Slovenija

Lani so si v javnem sektorju za dodatke na stalno pripravljenost izplačali 13 milijonov evrov

Ljubljana, 28. 01. 2016 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Največ dodatkov na stalno pripravljenost so dobili zdravniki in zobozdravniki. Precej pa so si izplačali tudi na nekaterih občinah. Ljubljanska je samo lani za dodatke izplačala več kot 37.000 evrov neto. In prekipelo je marsikomu - tudi študentom. Univerza hira, elita profitira. In še bolj ostre napise so pripravili na protestu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dodatki za stalno pripravljenost tudi na MOL
    02:45
    Iz SVETA: Dodatki za stalno pripravljenost tudi na MOL
  • Iz 24UR: Dodatek so si izplačali tudi na občini
    02:59
    Iz 24UR: Dodatek so si izplačali tudi na občini
Minister Koprivnikar si prizadeva za nekatere spremembe v plačni zakonodaji v javnem sektorju.
Minister Koprivnikar si prizadeva za nekatere spremembe v plačni zakonodaji v javnem sektorju. FOTO: Miro Majcen

Ne le na fakultetah, dodatke na stalno pripravljenost so si izplačevali tudi drugod v javnem sektorju. In če je še razumljivo, da so med največjimi prejemniki zdravniki in zobozdravniki, nekoliko več obrvi dvigajo dodatki na občinah. Samo ljubljanska je lani za dodatke izplačala več kot 37.000 evrov neto. Vodja županovega kabineta je vsak mesec dobila celo 300 evrov neto dodatka.

Lani so si za stalno pripravljenost v javnem sektorju izplačali 13 milijonov evrov, so poročali v oddaji 24UR.

Danes se je na poročanje odzval minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je poudaril je, da kljub avtonomnosti lokalne samouprave tudi zanjo velja zakonodaja kot za celotni javni sektor. "Nam je vseeno, kdo je ta dodatek prejemal. Dokazati mora, da ga je prejemal v skladu s pravili," se je odzval na poročanje medijev, ki so pod vprašaj postavili upravičenost izplačevanja dodatka v nekaterih primerih.

Ob tem je minister, ki si sicer prizadeva za nekatere spremembe v plačni zakonodaji v javnem sektorju, pojasnil, da se tudi na področju dodatkov k plači poskuša ustvariti red.

V oddaji SVET so se pogovarjali s predsednikom sindikata poklicnih gasilcem Aleksandrom Ogrizkom, ki pravi: "Ljudje si sploh ne znajo zamisliti, kaj je to stalna pripravljenost.

Sam je vedno v pripravljenosti, pa ne dobiva dodatka, hkrati pa poudarja, da niso le gasilci tisti, ki bi ga morali dobiti, pač pa tudi vojaki in policaji. "Delamo 12, 24 ur, 48 ur, ruski turnus. Da smo pripravljeni nonstop v vsaki vremenski priliki v nedeljo ponoči, da smo na tem in tem delovnem mestu."
Zakon dodatek omogoča, vprašanje je, ali so vsa izplačila utemeljena

Na izplačila dodatkov so se odzvali tudi v Skupnosti občin Slovenije (SOS) in v zvezi s tem pojasnili, da je dodatek za čas stalne pripravljenosti urejen v 46. členu kolektivne pogodbe za javni sektor. Ta določa, da javnemu uslužbencu pripada dodatek za čas stalne pripravljenosti v višini 20 odstotkov urne postavke osnovne plače, čas stalne pripravljenosti pa se mu ne šteje v delovni čas. To, kdaj se lahko odredi stalna pripravljenost, po njihovih navedbah določa 5. člen uredbe o delovnem času v organih državne uprave. Kot določa ta člen, se lahko zaradi dela, ki mora biti opravljeno brez prekinitve oziroma določenega dne ali v določenem roku zaradi varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ali v izjemnih okoliščinah, v organu ali v njegovi notranji organizacijski enoti uvede dežurstvo ali drugačno obliko pripravljenosti za delo.

