Slovenija

Ne le da upravljavec ni plačeval elektrike, stanovalci izvedeli, da jim ne plačuje niti zavarovanja

Celje, 18. 02. 2017 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pred stanovalci blokov, ki jih na širšem celjskem območju upravlja podjetje Atrij, so napeti tedni. Upravljavec namreč s pobranim denarjem ni plačal elektrike, zdaj pa so izvedeli še, da jim ne plačuje niti zavarovanja. Direktor Radovan Cink pa kljub goljufijam, zdaj - kot pravijo stanovalci - posle preusmerja na novo podjetje, ki jim že pošilja položnice.

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ARMEL
21. 02. 2017 21.04
+1
Kaj na dragi moji mi poštenjaki smo prepošteni da bi zares takšnim javnim kradlivcem stopili na rep jaz sem že pisal predcedniku vlade in tudi Pahorju a kaj od Cerarja sem dobil odgovor navajam,razumem vašo zaskrbljenost a vse se bo uredilo,konec navedka a Pahor mi je odgovoril ---( za to so institucije ) in sedaj vidite koliko je našim politikom mar za nas državljane pa takšne barabe bi morali takoj pred sodišče ki se nebi dolgo zamotili ker je vse preveč jasno in sveže a ne bodo čakali da se bo zadeva zakomplicirala a takrat bo vsaki izgovor dober in sped bodo lutali iz pisarne v pisarno v naši deželi našo soctvo ne deluje tako kod bi moralo zato imamo preko tristo dnevno zamudo še na Hrvaškem je sodišče hitrejše kod pa pri nas ja sramota je a kje je druga švica in jurja penzije in lapasti Rjavec ma kaj vsa naša elitna politika naj grejo k vrago in pika..
mackon08
20. 02. 2017 20.00
+1
Tega pokvarjenca se morajo pod nujno rešiti, že bi morali podati prijavo o goljufiji, sodišče pa bi moralo takoj blokirati račun podjetja, da se denar ne izgubi. Položnice , ki jih zdaj pošilja novo podjetje pa ne smejo v nobenem primeru plačati, s to novo firmo nimajo pogodbe in so položnice brezpredmetne.
slovenc59
20. 02. 2017 19.32
+3
Čedalje bolj se nagibam k rešitvi takih in podobnih primerov, ko nihče nič ne more, samo po plačilno kuverto pa lahko pride. Rešitev je za dotičnega, ki bi to naredil kar kruta in tudi posledice bi bile saj vemo kake, ampak ko pogledaš, da bi šel 60 let star dec v arest, kaj posebnega ne bi trpel . Trikrat na dan bi jedel, na sprehod bi tudi šel, za drugo, sploh pa za upravnika, ki bi bil varno shranjen v žari na domačem britofu, se pa tudi ne bi prav nič sekiral !! Mogoče bi pa veljalo poiskati tistih par umotvorov, ki nas futrajo z zakoni, ki so že v osnovi napisani za modele , ki bi v približno normalni državi morali biti tam, kjer bi bi jaz. In bi tem modelom tudi malo izprašal vest, tako, da bi jim naredil prepih na mestu, kjer bi najbi bila glava, lahko pa tudi 1 meter nižje. Resnično pa ne vem , da ob vseh lopovščinah, ki smo jim bili priča zadnjih 25 in toliko let, zakaj do tega ni prišlo ! Ali imamo poštenjaki res pokvarjene gene in imajo oni drugi vse B.P. pa bi lahko odgovoril kdo , ki je specialist s tega področja. Ampak se bojim, da tudi oni nič ne morejo !!
