Slovenija

Ne gre za vračanje Cerkvi

Ljubljana, 04. 12. 2007 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pravosodni minister je zanikal očitke, da naj bi denacionalizacijski zakon verskim skupnostim omogočil večjo vrnitev premoženja.

Minister Šturm je zanikal očitke, da naj bi zakon o zaključku denacionalizacije verskim skupnostim omogočil večjo vrnitev premoženja
Minister Šturm je zanikal očitke, da naj bi zakon o zaključku denacionalizacije verskim skupnostim omogočil večjo vrnitev premoženja FOTO: POP TV

Minister za pravosodje Lovro Šturm je zanikal očitke, da naj bi zakon o zaključku denacionalizacije verskim skupnostim omogočil še večjo vrnitev premoženja. Ob tem je pojasnil, da zakon niti ne jemlje pravic niti jih ne daje. "V zakonu so zgolj pojasnjevalne in postopkovne določbe, ki naj bi pripomogle k čim prejšnjemu končanju denacionalizacije," je poudaril in dodal, da denacionalizacija "že postaja nekakšna pravna agonija, ki jo treba čim prej končati".

Po ministrovih besedah bodo upravne enote za čim hitrejše dokončanje denacionalizacije "zavihale rokave in se lotile nerešenih zadev". Upravne enote so imele v zadnjem letu veliko dela s popisom nepremičnin, zato se niso toliko ukvarjale z denacionalizacijskimi postopki, je še dodal.

Pojasnil je tudi, da zakon določa, da morajo upravne enote in sodni organi, potem ko so predhodni postopki končani, v treh mesecih dokončati denacionalizacijski postopek.

Zakon o denacionalizaciji, s katerim naj bi slovenska država popravila krivico osebam in ustanovam, ki jim je socialistična oblast po drugi svetovni vojni zaplenila premoženje, je slovenski državni zbor sprejel novembra leta 1991.


Zakon je julija v parlamentarni postopek poslala vlada, z njim pa želi končati več kot šestnajstletno zgodbo o vračanju po drugi svetovni vojni prisilno nacionaliziranega premoženja. Največja novost zakona so natančno določeni roki, v katerih bodo morali državni organi odločati o denacionalizacijskih zadevah.

Po sprejetem zakonu bi morali biti denacionalizacijski postopki končani v roku enega leta po njegovem sprejetju, vendar se to do danes še ni zgodilo. Tako po podatkih ministrstva še vedno ostaja nerešenih 4,1 odstotka ali 888 denacionalizacijskih zahtevkov, od katerih jih večina še vedno čaka na rešitev na prvi stopnji.

Po podatkih je bilo do konca septembra v postopkih denacionalizacij od 39.624 vseh zadev pravnomočno zaključenih 37.992 ali 95,9 odstotkov vseh zadev. Upravičenci so zahtevali premoženje v skupni vrednosti 3,029 milijarde evrov, pri čemer so jim državni organi do konca oktobra letos vrnili premoženje v skupni vrednosti 1,958 milijarde evrov. O premoženju v višini 646 milijonov evrov še ni odločeno.

Biščak: Zakon je diskriminatoren

Zakon o zaključku denacionalizacije je diskriminatoren, pravi Bogdan Biščak
Zakon o zaključku denacionalizacije je diskriminatoren, pravi Bogdan Biščak FOTO: POP TV


Po besedah generalnega sekretarja stranke Zares Bogdana Biščaka je zakon diskriminatoren, ker določa roke, po katerih bodo državni organi morali odločati o denacionalizacijskih primerih, na drugi strani pa takšnih rokov ni v primerih zakonov, ko gre za delovne, socialne in preživninske spore, kjer bi bilo to po njegovih besedah bistveno bolj potrebno.

Biščak člen, ki določa roke pri denacionalizacijskih postopkih, vidi kot enega slabših členov zakona. Načelno je po Biščakovih besedah določitev takšnih rokov sicer mogoče pozdraviti, vendar le, "če bi vlada na enak način skušala pospeševati tudi druge sodne postopke". "Vprašati se moramo, zakaj vlada določa roke za pospešitev dela sodišč le v korist denacionalizacijskih upravičencev in ne tudi, ko gre za denimo delovne, socialne ali preživninske spore. Zakaj imajo pravice ljudi, katerih eksistenca ni v ničemer ogrožena, prednost pred ljudmi, ki so socialno ogroženi?" se je spraševal Biščak.

