Slovenija

Ne kupujte preprog sestavljank za otroke

Ljubljana, 16. 12. 2010 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Posebne preproge za otroke, t. i. puzzle preproge, vsebujejo formamide, raztopine za mehčanje pene, iz katere so te preproge sestavljene. Zaradi tega so jih že umaknili iz nekaterih slovenskih trgovin.

Puzzle preproga
Puzzle preproga FOTO: ZPS

Zaradi vsebnosti formamidov je Belgija prepovedala prodajo vseh preprog sestavljank. Te t. i. puzzle preproge porabljajo predvsem za to, da prekrijejo tla in na tak način ustvarijo mehkejšo talno podlago. Pogostokrat jih uporabljajo tudi v vrtcih ali pri telovadbi za malčke. Na podlagi informacije so takšne preproge iz prodaje umaknili tudi pri Baby Centru, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Formamide uporabljajo za mehčanje pene, iz katere so omenjene preproge izdelane. Formamidi so raztopine, ki jih uporabljajo pri proizvodnem procesu, ostanki teh kemikalij pa v izdelku ostanejo za vedno. V telo se lahko absorbirajo skozi kožo ali z dihanjem. Strokovnjaki poudarjajo, da otroci tej vrsti kemikalij ne bi smeli biti izpostavljeni. Formamid je rakotvoren, dokazano pa je tudi, da draži kožo.