Slava Rodu
20. 02. 2017 18.20
+4
Ja tudi to se bo kmalu končalo v Sloveniji. Mutibaronjem bo odklenkalo. ker bo folk imel vsega dovolj in bo vzel stvari v svoje roke. Dokler se je folk in se folk pusti, jih gazijo z vseh strani, ko enkrat folku film poči je dovolj. Leta 2000 se je začela dokončna razprodaja Slovenije, kvazikomunisti, cerkev.., mislijo tujem gospodarju podarit vse, kar so naši nonoti prigarali. E NEĆE MOĆI, NJET, bi rekli oni Sloveni ki so trn v peti zahodu in tudi mi ne bomo več dolgo čakali, da nas peljejo pod nož,
aristotel
20. 02. 2017 17.23
+5
In kdo je kriv za vse to,se ve parlament,politika in naši pod narekovaj(stroka) strokovnjaki,strokovne službe ki pripravljajo zakonodajo ve se da so dosedanji zakoni,priporočila,pravilniki omogočili upravniku ribarjenje v kalnem nas pa masovno strižejo in se je v tako imenovanem času debelih krav na veliko gradilo z denarjem najemnikov in sedaj je izstavljen račun in ni Atrij edini ki je v težavah to se ve že dalj časa ampak se je čakalo zakaj to treba vprašati vodilne Elektra,zavarovalnice, voka, simbia....in seveda naše inšpektorje pa davčno......ATRIJ je dolžan javna skrivnost nekaj milijonov €.....in kdo bo to plačal se ve mi davkoplačevalci....kriv pa ne bo nobeden višja sila.
klc
20. 02. 2017 10.54
+15
Žal navedbe FPVSLO kar držijo. Brez provizij Upravnikom posla ni, etažni lastniki pa to na žalost plačujemo preko višjih cen. Ptički na veji že čivkajo o tem, v združenju upravnikov in ustreznih institucijah se pa sprenevedajo. V zgoraj navedenem primeru se bodo etažni lastniki verjetno "obrisali pod nosom" še za zbrana sredstva na rezervnem skladu, "pravni sistem" pa bo uredil, da nihče za to ne bo odgovarjal. Žalostno, a ne!?
Praškovarit
20. 02. 2017 12.52
-19
se vidi, da nimaš pojma! Rezervni sklad je last etažnih lastnikov in ga upravnik nima kaj trošit za reči, kot so zaostali računi po upravnikovi krivdi. Provizije? Upravniku da dobavitelj (če hoče) sam POPUST Iin ne provizijo, zaradi neplačnikov v večstanovanjskih hišah. Roko na srce, v vsakem bloku se najde en al pa dva al pa več mandelcev, ki ne plačujejo. In take upravnik zalaga s svojim denarjem.
alukasev
20. 02. 2017 13.09
FesterAdams
20. 02. 2017 14.22
+3
Ne vem, zakaj vsak blok ne izbere za upravnika osebo iz dotičnega bloka. Te pa da vidimo, kateri si bo upal samo pomisliti na to, da bi paklal...
klc
20. 02. 2017 15.01
+8
Intimnanega, imaš prav, rezervni sklad bi naj bil last etažnih lastnikov in nikakor ne pride v morebitno stečajno maso. Problem nastopi, kadar so ta sredstva samo še fiktivno na računu, dejansko je pa ta denar izpuhtel. Zakonodaja glede sredstev rezervnega sklada je popolnoma jasna, praksa je žal drugačna. Že kar nekaj primerov je bilo, ko etažni lastniki niso videli svojih sredstev, so jih enostavno izgubili in jih tudi novi upravnik ni uspel izterjati od predhodnika. Kar se tiče neplačnikov je zadeva jasna, vsi vemo da so prisotni, da pa mora upravnik vzeti za to precej visoke procente, pa verjetno ni dopustno. Ta denar upravnik kasneje tudi izterja od lastnikov, v koliko pa ne, se naj jasno pove, da ostali lastniki plačamo tudi za tiste, ki denarja nimajo.
Praškovarit
21. 02. 2017 14.26
-6
provizije za račune so minimalne, do 5%, nikakor pa ne 20% kot navajate nekateri. Tak upravnik je res oderuh. Več kot 10% provizija ne bi smela biti, pa še to pri večjih delih. Kako lahko denar kar tako zgine mi tudi ni jasno. V takem primeru se pokliče inšpekcijo, da reši zadevo. Kaj? sami bi se upravljali? Kar izvolite, čez pol leta ne boste samo brez elektrike ampak boste še brez česa drugega. Denar upravnik ne more vedno izterjati, zato sam "požre" izgubo. Nikakor pa izgube ne krijejo ostali stanovaci! V primeru obiska inšpekcije v takem primeru upravnik krepko kasira kazen.