Na občini Ptuj pravijo, da bi dodatek za stalno pripravljenost pripadal kvečjemu poveljniku civilne zaščite, a ga ta kljub temu nima.
Na občini Ptuj pravijo, da bi dodatek za stalno pripravljenost pripadal kvečjemu poveljniku civilne zaščite, a ga ta kljub temu nima. FOTO: AP
Na podlagi okvira, ki ga določajo omenjeni predpisi, v SOS menijo, da je izplačilo dodatka za stalno pripravljenost v občinah upravičeno v nekaterih primerih. "Upravičenosti prejemanja tega dodatka pa ni možno pavšalizirati, pač pa je treba presojati od primera do primera, saj zakonodaja ne navaja natančno, na katerih delovnih mestih so zaposleni upravičeni do tega dodatka," so pojasnili. V SOS podatkov o izplačilih dodatka za stalno pripravljenost niso zbirali, prav tako niso seznanjeni z opravljanjem notranjih ali zunanjih revizij na tem področju.

Zaradi afere o izplačevanju dodatkov za stalno pripravljenost se je danes okoli sto študentov in zaposlenih na fakultetah zbralo pred ljubljansko univerzo na protestnem shodu. Zahtevali so odstop rektorja Ivana Svetlika ter demokratizacijo visokega šolstva.
Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj verjame, da občine dodatek za stalno pripravljenost uporabljajo v skladu z namenom, za katerega je določen. Kot je poudaril, so na občinski ravni zagotovo službe, v katerih morajo biti zaposleni v pripravljenosti 24 ur na dan, denimo v okviru zimske službe in na področju požarne varnosti. Če je pa kje uporaba tega dodatka presegla njegov namen, pa je to po njegovih besedah stvar nadzora in pristojnih služb.

V občinah Celje, Slovenj Gradec, Murska Sobota in Ptuj brez dodatkov

Kot smo poročali že včeraj, na ljubljanski občini med drugim dodatek prejema vodja kabineta župana Tanja Dodig Sodnik, ki je bila lani v stalni pripravljenosti več kot 2000 ur, kar je več, kot je bilo rednih delovnih ur v letu. V ta namen je lani prejela 7260 evrov bruto dodatka oziroma 3944 evrov neto. Kot so poročali v oddaji Svet na Kanalu A, Dodig Sodnikova dobiva dodatek, ker tudi v popoldanskem in večernem času usklajuje obveznosti župana in koordinira druge službe mestne uprave, ter zato, ker ima na svoji vizitki navedeno številko mobilnega telefona in naj bi bila vedno dosegljiva.

Vodja kabineta ljubljanskega župana je lani prejela 3944 evrov neto dodatka.
Vodja kabineta ljubljanskega župana je lani prejela 3944 evrov neto dodatka. FOTO: Thinkstock

Lani je sicer tovrsten dodatek vsaj enkrat prejelo 65 uslužbencev ljubljanske mestne uprave, kar predstavlja nekaj več kot desetino vseh zaposlenih. V zadnjih treh letih je skupna letna vsota teh dodatkov dosegla od 59.000 do 64.000 evrov neto, leta 2011 je presegla 100.000 evrov, je poročal časnik Delo.

Po poročanju Večera dodatek za stalno pripravljenost prejema tudi več zaposlenih na mariborski občini oziroma v mestni upravi, med njimi so zaposleni v županovem kabinetu, županov voznik, vzdrževalci in namestnik poveljnika civilne zaščite. V občini Velenje ta dodatek izplačujejo trem uslužbencem, ki delajo v občinski službi za zaščito in reševanje, in sicer mesečno na podlagi poročila o opravljenih urah. Lani so izplačali povprečno 185 ur stalne pripravljenosti v povprečni višini 278,59 evra bruto vsakemu uslužbencu.