V ZPS potrošnikom svetujejo, naj se nakupu tovrstnih izdelkov letos odpovejo. ''Glede na veliko ponudbo ostalih igrač na trgu to ne bo težko. In seveda – pri nakupu bodite pozorni na varnostne standarde,'' so zapisali v ZPS.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Edita Dobrina
27. 12. 2010 12.24
pa kaj zdaj so že prišle sestavljanke iz testiranj. je škodljivo ali ni
laura2208
25. 12. 2010 13.18
Izjemno koristna informacija. Drugače pa so formaldehidi tudi v (skoraj) vseh lakih za nohte. Dobro, da uporabljam izjemno malo kozmetike, pa še to predvsem naravno (domače maske in podobno) in da sem bila izjemno malokrat cepljena in da na primer nisem nasedla tistim zgodbicam o različnih novih vrstah gripe...
Tonček Balonček
19. 12. 2010 17.15
Pa dajte nehat zganjat paniko! V Borovnici na koncu Morosta imamo Fenolit, tovarno formaldehidnih smol, kamor vsak dan pripeljejo ene par cistern formaldehida in še drugih kemikalij, včasih jih skladiščijo kar sredi naselja, všasih vas prekrije kakšen moder prah, kaj zasmrdi itd., pa ne gre za noben Šanghai ali Bophal ali Seveso, ampak za "mojo deželo", katere komparativna perdnost je ćisto in ohranjeno podeželje, Barje je pa itak naravni rezervat! Ni pa čudno, da se to dogaja, saj je borovniški župan rdečka, celo SD-jevec!
Zuzek2
19. 12. 2010 16.51
Derekitva sprjeta leta 2005 pravi da se za prodizvodnjo le tega materila ne sme uporabljat kemični postopek z aerosoli temveč samo prosizvodnja z toploto. Ko govorimo o proizvodnji na Kitajskem, ljudje božji kitajski in dvigajoči se Indiski trg ( kateri je še bolj umazan ko kitajski ) tvorijo 1/3 sevtovnega prebivlastva in za izdelavo določenih izldkeov potrebuješ v EU preko 100 k EUR dočim v omenjene prostoru so ti stroški samo 10 - 20% omenjenega zneska. Ko gvororimo o onesneževanju kaj potem ne onsenežujemo tudi z prevoszi iz omenjenega svate tako po zraku kot po vodi. Infomacij glede taga izdelka imam dovolj tako, da sem vam na razpolago z vprašanji in pogledi. Za konec bi se dotaklnil dveh stvari: - V azijskem svetu pospešujejo prodajo z tem da imajo cel kup '' certificiranih '' labortaorjiev za izdajo certifikatov za snadart en 71, žal pa ti laboratorji tudi večkrat podelijo certifikate tudi podjetjem kateri si to ne zaslužijo - Ljudje malce bolj se ozrite okoli sebe in poglejte kaj vs eje narejeno iz EVA-V material. Walt DIsney stenski in drugi stenski dekorji, noranje stene čevljev tako za otorke kot odrasle kot za šoprt ( golf čevlji ), uporablja se za distančnike in dušilo zvoka v avtomobilski industriji,..... In sedaj bomo uničili ves materil na tem svetu, pa čeprav še sami ne vemo zakaj, ker se je pojavil en članek o stripenih snoveh. Ljudje pa vi veste da večina bolezneksih zankov za razne viroze,... pride ravno od tega da je vse starilno in se v človeškem organizmu ne morejo razvijat proti teleza za obrabni mehanizem....Na drugi strani pa zdrvaniki priporočajo da otork poje vsaj 1 kg umazanije na leto ravno zaradi omenjenih porti teles. Se strinjam, da ni dobro da so težke kovine v materialih kateri se uporabljajo za otorke, a dajmo začeti razmišljat malce bolj razsodno in ne tako paničeno, ..... da ne rečem še kako drugače.
Zuzek2
19. 12. 2010 16.50
Osnovni standardi na tem področju je EN 71 s podstandardi 1, 2 in 3. Ti podizdleki govorijo o sestavi materiala gled etežkih kovin in barvil, gorljivosti in fizikalnih lastnostih posameznega izdleka. Več si lahko preberete
Zuzek2
19. 12. 2010 16.49
To se kaže že v sprejeti odločitvi ministerstva za zdravje da mora imeti ob prodaji v vrtce vsak izdelek certifikat. Pa sej to je po eni strani čista neumnost. Sedaj se prodajlaci spreminjajo iz prodjalcev v birokrate. Kje je tukej potem svetovna konkurenčna prednost Evropske skupnosti napram svetu. Neumnost ne zaradi varnosti temveč zaradi tega ker se prelaga delo nadzornih organov na pleča prodajalcev,.....V Evropski skupnost za poroizvodnjo igrač veljajo določeni standradi.
Zuzek2
19. 12. 2010 16.48