Praškovarit
22. 02. 2017 08.30
+1
a mi lahko kdo utemelji svoj minus, ki mi ga je dal. stvari vem iz prve roke, tako da ne pametujte
Praškovarit
23. 02. 2017 10.53
+0
a mislite, da je upravnik res tok neumen, da bo namesto 100€ kolikor je račun za Snago recimo, zaračunal 150 €, ker pač eni ne plačujejo??? dej zamislte se mal no. Bolj očitne
cirenij
20. 02. 2017 09.38
+14
Nimam teh problemov. Ampak,ko berem spodaj kaj se dogaja in da jim nihče nič ne more(Ne inšpekcija, ne ministrstvo......tožbe pa se vlečejo leta, nazadnje pa še zaradi zafurane zakonodaje pogoriš), mi je pa res prav slabo. In to se pri nas ne dogaja samo na tem področju.
cirenij
20. 02. 2017 09.43
+12
Žalostno, da ne morejo sprejet ustrezne, restriktivne zakonodaje. Imaš občutek, da ministrstvo noče dat tozadevnega predloga v DZ. Glede na to, da je bila tudi ministrica pismeno opozorjena, pa da od junija ni odgovora.( Preiskovalec)---lopovščina
pa dobr no
20. 02. 2017 08.54
+15
Če še kdo ne ve - kako delajo upravniki.. Moje podjetje je kratek čas delalo z upravniki.Izgledalo je tako, da moraš kot izvajalec najprej podpisati pogodbo z 20% provizije, da te upravnik da med tri izvajalce, ki jih servira stanovalcem. Zadeva izgleda tako, da se ti trije izvajalci zmenijo in dajo kontra punudbe. Ponudba je potem zelo visoka, ker je dogovorjena. Še posebej v blokih, kjer so starejši ljudje ali kjer imajo težavo s prisotnostjo na odborih - sistem kar dobro funkcionira. Ko sem ta način dela upravnikov spoznal - sem nehal delati za njih. Da ne bo pomote - ta sistem je dobro vpeljan kar pri večini upravnikov - to ni nek osamljen primer. Imam vsa imena in priimke. Pa ne samo to. Goljufajo tudi pri stroških ogrevanj, ki jih zaračunavajo. Kolega je enkrat seštel kubike plina in dejansko energijo, ki so jo bloku prodali - razlike je bilo cca 30%. V glavnem - ljudi, ki so v bloku strižejo kot ovce. In najbolj zanimivo pri tem je, da te zadeve nikogar ne motijo. V našem bloku so vsi kimali ali pa jim je bilo vseeno. Upravnik pa lepo naprej dobro živi.
SDS_je_poden
20. 02. 2017 11.02
+0
Lej, bil sem predstavnik vhoda pred nekaj časa. Vse se da. Dejansko sem jaz sam iskal izvajalce del, zbiral ponudbe, jih primerjal, upravnika smo le seznanili, da bomo nekaj prenovili. Po izbranem izvajalcu, seveda mi je izvajalec prinesel predračun smo ga seznanili z upravnikom. Še prej sem izvajalca opozoril, da če bo upravnik zahteval kakršno koli provizijo, da naj mi to nemudoma javi. Upravnik ne more in ne sme forsirat svojega izvajalca, izvajalca izberejo lastniki stanovanj. Je pa res malo več dela po tej poti. V mojem času se ni plačala nobena provizija upravniku. Je pa do nje upravičen, če on sam pripelje izvajalca na željo lastnikov.
