Slovenija

Ne izklopite možganov še pred dopustom! Ne pozabite na veljavnost dokumentov

Ljubljana, 28. 06. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Da ne bi namesto na brezkrbnem dopustu nekje v tujini obtičali doma, je pomembno, da poskrbite tudi za veljavnost dokumentov. Z veljavno osebno izkaznico boste prečkali meje večine evropskih držav, pazite pa predvsem pri državah, ki še vedno zahtevajo potni list ali celo vizo.

Naj se dopust ne konča na letališču.
Naj se dopust ne konča na letališču. FOTO: Thinkstock

Priprave na dopust so v polnem teku. Kopalke imate, pa zobno ščetko, letalske karte tudi. Kaj pa dokumenti? Ste preverili veljavnost svoje osebne izkaznice? Z njo lahko potujete v večino evropskih držav – poleg članic Evropske unije še v Bosno in Hercegovino, Črno goro, Makedonijo, Srbijo, Albanijo in Švico.

Za obisk drugih držav pa morate imeti veljaven potni list, opozarjajo na ministrstvu za notranje zadeve. "Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več. Državljanom zato svetujemo, da se v primeru potovanja predvsem v države z vizumskim režimom na turističnih agencijah, strani ministrstva za zunanje zadeve ali diplomatsko-konzularnih predstavništvih tujih držav pravočasno pozanimajo o posebnih pogojih vstopa v te države," pravijo na MNZ.

Vlogo za potni list lahko vložite na kateri koli upravni enoti, na notranjem ministrstvu pa priporočajo, da to storite vsaj 10 dni pred začetkom potovanja. Vsi tisti, ki se jim mudi, lahko sicer izkoristijo t.i. prioritetno oziroma nujno izdelavo dokumentov. V tem primeru sta potni list ali osebna izkaznica izdelana in poslana v enem delovnem dnevu. A kot opozarjajo na ministrstvu, takšna izdelava tudi več stane, saj je treba plačati dvojno upravno takso.

Tudi otroci morajo imeti urejene dokumente pred odhodom na dopust.
Tudi otroci morajo imeti urejene dokumente pred odhodom na dopust. FOTO: Thinkstock

Ne pozabite na svoje otroke!

Za prehod meja potni list oziroma osebno izkaznico potrebujejo tudi otroci. Tu je treba biti še posebej pozoren, saj je veljavnost dokumentov otrok do tretjega leta le tri leta, za vse ostale do 18 leta pa pet let. Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice za otroka vložijo starši oziroma zakoniti zastopniki na kateri koli upravni enoti. Otrok, ki je starejši od osem let in se praviloma že zna podpisati, mora biti zaradi preverjanja istovetnosti in zaradi podpisa navzoč ob vložitvi vloge. Ob izdaji biometričnega potnega lista po dopolnjenem 12. letu starosti pa se otroku odvzame tudi dva prstna odtisa.

Kaj storiti, če vam dokumente ukradejo?

Če imate dokumente urejene, pa na notranjem ministrstvu opozarjajo, da z njimi skrbno ravnate. Predvsem pazite, da vam ne zmanjkajo. Če ostanete brez dokumentov v tujini, se obrnite na najbližje slovensko diplomatsko-konzularno predstavništvo. Za vrnitev domov boste dobili poseben potni list. Za izdajo morate priložiti dve fotografiji, zato pred odhodom lahko za vsak slučaj vzamete še to, da se vam ne bo treba slikati med dopustom.

Če se vam zgodi, da dokumente izgubite ali vam jih ukradejo, morate v osmih dneh po vrnitvi iz tujine naznaniti pogrešitev listine, prijava zgolj na policijski postaji ne zadošča. Če na upravni enoti ne boste sporočili, da ste ostali brez dokumenta, vas čaka globa od 50 do 200 evrov za osebno izkaznico in od 125 do 400 evrov za potni list.

Dopust je čas za oddih, a vseeno poskrbite za svoje dokumente!
Dopust je čas za oddih, a vseeno poskrbite za svoje dokumente! FOTO: Thinkstock
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igorli
30. 06. 2014 16.44
Je pa tudi opcija da ne preveriš dokumentov, malo jih ponarediš in imaš takoj akcijo na dopustu. Pretep z policisti recimo!
Blaška
28. 06. 2014 08.11
+13
še dobro, da ne rabim veliko, nahrbtnik, veljaven dokument seveda, palec in gremo: ))
igorli
30. 06. 2014 16.43
+1
Smisel življenja!!! Bravo. 15 let nazaj sem počel enako!
mkug5g
28. 06. 2014 07.37
+16
na dopustu izklopite zgornjo glavo in vklopite spodnjo