Kot še poroča Večer, dodatka za stalno pripravljenost nihče ne prejema v občinah Celje, Slovenj Gradec, Murska Sobota in Ptuj, od koder so pojasnili, da bi dodatek za stalno pripravljenost pripadal kvečjemu poveljniku civilne zaščite, a ga ta kljub temu nima. Tudi vodja kabineta kranjskega župana Janez Rakar ne prejema dodatka na stalno pripravljenost, čeprav je vsaj načeloma - tako kot Dodig Sodnikova - vedno dosegljiv, njegova mobilna telefonska številka pa je na njegovi vizitki. V Kranju sicer dodatek dobiva en uslužbenec z nalogami zaščite, reševanja in pomoči, v Velenju trije, Kopru štirje, Mariboru pa osem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (221)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
31. 01. 2016 13.08
+1
mene samo cudi kako stjicno vseskupaj prenasamo. Pescica posvecenih si dovoli vse,prav vse. Sem dala glas Cerarju, pa Erjavcu tudi, Nikoli vec. To kar se dogaja je sramota vseh sramot. Zbiramo prostovoljne prispevke v blagu in denarju za tiste kiimajo se manj kot mi.
waga7
29. 01. 2016 15.50
+1
dobro, da sedim, ko to berem
RdecaZvezda
29. 01. 2016 10.10
+1
KAJ JE ŠTUDENTI VAS ZEBE,STE LAČNI ,ŠE BOLJ BOSTE,ČE NE BOSTE KAJ UKRENILI,EDINO VAS SE BOJIJO,POMOČ PRIHAJA
SDS Kopriva
29. 01. 2016 10.10
askralj
29. 01. 2016 09.42
Zakaj še ni protestov? A resno eni mislijo da bojo sami odstopli in nam bo tak šlo boljše...
srebrnibreg
29. 01. 2016 10.22
+0
Zakaj protesti, če nekdo samo jemlje ponujeno z zakonom sprejetim v času tiste ene 8 mesečne vlade v letu 2008? Tisti pa baje po njihov edini delajo in so delali prav.
Vida Šretl
24. 01. 2019 14.26
opazovalec_
29. 01. 2016 08.52
+3
Taki in podobni že leta trobijo, da je treba varčevati in o nižanju plač!
Kapitol
29. 01. 2016 08.11
+0
Ja desni bi pipe zaprli za takšnele proračunske orgije, zato pa tak pogrom nad njimi. Nesposobni, inferiorni, podizobraženi levi socijalistični kader je sposoben in navajen delovati samo v zaščitenem okolju javnega sektorja, kjer sploh ni važna učinkovitost, količina in kvaliteta opravljenega dela, če se ti ga slučajno že ljubi opravljati.(seveda ne velja za med. sestre, policiste ipd). Konkurenca in prosti trg je zanje totalni pesticid, zato so lepo v spregi z ozadji, ki ima državo dejansko v rokah. In zato podložniško volijo vedno nove obraze istega ozadja, da se ne bi nič spremenilo, in da bi se še naprej za njihov blagor ropalo produktivni del prebivalstva.....ampak v nedogled ne bo šlo brez skrbi.....
srebrnibreg
29. 01. 2016 08.17
+1
Kdo že je leta 2008 spisal in sprejel zakon o pripravljenosti in plačilo tega? Kdo že je bil pri zadnjem poskusu leve vlade za strožje kaznovanje prestopnikov in barab proti? Kdo že je leta 2008 spisal in sprejel zakon o pripravljenosti in plačilo tega?
Kapitol
29. 01. 2016 08.21
+1
Kaj ti to resno?..... Imaš sebe za resnega človeka???.....Vaši so na oblasti že 8 let od tedaj pa bi to spremenili ane....Ajde ne smeši se tukaj gor, raje kaj koristnega danes naredi............
srebrnibreg
29. 01. 2016 08.23
+0
Zakaj pa bi spremenili, če so vaši sprejeli in je to kar delate vi vse tako prav? Daj ne smeši se s svojo pokvarjeno dvoličnostjo in dejanskim zagovarjanjem lopovov.
Kapitol
29. 01. 2016 08.05
-2
