Slovenija

'Ne gre za navodila zoper Barbaro Brezigar'

Ljubljana, 23. 02. 2010 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pri odločanju tožilcev morajo za vse obdolžence veljati enaka pravila, je bil po podpisu navodil za uporabo državnotožilskega reda jasen minister Zalar. Položaj tožilstva namerava še okrepiti.

Ne gre za navodila zoper Barbaro Brezigar, ampak za navodila za pravno državo, poudarja minister Aleš Zalar.
Ne gre za navodila zoper Barbaro Brezigar, ampak za navodila za pravno državo, poudarja minister Aleš Zalar. FOTO: POP TV

Pravosodni minister Aleš Zalar je včeraj izdal obvezna navodila za uporabo državnotožilskega reda. Po njegovih besedah so nujna, ker je Slovenija pravna država in morajo za vse veljati le ena pravila, pomembna pa so tudi za zaupanje javnosti v odločitve državnih tožilcev.

Poudaril je, da ne gre za navodila zoper generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, ampak za navodila za pravno državo, da bodo v predkazenskih in kazenskih postopkih pri odločanju tožilcev za vse obdolžence veljala enaka pravila, ko gre za zadeve državnotožilske uprave. Enotno in pregledno poslovanje tožilstev je po njegovih besedah pomembno, da bo javnost imela zaupanje v odločitve državnih tožilcev v konkretnih kazenskih zadevah. "To zaupanje je po naši oceni bilo nekoliko omajano zaradi netransparentnega predodeljevanja tožilskih spisov v nekaterih primerih. To lahko sproža dvome v poštenost tožilskih odločitev in to navodilo zagotavlja, da takih dvomov ne bo več," meni.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so pojasnili, da bodo izdana obvezna navodila za uporabo državnotožilskega reda podrobno preučili in jih zaenkrat ne bodo komentirali.

Po njegovih besedah navodila predvsem zagotavljajo, da se bo odslej točno vedelo, zakaj je bila neka zadeva dodeljena, predodeljena ali odvzeta posameznemu tožilcu. Navodila torej varujejo samostojnost in odgovornost vsakega tožilca za sprejeto odločitev, po drugi strani pa v celoti ohranjajo pristojnosti vodij tožilstev, da uporabijo vsa pooblastila, ki jih imajo po zakonu o državnem tožilstvu in državnotožilskem redu, je zagotovil.

Okrepljeno tožilstvo?

Ob tem na pravosodnem ministrstvu menijo, da bo v prihodnje potrebno še okrepiti položaj in pristojnosti državnega tožilstva, da bo kadrovsko, finančno, organizacijsko in strokovno usposobljeno zlasti za pregon gospodarskega, finančnega in organiziranega kriminala.

Delovanje tožilstva nameravajo okrepiti na več načinov. Pripravljajo spremembo zakona o kazenskem postopku, ki bo omogočila uvedbo diskrecijskega pooblastila tožilcev za pogajanja o priznanju krivde in o kazni obdolžencem, ki so storili kazniva dejanja. S spremembo zakona o državnem tožilstvu naj bi uvedli merjenje uspešnosti tožilcev in uveljavljanje odgovornosti vodij tožilstev za rezultate tožilcev.

Okrepiti nameravajo interdisciplinarni pristop tožilstva pri kazenskem pregonu, zlasti z močnejšo operativno povezavo med določenimi strokovnjaki, kot na primer davčni inšpektorji, in tožilci. Nujno se jim zdi tudi sistematično usposabljanje kandidatov za tožilce in tudi tistih, ki so to že; v ta namen pripravljajo nov zakon o pravniškem državnem izpitu, je nanizal. Poudaril je, da imajo na ministrstvu jasno vizijo, kaj želijo doseči na področju kazenskega pregona, o teh vprašanjih pa opravljajo posvetovanja z vsemi zainteresiranimi in udeleženimi akterji.

