Slovenija

'Ne ukrepamo na podlagi govoric'

Ljubljana/Postojna, 14. 02. 2013 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
9

Policisti še niso končali preiskave nesreče, v kateri je vlak na železniški progi Pivka–Prestranek v občini Postojna povozil pet pobeglih konj. Čakajo namreč še na veterinarsko poročilo, Vurs pa vztraja, da ukrepajo na podlagi zakonodaje, in ne govoric. Teh pa je kar nekaj.

Ko je vlak v Slavini pri Postojni trčil v čredo konj, se je marsikdo spraševal, kaj so živali sploh počele na železniških tirih in kako so zašle tja. Med njimi je bilo tudi Društvo za zaščito konj, ki je na veterinarsko inšpekcijo in javnost naslovilo poziv, naj se primer razišče, saj da so v preteklosti že opozarjali, da se pri lastniku omenjenih konj dogajajo nepravilnosti.

Ko smo policiste vprašali, kaj se dogaja s primerom, nam je tiskovna predstavnica koprskih policistov Anita Leskovec dejala, da preiskava poteka, trenutno pa čakajo na poročilo veterinarske inšpekcije. Na podlagi njihovega poročila se bodo odločili za nadaljnje ukrepe.

"Ukrepamo na podlagi zakonodaje, in ne na podlagi govoric"

Z omenjenimi konji so se v preteklosti ukvarjali tako veterinarski inšpektorji kot predstavniki Društva za zaščito konj.
Z omenjenimi konji so se v preteklosti ukvarjali tako veterinarski inšpektorji kot predstavniki Društva za zaščito konj. FOTO: Društvo za zaščito konj

Za mnenje in pojasnila smo prosili tudi veterinarsko upravo, od koder nam je njihov tiskovni predstavnik Matjaž Emeršič sporočil, da govoric, da naj bi lastnik konje namerno ogrozil, v tem trenutku ne more potrditi. "V kolikor pa navedbe držijo, potem to sodi v pristojnosti policije," je dodal za 24ur.com in tako komentiral tudi navedbe Društva za zaščito konj, da nekatere priče zatrjujejo, da so na železniških tirih, kjer se je zgodila tragična nesreča, videli seno in vrvi. Emeršič poudarja, da njihova uprava ukrepa na podlagi veljavne zakonodaje in strokovno ugotovljenih dejstev, ne pa na podlagi govoric.

Kaj so pokazali na zadnje opravljeni nadzori konj?

Prosili smo jih tudi za odziv na zapise, da so že v preteklosti obravnavali oskrbo teh konj in da bi jim lahko s pravočasnim ukrepanjem rešili življenja. Emeršič odgovarja, da so bili konji, ki so bili udeleženi v nesreči, na posestvo, s katerega so zbežali, prestavljeni konec novembra. 28. novembra lani in 7. januarja letos so njihovi inšpektorji opravili nadzor na posestvu. "Ugotovljeno je bilo, da je na posestvu 36 kopitarjev, za katere je odgovoren skrbnik živali, da ne gre za neprimerno ravnanje s konji oziroma za kršitev zakona o zaščiti živali. Potrebno pa je poskrbeti za pravilno označitev živali in za izvedbo določenih zdravstvenih oziroma laboratorijskih pregledov, za kar je bila izdana tudi ureditvena odločba ter odrejeno, da se živali ne sme premikati s posestva, dokler odločba ne bo izvršena," nam je še razložil tiskovni predstavnik veterinarske uprave.

Kako se bo na končne ugotovitve veterinarske inšpekcije odzvala policija in kaj vse so možje v modrem v tem času ugotovili, še ostaja skrivnost, saj kot rečeno preiskava še poteka. Predstavnica policistov je zagotovila, da bo o njihovih ugotovitvah, ali je morda res šlo za zanemarjene konje oziroma za morebitno namerno dejanje, s katerim je nekdo povzročil nesrečo, javnost obveščena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hillya
14. 02. 2013 12.35
+2
Da so konji zanemarjeni se vidi že iz fotografij, saj so jih "same kosti". Živali so lačne. Vidijo sem jim rebra. Če so konji "res sami" pobegnili na železniške tire pa je po mojem kriv lastnik sam, ker ni zagotovil dovolj dobre zaščite pred pobegom čez "pastirja". Če pa je res, da je bilo na železniških tirih seno, potem pa je stvar še bolj jasna, kdo je konje usmeril na železniške tire. Zakaj je to napravil pa tudi lahko sklepa vsak sam, policija pa upam, da bo ugotovila resnico, saj je ni ravno težko. Če sem s tem mojim pisanjem napravila lastniku škodo se mu globoko opravičujem, ampak moje videnje te zadeve je takšno, kot sem napisala.
santamaura
14. 02. 2013 10.48
+2
Lee kaj so konji počeli na tirih. Pasli so se, Naše proge so namreč tako dobro vzdrževane, da je med tiri najboljša trava
hillya
14. 02. 2013 12.30
+0
bb38150
14. 02. 2013 10.45
+10
Same besede, besede in besede. Sram vas je lahko pristojne službe, da se nič ne ukrene in naredi za dobro bit živali ! Saj se že na en kilometer vidi , da so konji sestradani, kaj vam je potrebno še kaj ???? In kako so konji kar stali na tirih, saj vendar niso gluhi, saj vlak in je zelo glasen, Kako da se niso razbežali?? Uboge živali, zakaj dovolite, da ima lahko vsak žival, ki za njo ne zna poskrbet ???
word
14. 02. 2013 10.41
+8
Ne verjamem, da bi konji kar sami od sebe obstali na tirih. Konj ima zelo izostrene čute in bi verjetno dovolj zgodaj slišal in začutil, da se mu približuje vlak. Mislim, da jih je v smrt popeljaj lastnikov pohlep.
Veprl
14. 02. 2013 11.56
+2
Northwest
14. 02. 2013 10.40
-1
Nekdo je nekaj rekel in na podlagi tega te obsodijo...?
Rde?iAlarm
14. 02. 2013 10.37
+6
zanimiva izjava policije ko vemo da so se na glavo metali ko so raziskovali podpise poslancev PS
godhead
14. 02. 2013 13.12