Praškovarit
20. 02. 2017 12.56
-8
dej ne nabiji ti FPVSLO. tvoj kolega nej pokliče inšpekcijo, če je to res, v kar dvomim. Kar se ogrevanja tiče sploh ne vem kaj komu ni jasno. Povprečna temperatura v januarju je bila cca 0, vsi pa bi se zastojn greli al kaj???? za drage račune se obrnite na Energetiko, ne pa na upravnike. Kar se pa provizij tiče, me pa prav zanima kater upravnik to počne
Praškovarit
20. 02. 2017 12.59
-9
v primeru, da ni provizije ima upravnik pravico izvajalcu plačati račun po inkasu. More bit izvajalec strašno vesel , ko mu par mandelcov v bloku potem ne plača računa
Praškovarit
21. 02. 2017 14.27
-3
po minusih vidim kako nevedni ste ljudje. in s takimi potem sodeluj.ja saj ne moreš
FesterAdams
19. 02. 2017 22.09
+11
"Priredite" sestanek etažnih lastnikov, povabite upravljalca in ga zatolčite pod čebetom (odeja pokore). Če vi njemu ne morete nič, potem tudi on vam ne bo mogel nič...
slovenskidelavec
19. 02. 2017 20.59
+11
Kriva je država z svojimi bedastimi zakoni in nobenega nadzora. Zakon so šli spreminjat in so dali več pooblastil upravnikom. Koliko sem se lahko prepričo že pred leti verjamem da hranijo v državni upravi pogodbe med upravnikom in lastniki ki so ponarejene. Saj kot lastnik nisem smel vpogledat na upravi v njih. Državni skladi in stanovanski sklad in ostali ostali lastniki niso se nikoli mogli dogovorit kdo bo upravnik v bloku, kot ja to predvideval zakon, saj se niso nikoli udeležili zbora lastnikov, da bi lahko se dogovorili, kdo bo upravnik.
slovenskidelavec
19. 02. 2017 21.07
+8
Pogodbe, ki jih je uprava zavrnila kot nezakonite, je upravljalec zamenjal prva dva lista in jih po letu dni ponovno vložil z datumom ispreh dveh let istimi podpisi. Kar pomeni da je spremenil pogodbo brez lastnikov in te pogodbe hrani država in si dela stroške.
Simoni?
19. 02. 2017 18.35
+37
Ni glih tako kot nekateri pravite. Menjava upravnika je vse prej kot enostavna. Bom malce na široko razložil kako funkcionira naše "sodelovanje" z Domplanom. Leta 2013 smo dobili ponudbo za izdelavo fasade ki je bila težka enih 75.000 eur. Domplanov strokovnjak je svetoval da bodo cene še padle in da se splača počakati. Leta 2015 pa s(m)o se lotili dela. Trije člani gradbenega odbora in predstavnik upravnika so izbrali izvajalca. "Sveti trije kralji" so od izvajalca kot nagrado dobili celotno stavbno pohištvo z montažo, v skupni vrednosti 16.000 eur, direktor Domplana - sektor nepremičnine pa nam je zaračunal še dodatnih 10% od vrednosti projekta, ker nam je baje on priskrbel izvajalca. Torej vsi tisti ki so podpismiki si kar fejst opomorejo. Sanacija fasade nas je na koncu stala 160.000 eur. Pri Domplanu so tako dobre dušice da so za nas celo najeli posojilo, ker smo na računi rezervnega sklada imeli premalo denarja. Ponudbo (120.000eur.), in pogodbo o izvedbi del, ki s(m)o jo sklenili pol leta pred začetkom del in račun o izvedenih delih (160.00 eur.) sem posredoval stanovanjskemu inšpektorju v Ljubljani. Mojster se je le smejal. Rekel je da imam