Osebno mislim, da je gospa Breda Kutin z svojo izjava dvignila preveč prahu po nepotrebnem. Prav je, da je obevstila javnost o težavah katere so se pojavile v Blegiji a zardi material EVA-V. Žal je pozabila povedati, da se je v zadnjih 4 letih zaprtlo v Belgiji 3 tovarne katere so proizvajale omenjeni material. Ena taka nepremišljena kampanija je lahko tudi uničujoča tudi za tiste kateri delajo prav in korektno.
ewiezaver
17. 12. 2010 12.50
big deal..kaj use je strupeno pa rakotvorno pa noben ne ukrepa..kokr jst vem so tele zadeve že kr doug u prodaji pa se noben ni zbunil prej...šele zj k so Belgijci uvedl neko prepoved se pa še Slovenija trese...buhuhu! če bi blo res tko zlo slabo bi že prej umaknal iz prodaje ne pa šele po nekej letih.
apolon
17. 12. 2010 09.05
pa še to....Formaldehid se nahaja tudi v cepivih.....
apolon
17. 12. 2010 09.00
Najboljše da se še ne šamponiramo več: Formaldehid je industrijska surovina za sintezo polioksimetilena, 1,4-butandiola in metilen difenil diizocianata. Več kot polovica v svetu proizvedenega formaldehida se porabi za sintezo že omenjenih duroplastičnih sečninskih, fenolnih in melaminskih smol, ki se uporabljajo predvsem za izdelavo permanentnih lepil, izolacijskih materialov in predmetov za široko potrošnjo. Formaldehid je surovina za proizvodnjo polifunkcionalnih alkoholov, na primer pentaeritritola, ki je surovina za proizvodnjo alkidnih smol in eksplozivov. Naslednja pomembna produkta sta metilen difenil diizocianat, ki je pomembna komponenta poliuretanskih premazov in pen, ter heksamin, ki je surovina za fenolno-formaldehidne smole in eksploziv RDX (ciklotrimetilentrinitramin). V tekstilni industriji se melaminsko-formaldehidne smole uporabljajo kot apreturna sredstva proti gubanju tkanin.FORMALDEHID JE TUDI SESTAVINA NEKATERIH ŠAMPONOV.
branko69
17. 12. 2010 08.03
ČI HOČE LAHKO VLADA VSE PORIHTA ! MI SMO PRED LETI IMELI ZASTRUPLJENO VODO, PA SO DVIGNILI DOVOLJENE KOLIČINE PESTICIDOV IN NAM ZAGOTOVILI DA SEDAJ NIKOLI VEČ NE MORE BITI VSEBNOST PESTICIDOV PREKORAČENA ! JUPPIII!
Gr@bnv@ler
17. 12. 2010 07.52
bunto 17.12.2010, 07:26 0 Vse igrače , vsi izdelki, vse kar je možno na tem svetu je made in china. Načrtno zastruplajo celi svet z njihovimi izdelki, mi pa to mirno prenašamo. Ustavimo uvoz kitajske robe in se že enkrat končno osredotočimo na našo SLO idustrijo. nimaš blage veze kaj bleblečeš! za vsako stvar morš met dovoljenje! očitno je bilo naknadno ugotovljeno sicer pa misliš da kaka kremica ni karcenogena? dekica? pleničke? no bod raj tih majstr kr nimaš pojma edino kar maš pojma je SLO industrija ki pa če še ne veš ne laufa fajn.......žal.....če bi res rad otroku naredil čim boljše potem tak veš da mutiramo vsak dan ker če ga ne bo formamid ga bo pa tvoj WI FI mobitel fen in blablqabla še ubijal tak da blablabla sami sebe uničujemo vse seva ne mi bit pametni da pa nek narod zastrupla folk!
bunto
17. 12. 2010 07.26
Vse igrače , vsi izdelki, vse kar je možno na tem svetu je made in china. Načrtno zastruplajo celi svet z njihovimi izdelki, mi pa to mirno prenašamo. Ustavimo uvoz kitajske robe in se že enkrat končno osredotočimo na našo SLO idustrijo.
uLA156
17. 12. 2010 06.56
Prodajajo jih že leta......
BorcS5
17. 12. 2010 04.56
dlancnik ne govori bedarije... odpustit je dva tedna pred porodom niso mogli... če ji pa niso podaljšali pogodbe je pa njihova stvar... punca itak ni od muh, tok da če se ti smili si jo domu vzemi pa jo vzdržuj :D
macak26
17. 12. 2010 02.23
in spet ne bo odgovarjal nihče
DrPhill
16. 12. 2010 23.14
ce ima to tvoj otrok, necak, vnuk ali sosed ki ga imas rad ti ocitno ni vseeno in ce kaj taksnega slisis potem stvar umaknes iz njegove blizine. logicno je da je starse strah in prav je da se te stvari umaknejo iz prodaje. Kar pa je danes rakotvorno in kaj ni pa je tema za drug clanek in ne za ta.
geezmo
16. 12. 2010 22.39
ma softiči jao
Janez Stariha
16. 12. 2010 22.29
Na facebooku smo ustanovili skupino za kupce strupene puzzle pene. Razmišljamo o skupinski tožbi proti uvozniku in trgovcu. Na facebooku nas poiščite pod imenom POZIV KUPCEM PUZZLE PODLOGE K SKUPINSKI TOŽBI PROTI UVOZNIKU IN PRODAJALCU.
o-o
16. 12. 2010 22.10
+1
Kaj je pa blo z Ano Turk-ovo - Baje ste jo na pro plusu dva tedna pred porodnim rokom opustil... Zelo človeško ravnanje. Še enkrat ste pokazali, kakšni ste.