ivekjanezjansa
23. 09. 2012 21.02
dzo77
25. 11. 2012 20.07
+2
gdo je najveci lazov v slo JJ hehehheheheheh
KisloZelje333
25. 07. 2012 12.56
+12
folk sam da se vas usak dan več zbudi....tud to je neki, skp bomo premagal te demone, tko da levi/desni, to je use isti drek, usi služjo kapitalu, vatikan in bilderbergi vodjo svet....za mnoge pajace teorije zarote, če pa si uzameš 10min pa pomislš mal z zdravo kmečko pametjo, pa vidš da je vse to žal res...Lp
piratemorgan
25. 07. 2012 11.25
+8
zalostno je kako se vodilnim fucka za drzavo,ljudi in vse kar zraven spada. enostavno so prevec k sebi obrnjeni in niti malo se nebi odrekli svojemu nacinu zivljenja. medtem ko govorijo in filajo narod z besedami,da je potrebno varcevati in to vsi,pa se kaksno firmo unicjo in si raztalajo denar. zalostno,.....
RKW
25. 07. 2012 11.12
+6
Trajnostni Razvoj Slovenije brez pohlepa in resničnostnih šovov je edina šansa!
binglec123
25. 07. 2012 11.42
+1
pokaži mi enega v državi iz politične scene, ki bi mu to uspelo. ni ga...
illy2
25. 07. 2012 11.07
+16
dokler boste krožili RDEČE IN BELE lističe na voliščih, ne pričakujte spremembe.... zamenjati, zamenjati je potrebno vsaj 95% poslancev in jim urediti prebivališče na dobu preprodajanje orožja, prekupčevanje z zemljišči, ponarejevanje diplom, izpitov, listin, plagiatorstvo, korupcija, klientelizem in še in še bi laho naštel..... ja, ja to so ključne primarne reference naših zaposlenih v parlamentu in vi, vi ste jih postavili tja !!!!! malo več razmišljajte s svojo glavo, pa bodo spremebe takoj vidne!!!! ampak ne vi raje žvečite ideologijo, to je pa tudi edino, kaj vam politiki znajo ponuditi.... in ta čas, ko se vi prepirate, se lepo polnijo vreče.......
Matjaž Zvan
25. 07. 2012 11.57
+2
Kaj pa naj naredim ne hodim na volitve ker nimamo stranke brezmadežno spočetih? Kako bo to pomagalo?
Thor-1st
25. 07. 2012 11.01
-2
Res je "strokovnjak" ta Kline. Janšo zamenjati z Jankovićem, nje. Zamenja ga lahko le neodvisni in nepolitični Slovenec, ki deluje sedaj v tujini. Mogoče Egon Zakrajšek?
El Koronito
25. 07. 2012 11.20
+6
zmago56
25. 07. 2012 10.57
+0
V bivši Jugoslaviji se je nezaposlenost reševalo tako, da smo imeli v firmah kup neproduktivnih delovnih mest ( referenta za špor pa referenta za kulturo, pa referente za......., pa še partijske sekretarje, pa sindikalne sekretarje, pa mladinske sekretarje itd, itd... ), to so bili ljudje,ki jim ni bilo do dela in jih je oblast tako na svojo stran dobila, dane pa imamo v Sloveniji 212 občin z vso občinsko upravo in tisti,ki si bo upal v to kislo jabolko zagristi, bo še manj priljubljen kot Janša. Glede na to, da je v Sloveniji še nekaj vasi brez lastne občine predlagam, da se jih še nekaj ustanovi in v upravah nasprotnike zaposli pa mu bo podpora takoj narastla.