prav, a da je on nemočen in mi priporoča sodno pot, pa da bom na sodniji prav gotovo dosegel totalno zmago. Letni sestanki zbora etažnih lastnikov pa zgledajo nekako tako: tisti trije prej omenjeni asi dva dni pred sestankom obiščejo vse stanovalce ( 80% jih je starejših od 70 let) in zberejo takoimenovana "pooblastila". Sem najmlajši med vsem lastniki, pa še jaz jih štejem kar nekaj čez 50. Podpise dobijo z obljubo da bodo njihove položnice manjše za vsaj 10%. Če upokojencu obljubiš 5 eur. dobropisa, je pripravljen se dreti kar cel teden: "Trst je naš!". 70let socijalizma je naredilo svoje. Če jim probaš razložiti da nas Domplan na veliko lupi, te imajo za kontrarevolucionarja in sovražnika maršala Tita. Na sestankih nas je prisotnih le 5. stanovalcev in predstavnik upravnika. Torej dva sva črni ovci, ki jim vedno nekaj ni prav in trije "poštenjakarji" ki imajo več kot 75% glasovalnih pravic. Tako ima najina misija v želji da nekaj izboljšava, še manj možnosti za uspeh, kot Misija nemogoče. Nergača si vsak mesec prisluživa kar precej napumpane položnice v postavkah za vodo, toplotno energijo, celo pri ostalih komunalnih storitvah, kot je odvoz smeti naju ne šparajo. Vsi ostali se bojijo da jih ne bi dohitela moja usoda. Vzameš svojo položnico in položnico soseda, ki stanuje nadstropje nižje. Razlika v zneskih je najmanj 25% v mojo "korist". Inšpektor vse to vidi, a ponovno pravi da ima zavezane roke in da je edina možna pot - sodna pot. Pisal sem ministrici za okolje in prostor, junija in julija lani. Odgovora še ni bilo (ne pozitivnega in ne negativnega). Stopil sem do odvetnika, ki mi je svetoval da odneham ker nimam nobenih šans. Sem le subjekt, ki je zaposlen v gospodarstvo, Domplan pa je združba ki lupi enih 10.000 strank in lahko najame enih 10 dobrih odvetnikov, ki jih bomo spet plačali mi, lastniki stanovanj. Potem nam je še čudno da se dogajajo Izole in podobni obračuni....
slovenskidelavec
19. 02. 2017 21.03
+13
Sem stanovanje prodal, ko sem ugotovil takšne lopovščine in še druge. Sedaj sem v hiši in sam odločam o večini stvari.
pa dobr no
20. 02. 2017 08.46
+12
Popolnoma isto zgodbo smo imeli mi - samo drug upravnik je bil. Prav tako sem stanovanje lepo prodal in si naredil hišo.
Praškovarit
21. 02. 2017 14.28
-4
potem ti ni bilo tako hudo v bloku, če lahko hišo vzdržuješ
SENNA1
19. 02. 2017 18.00
+13
SENNA1
19. 02. 2017 17.57
+9
fantje,zob,za,ZOB
SDS_je_poden
19. 02. 2017 17.03
+0
Spodaj je nekdo napisal, da menjava upravnika ni enostavna stvar. Seveda je. Treba je le zbrati podpise vseh lastnikov stanovanj na vhodu. To podpisno listo se vroči upravniku in adijo. Še prej pa potegnit denar iz rezervnega sklada na račun, ki mora biti odprt in na katerega se pooblasti predstavnike vhoda.
Tomvojo
19. 02. 2017 21.21
+7
Če samo eden ni za stvar to propade, tako so si zrihtal isto je z delilniki toplote, če se vsi strinjajo z starin načinom obračunavanja bo to veljalo, če se pa samo eden ne strinja pa se lahko pod nosom obrišete. Taka je zakonodaja.