Poslanec Vili Trofenik vidi 7. člen zakona kot problematičen, saj določa, da si mora upravljavec zemljišča v primerih, ko so bili javni objekti (ceste, šole, vodna zajetja) brez pravne podlage zgrajeni na zemljiščih v postopku denacionalizacije, najpozneje v šestih mesecih po uveljavitvi zakona zemljišče pridobiti v last ali pa začeti s postopkom razlastitve. Če tega ne stori, zakon določa, da pristojni organ nadaljuje s postopkom denacionalizacije in upravičencu vrne nepremičnino v naravi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosir_maks
05. 12. 2007 09.38
Da levakarji v 12 letih ne spišejo davčne zakonodaje za cerkev , ki bi dobila podporo tudi na referendumu pa govori dejstvo ,da imajo levakarji večje koristi, če narod neprestano vrta po cerkvi , kajti nujno za močno podporo volilcev levici v državi je , da obstaja močna cerkev z vsemi privilegijami !! Šibka cerkev pomeni z krajšim časovnim zamikom tudi šibko levico ! Skratka levakarji so delal po sistemu , kot za časa komunizma ! Če nimaš notranjega sovražnika , ga moraš pa ustvarit !!!
kosir_maks
05. 12. 2007 09.01
Vse sodbe, kolikor jih je bilo so bil navadna farsa ! Poglej samo nagodetov proces !! Pred vsakim zavezniškim sodiščem bi vse sodbe padle ! Ruska in jugoslovanska revolucionarna sodišča ne štejemo demokrati za legitmna !! Cerkev bi morala samo plačevati davke ,vse ostalo kar govoriš je demagogija in blef !!! Da pa ne plačujejo davkov so pa zaslužni levakarji , ki cerkvi lezejo v rit !! A misliš, da bo JJ spisal davčno zakonodajo za cerkev , al kaj !
Prvo Bore
04. 12. 2007 23.11
Maksi 3 krat več so jim vrnili, kakor je sama cerkev pričakovala. Ne seri, da se ne boš v hlače usral. Posebno pa vse te tožbe padejo na domobranskem sodišču, to pa imaš prav.
kosir_maks
04. 12. 2007 22.14
Politik 70 : Nisi razumel ! Vatikanski sorazum ni posledica zakona o denacionalizaciji !! Sladkimmm: Se strinjam, da se jih obdavči !! Vendar je pa treba vse vrnit !! Če imajo papirje , da je bilo njihovo , je treba vrnit !! Subvencionirat je potrebno , kajti ohranjanje kulturne dediščine mora biti v prvi vrsti državni interes !! Prvo borac : Vsem dedičem je potrebno vrnit premoženje ! Beseda" sodelovanje z okupatorjem" je zelo raztegljiva reč s katero se da manipulirat . Vse take sodbe v imenu ljudstva takrat , kolikor jih je bilo , bi danes padle !!
politik70
04. 12. 2007 21.08
Dober zanimiv čer želim! Temačni: Kukr se kosti in cerkven grunt pojavi koj smrček ven iz luknjice prneseš! Na drugih temah te ni ! Maxi: Kdo je podpisal vatikanski sporazum? Kaj si mislil s tem vprašanjem? Da je to logična posledica zakona o denacinalizaciji? Si ti nore gobe jedu danes al kaj?
Cukercek Sladki
04. 12. 2007 20.45
Dober večer vsem skupaj JAZ SEM ZA TO ,DA SE JI VRNE VSE KAR SMO JI VZELI PO 2 SVETOVNI VOJNI .VSE DO ZADNJEGA KOŠČKA ZAMLJICE. Obenem pa ji zaračunamo še ddv in to po novem predlogu ki ga opisujejo na drugemu postu .Da pa ne bo vse preveč lepo za RKC in pristaše ,a ji naložimo še skrb za kulturno dediščino. Brez subvencioniranja države , da ne bo pomote tako kot velja za vse državljane in pravne osebe v RS . Pa bomo videli koliko nepremičnin v naravi bo RKC še zahtevala nazaj pa vam povem koliko? številka se ustavi pri 0. Gospod maks pa povejte če bi vi problem rešili drugače ?