kleopatra-1
25. 07. 2012 16.38
+8
in kljub temu so imela podjetja v stari Jugi dobiček. Mura, Lisca, Labod, Ljubljanske mlekarne, MIP it itd so izvažala na tudi na zahodne trge in so bila spoštovana zaradi kvalitete. Delali smo na planskem gospodarstvu s kratkoročnimi plani 1 leto, srednjeročnimi 5 let in dolgoročnimi. Delavci so imeli zagotovljeno delo in plače, tudi čistilka je lahko peljala otroke vsako leto na morje in nosila liscino spodnje perilo, otroci pa pili fruktalov sok. Danes so ukinili ne samo referente za kulturo v podjetjih, celo ministrstva za kulturo nimamo več, ne cenimo nobene stvari, podjetja pa imajo izgubo. Opevamo tržno gospodarstvo, ki pomeni pretakanje kapitala od izkoriščanega delavca h kapitalistu, podjetja imajo izgube. Delavci so na zavodu, tisti, ki še delajo, ostajajo brez plač, otroke izpisujejo iz šole, ker nimajo za avtobus.Nagradno vprašanje - kateri sistem je boljši?
kafetkarji
25. 07. 2012 10.46
+10
Zamenjati je treba volilce... ki slabo blodijo oin nasedajo vsaki populistični fori našega novinarstva in politike
zmago56
25. 07. 2012 10.08
-10
Dejstvo in nespodbitna resnica vse od pantiveka naprej in to v vseh sistemih je, da naredi v neki skupnosti ( tudi v državi ) anarhija v parih mesecih več škode kot diktatura v par letih. Ljudstvu ( večini ) in tistim, ki radi v kalnem ribarijo pa seveda mnogo bolj ugaja anarhija, zato me rezultati ankete sploh ne presenečajo. Dejstvo pa je tudi, da kmetija ali firma kjer imajo podrejeni več besede kot gospodar nima prihodnosti.
Matjaž Zvan
25. 07. 2012 12.02
+5
Hm ne štekam. Udrihaš po anarhiji ki jo imamo danes, v naslednjem postu po diktaturi ki smo jo imeli včeraj. Kaj sploh hočeš in misliš?? Diktaturo točno tistega ki je tebi všeč in prisiliti vse ostalo da se podredi? Zakaj misliš da bi bilo kaj bolje?
Matjaž Zvan
25. 07. 2012 13.44
+1
Zdi se mi predvsem, da želiš na oblasti ljudi, ki bodo razmišljali podobno, si izbrali ljudi ki jim niso všeč in si jih podredili, šikanirali ali v skrajnem primeru, če bo priložnost uničili. Ta sistem bi bil sigurno daleč boljši od prejšnjih :o).
NovZacetek
25. 07. 2012 09.55
-17
Dva mandata Janže in komunisti, ki danes tolčejo po desnici bi vsi radi postali oz. na skrivaj že bodo zagrizeni desničarji, samo vrata za vas ne bodo odprta. Če bo hotela Slovenija pomoč samo z Janšem na čelu bo jo dobila ob človeških zahtevah, če pa bodo na oblasti levaki pa se državne obveznice lahko ponudi Iranu.
Matjaž Zvan
25. 07. 2012 13.42
+5
Lahko ti povem da liberalcem, levakom, komunistom, kakorkoli že imenuješ ljudi, ki ti niso všeč, ker v nekaterih stvareh mislijo drugače od tebe NIKOLI ne bodo blizu desne ideje.
Matjaž Zvan
25. 07. 2012 09.30
+15
Katerakoli vlada bo, zdaj smo že tako globoko, da bo vsaka morala vleči ukrepe ki bolijo, jasno pa je, da bo ljudi z najvišjo plačo in najvišjimi položaji najbolj bolelo srce, če bi morali kake procente nižati sebi in bodo pred kamerami kazali največjo zaskrbljenost, z najmanjšimi možnimi posledicami zase. Kaj pa oni vedo kako je če imaš minimalko, socialno, nimaš vez pa se trudiš biti pošten,.... pa še kaj brezposelnih v družini. Kaj pa njih briga... Itak si odgovoren da poskrbiš zase, če ne komolčiš, manipuliraš, če nisi sposoben doseči dobrega poklica, se ljudem debelih krav zdi samo smešno. Vedno bomo samo izbirali med slabimi in še slabšimi in ker popolnih ni, lahko magari vsako leto menjamo ene za druge. Jaz grem vsako leto na volišče in izberem slabe, ker si zapomnim, kaj so počeli najslabši : -))). Nimam pa iluzij da bi bilo kar na lepem z menjavo garniture nekaj boljše.