Tomvojo
19. 02. 2017 21.21
+2
oježeš
19. 02. 2017 22.22
+3
Prej se moraš dogovoriti z novim upravnikom za upravljanje in računati na 3 mesečni odpovedni rok, ker takoj ne bo nihče dal upravljanja iz rok. Je le predober zaslužek. Ponavadi, ko zamenjaš upravnika pa spoznaš, da si prišel izpod dežja pod kap. Problem je še v tem, če ima upravnik v upravljanju recimo skupno toplarno, za njo izdaja račune za ogrevanje in toplo vodo in te obračune obdrži. Kar pomeni nato dvojne položnice oz. trojne. Za rezervni sklad, za stroške in posebej še za toplarno - ogrevanje vode in toplo vodo za ogrevanje. Tako zdaj pri nas dobivamo le dvojne položnice. Posebej za rezervni sklad in posebej za ostale stroške. Če se le dogovorite na sestanku in izberete novega upravnika, to lahko naredite brez problema. Je pa res, da ljudje v glavnem kar govorijo nekaj, kot se njim zdi ali kar poberejo od sosedov, nihče pa ne bere zakonov ali saj samoupravnega sporazuma sklenjenega z upravnikom in etažnimi lastniki za določeno stavbo. Kdor tega sporazuma nima pomeni, da njihov upravnik ni legalen. Je pa spet problem, ko marsikje papirnatega gradiva ne spravljajo, ker je to za njih nepotreben balast in potem ne zahtevajo od upravnika kopijo, da saj preberejo pogoje poslovanja in zamenjave upravnika. Po zapisih sodeč ponekod sploh nimajo skupnih sestankov etažnih lastnikov, vsak si nekaj razlaga po svoje, ja, pri takem načinu dela, pa ne more nihče uspeti. Se ve, za zamenjavo je treba imeti več kot 50% podpisnikov po deležih (če je zbranih 50,01% podpisov etažnih lastnikov in je večina iz garsonjer, ne boste nikoli presegli 50% po deležih, zato noben sklep ne bo veljaven). Če pa želite dobiti dovolj % za spremembo, je pa treba narediti seznam etažnih lastnikov, na začetku napisati za kaj se glasuje nato pa od vrat do vrat pobirati podpise in gledati, da je nekako zbran med 55 - 60% delež podpisnikov. Pa še nekaj je treba upoštevati. Tam kjer sta zakonca vsak 50% lastnik stanovanja, če želiš imeti cel delež od stanovanja, se morata na list podpisati oba. V nasprotnem se delež takega stanovanja deli na 2 in lahko spet zmanjkajo % za veljaven sklep.
Praškovarit
20. 02. 2017 13.05
-2
Buntovnik
19. 02. 2017 16.52
+9
Kaj čakajo, iz njega narediti resnični "OCVIRK"
SENNA1
19. 02. 2017 17.58
+6
Dabon
19. 02. 2017 16.18
+6
MADE IN KONGO NIČ ČUDNEGA......ŠE NAGRADO BO PREJEL OD PAHORJA AL CMERARJA....
ONniON
19. 02. 2017 15.45
-8
hahahaha prav jim je !
FesterAdams
19. 02. 2017 22.15
+0
oježeš
19. 02. 2017 22.30
+6
Ne, ni jim prav. To so ljudje, ki se pač ne spoznajo na barabije niti svoje pravice in takim bi morale določene pristojne službe pomagati reševati zadeve. Če znajo pisati zakone kjer za smiselnost zakonov nihče nikogar ne vpraša, bi morali napisati tudi kam se lahko človek obrne po pomoč, če je ogoljufan. Druga je ta, da pa smo vsi premlačni, da bi se potegnili za sebe in zahtevali, da se zadeve uredijo tako kakor je treba. Ni vsak človek pravnik, da bi se lahko bodel z mafijo, ki nam vlada in ima široko podporo povsod, poštenega človeka pa vedno znova udarijo in izkoristijo, pa nobenemu nič. Ne daj, pa da se delavec spusti v pravdo. Vse kar bo iztržil bo iztržil ogromne stroške, do pravice pa ne bo prišel. Tudi, če bo imel prav, ne bo uspel že zato, da ga ne bi posnemali drugi ogoljufani.
Brabus
19. 02. 2017 15.18
+3
Baje bo dobil v upravlanje naš parlament z poslanci vred.
oježeš
19. 02. 2017 22.31
+2
Tem naj nabije stroške, dokler ne bodo začeli delati v dobro vseh ljudi.
cirenij
19. 02. 2017 15.12
+24
Kaj se čudite? To je v Sloveniji povsem normalno. Na vseh področjih. Večja baraba si, bolj si cenjen in bolje skoz prideš.
mallonge
19. 02. 2017 14.24
+12
Etično je, da razne Čebaškove dobijo svoj poligon za uveljavljanje nadčlovekovih pravic.
FesterAdams
19. 02. 2017 22.17
+4
Samo ne mi tote kače ne omenjaj, še manj pa tistih, ki so jo na njeno mesto imenovali.