Prvo Bore
04. 12. 2007 20.07
Maksi saj sem vedno rekel , da te hinavski klerikalci, naši pa totalni bedaki, ki Vam verjamejo, da boste imeli samo dve gimnaziji ali pa tri in ne potem 200 šol. Daj Maksi utihn !!!! Moralo bi se vračati samo tistim, ki niso sodelovali z okupatorjem !!!!
kosir_maks
04. 12. 2007 19.58
Prvo borac : gdo pa je podpisal vatikanski sporazum , gdo pa je sprejel zakon o sto procentnem financiranju zasebnih šol leta 1996 , ,,itd Svet peter al kaj !!! Zakon o denacionalizaciji pa je logična posledica nacionalizacije premoženja po drugi vojni in zavzema vse ki jim je bilo oduzeto premoženje in ne samo cerkve !!! Če smo hoteli demokratično družbo je ta zakon moral biti sprejet !!!
mojcico
04. 12. 2007 19.27
Ne gospod Šturm, genialni poznavalec diskriminacije, denacionalizacija ni vračilo cerkvi ampak je izdatno vračilo cerkvi, kar nikoli ni bilo zakonito njeno!
Prvo Bore
04. 12. 2007 19.17
Maksi kaj zavajaš obiskovalce foruma !!!!!!!!!!!!!! Mater si ti en desničar !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kdaj in kdo je bil takrat v vladi in kdo je bil v koaliciji ????? Mater si hinavc !!! Lojze Peterle DEMOS
kosir_maks
04. 12. 2007 18.23
Hinko : Ni treba nič hitet, ker JJ ne bo uspelo .Bo takoj referendum ! zato ga je papež poklical v Vatikan., ker ni še nič zrihtal za vatikansko blagajno !! Papež ma raje levakarje! Pod njihovim vladam je dobu vse, o čemer ti sedaj govoriš ! S spranimi možgani, pa se tega ne da kapirat !! LOL
hinko.murovec@siol.net
04. 12. 2007 17.15
Je treba pohitet, sedaj in nikoli več. Po tem bo verjetno rabil kakega advokata zase je z JJ že lepo količino Slovenske zemlje podaril revežem v RKC. LP
nintendo64@email.si
04. 12. 2007 17.00
Cerkev nima kaj dobiti, ker so sami večino pokradli. Cerkev lahko legalno krade, v cerkvi si lahko legalno pedofil (v Avstraliji, ki ima ene najstrožjih protipedofilskih zakonov, se vsi župniki izmažejo brez zapora itd.). Oderuštvo je prepovedano, čeprav je cerkev večino zemlje dobila na takšen način. Če pa bi rad postavil otroške igrišče v vasi, pa malenkost zemlje pripada cerkvi, ga seveda ne boš mogel. Ker oni za tisto malenkost zahtevajo več, kot je stala vsa ostala zemlja skupaj za to igrišče (primer NI izmišljen). Toliko o poštenosti.
123_Zoke_vec_ni
04. 12. 2007 15.32
Če bi morala LDS plačati vse obresti in tožbe zaradi prepočasnih postopkov denacionalizacije (in vse so tožniki dobili), bi danes LDS-a ne bilo več, Biščak pa bi sedel zaradi milijonskih dolgov. Banda, grejo se demagogijo na račun davkoplačevalcev. Če bi v prvih nekaj letih po osamosvojitvi vrnili vse v naravi, ne bi plačevali tolikšnih odškodnin - ampak za to pa g. Biščak ni odgovoren, on pa že ne! Važno da škofija česa ne dobi, to je važno!! Četudi za to zavlačevanje plačujemo odškodnino, samo da se gremo "načelnost"...
doki007@email.si
04. 12. 2007 15.27
pa ja ni cela slovenija cerkvena ,...ali pa je bila njena last in ji morajo sedaj vrnit njeno ,....???? ---tut neki je blo tut od mojih starih staršev pa jim nč ne pripada ,.....!!! ne vem zakaj ?? ----verjetn ker nismo ta prave barve .....