Škrlec: Cilj ostaja enak

Osnutek navodil o izvajanju državnotožilskega reda je sicer Zalar pripravil potem, ko je nadzor na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani pokazal določene nepravilnosti, o teži katerih imajo sicer na ministrstvu in tožilstvu različna mnenja. Osnutek navodil je Brezigarjeva zavrnila, češ da posega v zakon o tožilstvu. Da so navodila v nekaterih delih nepotrebna in v nasprotju z zakonom, je menila tudi služba vlade za zakonodajo. Kot je pojasnil Zalar, so pripombe v "določeni meri" upoštevali.

Državni sekretar na ministrstvu Boštjan Škrlec je danes glede 84.b člena, kjer je imela pripombe tudi vladna služba za zakonodajo, pojasnil, da so vnesli ustrezno spremembo in ni več mogoča razlaga, da ta določba kakor koli posega v zakonsko materijo. Kljub temu pa cilj ostaja enak - da potem, ko tožilec podpisan osnutek svoje odločitve predloži v sopodpis vodij, slednji nima možnosti tega sopodpisa zavrniti in vrniti zadevo nazaj v delo istemu tožilcu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simchi
20. 03. 2010 08.55
Ljudje, dajte spregledat, kako skorumpirani so levaki... Pojdimo vsi na ulice spomladi in se uprimo taki nehigienični politiki..... Preveč smo ponižni in tihi in gledamo, kako se elitniki okoriščajo in trošijo naš denar...dobesedno nas vlečejo za nos, sami pa si privoščijo same ugodnosti na vseh frontah.
sherum
17. 03. 2010 11.10
Gospa Brezigarjeva nim akaj delat na državnem tožilstvu , saj je pripadnica desne stranke katera pa za slovenijo dela zelo slabo , saj razdvaja slovenski narod
papaaa!
23. 02. 2010 16.56
tožilstvo = brezigar & brezigar & brezigar s.p.
milan777@mail386.com
23. 02. 2010 15.27
Kdaj pa bo pregled na Upravnem sodišču g.Zalar ? A ti posodim očala ?
miha040
23. 02. 2010 14.54
zalarja močno skrbi delovanje tožilstva le zakaj???hahaha ne se spenevedat no saj je vsem več kot jasno da se tudi tožilstvo ukvarja z afero bulmastif in je pač zalarju naročeno da jih utiša ker je tudi povezan v aferi kot brat sodnika pa ne mi govort da to ni korupcija ker je še kako baričevič-odvetnik senica- kresalova-zalar (naveza lds)-boštjan zalar (brat pravosodnega ministra)-roter (stric kresalove)...in to ni korupcija potem pa senica izjavi da slovenija je tako majhna da so taka naključja zelo mogoča..pa ne mene farbat vi se kar pustite če se lahko tako lahko!!!!
Ferdo Crni
23. 02. 2010 14.53
Saracen - Janez Janša je bil PREMIE slovenske države. Torej predsednik SLOVENSKE vlade, ko so se pojavile popolnoma nedokazane obtožbe. Neki Finci ali Evropejci verjetno prej vedo, kaj predstavlja PREMIE neke države, imena Janez Janša pa verjetno niti ne poznajo. Torej PREMIE Slovenije je bil direktno obtožen korupcije brez dokazov, kar je nič drugega kot blatenja tako države kot premieja osebno. Če sem natančen - oblaten je posredno tudi Pahor kot sedanji premie slovenije.
am_staff
23. 02. 2010 14.16
Mogoče pa jo je potrebno kanalizirati in na novo kalibrirati.
Jure Kacicnik
23. 02. 2010 14.14
zgleda da je cenzor tud oboževalec BB
Jure Kacicnik
23. 02. 2010 14.11