Pri desnih vladah in pravih kapitalistih, če bi jih imeli od leta 1991, bi bila minimalna plača v SLO nekje okoli vsaj 2000 eur, res pa ne bi bilo dodatka za malico, potnih stroškov, dodatkov na pripravljenost, itd, itd,..... ja pa da ne pozabim 50% odvečnih parazitov v JS bi lepo moralo delati, ponavljam delati v gospodarstvu, če bi hoteli preživeti...., zdaj pa uganite, kdo bi bil in je še z vsem srcem proti čemu takšnemu,............ampak ljudi ste nabarvali, da so volili za socijalistično revščino, pa jo imejte.........
LOPOVEpredZID
29. 01. 2016 08.05
+5
In v javnem sektorju so nekaj hoteli štrajkat, ker baje, da imajo premajhne plače.
DržavniSekretar
28. 01. 2016 21.55
+30
Ni čudno, da je LJ- najlepše mesto, uslužbenci in uslužbenke, kar 66 jih je, ga celo noč pucajo, to mi deli Janković.
srebrnibreg
29. 01. 2016 09.26
-1
Nekam leni ste bili ponoči s temi ponarejanji. Pa menda niste dojeli, da je to bedasto početi?
DržavniSekretar
28. 01. 2016 21.53
+16
Zadnje minute tečejo, mjav je bil priden je že v obori, včeraj je moral na mrazu spat, ker je zamudil, hebi ga, red je red.
rovte
28. 01. 2016 21.48
+14
Čudno, da tole sploh dovolijo komentirat!
omega _v6
28. 01. 2016 21.48
+63
Sem Slovenec ne jamram vendar pa me je sram ko prebiram te članke!! Elite kradejo kot srake delavci pa si bomo na poti iz službe hodili po pakete na karitas!! Kaj smo si res Slovenci zaslužili tako pokvarjeno oblast?? Tisti na "pravi strani" si delijo mastne denarce nam pa nabijajo davke in trošarine!! Največja sramota pa je,da sta se OBA predsednika zavila v molk pa me močno zanima ali sta imela prste zraven??
EntityOne Gala
28. 01. 2016 21.56
+29
Kaj smo si Slovenci res zaslužili tako pokvarjeno oblast? Očitno si kot narod boljše ne zaslužimo. To spoznavamo iz dneva v dan bolj in bolj. Slabo se bo končalo.
Kapitol
28. 01. 2016 21.48
+27
Marsikateri slovenski kmet, ki upravlja, ter nad vodo drži veliko kmetijo, je vreden vsaj za deset levaških "intelektualcev" ki so seveda iz js, saj drugje niso sposobni preživeti. Po življenskih iskušnjah, modrostih, sposobnosti preživetja v zelo težkih razmerah, delavnosti ipd. pa sploh ni nobene primerjave......tako da reje se ne smešite.....državo na silo in s prevaro upravljate že 70 let in že drugič ste iz države naredili greznico....država stoji pokonci samo še zaradi takih poštenih klenih Slovencev, kmetov, delavcev, podjetnikov, ..ne pa zaradi nekih levaških parazitov....
RdecaZvezda
29. 01. 2016 10.14
-1
DržavniSekretar
28. 01. 2016 21.47
+13
Tale Tanja Dodig je pa zlo skrbana, tolk ur z nogam migat, a je heksen šuš dobila.
RožleXYYY
28. 01. 2016 21.48
+11
DržavniSekretar
28. 01. 2016 21.50
+10
jolanka
28. 01. 2016 21.43
+20
Res mi ni jasno, kaj rabjo tolk dnarja. več kot požret, ne moreš.
tom672
28. 01. 2016 21.41
+19
Vrjetno bo spet kriv Janez Janša, pa desnica, ...............aja, sem pozabil da živim v Sloveniji. Upam, da se bo Slovenija zbudila. Lp!
gongash
28. 01. 2016 21.40
+15
jankovičeva vodja kabineta imela več ur v pripravljensoti kot je delovnih ur v celem letu, ta je terminator stari ej dela noč in dan. in to je samo ena od nešteto drugih, ki se jih niti ne omenja. čas je za proteste.
rovte
28. 01. 2016 21.39
+26
Banda nenasitna, za njih ne velja zakon, najprej pokradejo in ko jih odkrijejosamo vrnejo in to je to! Brez vsake odgovornost in kaznovanja! Pa to še v Bangladešu ni!!
gongash
28. 01. 2016 21.42
+15
kdo pravi da vrnejo ni vrnil še nihče nič razen mogoče mramor pa brenčičeva 315 € od več deset tisočih evrov, ki so jih prejeli za mešanje megle.
DeBill
28. 01. 2016 21.37
+14
sami kriminalci, ne glede na barvo, vsi pripravljeni na naš denar