Slovenija

'Ne gre za odločitev sodelovati ali ne sodelovati'

Ljubljana, 05. 09. 2009 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik je pozdravil slovenske vojake in vojakinje, ki so se vrnili s Kosova. Sedaj je čas, da dokončamo analize o prihodnosti mirovnih operacij in vlogi Slovenije v njih, meni.

Predsednik je pozdravil slovenske vojake in vojakinje, ki so se vrnili s Kosova.
Predsednik je pozdravil slovenske vojake in vojakinje, ki so se vrnili s Kosova. FOTO: Reuters
Že v začetku septembra se je v Slovenijo vrnil 19. kontingent Slovenske vojske (SV), ki je štel 380 pripadnic in pripadnikov, na Kosovu pa so bili od marca letos, trenutno pa na Kosovu v mirovnih misijah sodeluje 385 pripadnikov in pripadnic 20. kontingenta SV.

Sedaj je čas, da dokončamo analize o prihodnosti mirovnih operacij in vlogi Slovenije v njih, je v nagovoru vojakom 19. kontingenta Slovenske vojske ob prihodu s Kosova dejal predsednik države Danilo Türk. Ob tem pričakuje, da bo obljubljena strategija sodelovanja Slovenije v mednarodnih operacijah končno zagledala luč sveta in ponudila rešitve.

"Ne gre za odločitev sodelovati ali ne sodelovati. Gre za odločitve kje, v kakšnem obsegu, s kakšnimi silami in sredstvi bi najbolje uresničevali slovenske nacionalne interese in najbolj učinkovito prispevali k mednarodnim mirovnim prizadevanjem," je poudaril vrhovni poveljnik obrambnih sil v Sloveniji. In predvsem, kako bi krog sodelujočih širili in kako bi dosegli, da bi bil ta krog čim bolj raznovrsten.

Glede zmanjšanja finančnih sredstev obrambnemu ministrstvu ob drugem letošnjem rebalansu državnega proračuna je dejal, da smo trenutno v razmerah, ko je treba z manj dodeljenimi sredstvi narediti enako ali več, kot smo bili navajeni narediti doslej. Obenem pa opozarja, da z zniževanjem obrambnega proračuna ne sme biti ogrožena obrambna sposobnost države.

Meni, da je nujna racionalizacija na področju obrambne administracije, nujno je specializacija in koncentriranje sil v operacijah kriznega odzivanja, po njegovih besedah bi morali ponovno preučiti projekte opremljanja in modernizacije ter njihovo časovno umestitev v srednjeročne in dolgoročne programe.

Še posebej pa je opozoril na nujnost odprave vseh pomanjkljivosti v procesu javnega naročanja. Ocenjuje, da je bilo preveč primerov negospodarnega ravnanja ugotovljenih ravno na področju opremljanja z vojaško opremo, kar po njegovem mnenju meče slabo luč na celotne obrambne sile. "Postopki morajo biti transparentni, ne smejo vzbujati najmanjšega dvoma o kakršni koli nepravilnosti. In predvsem napake, ki so bile storjene, morajo biti popravljene," je poudaril.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Branko Brezovšek
25. 11. 2009 13.46
Umetnost je to, da govoriš skoraj pol ure in ne poveš nič.
Buena Vita
06. 09. 2009 03.25
JAST VEM DA TURK SAMO NJURI,POVE NIČ
8JASMIN
05. 09. 2009 20.11
A NE POJE VEČ?
8JASMIN
05. 09. 2009 18.44
CezDrnInStrn
05. 09. 2009 17.22
Eh tale Turk in njegovi govori ! Enoying !