No že iz revolta tožilke, se vidi, da je bilo to najmanj kar je bilo treba naredit, žal so spet pozabili napisat kakšna je kazen za vodjo in tožilce, če se teh navodil ne držijo - ker verjetno bo glih tako. Je pa še ena resnica, dokler bo Brezigarjeva na tožilstvu, vemo da je to njena privat farma in o neodvisnosti in nepristranskem delovanju lahko sanjajo samo naivneži. Gospa toži finskega novinarja v imenu nas državljanov - zahtevam, da se vrne ves porabljen denar za obrambo časti Janeza Janše, ker je to itak bil najbolj brezploden podvig naše BB - sploh pa kako bi obranila nekaj česar ni - žensko je treba zaradi neprištevnosti odstranit iz tako pomembnega položaja
botjabotja
23. 02. 2010 14.10
Tako je!!! Za vse enaka pravila in zakoni!!! Lahko kr začnemo z afero "elite"!!!
VolilecSI
23. 02. 2010 13.49
Ne bo nas ustavil eden izmed lažnjivih Pahorjevih parazitskih tranzicijskih ministrčkov, sploh pa ne množice obubožanih državljanov RS, ki bomo svojo pravdo dokončno izterjali spomladi, kar odžagajte edino meukrotljivo tožilko, ki je trn v peti številnim tranzicijskim bogatašem, kar imejte svoje dosmrtne sodnike, mi jih ne bomo več hranili - ŽIVELA II. REPUBLIKA!
Ferdo Crni
23. 02. 2010 13.44
sergge- Kar res VSI VEMO je to, da je prejšna generalna državna tožilka (položaj je zasedala v času vladavine LDS-a) sedaj PODPREDSEDNICA LDS-a. O tem niti knjig ni potrebno pisati mar ne?
deloholik
23. 02. 2010 13.39
Še ena demonstracija kako si v LDS predstavljajo demokracijo in neodvisno sodstvo....
miha040
23. 02. 2010 13.38
Ferdox...23.02.2010, 13:31 se strinjam..se še spominjate kako so slovenski novinarji poslali peticijo o vplivu vlade na medije...to pa se dogaja ravo sedaj, sam kaj ko se ljudje že kar bojijo in se ne upajo upreti..kje ste sedaj "neodvisni novinarji" ko vam senica ukazuje in grozi s tožbami če ga samo omenjate v aferi baričevič...narod wake up sedaj je pa že čas!!!
Sergge
23. 02. 2010 13.32
ma saj vsi vemo da si jo je JJ postavil da mu krije hrbet - čez 20 let bodo o tem pisali knjige!!
Ferdo Crni
23. 02. 2010 13.31
Jaz še vedno ne morem verjet, kako se evidentno vmešavanje politike v delo tožilcev obravnava kot "pravna država" in v medijih absolutno NEkritično. Če bi Janšev pravosodni minister deklariral navodila tožilcem bi se nedvomno že davno zbralo vsaj 571 podpisov, ki bi se poslali celemu svetu v smislu da gre za totalitarno državo in diktaturo.
punca08
23. 02. 2010 13.28
spet levičarji hočejo preusmerit misli državljanov od baričeviča na drugo temo. kar iščejo in iščejo dlako v jajcu
M-teorija
23. 02. 2010 13.26
vusek 23.02.2010, 13:05 Po mojem je kar uredu, da je tam kjer je. Problem so samo nekateri politični komentarji, ki pa nimajo veze s pravili, ki se jih morajo držati. Lep primer so ravno ta navodila, ki jih je spolitizirala, do skrajnosti, pa kljub temu, ker se mora držati črke zakona jih bo morala upoštevati. In celo bolje , da imamao na takem položaju politično"neopredeljeno"osebo, ker kakšen halo bi šele bil, da ni SDS- va simpatizerka na tem mestu. Vsaj glede tega in na tem področju, ne morejo pretirano metati polen pod noge.
srpko
23. 02. 2010 13.14
Lepo da se minister svoji podrejeni - upraviči. Stara dunajska šola.
vusek
23. 02. 2010 13.05
ma po moje bi morali tole brezigarjevo že zdavnaj odžagati, prvič je antipatična in še nekaj se slini skozi, po vrhu vsega pa je nesposobna.