Milan Koleznik
25. 07. 2012 09.16
+15
ljudje nismo jezni na recesijo kot samo pač pa na ukrepe in voditelje ki so to dopuščali in se najbolj spravijo na ubog narod ki ni dobil popolnoma nič od države ,nima zagotovila dostojnega življenja,ostali velikani pa živijo kot ptički na veji ,nemasto da bi si odrezali od plače kot se spodobi za bogatina,res pa je da bogatin hoče več in še več in zato z recesije slovenija ne bo izplavala,zaradi teh ljudi ne malih ljudi.
anonimni12
25. 07. 2012 09.08
-2
Ne bi komentiral vsebine, pac pa butast nacin pisanja naslovov, ki ga uporabljajo "novinarji" "Ne ministrov, zamenjati je treba Janeza Janšo?" ---- kaksen stavek pa je to? a je vprasanje, trditev ... Kvazi novinarji sploh ne znajo več slovenkso.
pesjagraba
25. 07. 2012 09.16
+5
Prav imaš. Nujno bi potrbovali en tečaj iz slovnice in stilistike sl.j. .
I G N O R A N T
25. 07. 2012 09.08
+17
Odziva pa od nikoder na to anketo
pesjagraba
25. 07. 2012 09.17
+7
mojcd
25. 07. 2012 09.04
+12
prvi pameten članek.
mamica55***
25. 07. 2012 09.00
-21
rdečkoti saj sami veste, ankete so priredba !
saintjozef
25. 07. 2012 09.02
+18
mojcd
25. 07. 2012 09.04
+7
ja mene je jankovič poklical kam naj kliknem, al bom pa deportirana
kameltrajbar
25. 07. 2012 09.19
+8
..aha....tudi pr pahorju lani,so bile prirejene....:)
mamica55***
25. 07. 2012 09.23
-13
saintjozef
25. 07. 2012 09.41
+8
donat323
25. 07. 2012 10.08
+12
mami, spat bejž, zdej smo v 21 stoletju, ne v 19, kamr bi nas rad Janša pa RCK spravla
mamica55***
25. 07. 2012 17.16
-2
kratko in jasno
25. 07. 2012 08.42
+29
a ni anketa in naslov članka več kot zgovorna :-) a žal tega ne bo JJ upošteval
Gosposvetski
25. 07. 2012 08.32
+17
"Pa srečno hodi", reče anketa,SDS,pa nič.
binglec123
25. 07. 2012 08.21
+23
kaj je bil povod za vse revolucije? en skupek nesramno bogatih privilegirancev, je stiskalo rajo... kaj imamo sedaj od EU- ravno to. peščico bogatih privelegirancev, ki jim nihče nič ne stori in x00% več birokracije kot v jugi. le ta birokracija stane čuda... se še spomnite kaj so nam govorili o EU? vsem bo šlo lepše, ne bo inflacije itd.. koliko sedaj stane kavica v gostilni? a imamo sorazmerno toliko višje plače??
binglec123
25. 07. 2012 08.36
+18
ja, to kaj ni uspelo dolfetu z vojno bo tem uspelo na ekonomski način. zakaj so vzhovno evropo potegnili na hitro v EU? poglejte si zgodovinske meje prusije in kdo je bil lastnik zemljišč itd...
binglec123
25. 07. 2012 10.06
+3
Peter Kralj 1
25. 07. 2012 07.49
+1
Miro Kline je že pravi dtrokovnjak, tako da njegovo mnenje nekaj pomen
Thor-1st
25. 07. 2012 11.02
-2
Miro Kline je bil vedno prodajalec megle, kot mnogo samozvanih strokovnjakov v Sloveniji.
Thor-1st
25. 07. 2012 11.03
-1
Miro Kline je še eden samozvanih strokovnjakov, ki jih je Slovenija polna.